Смекни!
smekni.com

Конкурентоспроможність підприємства (стр. 16 из 17)

Для збільшення конкурентоспроможності шляхом забезпечення ефективної реалізації послуг у фірмі «Майстер Дент» необхідне також проведення комплексу робіт, спрямованих на формування попиту і стимулювання реалізації послуг. Такі заходи доцільно здійснювати шляхом розширення рекламної діяльності, введення гнучкої системи знижок, надання послуг у кредит, матеріального і морального стимулювання персоналу клініки.

Крім подання реклами в періодичних виданнях, у вигляді рекламної кампанії можна було б, наприклад, розставити торгових агентів при вході або виході з якихось певних станцій метро (де найбільший потік людей) з невеликими брошурами проспектами чи фотографіями, в яких будь-який потенційний споживач зможе подивитись на послуги клініки. Періодично ті ж самі торгові агенти можуть роздавати людям купони, які даватимуть можливість відвідати стоматологічну клінікку з невеличкою знижкою. Кількість цих купонів повинна бути обмеженою. Таку акцію можна проводити, наприклад, один раз у квартал, або в інші періоди.

Оскільки будь-які видатки на рекламу включаються в собівартість послуг, вони або збільшують їх ціну, або знижують прибутковість роботи фірми. Тому для стоматологічної фірми «Майстер Дент» важливо максимально збільшуючи число рекламних контактів з потенційними клієнтами, знижувати до мінімуму видатки на кожний такий контакт. Щоб раціонально обрати канали розповсюдження рекламних посилань, у згадуваній фірмі повинна проводитися спеціальна робота по аналізу інформаційних каналів за рядом критеріїв (охоплення, доступність, вартість, керованість, авторитетність та ін.) .

Було б доцільно створити мережу фірмових клінік. Наприклад, по комплексним видам послуг: наприклад, доросла стоматологія та дитяча, клініка естетичної стоматології та ін.

Подальшого вдосконалення вимагає і політика ціноутворення. Адже ціна послуг клініки «Майстер Дент» напряму впливає на їх конкурентоспроможність. В перспективі ціни на послуги клініки «Майстер Дент» ,раще розробляти поетапно.

Перший етап: калькуляція витрат надання послуг, включаючи додаткові видатки на формування попиту на ці послуги і стимулювання їх реалізації..

Другий етап: аналіз рівня ринкових цін і їх коливань, а також чинників, що визначають обсяг пропозиції і попиту, вплив конкуренції на ціни.

Третій етап: встановлення цінових лімітів — верхнього і нижнього.

Четвертий етап: укладання на основі аналізу цінових лімітів оцінки обсягів реалізації послуг.

П'ятий етап: розрахунок послуг для клієнтів з урахуванням цілей цінової політики.

Шостий етап: калькуляція цінової структури — визначення питомої ваги в ціні витрат на виробництво послуг і обігу, а також інших складових ціни.

Сьомий етап: визначення конкретних цін на послуги, включаючи умови платежу, вартість матеріалу, транспортні видатки і т.ін.

У розробці і оцінці цінової стратегії фірми «Майстер Дент» слід враховувати як поточні, так і перспективні цілі даного підприємства. Слід також врахувати, що різноманітні стратегії можуть суперечити одна одній. Прийняття однієї з них може негативно вплинути на іншу. Так, наприклад, прийняття стратегії на збільшення частки ринку в реалізації послуг підприємства більшою частиною пов'язане з деяким зниженням цін проти цін конкурентів. Між тим, це веде до зменшення прибутків, що може виявитися небажаним для підприємства, що аналізується. Для стомалотогічної клініки «Майстер Дент» можна рекомендувати змішані стратегії ціноутворення, спрямовані на розширення ринку реалізації послуг, отримання конкурентних переваг, максимізацію прибутків і підвищення рівня рентабельності.

Серед конкретних кроків по збільшенню конкурентоспроможності фірми «Майстер Дент» можна було б порекомендувати розширити реалізацію тих видів послуг, які, за даними ринкових досліджень на сьогодні користуються найбільшим попитом серед споживачів. Це дало б змогу значно розширити реалізацію послуг та суттєво покращити конкурентні позиції стоматологічної клініки. Також для клініки «Майстер Дент» необхідно було б розвивати саме перспективні види стоматологічних послуг. Нові ідеї і розробки в медичній стоматології завжди будуть для клієнтів спонукальною силою. Як приклади можна вказати такі перспективні напрямки::

- унікальний у своєму роді метод вибілювання зубів за технологією AIR-FLOW;

- ультразвуковий спосіб видалення піддесняних відкладень, який є більш ефективним, а в охороні здоров'я - вигідним методом контролю найпоширеніших захворювань пародонту;

- художньо-косметична реставрація емалі, що дозволяє змінювати колір і форму зубів без допомоги протезування;

- унікальні способи мікропротезування, що дозволяють відновлювати навіть сильно зруйновані зуби;

- протезування металокерамікою і різними видами знімних і незнімних протезів;

- ортодонтія - виправлення прикусу в будь-якому віці.

Розглянемо, яким чином може змінитися рівень конкурентоспроможності підприємства «Майстер Дент» у ході проведення комплексу заходів, спрямованих на підвищення рівня конкуренто-спроможності.


Таблиця 3.2

Прогнозна оцінка конкурентоспроможності фірми «Майстер Дент»

Фактори конкурентоспроможності Стоматологічна клініка «Майстер Дент»
ПОСЛУГАЯкість 5
Естетичний вигляд 4
Відділка 5
Сучасні технології 5
Нешкідливість для здоров’я 5
Зручність після надання послуги 5
Відомість серед споживачів 5
ЦІНА ПОСЛУГБазова (прейскурантна) 5
Можливість одержання знижок 5
КАНАЛИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОСЛУГРозгалуженістьЕфективність 5
Форми реалізації 4
Ступінь охоплення ринку м. Києва 4
ПРОСУВАННЯ ПОСЛУГ НА РИНКУ Рекламні заходи 5
Спонсорські та масові заходи, паблік рілейшинз 5
Рівень підготовки персоналу 5
Інтернет (сайт) -
ЗАГАЛЬНИЙ ПІДСУМОК 72

Отже, ми отримали загальний підсумок у 72 бали, що на 5 балів більше попередньої оцінки рівня конкурентоспроможності.

На основі розглянутих рекомендацій можна зробити висновок, що конкурентоспроможність стоматологічної фірми «Майстер Дент» буде мати стійку позицію, високі показники. Послуги стоматологічної клініки завжди будуть користуватися високим попитом.


Висновки

Проблема конкурентоспроможності має в сучасному світі універсальний характер. Від того, наскільки успішно вона вирішується, залежить рівень економічного та соціального життя в будь-якій країні.

У першому розділі дипломної роботи було розглянуто теоретичні та методико-методологічні аспекти управління конкурентоспроможністю підприємства, взаємозв’язок понять “ конкуренція “ та “ конкукрентоспроможність підприємства та його послуг, розглянуто основні фактори конкурентоспроможності та проаналізовано конкурентні стратегії та їх місце у “стратегічному наборі” підприємства.

Можна виділити кілька рівнів конкурентоспроможності: конкурентоспроможність країни; конкурентоспроможність галузі; конкурентоспроможність групи підприємств, що входять в асоціацію чи об’єднання; конкурентоспроможність підприємства; конкурентоспроможність окремих напрямків діяльності підприємства; конкурентоспроможність конкретної продукції чи послуги.

Перехід України до ринкової економіки, загострення конкуренції на внутрішньому ринку, вихід багатьох суб’єктів підприємницької діяльності на зовнішні ринки змушує виробників нових послуг по-новому поглянути на проблему конкурентоспроможності. Неврахування вимог ринку, пропонування та реалізація неякісних послуг, неконкурентоспроможних в сучасних умовах швидко призводять до погіршення показників фінансового стану підприємства і навіть до його банкрутства.

Серед заходів по забезпеченню конкурентоспроможності фірми «Майстер Дент» на ринку можна виділити виробничі та ринкові. До перших відносяться: розробка оптимальної виробничої номенклатури послуг належної якості, оцінка якості та конкурентоспроможності кожної з ; послуг; використання передових технологій та сучасного устаткування при виробництві стоматологічних послуг ; використання систем забезпечення і контролю якості; сертифікація послуг і устаткування; використання передових підходів в управлінні підприємством та ін. До ринкових заходів зокрема відносяться: всебічне вивчення і аналіз ринків, в т.ч. конкурентного середовища; оптимізація цінової політики; пошук ефективних каналів реалізації послуг, оптимізація просування послуг на ринок, розробка і проведення ефективних рекламних заходів, забезпечення сервісу та ін.

Розробка конкурентної стратегії є одним з найважливіших факторів забезпечення конкурентоспроможності підприємства на ринку. На відміну від невеликих фірм, де для забезпечення конкурентоспроможності можна обмежитись окремими заходами, в стоматологічних клініках не обійтися без розробки ґрунтовних конкурентних стратегій.

У другому розділі для оцінки рівня конкурентоспроможності фірми «Майстер Дент» було розглянуто ситуацію на ринку стоматологічних послуг, розглянуто види стоматологічних послуг в Україні, висвітлено діяльність основних конкурентів, визначено стан попиту.

Для оцінки конкурентоспроможності послуг підприємства «Майстер Дент» були використаний бланк оцінки конкурентоспроможності, виконані необхідні підрахунки.

Також у ході роботи було здійснено безпосередній розрахунок конкурентоспроможності послуг. Для виконання розрахунків були взяті технічні, економічні та маркетингові характеристики послуг в кількох провідних клініках. В результаті дослідження було з'ясовано, що підприємство має на сьогоднішній день не найвищий показник конкурентоспроможності. Проаналізовану в другому розділі роботи конкурентоспроможність фірми «Майстер Дент» в цілому можна вважати позитивною, що пояснюється багаторічнім досвідом цієї фірми на ринку, а також наявністю продуманого підходу до даного питання і конкурентноспроможних якісних послуг.