Смекни!
smekni.com

Конкурентоспроможність підприємства (стр. 15 из 17)

Виявлення діючих і потенційних конкурентів можна робити на основі оцінки потреб, що задовольняються на ринку основними конкуруючими фірмами. При такому підході слід виділити наступні основні групи конкурентів:

1) Фірми, що пропонують стоматологічні послуги на тих же сегментах ринку;

2) фірми, що обслуговують інші сегменти ринку, але вихід яких на даний сегмент є ймовірним;

3) фірми, що пропонують стоматологічні послуги, схожі за своїми
характеристиками на фірму «Майтер Дент» та здатні потіснити послуги підприємства з ринку.

Найбільш повно уявлення про основних конкурентів можна отримати, давши їм характеристику за певними факторами [2]:

- частка ринку, що обслуговується;

- можливість цінового маневрування;

- фінансові можливості конкурентів;

- якість стоматологічних послуг конкурентів;

- гарантійне обслуговування тощо.

Але просте порівняння факторів не дає змоги врахувати всі аспекти конкуренції в галузі стоматології. Щоб оцінити рівень конкуренції точніше, доцільним буде розглянути наявну та ймовірну конкуренцію, яка пов’язана:

- з ціновими проривами, пов’язаними з технологічними проривами (що зумовлюють здешевлення стоматологічних послуг, зростання їх якості);

- вибором певної стратегії;

- об’єднанням декількох виробників-конкурентів стоматологічних послуг;

- появою нових конкурентів тощо

Для більш докладного аналізу конкурентів науковці рекомендують використовувати матриці конкурентного профілю [30]. Використовувати такі матриці можна буде з успіхом і у стоматологічній фірмі «Майстер Дент».

Порівняння окремих параметрів функціонування та результатів діяльності фірми «Майстер Дент» з основними конкурентами дасть змогу не лише мати уяву про поточний стан, що склався у галузі та стратегічній групі, а й визначити слабкі та сильні сторони фірми відносно основних конкурентів, спрогнозувати, можливі варіанти розвитку ситуації, розробити відповідні стратегії посилення позитивних тенденцій та ослаблення негативних.

Однією з умов ефективності впроваджуваних заходів щодо забезпечення конкурентоспроможності як самої стоматологічної фірми, так і послуг, що тут надаються, повинна стати системність і постійність таких заходів. Заходи щодо забезпечення конкурентоспроможності стоматологічної фірми «Майстер Дент» пропонується здійснювати у наступних напрямках:

1. Вдосконалення маркетингової діяльності

На фірму «Майстер Дент» необхідно запросити висококваліфікованих спеціалістів, обов’язково зі стажем роботи в даній галузі. Збільшити статтю витрат на маркетингові дослідження та рекламу. Розробити маркетинговий план для виходу фірми на певні позиції та збільшення реалізації стоматологічних послуг на внутрішньому ринку.

2.Підвищення "сервісних" параметрів стоматологічних послуг

В даному напрямку необхідно поліпшити умови оплати за послуги шляхом розповсюдження реалізації стоматологічних послуг в кредит.

Перш за все це обґрунтовано тим, що стоматологічні послуги коштують досить дорого. Іноді, пацієнту необхідно заплатити за певний спектр послуг до 3 000 грн і більше. Це досить значна сума для пересічного українця.

Тому, реалізація стоматологічних послуг у кредит буде досить виправданим.

Прогресивним напрямком є використання досвіду Російських стоматологічних компаній у реалізації страхових програм по стоматології.

Розглянемо, мінімальну по вартості страхову програму вартістю 130 $.

В програму страховки входять і оплачуються наступні види медичних послуг:

- консультативні і лікувальні прийоми лікарів-стоматологів: терапевта, хірурга, пародонтолога;

- місцева анестезія (інфільтраційна, провідникова, аплікаційна);

- пломбування каріозних порожнин з використанням композитних матеріалів світлового і хімічного складу;

- рентгенодіагностика (дентальні знімки);

- хірургічна стоматологія: видалення зубів, розкриття абсцесів;

- фізіотерапевтичне лікування при гострих захворюваннях;

- консервативне лікування захворювань пародонту 1-2 ступені: механічна і медикаментозна обробка пародонтальних кишень, лікувальні пов'язки і інші маніпуляції, пов'язані з консервативним лікуванням захворювань пародонту

- відновлення коронкової частини зуба, за умови руйнування менше 1/3, без використовування анкерного штифта.

Не входять в програму страховки наступні послуги: зубопротезування, підготовка до протезування, імплантація зубів, ортопантомографія, використовування термофілів і анкерних штифтів, видалення і лікування зубів мудрості, видалення кіст, резекція верхівки кореня, косметична реконструкція і вибілювання зубів, покриття зубів фторлаком з профілактичною метою, корекція ортодонтичних порушень, лікування захворювань пародонту понад вказаний об'єм.

За допомогою чітко спрямованих рекламних та PR-заходів збільшити інформованість споживачів послуги фірми «Майтер Дент», адже більшість потенційних споживачів навіть не здогадуються про існування саме цієї стоматологічної фірми.

Отже, з вище сказаного можна зазначити, що головні послуги входять у програму страховки і будуть сплачені у разу необхідності. Тому, даний вид страхування є досить виправданим.

Іншим засобом підвищення «сервісних»» параметрів стоматологічних послуг є ширше застосовування системи знижок. Наприклад розповсюджувати певні буклети з послугами фірми, яка власнику буклета надаватиме певну знижку при відвідуванні клініки. Маючи вагому знижку та впевненість у кості отриманих послуг пацієнт завжди буде повертатися у цю клініку.

3.Вдосконаленняїсистеми управління персоналом

Як і на будь якому підприємстві у майбутньому не виключена плинність кадрів, особливо молодих спеціалістів, які прагнуть більшої зарплатні. Тому, необхідно забезпечити систему мотивації (збільшити премії та зарплатню), що стимулювала б всіх працівників.

Забезпечити залучення висококваліфікованих спеціалістів та узгодити навчання і підвищення кваліфікації спеціалістів із появою нових обов'язків та і функцій в системі забезпечення конкурентоспроможності стоматологічних послуг у фірмі «Майстер Дент». Також необхідно створити посадові інструкції із відображенням усіх нових функцій і обов'язків.

4. Підвищення ефективності роботи зубних технологів

Роботу зубного технолога можна назвати майже ювелірною. Досить часто пацієнти багатьох клінік скаржаться на невідповідність кольору, розмірів та ін. Тому, необхідно залучити фахівців високої кваліфікації. Впровадження сучасних прогресивних технологій та високоякісного імпортного обладнання у свою чергу зменшить час на конструювання зубних протезів, здешевить процес їхньої розробки.

5.Зниження собівартості стоматологічних послуг

Збільшення обсягів реалізації стоматологічних послуг щонайменше на 20% шляхом вдосконалення якості робіт та зниження вартості цих послуг.

Необхідно знайти шляхи зниження собівартості стоматологічних послуг. Перш за все це пошук таких фірм, які займаються реалізацією витратних матеріалів бездоганної якості, але за більш дешевшою ціною, ніж у постійних продавців. Найкращий варіант – обходитися без посередників і налагодити прямі контакти безпосередньо з виробниками.

7.Вдосконалення організаційної структури

Забезпечити оптимальне співвідношення централізації і децентралізації функцій по управлінню конкурентоспроможністю на підприємстві. Здійснити перегляд функцій окремих підрозділів з метою більш чіткого їх реагування на зовнішні та внутрішні зміни. Поліпшити механізм координації робіт і функцій між відділами фірми «Майстер Дент».

8.Вдосконалення виробничої системи

Покращити структуру капіталовкладень на фірмі. Провести комплекс заходів для оновлення та модернізації обладнання, закупивши сучасне професійне обладнання. Покращити використання виробничих потужностей стоматологічних установок шляхом їх більш повного завантаження. Тому, необхідно впроваджувати нові послуги, які в майбутньому будуть користуватися попитом.

9.Підвищення якості послуг

Підвищити увагу до надійності та якості стоматологічного обладнання. Ретельно проводити роботу з пошуку нових кадрів. Розробити анкету з метою діагностики професійних якостей, творчого потенціалу.

Забезпечити дотримання європейських стандартів (якість, дизайн, сучасність), що враховують вимоги споживачів та задовольняють їх запити. Також необхідно приділяти більшої уваги контролю якості сировини та матеріалів, що надходить у фірму. Дослідити, які матеріали використовують конкуренти, у якій кількості, який результат та ін.

Кожен із вище перелічених напрямків і заходів по підвищенню конкурентоспроможності на підприємстві «Майстер Дент» у разі здійснення потребує детальної розробки і має бути представленим у вигляді плану або програми.

Не зайвими будуть і деякі інші заходи, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності «Майстер Дент».Зокрема, останній аналіз ринку стоматологічних послуг виявив, що все більшою популярністю починають користуватися послуги з протезування, естетична керамічна реставрація, брекети та ін.

Окремо слід сказати витратні матеріали. Витратні матеріали відіграють велику роль у якості отриманих послуг. Використання неякісних матеріалів призведе то того, що фірма може вратити свій імідж, своїх клієнтів.

Тому, доцільним є використовувати матеріали провідних марок, таких як MELAG, OROTOL PLUSS, DURR DENTAL GMBH & Co KG, AXIA® GLASS та ін.