Смекни!
smekni.com

Історичні віхи у розвитку макроекономічної теорії (стр. 9 из 10)

3.2 Основи інвестиційної теорії циклів

М. Туган-барановський в поясненні циклічності розвитку промисловості вводить функцію інвестування. Він заснував основи сучасної інвестиційної теорії циклів, випередивши основну ідею кейнсианкой теорії циклів «заощадження – інвестиції», як початковий внутрішній імпульс всього механізму циклічних коливань. Він позначив функціональний взаємозв'язок основних чинників економічної активності. Кризи в теорії М. Тугана-барановського – лише одна з фаз капіталістичного циклу. Причини циклів і криз учений виводить, у відзнаці від неоклассистов, з недосконалості регулювальної ролі реального ринкового механізму у сфері нагромадження і витраченого суспільного капіталу, що веде до порушень його раціонального розділення між різними сферами застосування. Відповідно регулювання інвестицій тільки в галузях, що проводять засоби виробництва, могло б забезпечити неухильне розширення виробництва.

Регулярне чергування періодів промислового зростання і спаду в сукупності створює те, що називається економічним циклом. М. Туган-барановський детально охарактеризував полягання промисловості в основних фазах циклу, а також супутні економічні явища. На думку ученого, капіталістичний цикл складається з трьох фаз: промислового підйому, кризи і промислового застою. Проте криза не є неминучою фазою капіталістичного циклу – підйом може переходити в застій і поступально, без гострої кризи.

Причини криз криються в самій природі капіталістичного господарства, тому що, по-перше, працівник в нім є простим спосіб виробництва; по-друге, воно має тенденцію до необмеженого розширення; по-третє, воно в цілому неорганізовано. Охоплюючи всі сфери господарства, промислова криза ніколи не настає раптово, йому завжди передує особливий стан промисловості і торгівлі, і симптоми цієї лихоманки настільки характерні, що промислову кризу можна передбачати.

Зростання попиту на засоби виробництва – це фаза підйому, ослабіння попиту – фаза кризи і навіть застою. Наприклад, у фазі підйому будівництво і «грюндерство» створюють посилений попит не лише на елементи основного і оборотного капіталу (залізо, машини, деревину), але і на предмети особистого споживання, оскільки зростає чисельність зайнятих, капіталісти отримують великі прибутки.

Теорія економічної кон'юнктури, заснована М. Туганом-барановським, отримала свій розвиток в праці українських економістів, які залишалися в еміграції. Одним з таких дослідників був бывшый співробітник Інституту економічної кон'юнктури в Киеве в.П. Тимошенко (1885 – 1965), учень і послідовник М. Тугана-барановського.

Тимошенко досліджував економічні коливання в сільському господарстві в основному за динамікою цін. «Ціни, до певної міри виявляють циклічність або періодичність», - писав він. Проте, ці явища, не стали об'єктом належного эмпирико-статистического аналізу, а тому власні досягнення по цій темі вважаються за значущі і з методологічного погляду.

У руслі виведених Тимошенко виводів, він досліджував сучасне йому світове сільське господарство, намагаючись проникнути в суть Великої депресії 1929 – 1933 рр.. Він розкрив роль цін, зростання промислового виробництва, управлінського потенціалу, інших стимулюючих чинників розвитку сільського господарства, його зв'язку з промисловістю, участь в міжнародних економічних відносинах в умові депресії, зробивши виводи, цінні для науки і практики.

Праця Ст Тимошенко, присвячені циклічності сільськогосподарського виробництва з урахуванням ендогенно-екзогенних економічних зв'язків, зробили ім'я ученого відомим не лише в США, а в багатьох інших країнах.

Будучи засновником нової теорії, таким чином, М. Туган-барановський не єдиний її репрезентант, оскільки серед українських економістів були його учні, однодумці і послідовники (Е. Слуцкий, В. Тімошенко і ін.)

Ідеї М. Тугана-барановського розвивав його учень М. Кондратьев, що заснував в 1920 р. в Москві спочатку лабораторія, а потім Кон'юнктурний институт.

3.3 Методологія планування М. Кондратьєва

М. Кондратьеву славу і визнання принесли роботи «Питання про поняття економічної статистики, динаміки і кон'юнктура», «Великі цикли економічної кон'юнктури», «План і передбачення». Центральною в наукових інтересах М. Кондратьева – це проблема економічної динаміки. Наукове значення цієї проблеми учений пояснює тим, «тільки динамічні закономірності можуть вказати шлях і форми переходу дій з сучасної стадії до тієї або іншої стадії майбутнього». Розробки проблеми економічної динаміки М. Кондратьева безпосередньо пов'язував з прогностичною функцією економічної науки.

У 20-х р. він займався розробкою методології планерування народного господарства. Кондратьев серйозно підійшов до концепції змішаних форм впливу на економіку – з боку держави, торгівельно-підприємницьких структур, місцевих органів влади, окремих сільських господарств. Він висунув вимоги ринкової перевірки методом державної політики. Кондратьев виходив з необхідності об'єднання на базі непланових і ринкових принципів, висунув ідею тісного зв'язку і рівноваги аграрного і індустріального секторів економіки. Ефективний аграрний сектор, вважав він, який може забезпечити підйом всієї економіки, стати гарантією стійкості всього народного господарства. Кондратьев вважав за необхідне насамперед дати допомогу господарствам, наближеним до фермерського типа, здатний забезпечити швидкий приріст виробництва товарного хліба. Його програма була зорієнтована на міцних сімейних трудових господарствах, здатних стати основою економічного підйому в країні.

М. Кондратьев був прихильником активного державного втручання в економічні процеси через систему державного планерування, де важливу роль грає економічне прогнозування в ринкової економіки побудова прогнозу економічного розвитку необхідна для реалізації методів державного регулювання.

Кондратьев вивчає об'єктивні характеристики і тенденції ринкової економіки. Він розглядував ринок, як зв'язуючий ланцюг, між націоналізованим кооперативним і приватним секторами, а так само як важливе джерело господарської інформації. Значення плану учений передбачав в забезпеченні швидшого, ніж при спонтанному розвитку, темпу зростання продуктивних сил, а так само в збалансованому зростанні виробництва. Об'єднання ринкових і планових принципів Кондратьев вважав за якнайкраще для всієї економіки. У сільському господарстві повинні перевищувати непрямі впливи на ринок, а в націоналізованій промисловості – прямі.

3.4 «Цикли Кондратьева»

Особливе місце в розробці теорії циклічності належить H.Д. Кондратьеву, визнанням його заслуг в цій області служить те, що багато зарубіжних учених називають довгі хвилі його ім'ям. Випускник юридичного факультету петербурзького університету H.Д. Кондратьев ще в двадцятих рр. відкрив широку дискусію по проблемах довгих хвиль.

Достовірно світову популярність принесла йому доповідь "Великі цикли кон'юнктури", зроблений їм на засіданні вченої ради Інституту економіки в 1928г. дослідження Кондратьева охоплюють розвиток країн Европи за 100-150 років.

В результаті дослідження Кондратьев виділив наступні великі цикли:

Під'їм Спад
1789-1814 рр. 1814-1849 рр.
1849-1873 рр. 1897-1920 рр. 1873-1896 рр.

Найбільшою науковою заслугою Кондратьева є те, що він здійснив спробу сконструювати теоретичну соціально-економічну систему, яка сама може генерувати тривалі коливання.

Циклічність – відхилення від рівноваги.

Теорія довгих хвиль виходить з того, що економічна система постійно знаходиться в стані відхилення від макроекономічної рівноваги. По-перше, це відхилення попиту від пропозиції і навпаки на тривалих відрізках часу. По-друге, це відхилення, пов'язані із змінами попиту на устаткування, споруди, будівельні матеріали і тому подібне Ці відхилення долаються в рамках промислових циклів середньої тривалості. По-третє, це тривале відхилення від рівноваги, тривалість яких складає 40-60 років. Вони мають місце на ринках промислових будівель, споруд інфраструктури і робочої сили.

Відзначимо, що перший і другий типи відхилень мають місце при одному і тому ж технологічному способі виробництва, В рамках якого відбувається зміна лави поколінь техніки і технології. Після того, як можливості підвищення ефективності в рамках використовуваних науково-технічних принципів вичерпані, відбувається перехід до використання нових науково-технічних принципів, перехід до нового технологічного способу виробництва. Настає епоха науково технічній революції. Цей перехід займає значний час і дає початок новій довгій хвилі, що і відбувається в даний час у всіх індустріально розвинених країнах, історія свідчить, що адміністративно-командна економічна система не в змозі забезпечити такий перехід.

Можна стверджувати, що ринкова система в цьому відношенні володіє властивістю постійно стимулювати науково-технічний прогрес, так що в цьому зацікавлено само суспільство, засноване на змішаній регульованій ринковій системі.

Взагалі, циклічний розвиток – це прояв самої суті розвитку виробництва, його природна властивість, спосіб його прогресивного руху.

Тим самим циклічність – свідоцтво життєздатності даних економічних буд, свідоцтво його права на існування.

Висновок

У даній роботі була зроблена спроба прослідити розвиток макроекономічної теорії, зачинаючи з XVIII і закінчуючи кінцем ХХ вв.

Розгледіли основні макроекономічні учення, які внесли як теоретичний вклад до розвитку економіки в цілому, так і практичний, який дозволяє робити конкретні рішення по встановленню економічної політики в країні, господарюючому суб'єктові і підприємстві зокрема.