Смекни!
smekni.com

Економічний ризик (стр. 6 из 9)

;

;

;

.

Використовуючи останню оцінку, одержимо

, тобто практично близька до нуля.

Таким чином,

складає 19%. Аналогічний розрахунок для варіанта
дає помітно високий показник ефективності:
%.

При

– доход окупає інвестиції;

при

– інвестиції збиткові;

при

– показує ефект інвестиційної діяльності.

З цього випливає, що рівень

цілком визначається внутріпроектними даними, характеризующими інвестиційний проект.

4. Рентабельність (індекс прибутковості)

являє собою співвідношення приведених доходів до приведеного на цю дату інвестиційним витратам:

, (2.21)

де

;

;

– показники чистого доходу;

– розміри інвестиційних витрат.

Показники сучасних величин вкладень і чистих доходів мають наступні значення:

варіант

– 51,61 і 49,98 млн. дол. США;

варіант

– 58,25 і 62,82 млн. дол. США.

Показники рентабельності інвестицій:

,

тобто варіант

нерентабельний, тому що за умовами, коли
– інвестиції не рентабельні і не забезпечують норматив рентабельності
. При
означає, що прибутковість капіталовкладень точно відповідає нормативу рентабельності
.

Всі отримані результати розрахунків зводяться в таблицю 6а. У табл. 6б зведені результати ще одного методу оцінки проектів з погляду прибутку – методу визначення нинішньої вартості майбутніх доходів.

На підставі таблиць 6а і 6б можна зробити висновок, що кращим є проект

.

Г.1. Аналіз чутливості моделі

Аналіз чутливості моделі складається з наступних кроків:

- вибір основного ключового показника, тобто параметра. Щодо який і виробляється оцінка чутливості. Такими показниками можуть служити: внутрішня норма прибутковості –

, чи чистий приведений доход –
;

- вибір факторів (рівень інфляції, ступінь стану економіки й ін.);

- розрахунок значень ключового показника на різних етапах здійснення проекту: вишукування, проектування, будівництво, монтаж і налагодження устаткування, процес віддачі вкладених коштів.

Сформовані таким шляхом послідовності витрат і надходжень дають можливість визначити фінансові потоки для кожного чи моменту відрізка часу, тобто визначити показники ефективності.

Спочатку будуються діаграми, що відбивають залежність обраних результуючих показників від величини вихідних параметрів. Зіставляючи між собою отримані діаграми, можна визначити «ключові» показники, найбільшою мірою, що впливають на оцінку проекту.

Потім визначаються критичні для проекту значення ключових параметрів. У найпростішому випадку може розраховуватися так називана «крапка беззбитковості», що виражає мінімальний припустимий обсяг виробництва (продажів), при якому проект не приносить прибутку, але ще не виявляється збитковим.

Якщо проект фінансується за рахунок кредитів, то критичним значенням буде та мінімальна величина ставки, при якій проект буде не в змозі погасити заборгованість. Надалі може бути отримане

- мірне (по числу критичних крапок) опис полючи припустимих значень, у межах якого проект виявляється заможним з фінансової й економічної точок зору.

На малюнку 2.5 представлені результати оцінки впливу трьох вихідних показників проекту – ціни реалізації продукції, вартості технологічного устаткування і періоду затримки в надходженні грошей за реалізовану продукцію на розрахунковий рахунок підприємства.

За графіком (мал. 2.5) може бути визначена максимальна ставка кредиту, що може бути використана для фінансування інвестиційних витрат на умовах погашення кредиту до кінця життєвого циклу проекту.

Аналіз чутливості дозволяє фахівцям із проектного аналізу враховувати ризик і невизначеність. Так, наприклад, якщо ціна продукції виявилася критичним фактором, то можна підсилити програму чи маркетингу знизити вартість проекту. Якщо проект виявиться чуттєвим до зміни обсягу виробництва продукції проекту, то варто приділити більше уваги програмі навчання персоналу і менеджменту й іншим заходам для підвищення продуктивності. Близько 40% нафтових компаній США застосовують даний метод аналізу як засіб скорочення ризику.

Разом з тим аналіз чутливості має два серйозних недоліки. Він не є всеосяжним, тому що не розрахований для обліку всіх можливих обставин; крім того, він не уточнює імовірність здійснення альтернативних проектів.

Г.2. Аналіз величини відносних ризиків

Під інвестиціями прийнято розуміти використання капіталу в двох напрямках:

- реальні інвестиції – вкладення засобів у матеріальні активи;

- фінансові інвестиції – вкладення засобів у цінні папери.

При виборі варіанта порівнюваних проектів необхідно визначити величину очікуваного доходу, ступінь ризику і наскільки адекватно очікуваний доход компенсується передбачуваний ризик.

Ризик зв'язаний з тим, що може відбутися деяка несприятлива подія, тобто це робить необхідним облік факторів ризику в кожнім конкретному випадку розгляду варіантів інвестування.

Розглянемо приклад (табл. 2.7) з підручника Е.Ф. Брайэм, Л.К. Гапенски «Посередницьке фінансове керування» в умовах класичної ринкової економіки.

Приклад 2.6. Існують 4 варіанти інвестування проекту вартістю 100000 дол. США терміном на один рік:

1. річні векселі Казначейства США, по яких гарантоване 8% доходу. Ці векселі випускаються на один рік, тобто через рік вони усі будуть викуплені, що гарантовано державою.

2. Облігації корпорації з 9% доходом і терміном позики на 10 років. Однак ваша фірма продасть облігації наприкінці першого року, тобто% буде відомий наприкінці року.

3. Проект 1, що пропонує чисті витрати в 100000 дол. США, нульові надходження в плині року і виплати наприкінці року, що будуть залежати від стану економіки.

4. Проект 2, що коштує теж 100000 дол. США, але розподіл виплат відрізняється від Проекту 1.

Таблиця 2.7. Оцінка передбачуваного доходу і ризику для 4-х інвестиційних проектів

Стан економіки Імовірність Р Норма доходу по інвестиціях -%
Векселя Облігації Проект 1 Проект 2
Глибокий спад невеликий спад середнє зростання невеликий підйом потужній підйом 0,05 0,20 0,50 0,20 0,05 8,00 8,00 8,00 8,00 8,00 12,0 10,0 9,0 8,5 8,0 -3 6,0 11,0 14,0 19,0 -2 9,0 12,0 15,0 26,0
Показники: 1. очікувана норма доходу –
; 2. варіація –
; 3. стандартна девиація
- (абсолютна величина ризику); 4. коефіцієнт варіації –
(величина відносних ризиків)
8,00 0,00 0,00 0,00 9,2 0,71 0,84 0,09 10,3 19,31 4,39 0,43 12,0 23,20 4,82 0,40

1. Визначаємо очікувану норму доходів по всій групі інвестицій:

, (2.22)

де

– це
-й варіант;

– це імовірність того, що цей
-й результат буде мати місце;