Смекни!
smekni.com

Конкурентоспроможність підприємства (стр. 12 из 17)

Для виконання розрахунків взяті технічні, економічні та маркетингові характеристики послуг кількох стоматологічних підприємств.

Оцінка конкурентоспроможності підприємства проводиться на основі визначення конкурентоспроможності послуг. Для цього ми оцінимо конкурентоспроможність послуг значних гравців на ринку (таблиця 2.8).

Конкурентоспроможність продукції буде визначена диференціальним методом, заснованим на використанні одиничних параметрів послуг фірм, що аналізуються на базі порівняння та на їх співставленні.

При оцінці за технічними та економічними параметрами одиничний показник може бути більшим або дорівнювати одиниці, якщо базові значення параметрів встановлені нормативно-технічною документацією, спеціальними умовами, замовленнями, договорами. Якщо технічні параметри не мають кількісної оцінки, для них використовують експертні методи оцінки в балах.

Диференціальний метод дозволяє визначити, досягнутий чи ні рівень конкурентоспроможності, за якими показниками він не досягається, які з параметрів найбільше відрізняються від базових. Даний метод лише констатує факт конкурентоспроможності (послуг) та наявності в них недоліків у порівнянні з послугою-конкурентом.

В наведеній таблиці по кожному фактору конкуренто-спроможності (фактори обиралися після консультацій з досвідченими фахівцями «Майстер Дент» згідно специфіки ринку) проставлена його оцінка (від 1 — найслабкіші позиції, до 5 — найміцніші позиції). Оцінки проставлялися згідно даних, отриманих в результаті опитування та ринкового аналізу, проведеного фахівцями. Підприємства для порівняльної оцінки були відібрані згідно їх приналежності до схожих стратегічних груп за асортиментом послуг ї та технологічними підходами, що використовуються при виробництві цих послуг.

Обгрунтування оцінок:

«5» - фактор конкурентоспроможності на найвищому рівні, тому це такі показники, які стосуються послуг (всі показники), якість, нешкідливість, відомість у споживачів.

«4» - фактор конкурентоспроможності, який знаходиться на рівні вище середнього та потребує підвищення: естетичний вигляд, сучасні технології , ціна послуг, ступінь охоплення ринку, професійність персоналу.

«3» - фактори конкурентоспроможності, які знаходяться на задовільному рівні та потребують їхнього перегляду та підвищення: рекламні заходи, PR.

Таблиця 2.8

Порівняльна оцінка конкурентоспроможності головнихстоматологічних підприємств-конкурентів

Фактори конкурентоспроможності Стоматцентр «Призма» Стоматологічна клініка «Майстер Дент» Стоматологічна фірма "Вітадент" Клініка «СТЕДЛІ» Стоматологічна клініка ОлДент
1 3 2 4 5 6
ПОСЛУГАЯкість 5 5 5 3 4
Естетичний вигляд 5 4 5 3 3
Відділка 5 4 5 3 3
Сучасні технології 5 4 4 2 3
Нешкідливість для здоров’я 5 5 4 4 4
Зручність після надання послуги 5 5 4 3 3
Відомість серед споживачів 5 5 4 4 3
ЦІНА ПОСЛУГБазова (прейскурантна) 4 4 3 5 5
Можливість одержання знижок 4 4 3 2 2
КАНАЛИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОСЛУГРозгалуженістьЕфективність 4 5 5 2 1
Форми реалізації 4 4 4 3 3
Ступінь охоплення ринку м. Києва 4 4 3 2 1
ПРОСУВАННЯ ПОСЛУГ НА РИНКУ Рекламні заходи 4 3 3 3 3
Спонсорські та масові заходи, паблік рілейшинз 5 3 2 2 2
Рівень підготовки персоналу 4 4 3 3 3
Інтернет (сайт) 5 - 4 3 3
ЗАГАЛЬНИЙ ПІДСУМОК 73 67 61 56 56

За результатами таблиці 2.8 лідируючу позицію займає стоматцентр «Призма». По-перше, послуги центру є досить відомими серед клієнтів. Встановлені ціні відповідають якості отриманих послуг, що не зупиняє потенційних клієнтів. Взагалі, сервіс проходить на досить високому рівні. Стоматцентр «Призма» має досить цікавий, оригінальний сайт, який повністю характеризує головні послуги, що надаються центром. Професійний персонал центру постійно проходить перепідготовку, слухання різноманітних курсів. Центр не потребує додаткових рекламних заходів, так як займає стійку позицію та високий рівень обізнаності серед споживачів.

Об’єкт дослідження - стоматологічна клініка «Майстер Дент» займає другу позицію. Не завжди працівникам клініки вдається виконати всі побажання клієнтів у повному обсязі. Хоча треба відмітити, що працює висококваліфікований персонал. У клініці використовуються не досить сучасні та новітні технології. Це все говорить про те, що клініка має не достатньо коштів, щоб закупити відповідне обладнання та дорогі імпортні матеріали. Підприємство «Майстер Дент» не має сайту, тому послуги клініки відомі не досить широкому колу людей.

Стоматологічна фірма "Вітадент" займає третю позицію. Ім’я цієї фірми досить відоме у споживачів стоматологічних послуг. Але підготовка персоналу фірми проходить не досить часто і семінари відвідують лише незначна частина персоналу. Фірма має власний сайт, який виступає у якості реклами. Додаткових коштів на рекламу фірма майже не витрачає.

Однакову кількість балів набрали клініка «СТЕДЛІ» та Стоматологічна клініка ОлДент. Ці клініки ще не досить відомі у споживачів. Цим клінікам ще потрібно наполегливо працювати над своїм іміджем, особистим розвитком.

Отже з проведених досліджень та розрахунків можна зробити наступний висновок: стоматологічній клініці «Майстер Дент» необхідно знаходити шляхи підвищення своєї конкурентоспроможності для того, щоб зайняті стійкі позиції, підвищити прибуток, зайняти певну нішу серед великого різноманіття конкурентів. Для цього розглянемо ефективність системи управління конкурентоспроможністю стоматологічної клініки «Майстер Дент».

2.3 Оцінка ефективності системи управління конкурентоспроможністю стоматологічної фірми «Майстер Дент»

конкурентоспроможність стратегія

Висока конкурентоспроможність підприємства забезпечується чітко налагодженою системою управління — від створення нового товару (послуги) до її реалізації та сервісного обслуговування.. Адже тільки комплексна система управління конкурентоспроможністю здатна забезпечити успіх вітчизняних підприємств на внутрішніх і зовнішніх ринках та підвищити їх конкурентоспроможність .

Управління конкурентоспроможністю стоматологічного підприємства означає забезпечення оптимального співвідношення його складових та елементів. При цьому зусилля спрямовуються на досягнення таких цілей:

- підвищення ефективності функціонування;

- підвищення якості - зниження витрат виробництва;

- підвищення економічності та оперативності сервісного обслуговування;

- підвищення обсягів реалізації послуг;

- охоплення та збільшення частки ринку;

- підвищення та підтримання позитивного іміджу підприємства.

В свою чергу складові та елементи конкурентоспроможності являються багатофакторними характеристиками, які необхідно розглядати як складні самостійні об'єкти управління.

Вважається, що управління конкурентоспроможністю представляє собою сукупність заходів, які здійснюються в процесі розробки, виробництва, реалізації та сервісного обслуговування після надання послуги для забезпечення необхідного рівня її конкурентоспро-можності.

Цілком зрозуміло, що умови, що дозволяють сформувати і реалізувати в лікувально-профілактичних установах (лікарських практиках) сутність конкурентоспроможності, формуються певним набором управлінських рішень на рівні державного регулювання, законодавчих ініціатив, реалізації ряду адміністративно-управлінських і організаційних заходів; при рішенні необхідних дослідницьких, економічних і інформаційних задач і ін.

Конструювання організації для оптимального функціонування в конкурентному середовищі повинне забезпечуватися формами і методами високого ступеня формалізації, моделями управлінських рішень і практичними заходами, підкріпленими науково-обгрунтованими доказами, а не сентенціями.

Розглядаючи внутрішні складові конкурентоспроможності стоматологічного підприємства «Майстер Дент» слід зазначити, що відділом маркетингу тут вирішується цілий комплекс питань :

- вивчення вітчизняних виробників й імпортерів стоматологічного обладнання та їх асортименту, технологій, напрямків руху інновацій та ін;

- дослідження ринку стоматологічних послуг в Україні;

- дослідження запитів і пріоритетів споживачів стоматологічних послуг;

- аналіз конкуренції, маркетингових заходів конкурентів;

- визначення оптимальної номенклатури послуг, що пропонуються іншими стоматологічними клініками, рівня товарних запасів (витратних медичних матеріалів);

- визначення найбільш ефективних каналів реалізації стоматологічних послуг;

- встановлення оптимальних цін на послуги;

- реклама (Інтернет) та ін.

В основі ринкової стратегії досліджуваного підприємства лежить філософія забезпечення переваг споживачів, а саме:

- висока якість роботи;

- розумне співвідношення ціни і якості;

- професійність обслуговуючого персоналу;

- репутація клініки;

- гарантійне обслуговування, безкоштовне усунення можливих недоліків роботи або обґрунтованих незадоволень пацієнта.

- відповідність матеріалів вимогам часу, сучасним новітнім прогресивним технологіям;

- можливість пройти діагностичне обстеження;