Смекни!
smekni.com

Виявлення закономірності формування споживацької вартості ювелірних виробів на сучасному ринку (стр. 3 из 13)

Іноді брошки мають підвіски, а також бувають подвійними, сполученими ланцюжком. Замки у брошок складні із запобіжником (штамповані, шарнірні) від уколів і самовідкривання шпильки, а також дротяні у вигляді гачка або клипсові.

Знаки Зодіаку (від греч.zodiakoslangnp1033langnp1033langnp1033kyklos – звіриний круг) – новий вид прикраси для жінок, що виготовляється із сплавів золота. Зодіак – це сукупність 12 сузір'їв розташованих на видимому шляху руху Сонця, Місяця і інших планет. Малюнок кожного знака відповідає зображенню сузір'я і має форму, відповідну назві: козеріг, водолій, риба, овен, телець, близнята, рак, лев, діва, терези, скорпіон, стрілець. Звичайно отримується знак, відповідний місяцю народження. Іноді ці знаки носять як кулони або брелок.

1.2.1.3 Прикраси для рук

Ця підгрупа складається з прикрас двох видів: кільця і браслети. Випуск кілець складає 50%, а браслетів – 2% всіх прикрас.

Кільця – найпоширеніший і стародавній вид прикраси пальців рук не тільки жінок, але і чоловіків. У стародавні часи вважали, що кільця із слабопофарбованими ювелірними каменями призначаються для жінок, а з густопофарбованими – для чоловіків. Кільця виготовляють гладкими без вставок (обручальні) і декоративні (фасони) зі вставками. Залежно від фасону і форми кільце складається з шинки (обода), оправи (каста) для каменя, ранта під оправу, накладок і каменя (вставки). Кільця виготовляють із золота 375, 583, 750 і 958-й проб, срібло 875-й і 916-й проб і сплавів кольорових металів (латуні, томпаку, мельхіору і ін.) Зустрічаються кільця, виготовлені з платини 950-й проби або із сплаву двох металів, наприклад золота і платини або золота і паладію, де одна частина, верхня, - із золота, а нижня – з платини або паладію. Також із сплавів кольорових металів із захисно-декоративним покриттям.

Гладкі кільця мають шинку вширшки від 3 до 12мм, суцільну або порожнисту з перетином різних форм – круглій, напівкруглій, напівовалу, трикутному, прямокутній і ін. В будь-якій точці шинку має однаковий профіль перетину.

Декоративні кільця мають шинки, виготовлені із золота, платини, паладію, срібла, сплавів кольорових металів штампуванням, філігранню і іншими методами, наприклад нарізкою з трубок, а у місця закріплення шинки бувають потовщеними, роздвоєними, ажурними і ін. Вставки можуть бути з діамантів, смарагдів, сапфірів, рубіна, перлів, янтарю, корала, аметиста, агата, фіаніта, гранатита і інших ювелірних каменів, а також з скла, пластмаси, кістки, емалей. Цінуються вставки-камеї з коштовних, напівкоштовних, виробів каменів і кістки. Зустрічаються камеї різьблені з ювелірних каменів з наклеєним зображенням, а також з пластмаси і скла, імітуючого напівкоштовні камені. Оправи формою, фасонам і розмірам можуть бути різноманітними і повинні добре поєднуватися зі вставкою. Під камеї можуть бути одна або декілька оправ. Способи кріплення вставок: крапанова, гризантна, в кернер, глуха і ін. Рант під оправу також буває різних розмірів і форм, самої різної художньої обробки.

Розміри (номери) кілець визначають по внутрішньому діаметру шинки в міліметрах – від 15 до 22,5 з інтервалом в 0,5мм. Кільця для чоловіків відрізняються від кілець для жінок великим розміром і крупними вставками або майданчиками для гравіювань.

Для визначення розміру кільця існує спеціальне пристосування кольцемер – металевий усічений конус з розподілами, які показують діаметр кільця в міліметрах. На оборотній частині ярлика кільця указують його розмір.

Браслети є якнайдавнішими видами декоративних прикрас запястий рук. На відміну від браслетів для годинника їх називають декоративними і виготовляють із золота, платини, срібла, сплавів кольорових і чорних металів, янтарю, коралів, кістки, кераміки, скла, дерева і інших матеріалів різними методами: литвом, штампуванням, філігранню і ін.

Випускаються браслети завдовжки від 130 до 195мм з інтервалом в 5мм.

По конструкції браслети підрозділяють на жорсткі і м'які.

Жорсткі браслети виготовляють у вигляді кільця, підкови з двох половинок, сполучених шарніром, або витка в декілька оборотів.

М'які браслети (еластичні) складаються з окремих штампованих або дротяних ланок, створюючих ланцюжок, який закріплюють на руці за допомогою замків різноманітних конструкцій. Замки іноді мають запобіжник у вигляді вісімки або ланцюжка, перешкоджаючий самовідкриванню.

Як жорсткі, так і м'які браслети можуть мати підвіски з різних матеріалів, а лицьова сторона браслетів – різні художньо виконані малюнки, вставки з ювелірних каменів, стекла, пластмаси, кістки або фігурні накладки з металів, а також з інших матеріалів.

1.2.1.4 Гарнітури

Гарнітури (від франц. langnp1033garniture – набір предметів) – це підгрупа предметів особистих прикрас, що складається з сережок, брошки і кільця, або сережок, кольє, намист, намиста, кулона, браслета і кільця, або з декількох прикрас в іншому поєднанні.

Всі прикраси, що входять в гарнітур, повинні мати одну форму, колір, матеріал і обробку.

1.2.2 Предмети туалету

Асортимент групи предметів туалету (від франц. langnp1033toilette - наряд) досить широкий і за призначенням підрозділяється на групи: предмети жіночого туалету; предмети чоловічого туалету; інші предмети туалету.

1.2.2.1 Предмети жіночого туалету

До предметів жіночого туалету відносять пудрениці, дзеркала, шпильки для капелюхів, шпильки для волосся і інші ювелірні вироби.

Пудрениці по конструкції підрозділяють на два підвиди: для жіночих сумок (сумки) і настільні (туалетні).

Пудрениці для жіночих сумок відрізняються від настільних меншим розміром, місткістю і конструкцією. Вони мають квадратну, овальну, напівовал, круглий, багатогранну і інші форми. Висота їх 10-15мм, діаметр 50-65мм. Полягають вони з двох половинок, сполучених шарнірами, Верхня половинка (кришка) служить для закріплення на тильній стороні дзеркала, а нижня (корпус) – для зберігання пудри. Щоб пудра не висипалася, вона прикривається сіточкою, натягнутою на рамку. На сітці знаходиться "пушок" для нанесення пудри на обличчя. Обидва половинки пудрениць закривають на замок різної конструкції, оберігаючої від самовідкривання.

Ці пудрениці виготовляють із сплавів дорогоцінних і кольорових металів, а також з каменів виробів, фарфору, пластмаси, дерева, пап'є-маше і інших матеріалів. Лицьові сторони кришки і корпусу можуть бути зі вставками з ювелірних каменів, емалі, фарфору, пластмаси і без них – гладкі або з художньо оформленим малюнком.

Пудрениці настільні мають корпуси і кришки із сплавів дорогоцінних металів, фарфору, кришталю, скла, пап'є-маше і інших матеріалів. Корпус іноді буває з ніжками. Лицьові сторони кришки і корпусу прикрашені декоративною обробкою у вигляді гравірованих, чеканних або штампованих малюнків. Деякі настільні пудрениці мають музичний пристрій. Вони більш місткі, ніж пудрениці для жіночих сумок. Висота настільних пудрениць 25-75мм, діаметр 50-105мм і комплектуються вони "пушком" більшого розміру.

Оправи для дзеркал виготовляють із сплавів дорогоцінного метолу (гущавині срібла) з рельєфним, гравірованим, чеканним або штампованим, а також з ажурним малюнком. За призначенням дзеркала підрозділяють на ручні (туалетні) і для жіночих сумок.

Ручні дзеркала мають великі розміри в порівнянні з дзеркалами для жіночих сумок. Форма їх кругла, овальна, підковообразна і інших конфігурацій. Вони можуть бути односторонніми і двосторонніми, але з фацетом (від франц. langnp1033fasette), тобто зрізаючим шліфовкою краєм скла дзеркала шириною 2-6мм під певним кутом до поверхні скла, а потім відполірованим. Іноді по лінії фацета наносять різні кружечки, овали. Розміри дзеркал різні.

Дзеркала для жіночих сумок меншого розміру: круглі діаметром 4-8см, прямокутні – до 6><9смlangnp1033. Формою вони бувають найрізноманітнішими.

Несесери (від франц. langnp1033necessair – необхідний, потрібний) складаються з обладнань для відходу волоссям, особою і нігтями. Ці обладнання розміщують в спеціальному футлярі, обтягнутому натуральною або штучною шкірою, а також у футлярах з дерева і інших матеріалів. Усередині футляра є кубла для кожного предмету. Предмети несесера виготовляють із сплавів срібла, кольорових металів, кришталю, скла або фарфору в оправі з дорогоцінних металів. Манікюрні або інші інструменти можуть бути із сталі або кістки, з живцями і ручками в стилі оправи.

Шкатулки і коробки використовуються для зберігання ювелірних прикрас, шпильок для волосся, предметів косметики і особистої гігієни. Виготовляють їх різних форм і розмірів з різних каменів виробів, сплавів дорогоцінних і кольорових металів, кістки, пластмаси і інших матеріалів. Полягають вони з корпусу і кришки. Туалетні коробки з яшми, агата, нефриту і інших каменів виробів на лицьовій стороні часто мають різні рельєфні зображення ящірок, виноградних грон, ягід і листя.

Особливим попитом користуються туалетні шкатулки і коробки з пап'є-маше, розписані палехскими майстерними і іншими народними умільцями.

Сумки туалетні, як правило, виготовляють з тканин і прикрашають вишивкою з бісеру. Вони мають металеві замки невеликих розмірів, використовуються як театральні. Фасони цих сумок можуть бути найрізноманітнішими.


1.2.2.2 Предмети чоловічого туалету

До предметів чоловічого туалету відносять наступні види ювелірних виробів.

Запонки для манжет служать для застібання жорстких і м'яких манжет верхніх чоловічих сорочок і виготовляються із сплавів золота, срібла, кольорових металів, ювелірних каменів, пластмаси, дерева.

По конструкції запонки підрозділяють на підвиди: запонки із стійкою, запонки з ланцюжком, запонки з дротяною вісімкою, запонки з кнопками і ін.

Запонки із стійкою складаються з однієї або двох розеток, човника (якщо одна розетка) і стійки. Декоративні розетки бувають різної форми і прикрашаються вставками з ювелірних каменів, емалі і інших матеріалів або мають художній малюнок. Розетка з'єднується стійкою з човником (або з другою розеткою), за допомогою якого запонку втягають в петлі манжет.