Смекни!
smekni.com

Аналіз ефективності використання виробничого потенціалу підприємства ВАТ "Жовтоводський хлібозавод" (стр. 9 из 15)

Юридична адреса підприємства: 52204

вул. Залізнична, 2,

м. Жовті Води,

Дніпропетровська обл.,

Україна

ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» є юридичною особою з дня його реєстрації і здійснює свою діяльність згідно діючого законодавства України і Статуту Товариства.

Майно підприємства складається з основних і оборотних засобів, а також цінностей, вартість яких відображена в балансі Товариства.

Товариство має самостійний баланс, розрахунковий і інші рахунки в банках, фірмову марку і товарний знак, печатку зі своїм найменуванням і кодом.

У Статуті Товариства зазначено, що метою його діяльності є насичення внутрішнього українського ринку високоякісною продукцією, товарами і послугами, а також одержання прибутку від здійснення фінансово-господарської діяльності в інтересах Учасників і забезпечення високого рівня життя і роботи акціонерів Товариства.

Основними видами діяльності, якими займається ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» на сьогоднішній день згідно Статуту є:

– забезпечення населення хлібобулочними, макаронними і кондитерськими виробами;

– роздрібна і комісійна торгівля, організація власної торгової мережі;

– послуги в області суспільного харчування;

– транспортно-експедиційне обслуговування юридичних і фізичних осіб;

– інші види діяльності, не заборонені законодавством.

Основним продуктом виробництва хлібозаводу є хлібобулочні вироби, крім того, виробляються макаронні та кондитерські вироби. Якість сировини і готової продукції, що виробляється у ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» відповідає вимогам діючої нормативно-технічної документації.

Організаційна структура являє собою фіксовані взаємозв’язки, що існують між підрозділами підприємства та працівниками.

На Жовтоводському хлібозаводі лінійно-функціональна система управління, при якій лінійне підпорядкування всіх питань, пов'язаних з управлінням даним об'єктом, поєднується з функціональним управлінням. Лінійно-функціональна система забезпечує ефективне поєднання лінійного управління з консультаційним обслуговуванням з боку функціональних служб без порушення прав і обов'язків лінійних керівників.

В даній структурі директору в розробці конкретних питань і в підготовці відповідних рішень, програм, планів допомагає спеціальний апарат правління, що складається з функціональних підрозділів. Останні проводять свої рішення або через директора, або особисто до виконавця. Кожний працівник може одержати при цьому обов'язкові для нього вказівки від інших службових осіб однакового з ним або вищого рангу. Ці вказівки стосуються тільки техніки, технології чи організації праці, але ні в якому разі не можуть стосуватися всієї діяльності працівника, а також його адміністративної (чисто управлінської) діяльності. Іноді при лінійно-штабній системі часто виникають проблеми взаємовідносин лінійних керівників і спеціалістів, зокрема безвідповідальності під час прийняття та виконання управлінських рішень. Ці недоліки усуваються за умов чіткого розмежування обов'язків, прав і відповідності керівних працівників, а також правильного налагодження неформальних комунікацій.

Загальне керівництво ВАТ здійснює Рада правління, що обирається Загальними зборами акціонерів (куди входять 600 акціонерів), у кількості 7 чоловік. Рада правління обирається на рік і підзвітна у своїй діяльності вищому органу (Загальним зборам акціонерів) і Наглядацькій раді Товариства. Рада правління організує виконання їхніх рішень.

Поточне керівництво діяльністю ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» здійснює Голова правління. Він має право без доручення здійснювати дії від імені Товариства й уповноважений виконувати рішення вищого органа Товариства і Наглядацької ради, представляти Товариство в його відносинах з іншими фізичними чи юридичними особами, вести переговори і підписувати угоди від імені Товариства, організовувати ведення протоколів.

1.8.2 Виробничий процес на підприємстві та технологія виготовлення продукції

Опис будь-якої технології виробництва не можливий без визначення сировинної бази підприємства. Так на сьогоднішній день підприємство повністю забезпечує себе борошном, яке і являється основною сировиною. Борошно виробляється з зерна, зібраного з орендованих ВАТ площ або з зерна, придбаного у сільгосппідприємств.

Зупинимося на технологічному плані виробництва хлібобулочних виробів, а зокрема на прикладі хліба «Колос» (формовий).

Рецептура даного виробу має такий вигляд:

- борошно пшеничне вищого ґатунку

- борошно пшеничне першого ґатунку

- сіль

- дріжджі

- вода

Початкові дані та характеристика обладнання для виготовлення обраного виду хліба розглянуті в таблиці 1.1.

Табл. 1.1. Обладнання та початкові дані для виготовлення хліба

Обладнання тапочаткові дані Позначення ФормулаРозрахунку Розрахунок
Номер агрегату Лінія №1
Вид виробу Хліб «Колос»
Ґатунок борошна Суміш пш. в.с. и 1 с.
Маса однієї штуки Кг 0,62
Плановий вихід % 135,8
Спосіб випікання Формовий
Марка печі ФТЛ‑2
Кількість виробів в печі шт. А*Н 24*16=384384*0,62=238,08
Тривалість випікання Хв. 40–45
Продуктивність печі за годину, т/годшт./годза добу, т/доб.шт./доб. РШ А*Н*60/(1000*вип.)Р*100/мас. вР * 24Ш *24 24*16*0,62*60/(1000*40)=0,3570,357*1000/0,62=5760,357*24=8,57576*24=13824
Спосіб виготовлення тіста На рідкій солоній опарі
Виготовлення РСО Порціонним способом в заварювальній машині ХЗМ – 300
Виготовлення тіста Неперервним способом в тістозмішувальній машині І8 – ХТА

Розглянувши технологічний план виготовлення хлібу, звернимо увагу на технологічний процес виготовлення ще одного виду виробів ВАТ «Жовтоводський хлібозавод», як кондитерські вироби. Опис технології виробництва викладемо послідовно і для усіх загалом кондитерських виробів.

1. Підготовка сировини

Підготовка сировини до виробництва відбувається відповідно до вимог розділу 1 «Збірника технологічних інструкцій що до виробництва мучних кондитерських виробів».

2. Підготовка тіста.

Загрузка сировини в змішувальну машину відбувається в певній послідовності:

- емульсія, в складі якої жир, цукор, молоко та інші допоміжні компоненти.

- суміш борошна і крохмалю.

Замішування тіста триває в залежності від температури, властивостей борошна, інтенсивності роботи змішувальної машини та інших факторів. Готове тісто повинне бути добре вимішеним, слабкозв’язаним, пластичним і мати температуру 19–25С.

Ці умови пояснюються тим, що під час формування отримані обрізки встигають прийняти температуру приміщення і в суміші з тістом будуть відрізнятися один від одного структурою, що позначиться на якості виробу.

Температура тіста, кількість годин замішування, вологість тіста, кількість води за рецептом можуть змінюватися в залежності від якості борошна і конструктивних властивостей обладнання.

Виробничу рецептуру і технологічні режими виготовлення тіста для кондитерських виробів розглянемо на прикладі печива «Квіткове», що подані в таблиці 1.2.

Табл. 1.2. Виробнича рецептура і технологічні режими виготовлення тіста для кондитерських виробів на прикладі печива «Квіткове»

Найменування сировини і параметри технологічного процесу Витрати сировини і показники параметрів технологічного процесу
Борошно пшеничне вищого ґатунку, кг 645,50
Цукрова пудра 249,81
Маргарин 148,12
Меланж 57,27
Сироп 36,15
Жженка 6,65
Сода 4,24
Аммоній 1,46
Вода, л. 74,5
Температура тіста в кінці замішування, С. 20–22
Тривалість замішування тіста, хв. 10–15
Вологість тіста, % не більше 20–23

3. Формування виробів

Готове тісто формують на машині типу ФПЛ видавлюючи через шаблони різної форми.

4. Випікання і охолодження печива і пряників

Тривалість і температура випікання різних видів кондитерських виробів зображені в таблиці 1.3.

Табл. 1.3. Тривалість і температура випікання різних видів кондитерських виробів

Назва виробу Температура випікання, С Тривалість випікання, хв.
Цукрове печиво 220–240 10–12
Здобне печиво 200–250 10–15
Пряники 200–240 7–12

Після випікання печиво і пряники охолоджують на листі до 65–70С. Печиво готове, що ж до пряників, то вони поливаються цукровим сиропом до утворення глянцевої скоринки. Потім пряники вивантажують на добу і підсушують, що триває 80–100 хв.

Упаковування, маркірування, розфасування та зберігання печива і пряників виконуються відповідно до вимог Держстандарту 15810–96 і 24901–89.

Печиво і пряники зберігаються в чистих з вентиляцією приміщеннях при температурі 18+-5С і відносній вологості повітря не більше як 75%.

Гарантійний термін зберігання з дня виготовлення для

· пряника «Симферопольський» – 20 діб

· печиво «Цукрове» – 3 місяці

· печиво «Квіткове» – 30 діб.

Види енергоресурсів, що використовуються в виробництві складають такий перелік: автономне опалення, холодне, гаряче водопостачання, каналізація централізована подача холодної води, каналізація, автономне гаряче водопостачання, електроенергії, пар, нафтопродукти (бензин, дизельне паливо), газ.