Смекни!
smekni.com

Аналіз ефективності використання виробничого потенціалу підприємства ВАТ "Жовтоводський хлібозавод" (стр. 15 из 15)

Порівнявши отримані результати даними табл. 2.6 отримуємо вони дещо різні. За рахунок спаду виробництва у 2008 році підприємство втратило не 11875.29 тис. грн., а 11241,65 тис. грн., тоді як у 2009 році за рахунок збільшення обсягу реалізації прибуток збільшився не на 6105,55, а на 6106,22. Хоча різниця і незначна, але вона свідчить, що розглянута методика дозволяє більш вірно визначити вплив факторів на зміну суми виробничого потенціалу, так як вона враховує взаємозв’язок обсягу виробництва, собівартості та прибутку.

Висновок

Провівши ознайомлення з економічною діяльністю підприємства ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» та проаналізувавши деякі основні показники, можна зробити певні висновки.

Підприємство ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» працює у важливій галузі – харчування, але на даний час галузь потерпає через недостатнє державне фінансування. Виробничі потужності підприємства не працюють на повну міру, на підприємстві існує багато площ, які планували задіяти під нове виробництво, але через брак коштів вони й досі пустують.

Структура ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» сформувалась під впливом багатьох факторів, основними та найвпливовішими є особливість виробничого процесу та масштаби виробництва.

Виробничий процес на підприємстві складний та вимагає великого використання енергоресурсів, палива та є водомістким. Також визначальною характеристикою підприємства є те, що воно не викидає над нормований обсяг шкідливих речовин. Загалом виробництво на підприємстві досить нешкідливе з екологічного аспекту.

На ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» виробляється хлібобулочна, кондитерська продукція, об’єми товарної та реалізованої продукції збільшуються з року в рік, що є позитивною тенденцією.

Під час вивчення стану основних виробничих фондів з’ясувалося, що середньорічна вартість ОВФ з роками зростає, також зростає фондоємність, одночасно знижується фондовіддача, що є позитивною характеристикою, проте зростає коефіцієнт оновлення ОВФ і хоча коефіцієнт вибуття змінюється незначно, це вказує на позитивну тенденцію функціонування підприємства. Після розрахунку рентабельності видно, що протягом останніх п’яти років підприємство отримувало прибуток. Це говорить про те, що основні фонди на даному підприємстві використовуються достатньо ефективно, але підприємству необхідно шукати шляхи вдосконалення подальшого використання основних засобів.

Щодо оборотних засобів на ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» було досліджено стан за декількома показниками. Внаслідок чого, можна сказати, що на підприємстві досить тривалий час обертання оборотних засобів. Також стан оборотних засобів визначається досить невисоким коефіцієнтом обертання (19,06) в той час коли найнижчий коефіцієнт закріплення оборотних засобів становить 0,05, а найвищий – 0,1, що виявляє не досить ефективне використання оборотних засобів на ВАТ «Жовтоводський хлібозавод». Рентабельність оборотних засобів зпадала лише у період з 2005 по 2006 рік. Починаючи з 2006 року цей показник почав зростати.

В ході роботи було проаналізовано стан трудових ресурсів на ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» та проаналізовано ефективність використання робочої сили. Було з’ясовано, що на підприємстві протягом 2005–2009 років показник виробітки, який характеризує кількість виробленої продукції за одну людино – годину також є досить низьким. Даний показник знижується протягом періоду, що аналізується.

На противагу показникам виробітки зростає трудомісткість, що характеризує скільки часу необхідного для виробництва одиниці продукції. Зниження цього показника є ознакою продуктивної роботи підприємства. Що ж до ВАТ «Жовтоводський хлібозавод», протягом періоду з 2005 по 2009 роки спостерігається значне зростання цього показника.

Можна зробити висновок, що збільшення фонду оплати праці на підприємстві відбулося значним чином внаслідок збільшення мінімальної заробітної плати та збільшення середньо облікової кількості штатних працівників.

Підводячи підсумок аналізу використання трудових ресурсів на ВАТ «Жовтоводський хлібозавод», можна сказати, що трудові ресурси на підприємстві використовуються неефективно, виробництво одиниці продукції на підприємстві потребує великих затрат робочого часу, що призводить до обмеження виробництва.

Собівартість продукції має тенденцію до збільшення, найбільша питома вага припадає на витрати на матеріали.

Рентабельність виробництва на підприємстві невисока, загалом, протягом періоду, що аналізується не сягає вище 43%.

Підводячи підсумок всього вищезазначеного, можна сказати, що у підприємства ВАТ «Жовтоводський хлібокомбінат» досить високий потенціал та виробничі потужності, проте, як було видно з проведеного дослідження, він використовується не повною мірою, що і призводить до від’ємного показника чистого прибутку. Для подальшої прибуткової діяльності керівництву необхідно провести заходи з метою більш ефективного використання основних виробничих фондів, робочих ресурсів, по зниженню собівартості та збільшенню рентабельності виробництва та продукції. Звичайно, без належного державного регулювання та підтримки галузі, в якій діє підприємство, буде досить важко досягнути найвищих результатів, але шляхом внутрішнього регулювання та прийняття певних заходів керівництвом підприємства можна досягти певних покращень економічних та виробничих показників підприємства ВАТ «Жовтоводський хлібозавод»

ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» – одне з небагатьох підприємств м. Жовті Води, яке формує попит на працю, тому воно ще й соціально потрібне місту.

Та взагалі, після подолання політичної та економічної кризи в країні, ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» зможе вийти на новий рівень свого розвитку та сміливо конкурувати з представниками цієї сфери інших міст.

Список літератури

1. Авдеенко В.И. Котлов В.А. Производственный потенциал промышленного предприятия.-М.: Экономика, 2005. – 208 с.

2. Анчишкин А.И, Прогнозирование роста экономики.-М.: Экономика, 2006. – 98 с.

3. Архипов В.М. Проектирование производстверного потенциала объединений (теоретические аспекты).-Л.: Изд. ЛГУ, 2004.-С. 75–89.

4. Бикова В.Г., Ряснянський Ю.М. Фінансово-економічний потенціал підприємств загальнодержавного значення – оцінка й управління // Фінансовий механізм. – 2005. – №6. – С. 56–61

5. Гнибіденко О.І. Підвищення ефективності використання науково-виробничого потенціалу промисловості в умовах трансформації // Проблеми економіки науки (укр.). – 2006. – №12. – C.36–42.

6. Головнин С.Д. Оценка результатов хозяйственной деятельности. М., 2000. 172 с.

7. Дмитрук І.Й., Фурдичко О.І., Гмитрук А.П. Виробничий потенціал і його використання в умовах ринку / Відповідальний редактор д.е.н., проф. Бєлєнький П.Ю. – Львів, 1995. – 82 с. Донец Ю.Ю. Эффективность использования производственного потенциала.-Киев.: Знание, 2008. – 123 с.

8. Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. Й.М. Петровича. – Львів: «Магнолія плюс», видавець В.М.Піча – 2004 – 680 с.

9. Економіка підприємства: Уведення в спеціальність: Навч. пос. / За наук. і заг. ред. д-ра економічних наук, професора В.А. Ткаченка – Київ: Центр навчальної літератури, 2003 – 288 с.

10.Ермолович Л.Л. Анализ эффективности промышленного производства.-М.:Финансы и статистика, 2005

11.Євтух О.О. Нерухомість як об'єкт оцінки: сутність і класифікація // Актуальні проблеми економіки (укр.). – 2005. – №3. – C.90–97

12.Журко В.Ф. Оперативный экономический анализ в управлении производством. Киев, 2004. 215 с.

13.Захарова О.В., Островська А.О. Система показників трудового потенціалу промисловго підприємства // Научные труды ДонНТУ. Серия: економыческая. – 2005. – №100–1. – С. 37–45

14.Згонник Л.В. Институциональные детерминанты воспроизводства трудового потенциала // Научные труды ДонНТУ. Серия: економыческая. – 2007. – №31–3. – С. 107–111

15.Іщук С.О. Концептуальні засади формування та розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств // Регіональна економіка (укр.). – 2005. – №3. – C.48–57.

16.Крассовский В.П. Экономический потенциал: резеервы и отдача.-М.: Экономика, 2006

17.Кунцевич В.О. Поняття фінансового потенціалу розвитку підприємства та його оцінки // Економіка підприємства. – 2004. – №7 (37). – С. 123–130

18.Лапін Є.В., Жулавський А.Ю. Методичні принципи вартісної оцінки виробничого потенціалу підприємств // Вісник Української академії банківської справи. – 2003. – №1. – C.11–16.

19.Малый экономический словарь / Под ред. А.Н. Азрилияна. – М.: Институт новой экономики, 2007. – 1088 с.

20.Малярец Л.М., Отенко И.П. Формализованное представление стратегического потенциала предприятия // Научно-технический сборник ХГАГХ «Коммунальное хозяйство городов». – 2008. – №24. – С. 43–51.

21.Мендрул О.Г. Методологічні особливості оцінки вартості підприємств в умовах економічної трансформації // Державний інформаційний бюлетень про приватизацію (укр.). – 2002. – №9. – C.56–59.

22.Мец В.О., «Економічний аналіз фінансових результатів та фінансового стану підприємства», Київ, 1999.

23.Мізюк Б.М. Потенціал підприємства: рушійні сили його формування та перетворення // Економіка і управління. – 2001. – №3. – С. 31–39

24.Національні стандарти. Регістри бухгалтерського обліку. – К.: Бухгалтгерія. Бліц-інформ, 2005. №5.

25.Отенко И.П., Малярец Л.М. Механизм управления потенциалом предприятия. Научное издание. – Харьков: Изд-во ХГЭУ, 2003. – 220 с.

26.Петрова Й.М., Будіщева І.О., «Економіка виробничого підприємства», Львів, 1996.

27.Петрова Й.М., Будіщева І.О., «Основи виробничого підприємництва», Ч. 1, Ч. 2, Львів, 1994.

28.Примак Т.О. Економіка підприємства. – К.: МАУП. 1999. – 108 с.

29.Производственный потенциал и эффективность его использования. М., 2005. 223 с.

30.Производственный потенциал промышленности. / Под ред. Н.И. Иванова.-Киев, 2005

31.Производственный потенциал: обновление и использование / Н.И. Иванов и др. Киев, 2001. 160 с.

32.Сикора И. Особенности методики оценки оборотных активов на производственных предприятиях // Бухгалтерский учет и аудит (рус.). – 2004. – №9. – C.13–19. Созыкина О. Работа базовых предприятий // Воронежская неделя. – 2007. – №25.-с. 1

33.Спирин В.С. Анализ экономического потенциала предприятия. М.: Финансы и статистика, 2004. 295 с.

34.Статистическое изучение трудового потенциала в промышленности. / Под ред. В.Е. Адамова.-М.: МЭСИ, 2008

35.Тарасенко Н.В. Економічний аналіз. Навч. пос. – 3-є видання, перероблене. – Львів: «Новий Світ – 2000» 2004 – 344 с.

36.Тарасенко Н.Ф. Економічний аналіз діяльності промислового підприємства. – Львів: ЛБІ НБУ, 2000 – 485 с.

37.Філімоненков О.С. Фінанси підприємств: Навчальний посібник. – К: Кондор, 2005 – 400 с.

38.Фінанси підприємств: Навчальний посібник – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: «Знання-Прес», 2004 – 424 с.

39.Фінанси підприємств: Підручник для студентів вищих закладів освіти. – Львів: «Магнолія плюс», видавець В.М.Піча. – 2004 – 367 с.

40.Формування виробничого потенціалу та ринку засобів виробництва: Наукове видання. – К.: Урожай, 2008. – 264 c.

41.Шваб Л.І. Економіка підприємства: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів – 2-ге вид. – К: «Каравела», 2005 – 568с

42.Шевченко Д.К. Проблемы эффективности использования потенциала. – Владивосток.:Изд. Дальневост. ун-та, 2004

43.Экономическая стратегия фирмы: Учебное пособие / Под ред. А.П. Градова. – 3‑е изд., испр. – СПб.: Спец-Лит, 2008. – 588 с.