Смекни!
smekni.com

Виявлення закономірності формування споживацької вартості ювелірних виробів на сучасному ринку (стр. 9 из 13)

Характеристику (шифр) діаманта позначають у вигляді дробу, де в чисельнику указують порядковий номер групи кольору, а в знаменнику – групу дефекту. Так, шифр діаманта Кр-57-0,51- 1/3А означає: Кр – діамант круглий, 57-гранный, масою 0,51 карата, 1-й групи кольору і 3-й групи дефектів, бурий; буква "А" позначає правильність геометричних параметрів, а букви "Б" і "В" відхилення від них.

Смарагд – прозорий мінерал яскраво-зеленого кольору, забарвлений домішкою окислу хрому. Це різновид берилу langnp1033Be3Al2Si6O18langnp1033langnp1033langnp1033langnp1033langnp1033langnp1033 (14%BeOlangnp1033, 19%Al2O3langnp1033langnp1033, 67%SiO2langnp1033), містити langnp1033K, langnp1033Na, langnp1033Cr. Сингонія мінерала гексагональная, густина 2,6-2,9г/см3. Він має характерний неметалічний блиск – жирний скляний – і володіє високою твердістю: по шкалі Мооса 7,5-8 (складає подряпину на гірському кришталі). Проте поступається по твердості сапфіру і рубіну і є крихким мінералом. Показник заломлення 1,58. Інтенсивність забарвлення від густо-зеленої до блідо-зеленої. Серед зелених ювелірних каменів смарагд є найкрасивішим і цінним. В старовині росіяни називали смарагд "смарагдом" (в пер. з греч.- смарагд), в деяких країнах його так називають і тепер.

Оброблені смарагди ділять на дві категорії: грановані і кабошони (оброблюваний камінь круглої форми). Вимоги до якості ограновуванню смарагдів такі ж, як і до ограновування діамантів. По наявності дефектів грановані смарагди підрозділяють на три якості, а кабошони – на два. Дефекти можуть бути тільки природного походження (тріщини, крапки і ін.); виробничі дефекти не допускаються. За кольором оброблені дефекти ділять на п'ять груп: темно-зелені, нормально-зелені, середньо-зелені, ясно-зелені і світлі із зеленуватим відтінком. По масі смарагди підрозділяють на дрібні – від 0,05 до 0,49 карата, середні – від 0,5 до 1 карата, крупні понад 1 до 10 каратів і дуже крупні – понад 10 карати.

Характеристику (шифр) смарагду позначають у вигляді дробу, де в чисельнику указують номер групи кольору, а в знаменнику – номер якості.

Смарагди застосовуються для вставок в кільця, сережки, брошки і інші прикраси.

Рубін (червоний яхонт) – це прозорий забарвлений в приємний рожево-червоний або червоний колір корунд – окисел алюмінію langnp1033Al2O3langnp1033 (53%Allangnp1033, 47%Olangnp1033). Забарвлення рубіна обумовлено присутністю нікчемних домішок окислу і хрому заліза.

В природі рубін зустрічається у вигляді бочонковидних і веретенообразних кристалів, врослих в породу, або суцільних щільних дрібнозернистих мас. Сингонія мінерала тригональна, спайність відсутня. По площинах окремості легко розколюється, має металевий блиск. Густина рубіна 3,95-4,2г/см3. Твердість його по шкалі Мооса 9, а по вдавливаемості – 2060кгс/мм2. По твердості рубін поступається лише алмазу. Це хімічно стійкий мінерал – ні в одній кислоті не розчиняється. Відбивна здатність рубіна набагато слабіше за діамант, але сильніше інших ювелірних каменів. Показник заломлення 1,76-1,77.

Абсолютно прозорі рубіни зустрічаються рідко і цінуються дуже високо. Рубіни огняно-червоні або темно-червоні прозорі і не мають дефектів (східні) більше одного карата цінується вище, ніж рубіни світло-рожеві ("троянді") або світло-червоні ("сангени"). Іноді зустрічається зоряний рубін ("штерн"), що має сяйво у вигляді шестипроменевої зірки (астеризм), помітне при розгляді кристала зверху вниз на світлу. Рубіни дрібні (до одного карата) оцінюють на половину дешевше. Рубіни, у яких відсутній дефекти, цінують на 30% вище за рубіни з невеликими дефектами.

Сапфір, як і рубін, є різновидом корунду – кристалічного глинозему langnp1033Al2O3langnp1033langnp1033(53%Allangnp1033, 47%Olangnp1033) прозорого, забарвленого з'єднаннями титана і заліза частіше в синій колір. Іноді зустрічаються сапфіри червонувато-синього або фіолетового кольору. Забарвлення сапфіра, як і смарагду, аллохроматична, мінлива і не пов'язана з хімічним складом каменя.

Існують також зірчасті сапфіри з красивим світловим відливом у вигляді тригранної або шестигранної зірки на полірованій сферичній поверхні кабошона (астеризм). При штучному освітленні сапфіри змінюють колір, як і інші сині камені.

Сингонія мінералу тригональна, спайність відсутня. По площинах окремості він досить легко розколюється. Густина 3,99г/см3, показник заломлення 1,76. Сапфір має скляний блиск. По твердості поступається алмазу, твердість по шкалі Мооса 9 (дряпає всі мінерали, у тому числі і смарагд), а по вдавливаемости 2020кгс/мм2.

Сапфір натуральний став рідкісним каменем, але цінується він нижче за рубін.

При оцінці каменів велику увагу надається наявності дефектів і оцінюють їх так само, як рубіни.


2.2 Конструкція і виготовлення кілець

Обручки бувають декількох видів. Найбільш поширене кільця з овальною і плоскою поверхнею. Виготовляються вони штампуванням, токарною обробкою, а також ручним способом.

До групи гладких кілець відносяться кільця типу "печатка" і інші кільця без каменів з різними профілями шинки (обруча) кільця і нескладними невигідними елементами.

Для виготовлення кілець і перснів типу "печатка" використовується злиток (шматок) дорогоцінного металу, який вальцюється в пластину необхідної товщини. В процесі вальцювання метал періодично відпалюють і вибілюють. Потім штампують по попередній розмітці або вирізують заготівку кільця (персня) в розгорненому вигляді з двох частин (бічних половинок). Якщо є відштампований і бути вирізаний дві бічні половинки, то перш ніж приступити до формування кільця (персня), обидва половинки спаюють по місцю стику шинки. Потім заготівку згинають і формують за формою кільця (персня) і спаюють у верхній частині по стиках з обох боків. Після цього кільце (перстень) рихтують по формі, що вимагається, і обпилюють як по всьому контуру, також і у верхній частині з подальшою підгонкою майданчика або інших невигідних елементів, які припаюють, після чого виріб вибілюють і обпилюють по місцях паяння.

В такому стані виріб піддають тавруванню, після чого додатково рихтують, зачищають надфілем або шабером деформований метал по місцю набивання клейм і обробляють.

Є цілий ряд моделей кілець без каменів, в яких для прикраси випилюються художні малюнки (ажурні елементи). До числа таких кілець відносяться: бухтированні, у яких верхівка виконується у вигляді ажурного елемента, і персні, у яких бічні частини виконуються у вигляді ажурних елементів, а верхівка має плоску форму у вигляді майданчика, і інші вироби.

Бухтірованні ажурні кільця. Для виготовлення бухтированного кільця злиток дорогоцінного металу вальцюють в пластину необхідної товщини. В процесі вальцювання метал періодично відпалюють і вибілюють. Потім штампують або по попередній розмітці вирізують заготівку кільця в розгорненому вигляді і за допомогою спеціальних вибивань формують верхівку кільця, а потім знову відпалюють і вибілюють і рисувалкою розмічають узор. Після цього заготівку згинають в кільце потрібного розміру, торці шинки припасували і спаюють по місцю стику.

Паяння може бути проведено полум'яним пальником із застосуванням припою або мікроплазмовою зваркою. Потім після чергового відпалу і вибілювання за допомогою бормашини просвердлюють отвори для введення лобзикових пилочок і випилюють елементи малюнка по відповідній розмітці, кільця рихтують і обпилюють, потім клеймлять.

Узор кільця може бути виконаний і шляхом гравіювання.

Після таврування виріб знову рихтують, шабрують і штихелем проводять гравіювання (оброблення) малюнка, а потім обробку його (шліфовку, поліровку, промивку і сушку) і контроль на відповідність вимогам замовлення і нормативно-технічної документації.

Кільця і персні з ажурними бічними гранями. Для виготовлення кілець і перснів з ажурними бічними гранями злиток дорогоцінного металу вальцюють з періодичним відпалом і вибілюванням в пластину необхідної товщини. Потім штампують або по попередній розмітці вирізують заготівку кільця (персня) в розгорненому вигляді. Якщо є відштампований або бути вирізаний дві бічні половинки, то перед формуванням виробу обидва половинки спаюють по місцю стику шинки. Потім роблять розмітку узору.

Після чергового відпалу і вибілювання за допомогою бормашини просвердлюють отвори для введення лобзикових пилочок і випилюють елементи узору. Потім відпалюють і вибілюють заготівку, яка піддається згибанню, і формують з неї кільце (перстень) з подальшим спаюванням у верхній частині по стиках з обох боків. Після цього кільце (перстень) рихтують по формі, що вимагається, і обпилюють як по всьому контуру, так і у верхній частині з подальшою підгонкою майданчика. Підігнану по контуру і майданчик, що припасує, припаюють, після чого виріб вибілюють і обпилюють по місцях паяння.

Виріб може бути виготовлений і з невигідними на бічних гранях ажурними елементами, які можуть замінити або доповнити випиляний малюнок. В даному випадку невигідні елементи штампують і випилюють згідно приведеної вище технології, а потім напувають на бічні грані. В такому стані на виріб ставлять клеймо, а після таврування допрацьовують і обробляють за тією ж технологією, що і бухтированні ажурні кільця.

Основними елементами в кільцях з каменями є оправи для каменів, або касти. Найбільш поширена касти під глуху і крапанову закріпки, які в умовах індивідуального виробництва можуть виготовлятися штампуванням або випилюванням в ручне.

З глухою або крапановою закріпкою можливе застосування корнеровой, або в поєднанні з глухою – застосування крапановой закріпки.

В одному виробі можуть застосуються і декілька видів закріпки.

Для закріпки дрібних каменів застосовуються спеціальні оправи типу корнеровой, каре, фаденовой, тиктовой і кармезиновой.

До групи глухих оправ відносяться глухій каст, тобто чашечка з плоским дном, і оправи ободів з паралельними або конічним стінами.