Смекни!
smekni.com

Історичні віхи у розвитку макроекономічної теорії (стр. 3 из 10)

Недостатня ефективність ринкових регулювальників робить необхідним стимулювання інвестицій, зокрема, за рахунок государствен-ных витрат. Така політика може наблизити економіку до рівня повної зайнятості, оскільки інвестиційні ін'єкції збільшують національний дохід і зайнятість в об'ємі більшому, ніж вони самі завдяки ефекту мультиплікатора.

Механізм мультиплікатора біля Кейнса відображає взаємозв'язок між приростом інвестицій і приростом національного доходу. Додаткові інвестиції, будучи витраченими, створюють дохід тих, хто продав інвесторам необхідні чинники виробництва. Отримані доходи у свою чергу будуть витрачені на придбання яких-небудь товарів і послуг і тим самим створюють доходи тих, хто їх продав. Ті знову зачнуть їх витрачати і створювати доходи наступного ешелону продавців і так далі

Первинні інвестиції багато разів умножаються, збільшуючи спільний розмір доходу. Процес цей був би нескінченним, якби всі отримані доходи витрачалися відразу і цілком. Проте частка доходів зберігається, зменшуючи тим самим суму, що йде на споживання. Та частка доходу, яка споживається, отримала біля Кейнса назву граничної схильності до споживання (МРС), а та частка, яка зберігається, – граничною схильністю до заощадження (МРS). Кожне подальше множення доходу буде менше попереднього на величину заощаджень, і чим більше буде частка, що зберігається, тим швидше завершиться процес мультиплікації доходу. Приріст доходу, отже, дорівнюватиме приросту інвестицій, помноженому на певний коефіцієнт, званий мультиплікатором. Він дорівнюватиме величині, зворотній граничній схильності до заощаджень, тобто 1/МРS. Оскільки Мрs і МРС в сукупності дорівнюють одиниці, мультиплікатор можна визначити як

В цілому дану залежність можна представити як

де

Y – приріст національного доходу;
I – приріст інвестицій; МРС – гранична схильність до споживання.

Концепція мультиплікатора ще раз підкреслювала, що розміри національного доходу, що визначають сукупний попит, задаються функцією інвестицій. Звідси витікало, що найважливішим способом забезпечення ефективного попиту є свідоме стимулювання інвестиційної активності, що і визначило основні напрями кейнсианской економічної програми.

Нарощування інвестицій може досягатися за допомогою заходів бюджетно-фінансових і кредитно-грошової політики. Перша передбачала активну участь держави в господарській діяльності не лише у вигляді регулюючої дії на процеси, що відбуваються в цій сфері, але і як самостійний економічний суб'єкт. Держава повинна розширювати об'єми капіталовкладень в різні галузі господарства, що повинне стати імпульсом економічного зростання, запускаючи механізм мультиплікатора. Головна мета таких інвестицій – розширення платоспроможного попиту, а не отримання додаткової кількості продукції. Тому непродуктивні витрати навіть переважно, оскільки не збільшують пропозиції, а забезпечують мультиплікаційний ефект.

До рекомендацій, покликаних сприяти розширенню сукупного попиту, відносилося збільшення державних закупівель товарів і послуг, організація суспільних робіт, що фінансуються з бюджету, реалізація соціальних програм, що мають на меті перерозподіл частки доходу на користь груп населення з найбільшою схильністю до споживання.

Неминучим наслідком такої політики повинен стати дефіцит гос. бюджету, наслідком якого має бути збільшення грошової маси і загроза інфляції. Кейнс проте, вважає, що інфляція матиме місце лише в разі зростання попиту в умовах повної зайнятості. Якщо ж її немає, то додаткові витрати приведуть лише до залучення до виробництва недовикористаних ресурсів, а не до зростання цін. Крім того, невеликий рівень контрольованої інфляції навіть корисний, оскільки знецінення грошей протистоїть тенденції переваги ліквідності.

В зв'язку з цим розглядуються можливості кредитно-грошової політики, головна мета якої – впливати на ставку відсотка, щоб з її допомогою стимулювати інвестиції. Чим нижче буде норма відсотка, тим більш охоче утримувачі засобів вкладатимуть їх в яку-небудь справу, а не перетворювати їх на заощадження. Добитися цього можна за допомогою політики «дешевих грошей». Центральні банки знижують норму обов'язкових резервів комерційних банків, знижують облікову ставку, зачинають купувати облігації на відкритому ринку цінних паперів. Скупка облігацій біля комерційних банків збільшує їх кредитні можливості, а біля населення – їх купівельну спроможність. Все це означає збільшення грошової пропозиції, слідством чого стає зниження процентної ставки, яке у свою чергу стимулює зростання інвестиційних витрат, збільшення ВНП і зайнятості.

Але сама по собі кредитно-грошова політика, як вважає Кейнс, недостатня для вирішення проблеми «ефективного попиту». Дія на ставку відсотка має обмеження. У періоди депресії падіння процентної ставки може досягти такого рівня, нижче за яке вона вже не опускається. Зміна грошової пропозиції у такому разі не впливатиме на норму відсотка, а ця остання – на об'єм інвестицій. Така ситуація називається «Ліквідною пасткою». З цього виходило, що кредитно-грошова політика не завжди може бути ефективною і сприяти виходу економіки із стану депресії, а тому перевага віддавалася бюджетній політиці.

Кейнсианськая програма включала також рекомендації по дії на зовнішньоекономічні складові сукупного попиту. Одним з найважливіших його компонентів є чистий експорт (різниця між експортом і імпортом), а тому прагнення до активного сальдо торгівельного балансу є одним із способів підвищення ефективності попиту. У зв'язку з цим перспективнішою зовнішньоторговельною політикою, на думку Кейнса, є протекціонізм. Держава, захищаючи господарство від зовнішньої конкуренції, створює умови для розширення вітчизняного виробництва і зайнятості, що є умовою зростання національного доходу.

Важливим інструментом дії на стан сукупного попиту і складових його елементів може стати також валютний курс. Коректую переміщення валютних потоків з країни в країну, можна робити вплив на стан платіжних балансів, а через них – на економічну ситуацію в країні. Кейнс висловлювався за введення фіксованих валютних курсів, що передбачає активну державну участь в їх підтримці, оскільки цей варіант зменшував ризик і невизначеність в торгівельних взаєминах, сприяв нормалізації міжнародних валютних розрахунків і пом'якшенню хворобливих наслідок девальвацій національних валют, до яких країни час від часу прибігали для розширення своїх експортних можливостей.

Кейнсианськие ідеї і рекомендації були частково враховані при формуванні Бреттон-вудськой валютної системи, яка в перебігу трьох десятиліть після Другої світової війни утвердилась в практиці міжнародних розрахунків.

Запропоноване Кейнсом трактування економічного процесу потрапило на сприятливий грунт, оскільки світова економіка після Великої депресії потребувала стимуляторів, які дозволили б їй здолати кризисні потрясіння. Рекомендації активного втручання в економіку регулирую-щего початку були зустрінуті з розумінням, а їх теоретичне обгрунтування поклав початок переосмисленню традиційних положень економічної науки і оформилося в новий напрям, що зайняв в ній пануюче положення.

2.3 Неокейнсианство

Додання динамізму кейнсианской моделі неминуче виводило на проблеми економічного зростання і циклічних коливань. Картина нескінченно стагнирующей економіки, яка вимальовувалася з моделі Кейнса, далеко не завжди відповідала реаліям господарського життя. Періоди спадів змінялися періодами підйомів і бурхливого зростання, що вимагало аналізу економічних процесів і тривалій перспективі. Розробка теорії економічної динаміки і рамках кейнсианской методології пов'язана з дослідженнями англійського економіста Риючи Харрода (1900 – 1978), основна робота якого «До теорії економічної динаміки» вийшла в 1948 році. Відштовхуючись від того що, рівновага досягається при рівності заощаджень і інвестицій, Харрод проте вважав, що якщо проблему розглядувати в довгостроковому плані, то ця рівність досягається лише як середнє з багаточисельних відхилень в ту або іншу сторону. Інвестиційні потреби збігатимуться з можливостями заощаджень лише досягши оптимального темпу економічного зростання.

Ці взаємозв'язки знаходять віддзеркалення в початковому рівнянні економічної динаміки:

g з = S

де g – темп економічного зростання, визначуваний як відношення приросту доходу до його величини в базовому періоді (

); з – капітальний коефіцієнт, що показує, яка к-ть інвестицій доводиться на одиницю приросту доходу (
); S – частка заощаджень в національному доході, або схильність заощадженням (
);

Шляхом підстановки отримуємо:

gc=

.
=
,
=
або I = S.