Смекни!
smekni.com

Економічний ризик (стр. 9 из 9)

Інвестором, як правило, удається частково захистити себе від податкового ризику за допомогою відповідних гарантій, що включаються в угоди і контракти.

4.3 Ризик несплати заборгованостей

Навіть успішні проекти можуть зштовхнутися з тимчасовим зниженням доходів через короткострокове падіння попиту на вироблений продукт, або зниженням цін через надвиробництво продукту на ринку.

Щоб захистити себе від таких коливань, передбачувані щорічні доходи від проекту повинні перекривати максимальні річні виплати по заборгованостях.

Учасники можуть застосовувати наступні міри зниження ризику від несплати заборгованостей:

- використання резервних фондів;

- виробничі виплати;

- додаткове фінансування.

Крім достатності передбачуваних доходів часто рекомендується, щоб план фінансування містив у собі резервний фонд виплат по заборгованостях, що повинний підтримуватися на визначеному рівні, наприклад, на рівні максимальних щорічних виплат по заборгованостях. Фінансові угоди повинні бути складені таким чином, щоб у кожнім з них спочатку передбачалися виплати по заборгованостях, потім на компенсацію резервного фонду і, після цього, по ділянках і третіх сторонах.

У деяких проектах замість резервного фонду виплат по заборгованостях може використовуватися принцип виробничих виплат. У проектах, забезпечених доходами, учасники зобов'язуються здійснювати виплати по заборгованостях, гарантуючи на ці мети визначений відсоток доходів, одержуваних від продукту, виробленого по проекті. При цьому недостатність сум, що надходять з цього джерела, для оплати заборгованостей не розглядається як невиконання зобов'язань: виникаючий дефіцит підсумовується і виноситься на термін остаточної виплати заборгованості.

План повинний передбачати можливості додаткового фінансування, необхідність у який може виникнути через затримку, значного збільшення масштабів чи проекту проблем, зв'язаних з експлуатацією. Необхідно установити контакт з окремими кредиторами для забезпечення покриття непередбачених витрат.

Після здійснення учасниками проекту надійних заходів для зниження ризику несплати заборгованостей, інвестор може застосовувати відповідні гарантії часткових чи повних виплат заборгованостей у визначені етапи чи проекту по його завершенню.

Крім того, урядові організації можуть надати урядові гарантії, експертні чи гарантії захист політичного ризику.

4.4 Ризик не завершення будівництва

Якщо проект зв'язаний із процесом будівництва, то необхідно враховувати можливий ризик незавершеного будівництва. Тому перед початком будівництва учасники будівництва й інвестори повинні дійти згоди щодо гарантій його завершення.

При інвестуванні проекту, у якому використаний новий технологічний чи процес «ноу-хау», інвестор може зажадати безумовних гарантій завершення будівництва, оскільки подібні проекти виявляються більш дорогими, чим спочатку передбачалося.