Смекни!
smekni.com

Виявлення закономірності формування споживацької вартості ювелірних виробів на сучасному ринку (стр. 2 из 13)

1.2 Загальна характеристика основних груп і підгрупювелірних виробів

1.2.1 Предмети особистих прикрас

Предмети особистих прикрас – найпоширеніша і крупна група ювелірних товарів (75% всіх ювелірних виробів, що випускаються). До неї відносять кільця, сережки, брошки, браслети, намиста, кольє, кулони, медальйони і ланцюжки. Предмети особистих прикрас вельми різноманітні по видах і фасонах: скромні по зовнішньому оформленню і дорогі за матеріалом або ефектні і недорогі – всі вони красиво доповнюють одяг і повинні з нею гармонійно поєднуватися.

Крім штучних ювелірних прикрас випускають так звані гарнітури – набори, виконані в одній композиції.

Предмети особистих прикрас підрозділяють на підгрупи: прикраси для голови, прикраси для шиї і плаття, прикраси для рук, гарнітури.

1.2.1.1 Прикраси для голови

Ця група включає прикраси двох видів: сережки і діадеми.

Сережки – найулюбленіший і поширений вид декоративної прикраси голови дівчат і жінок (25% всіх прикрас). Вони зустрічаються при розкопках стародавніх поховань на півдні і півночі нашої країни, а починаючи з langnp1033XVI в. ними прикрашали навіть вуха дівчаток.

В теперішні часи час сережки виготовляють із сплавів золота, платини, срібла і кольорових металів, найрізноманітніших форм, наприклад: калачі (порожнисті круглої форми без прикрас), півмісяць, квітка (ромашка) і ін.

Сережки складаються з основної частини і замка. Основна (лицьова) частина складається з підстави (острови), оправи для каменя (каста), ранта під оправу, накладок, а часто і підвіскою з верхівкою. Підстава може бути або гладким, або з штампованим, чеканному, гравірованому або ажурним малюнком, з емаллю, філігранними або різними вставками з ювелірних каменів, кістки, скла, пластмаси і інших металів.

Оправа для каменя може бути одна або декілька, різних висот, форм і розмірів.

Накладки бувають чеканними, штампованими з інших металів на відміну від металів підстави, філігранними, а також гладкими, різних конфігурацій.

Підвіски частіше за все є в сережках великих розмірів. Вони звичайно кріпляться до верхівки сережки металевим колечком. Як правило, форма і малюнок підвіски вирішує в єдиному художньо-декоративному стилі з підставою сережки. Метал підвіски повинен відповідати матеріалу і вставкам підстави сережки.

Замки можуть бути самих різних конструкцій: для проколених і не проколених вух. Замки для проколених вух бувають складними – на гачках з клямкою, вільними – на гачках з петелькою, а також у вигляді скоби на шарнірах або гвинта з гайкою. Замки для не проколених вух можуть бути у вигляді затискного гвинта або кліпсами – фігурна пластина на пружині, яка притискує підставу сережки до мочки вуха. Як правило, замки виготовляють із сплавів кольорових металів, обов'язково покривають шаром золота або срібла, щоб вони не окислювалися.

По конструкції сережки підрозділяють на підвиди: з підвісками; з гачками; з гвинтами; сережки-кліпси.

Діадема (від греч. langnp1033diadema) – прикраса у формі невеликої відкритої напівкорони для голови жінки. Їх виготовляють із сплавів срібла або кольорових металів з ювелірними каменями.

1.2.1.2 Прикраси для шиї і плаття

До цієї групи відносять різноманітні прикраси. Їх ділять на види: намиста (2% всього випуску прикрас), ланцюжки (3% всього випуску прикрас) і ін.

Намиста були дуже поширеним видом жіночих прикрас ще в далекій старовині майже у всіх народностей.

Сучасні намиста виготовляють з перлів, коралів, янтарю, аметистів, аквамаринів, гірського кришталю і інших напівкоштовних, виробів і штучних каменів, з кістки, скла, фарфору, пластмас і дерева. Порожнисті або ажурні намиста роблять із золота, срібла і алюмінію. Намистини мають крізні отвори і самі різні форми: овальні, круглі, бочкоподібні і ін. Поверхня їх може бути гладкою або з нанесеним малюнком. Намистини з скла і гірського кришталю, смальти, агата і інших ювелірних каменів виготовляють гранованими або гладкими, а ажурні металеві – методом філіграні або штампуванням з обробкою золотом і сріблом. Намистини з дерева і кістки мають орнаментне різьблення. Намистини з пластичних мас, як правило, імітують інші метали. Так намистини з полістиролу імітують перли, з резита – корал, з нейзекорита – слонячу кістку.

Намистини з крізним отвором нанизують на шовкову або капронову нитку, а намистини без отворів сполучають крізними гачками. При нанизуванні намистин ураховують їх форму і розміри. Гущавині намистини крупного розміру нанизують в центрі, а що поступово зменшується в розмірах - до замка.

Перлові намиста звичайно виготовляють з перлів однієї форми і одного відтінку. Янтарні намиста складаються з намистин полірованої поверхні, овальної, кулястої або багатогранної форми. Намистини з необробленого янтарю мають саму різну форму.

Намиста можуть складатися з однієї, двох і більш ниток різної довжини. Довгі без замків (що надягає через голову), короткі на кінцях мають металеві замки різних форм, іноді з каменями або без них.

Намисто – прикраса для шиї, виготовлене з пластин і інших деталей, близьких між собою формою, розміру і художньому оздобленню і рівномірно розподілених по ланцюжку.

Ланцюжки виготовляють із золота, срібла або кольорових металів з подальшому золоченням або срібленням, а також анодованими і оксидованими під старе срібло.

Формою і конструкції ланцюжка підрозділяють на підвиди: панцирні, якірні, стрічкові, мотузяні, фантазійні і ін. Їх виготовляють на спеціальних автоматах (ланки неспаяні) ланцюжків або на верстатах, або збирають уручну з окремих паяних ланок. Ланцюжки застібаються заводним кільцем, гачком з карабіном або замком спеціальної конструкції – шпренгелем.

Панцирні ланцюжки складаються з ланок, які виконані з дроту, мають форму овалу, злегка зігнутого в просторі у вигляді не завершеної вісімки, і лежать в одній площині.

Якірні ланцюжки мають ланки круглої або овальної форми, розташовані у взаємно перпендикулярних площинах.

В стрічкових ланцюжках ланки складаються з 3-5 колечок, сполучених між собою перпендикулярно.

Фантазійні ланцюжки, наприклад "лисячий хвіст", виготовляють з довгих подвійних кілець, перегнутих пополам, що просмикне одне в інше і що має в перетині чотиригранну форму

За призначенням ланцюжка підрозділяють на шийні і для носіння медальйонів, кулонів і кишенькових годинників. Шийні ланцюжки можуть служити самостійною прикрасою, наприклад "павутина", маса якої при довжині 460мм рівна 1,5-2г, Ланцюжки для медальйонів мають довжину 40-50см, а для кулонів – 60-70см.

Кольє (від франц. langnp1033collier) – ця шийна прикраса складної композиції у вигляді декількох підвісок з ювелірних каменів або дорогоцінних (частіше) металів. В центрі кольє розташовуються крупні деталі (підвіски, ланки), а краям – більш дрібні. Іноді ланки закінчуються тонким ланцюжком із замком, який часто має декоративну прикрасу, у тому числі у вигляді ювелірних каменів. Якщо в намистах намистини, як правило, нанизують на нитку, то в кольє окреме елементи звичайно сполучають шарнірно.

Кулони (від франц. langnp1033coulant) – шийна прикраса, що складається з тонкого довгого ланцюжка, шнура або чорної оксамитової стрічки з однією підвіскою з ювелірного каменя, кераміки, фарфору, кістки, дерева, Янтару, пластмаси або металу з гравірованим, чеканним, штампованим малюнком або філігранню або з емалевим зображенням. Підвіска у верхній частині має отвір або колечко, в яке вставляється вушко, що вільно обертається, для підвішування стрічки, шнура, ланцюжка. Деякі підвіски мають на оборотній стороні шпильки з шарніром і замком, тоді вони можуть використовуватися як брошки.

Кулони і медальйони складають 10% всього випуску прикрас.

Медальйони (від франц. langnp1033medaillon) – невеликі підвіски різної форми (овальній, круглій, прямокутній і ін.), лицьова сторона яких має гладку поліровану або матову поверхню. Частіше всього вона прикрашена гравірованим або чеканним малюнком або вставками з ювелірних каменів, емаллю, накладками, монограмами і ін.

Медальйони виготовляють тими, що частіше відкриваються і рідше не відкриваються. Медальйони, що відкриваються, складаються з двох стулок, сполучених на шарнірі і що закривається замком. Одна або обидва стулки мають всередині вставні рамки, в які вставляють для зберігання мініатюрний портрет або який-небудь інший сувенір. Медальйони, що не відкриваються, також складаються з двох половинок, спаяних між собою.

Виготовляють медальйони із золота, срібло, сплавів кольорових металів, золотить. Носять їх на ланцюжку, оксамитовій стрічці, шнурі, або прикріплюють на брелок.

Брошки – це найпоширеніший, різноманітний і стародавній вид прикраси плаття, костюма або пальта. В теперішні часи час брошки складають 6% всього виробництва прикрас. Брошки бувають найрізноманітніших форм і різних розмірів. Їх виготовляють із золота платини, срібла, сплавів кольорових металів, ювелірних каменів, кістки, фарфору, пластмаси, дерева, тканин і інших матеріалів. Вони бувають зі вставками з каменів, скла, емалі, перламутру, кістки, пластмаси або без вставок з гравірованими, чеканними або штампованими малюнками. Срібні брошки часто золотять, а брошки із сплавів кольорових металів золотять і сріблять.

Брошка складається з підстави, оправи для каменів, накладок, фігурних дротяних деталей і шпильки або замка. Підстава, як правило, гладка, але бувають брошки ажурні, камеї і ін.

Ажурні брошки одержують штампуванням або випилюванням ажуру з металевих пластин або технікою філіграні з дроту. Ажурні брошки з кістки, пластичних мас і дерева одержують шляхом різьблення і пропилювання ажурного орнаменту.

Брошки камеї – це рельєфні зображення жіночих головок з кисті, напівкоштовних і виробів каменів. Оправу каменів виготовляють із золота, срібла або сплавів кольорових металів. Іноді камеї наклеюють на підставу металу. Кріплять камеї в ободі глухою закріпкою, а ободи іноді прикрашають перлами, філігранню і ін.