Смекни!
smekni.com

Виявлення закономірності формування споживацької вартості ювелірних виробів на сучасному ринку (стр. 12 из 13)

У брошок шпильки повинні бути пружними, кінці їх – загостреними правильним конусом, без заусенцев, слідів запилення, а також повинні виключати можливість самовідкривання і не виступати за межі габаритів виробу.

Браслети для годинника повинні бути еластичні у вигині верб пружині, браслети з ланок (глидерні) – міцно сполученими, ланки розтяжки повинні рівномірно переміщатися і після розтягання вільно приймати початкове положення, клямка замка повинна добре пружинити і без зусиль защипуватися. За наявності у браслета запобіжника останній перевіряється на міцність. Довжина браслетів від 130 до 190мм повинна бути кратною 5 і 7,5.

Намистини повинні бути без сколовши, тріщин, подряпин, затертостей, граней, а в отвори для ниток є розташований в центрі намистин і не мати ріжучих кромок (щоб не перетиралася нитка).

Деталі для кольє повинні бути міцно сполучені і забезпечувати вільну рухливість, а замокав – міцний замок ланцюжка і легко відкриватися, кріплення кольє і кулона до ланцюжка – надійне.

Кришки медальйонів повинні щільно прилягати один до одного без перекосів, шарнірне з'єднання – забезпечувати рухливість кришок при відкриванні медальйона, а замокав – щільне з'єднання кришок медальйона.

Кришка і корпус пудрениць повинна щільно прилягати один до одного без перекосів і зазорів, кришка не повинна відкриватися довільно, а у відкритому вигляді повинна триматися по відношенню до корпусу під кутом 900; дзеркало чисте без плям, подряпин і сколовши, міцно заправлене.

Запонки з човником повинні мати еластичну пружину, запонки з м'яким з'єднанням (ланцюжком) і запонки без пружин – легко обертатися в заштифовці шарніра, а човник – не опускатися без натиску на нього.

У ланцюжків всі деталі повинні бути міцно сполучені між собою, ланки ланцюжка - жваві, ланцюжок повинен володіти максимальною гнучкістю, текучістю і при схилі мати строго вертикальний напрям, без угловатостей. Замок ланцюжка при натиску повинен вільно відкриватися і закриватися, а замок – добре пружинити.

Паяні ланцюжки повинні утримувати статистичне зусилля на розрив не менше 0,26кг при діаметрі дроту до 0,35мм і 1кгс (9,8Н) – при її діаметрі більш 0,35мм.

Портсигари і сигаретниці повинні бути з кришками, щільно прилеглими одна до іншої, без перекосів і зазорів; замокав при натиску піддавки повинен легко відкриватися; шарнір – бути добре припасує і правильно заштифтован, внутрішні ранти і інші частини портсигара і сигаретниці повинні щільно припасувати до кришки, а вушки для гумок – знаходитися на одному рівні.

В парних виробах (сережки, запонки), багатопредметних гарнітурах і приладах предмети повинні бути однаковими формою, розмірам і забарвленню, малюнку, квітну і ограновуванню вставок, а також по виду оправи.


3. Методика оценки современных ювелирных изделий

3.1 Рекомендації за оцінкою ювелірних виробів

Базова вартість виробів визначається як сума матеріальної вартості дорогоцінних матеріалів, вставок з коштовних і виробів каменів і трудовитрат на виготовлення виробу.

Вартість дорогоцінних металів визначається відповідно до цін світового ринку (на момент оцінки, по пробах за грам), де за основу розрахунку узята вартість тройскої унції (31,1г) відповідного дорогоцінного металу, визначувана по спеціальній довідково-інформаційній літературі. Базова вартість дорогоцінного металу з урахуванням первинних трудовитрат і безповоротних втрат визначається по формулі:

Число грамів дорогоцінного метал х його проба х вартість грама металу даної проби х коефіцієнт доведення відпускної ціни дорогоцінного металу до оптової оцінки.

В середньому коефіцієнт рівний 1,24.

Оцінка діамантів проводиться за діючим оптовим валютним прейскурантом на діаманти.

Розрахунок вартості каменів виробів, що використовуються в ювелірних цілях, проводиться згідно прейскурантам, опублікованим в періодичних виданнях: "langnp1033Gemstonelangnp1033langnp1033langnp1033Pricelangnp1033Report", "langnp1033Michelsenlangnp1033langnp1033langnp1033Gemstonelangnp1033Index".

Вартість трудовитрат на виготовлення виробу визначається по результату діагностики методу виготовлення.Для внекатегорийних виробів рекомендується застосовувати коефіцієнти, що підвищують, ураховуючи історико-культурну значущість творів.Кожний експерт несе персональну відповідальність за оцінку виробів відповідно до своєї спеціалізації і кваліфікації, що повинне знайти віддзеркалення в документах, що складаються їм. Оцінка проводиться в доларах США.

3.2 Оцінка ювелірних виробів з діамантами

1. Собівартість виробів визначається як сума вартості дорогоцінних металів, діамантів, трудовитрат на виготовлення виробу і закріпку.

2. Собівартість дорогоцінного металу у виробі визначається виходячи з ціни 1г металу з урахуванням коефіцієнта доведення відпускної ціни дорогоцінного металу до оптової оцінки, помноженої на масу виробу, зменшену на масу коштовних каменів.

3. Виріб, виконаний з двох металів, оцінюють як виріб з основного металу з надбавкою вартості деталей з додаткових металів.

4. Показники якості діамантів визначаються по ТУ-25.07.1319-77.

5. Роздрібна оцінка передбачена на діаманти круглі 17-гранні, круглі 33-гранні, круглі 57-гранні з геометричними параметрами групи А. Діаманти інших форм оцінюються виходячи з оцінок відповідних круглих 57-гранних діамантів із знижками відповідно до діючого прейскуранта.

6. Діаманти, дрібні, що мають, сколи шпильки, ребра і інші незначні механічні пошкодження, оцінюються із знижкою 20%.

7. Діаманти, мати сколи, відхилення від пропорцій і симетрії, усунення яких вимагає переогранки, зовнішню тріщину на майданчику, оцінюються із знижкою 40%.

8. Діаманти, не відповідаючи сучасним ТУ, оцінюються із знижкою 50%.

9. Алмази ограновування "троянда", діаманти спрощеного ограновування з кількістю граней менше 17 оцінюються за цінами на діаманти Кр-17 із знижкою 50%.

10. Ціна пикированних діамантів без "гри" (по ТУ можуть мати сколи) за карат при масі до 0,33кар-120долл., при масі зверху 0,30кар-230долл.

11. До безбарвних діамантів (langnp1033І група кольору) можна відносити тільки діаманти, що не мають голубої люмінесценції.

3.3 Оцінка ювелірних виробів із смарагдами, рубінами, сапфірами, природними перлами

1. Собівартість виробів визначається як сума вартості дорогоцінних металів, трудовитрат на виготовлення виробу і закріпку смарагдів, рубінів, сапфірів, природних перлів.

2. Собівартість ювелірних виробів, в яких присутній і діаманти, визначається по методиці, висловленій в попередньому розділі, і до неї додається вартість кольорових каменів.

3. Базова вартість дорогоцінного металу у виробі визначається виходячи з ціни 1г металу з урахуванням коефіцієнта доведення відпускної ціни дорогоцінного металу до оптової ціни, помноженої на масу виробу, зменшену на масу коштовних каменів.

4. Визначення показників якості рубінів, сапфірів, природних перлів проводиться згідно опису груп дефектності, кольору в скупному прейскуранті №111 від 1991г.

5. Визначення показників якості смарагдів проводиться згідно ТУ 95.335-88 "Смарагди природні, оброблені".

6. Смарагди, рубіни, сапфіри ограновані, не відповідні 3-й групі чистоти, оцінюються по 1-й групі чистоти кабошонів.

7. Коштовні камені, що мають зовнішні дефекти, оцінюються з наступними знижками, в %:

20 – за нерівномірність і плямистість забарвлення, дихроизм (у сапфірів);

30 – за подряпини, дрібні сколи, недоогранки, незначні потертості, відхилення в симетрії;

50 – за значні сколы і інші дефекти, легко видимі неозброєним оком.

8. Коштовні камені, що не мають товарного вигляду через потертості грані, а також колені, оцінюються по кабошонам 2-й групи чистоти останньої групи кольору.

9. Смарагди інших форм ограновування, окрім "каре", прямокутній, кабошон, оцінюються із знижкою 25% від ціни на прямокутні смарагди. Смарагди прямокутного ограновування з числом граней більше 49 оцінюються з надбавкою 20%.

10. Александріти оцінюються по основних показниках якості смарагдів з урахуванням ступеня дихроизма.

3.4 Оцінка ювелірних виробів без вставок

1. Собівартість виробу визначається виходячи з ціни 1г металу з урахуванням коефіцієнта доведення відпускної ціни дорогоцінного металу до оптової оцінки, помноженої на масу виробу і на націнку виробника (остання залежить від об'єму робіт, що вимагається для виробництва виробів). Для визначення націнки виготівника на виріб, що має складну литу форму, потрібно помножити дійсну вартість металу на 2,25 для того, щоб врахувати час, необхідний для виробництва і виготовлення воскової моделі. Для литих виробів, що мають роз'ємні з'єднання (сережки, брошки, підвіски, браслети), дійсну вартість металу рекомендується помножити не менше ніж на 2,5. Для виробів з двох - і трибарвного золота дійсну вартість металу рекомендується помножити на 2,2.Примітка. При визначенні продажної ціни виробу в комісійних магазинах необхідно ураховувати попит і пропозицію.

2. При оцінці литих і штампованих виробів з срібла рекомендується загальну масу виробу помножити на дійсну вартість металу даної проби з урахуванням наступних коефіцієнтів:

для штампованих виробів – 2,0;

для штампованих виробів з додатковою

гравіюванням – 3,0;

для виробів з черню – 4,0;

для виробів з емаллю – 4,0.

3.5 Історико-художня оцінка виробів

1. Вироби, що мають особливу історичну і художню значущість, оцінюються комісією.

2. При оцінці витворів ювелірного і каменерізного мистецтва, а також творів дрібної пластики, що мають історико-художнє значення, необхідно ураховувати оригінальність задуму, рівень виконання, складність моделі, нове в технології, комплектні виробу, рідкість, підвищений антикварний попит. Експертній комісії надається право у виняткових випадках встановлювати надбавки до оптової оцінки до 100% і вище.