Смекни!
smekni.com

Історичні віхи у розвитку макроекономічної теорії (стр. 2 из 10)

«Закон Сея» став свого роду символом саморегульованої ринкової економіки, а відношення до нього – показником розмежування прихильників і противників активного державного втручання в економічне життя. Багато дискусій викликав його закон, а Д.М. Кейнс знайшов в запереченні цього закону відправну крапку для своєї концепції.

Поставлені питання Сеем і до цього дня не знайшли однозначного рішення, оскільки зачіпають найбільш фундаментальні процеси економічного розвитку, складність яких примушує знов і знов відновлювати науковий пошук.

Розділ 2. Розвиток макроекономічної теорії у 19-20 ст.

2.1 Економічне вчення Марксизму

Карл Маркс (1818-1883) і Фрідріх Енгельс (1820-1895) займалися розробкою економічної теорії, яка була невід'ємною часткою учення, мета якого, – обгрунтувати неминучість руху до соціалізму, що розуміється в найзагальнішому сенсі як «царство свободи». Відправним пунктом для створення економічної теорії Маркса, що становить, стала класична школа політичної економії в її англійському варіанті. Учення А. Сміта и Д. Рікардо, особливо концепція трудової вартості, послужило фундаментом марксистської економічної доктрини.

Німецькі учені видали багато робіт, в яких розглядувалися економічні проблеми, обгрунтовувався принцип матеріалістичного розуміння історії, робилися спроби обгрунтувати економіку з філософської точки зору. Основним же творінням, що зіграло велику роль в розвитку макроекономічної теорії в цілому і світового соціалістичного руху зокрема, грає «Капітал» До. Маркса.

Перший варіант відомої книги з'явився в 1857-1858 р. у вигляді рукопису, який Маркс мав намір видати у вигляді шести випусків під спільним назва «До критики політичної економії». Надалі, при роботі зі своїм творінням, Маркс вирішив видати роботу в чотирьох томах, в яких послідовно висловлювалися б проблеми виробництва капіталу, звернення капіталу, проблеми виробництва і звернення, узяті разом, і історія теорії. Спільна назва роботи тепер була «Капітал».

Поставивши завдання дати економічну характеристику капиталисти-ческого способу виробництва, Марськ визначав його, перш за все, як загальну форму товарного виробництва, де всі види суспільних зв'язків опосередковані стосунками обміну. В зв'язку з цим виникало питання про об'єктивну підставу обмінюваності – вартості, оскільки тільки так можна було довести закономірний характер виникаючих суперечностей і способів їх дозволу. Свою теорію вартості Маркс конструював на базі концепції трудової вартості класичної школи. Вона виявилося найбільш зручним для його логічних побудов, оскільки розглядувала все суспільне багатство як результат праці.

Маркс, проаналізувавши товар як початковий пункт виявлення суперечностей ринкового господарства і розглядуючи його як єдність протилежностей – споживчої і мінової вартостей, висуває положення про подвійний характер праці, втіленої на товар.

З одного боку – конкретна праця індивідуального виробника, що здійснюється в певній формі і створює який-небудь конкретний продукт. Він – джерело споживної вартості товару, тобто здатності задовольняти які-небудь людські потреби. Але він не може бути основою обмінюваності, оскільки обуславливает відмінність товарів, а не їх схожість.

Теорія додаткової вартості має велике місце в теоретичних розробках Маркса. Він відзначає, що товарне виробництво при капіталізмі починає свій рух з грошей, які вкладаються у виробництво і робочої сили, і завершує цикл отриманням грошей від реалізації проведеного продукту. (Д – Т – Д). Але гроші на початку обороту і в кінці не можуть бути однаковими, інакше весь процес втрачає сенс. Відмінності в грошах можуть бути тільки кількісними, т.ч. Д – Т – Д’, де Д’ = Д + sД.

Приріст грошей в процесі обороту (sД) Маркс назвав додатковою вартістю, і її поява перетворює спочатку вкладені гроші на капітал, тобто вартість, що приносить дохід.

Джерело додаткової вартості у виробництві. Оскільки джерело праці – це робоча сила, вона здатна витрачати в кількості більшому, ніж необхідно для її виробництва. На цій її особливості Маркс і будує свою теорію додаткової вартості.

2.2 Кейнсіанство

Неокласична теорія представляла економіку як саморегульовану систему, в якій що порушуються рівновага неминуче відновлюється за рахунок раціональної поведінки господарюючих суб'єктів. Ситуації, що виникають на окремих ринках, регулюються відносно автономно, незалежно один від одного і кінець кінцем складаються в єдину систему спільної рівноваги, де сукупний попит відповідає сукупній пропозиції за умови повної зайнятості наявних ресурсів. Подібні уявлення знайшли концентроване вираження в «законі Сея», визнання яке стало за словами американського економіста Д.К. Гелбрейта, показником того, «чим економісти відрізняються від дурнів».

Реальна практика, проте, свідчила про те, що багато передумов, на яких будували свої висновки неокласики, - досконала конкуренція, абсолютна гнучкість цін, автономність ринків товарів, праці і грошей – не відповідали дійсності. Навіть найраціональнішу поведінку господарюючих суб'єктів не забезпечувала системі стійкої рівноваги, оскільки на макрорівні діяли закономірності, що не зводяться до суми рішення, що приймаються на мікрорівні. Найбільш яскравим проявом цього неспівпадання стала Велика депресія початку 30-х рр., що супроводиться різким спадом виробництва, масовим безробіттям, фінансовими потрясіннями.

Стало очевидним, що економічна система ринкового типа не лише не здатна забезпечитися автоматичне відновлення порушеної рівноваги, але і породжує нерівноважні ситуації через внутрішні властиві нею особливості, а не в результаті зовнішніх для неї чинників.

Все це суперечило основним постулатам неокласичної доктрини і вимагало її перегляду. Людина, яка зробила чергову революцію в економічній науці став англійський економіст Джон Мейнард Кейнс (1883-1946).

Економічні потрясіння, пов'язані з Великою депресією, змусили Кейнса переглянути лаву загальноприйнятих в економічній науці положень і запропонувати принципово нове трактування механізму функціонування ринкової економічної системи, викладене в книзі «Спільна теорія зайнятості, відсотка і грошей» (1936).

Центральна ідея, навколо якої розвертається вся система доказів, полягає в тому, що конкурентна ринкова економіка не в змозі забезпечити автоматичне відновлення рівноваги при повному використанні ресурсів. Економічна система в принципі нерівноважна і попит не слідує автоматично за пропозицією, як це виходило з «закону Сея». Але щоб в цьому переконатися слід розуміти різницю між процесами, що відбуваються на мікрорівні і на макрорівні. Раціональна поведінка окремих господарюючих суб'єктів, прагнучих до оптимізації рішень, виявляється абсолютно нераціональною при переході на макрорівень, приводячи частенько до результатів, прямо протилежних очікуваних. Розширюючи виробництво продукції при підвищенні ціни на неї, індивідуальний виробник поступає раціонально, але якщо так вчинять всі виробники, пропозиція набагато перевищить попит, ціни впадуть і результатом вирішених стануть економічні збитки. Кейнс в своєму дослідженні оперує поняттями сукупного продукту, сукупного попиту на нього, співвідношеннями споживання, заощаджень і інвестицій, тобто узагальнювальними показниками або агрегатами.

Основною причиною, що порушує рівновагу в економічній системі, є недолік ефективного попиту, величина якого тотожна національному доходу.

Кейнс вважав, що головним джерелом руху системи національних доходів є витрата, а не заощадження. Національний дохід при використанні розпадається на споживання і заощадження. Ощадливість, яка у класиків зводилася в ранг найвищої чесноти, сама по собі не в змозі виконувати ніяких фізичних дій, поліпшуючих життя людини. Для цього потрібні витрати, тобто витрачання отриманого доходу. Але динаміка споживання, по Кейнсу, підпорядкована дії когось загального психологічного закону, згідно якому «.люди схильні, як правило, збільшувати своє споживання із зростанням доходу, але не в тій же мірі, в якій росте дохід». Це означає, що гранична схильність до споживання, визначувана як відношення приросту споживання до приросту доходу, менше одиниці:

де eC – приріст споживання, eY – приріст доходу.

Отже функція споживання (С=с(Y)) має вид монотонно зростаючої кривої з поступовим убуванням приросту.

Інвестиції в моделі Кейнса грають визначальну роль в досягненні рівноваги. Якщо у класиків заощадження через гнучку норму відсотка визначають об'єм інвестицій, то в кейнсианском варіанті рівень інвестицій, що автономно складається, визначає обсяги виробництва, національного доходу і зайнятості. Якщо інвестиції будуть менше заощаджень, об'єм доходу скоротиться до величини, при якій інвестиції і заощадження порівняються. При збільшенні інвестицій ростиме і об'єм доходу до тих пір, поки знов не настане рівновага. Таким чином, рівновага може досягатися на рівнях, які не забезпечують повну зайнятість.

Процентна ставка у Кейнса виступає як плата за відмову від ліквідності і тому слабо реагує на коливання об'єму заощаджень. Тому розривши між заощадженнями і інвестиціями не компенсується падінням процентної ставки.

Недостатньо успішно виконують свою регулюючу роль і ціни. Падіння попиту в умовах неповної зайнятості веде не до зниження цін, а до скорочення виробництва і ще більшого загострення проблеми зайнятості. Заробітна плата також не стає ефективним інструментом досягнення повної зайнятості. Діяльність профспілок, соціальні програми роблять заробітну плату негнучкою і не дозволяють їй оперативно реагувати на зміни попиту і пропозиції на ринку праці.