Смекни!
smekni.com

Виявлення закономірності формування споживацької вартості ювелірних виробів на сучасному ринку (стр. 4 из 13)

Інші підвиди запонок відрізняються від запонок із стійкою тим, що розетки і човник або друга розетка сполучені не стійкою, а ланцюжком або дротом, зігнутим у вигляді вісімки.

В запонках з кнопками дві розетки з'єднуються за допомогою кнопки.

Затиски для краваток є хорошим доповненням до чоловічого туалету. Вони бувають дротяними або пластинчатими, із замком або без нього. Іноді вони мають підвішений ланцюжок з брелоком або без нього. Виготовляють затиски із сплавів дорогоцінних і кольорових металів; затиски з срібла і кольорових металів золотять. Лицьові деталі затиску мають різну форму, їх прикрашають вставками з ювелірних каменів, емалі, скла. Гладкі мають гравіровані або штамповані малюнки. Замки затисків можуть бути пружинними, а також цанговими (голчатими), вони повинні забезпечувати надійне кріплення краватки до сорочки.Пряжки для ременів складаються з двох деталей, на одній з яких є гачок, а на іншій – петливши. Вони кріпляться до кінців ременя, Виготовляють їх із сплавів срібла або кольорових металів з подальшим золоченням.


1.2.2.3 Інші предмети туалету

До них відносять флакони для духів, пульверизатори, мильниці і ін.

Флакони для духів (від франц. langnp1033flacon – пляшка) виготовляють з срібла, скла з металевою ажурною позолоченою або оксидованою оправою. Флакони складаються з корпусу, пробки, вушок і ланцюжка, проміжної ланки і кільця. Корпус з срібла складається з двох спаяних половинок. Лицьова сторона корпусу має гравірований малюнок або накладною з філігранню або емаллю різних кольорів і відтінків. Пробка має різьбову нарізку і герметично закриває флакон. Вушки служать для кріплення ланцюжка.

Корпуси флаконів для духів можуть бути виготовлені з кришталю, скла, імітуючого лазурит, малахіт і інші кольорові камені.

Пульверизатор ( від лат. langnp1033pulvis – прилад для розпиленості) – це флакон з кришталю, кольорового скла або срібла і пробка з кульковим механізмом. Натискуючи на головку і нахиляючи флакон, розбризкують духи. Є також балонні пульверизатори, в яких замість поршневого механізму в пробці на кінці горизонтальної трубки знаходиться гумовий балон для нагнітання повітря. При попаданні повітря у флакон тиск збільшується, а рідина у вертикальній трубці підіймається вгору і розбризкується.

Мильниці виготовляються із сплавів срібла і кольорових металів з подальшим золоченням. Мильниці з алюмінію мають анодну захисно-декоративну плівку з подальшим забарвленням під золото або старе срібло.

ювелірний прикраса сувенір дорогоцінний

1.2.3 Обладнання для годинника

Група цих виробів складається з обладнань для ручного і кишенькового годинника. Іноді до цієї групи відносять годинник в корпусах з дорогоцінних металів (сплавів золота і платини) зі вставками з коштовних (частіше) і напівкоштовних каменів.


1.2.3.1 Обладнання для наручних годинників

Браслети для наручних годинників роблять із сплавів золота 585-й проби, срібла, сплавів кольорових металів (латуні, томпаку, алюмінію) і неіржавіючої сталі методом штампування, литва і плетення. Браслети із сплавів срібла золотять, із сплавів міді – золотять і сріблять, нікелюють і хромують, а з алюмінію – анодують.

По конструкції браслети бувають м'якими і жорсткими.

М'які браслети складаються з окремих ланок (глидерів) різних розмірів і форм (прямокутній, овальній, квадратній, фасону), сполучених шарнірами або у вигляді оплету, тобто стрічки, обплетеною поволокою. Ці браслети гнучкі. Плетені браслети часто мають пересувний замок для регулювання довжини браслета по колу зап'ястка руки.

Іноді ланки збираються з пружинами – розтяжні браслети.

На кінцях браслети мають замки типу карабінів або трубчасті затиски, а браслети для жіночого годинника малого калібру – з вертикальними вушками. Кріпляться вони пружинними карабінами або ланками у вигляді підкови. Всі замки і трубчасті затиски по ширині відповідають ширині осі корпусу годинника. Іноді замок має запобіжник від розкриття браслета у вигляді вісімки. Браслети із замками легко надягають і знімаються з руки і годинника, а браслети з трубчастими затисками кріпляться до годинника на тривалий період і знімаються за рахунок пружин або спеціального регулятора довжини браслета.

Обробка браслетів різна, з гравірованим або штампованим малюнком. Виготовляють їх різної довжини, але частіше від 130 до 190мм з інтервалом 5-7,5мм.

Жорсткі браслети складаються з двох жорстких пружинячих половинок. Кріпляться вони до годинника карабінами крюків з пружиною або трубчастими затисками. Лицьова поверхня цих половинок буває гладкій полірованій або з рельєфним малюнком, з різними видами обробок.

В процесі носіння браслети для наручних годинників піддаються дії поту, що виділяється рукою. Тому на їх поверхню наносять значний шар захисно-декоративного покриття золотом, сріблом, нікелем або хромом. Товщина кулі покриття встановлюється в технічних описах на кожний вид браслета. Останнім часом при виготовленні деяких видів браслетів для наручних годинників застосовують тришарове золочення.

Ремені для наручних годинників виготовляють з натуральної і штучної шкіри, тасьми, шнурів, стрічок. Вони бувають цільними, просмикуваними через обидва вушка годинника, і з двох деталей – горта і запряжника, прикріплюванні наглухо до вушок годинника кнопками. Іноді ремені забезпечені напульсниками і брелоками. Для кріплення горта до запряжнику ремені мають пряжки або карабіни і трубчасті затиски для кріплення ременя до годинника. Лицьова сторона ременів з шкіри може мати витиснений малюнок, а тасьма або стрічки – тканий або плетений. Іноді вони бувають різнокольоровими. Довжина ременів 22-25см, ширина від 6 до 22мм залежно від розмірів вушков у годинника.

1.2.3.2 Обладнання для кишенькових годинників

До них відносять бортові ланцюжки, ремені і шатльонки.

Бортові ланцюжки служать для прикріплення кишенькових годинників до борту жилета. Виготовляють їх із сплавів золота (у тому числі порожнисті), срібла, латуні. Вони більш крупних розмірів в порівнянні з ланцюжками для шийних прикрас. По видах ланок вони бувають якірними, панцирними і комбінованими. На одному кінці ланцюжка є карабінний гачок для її кріплення до вушка кишенькових годинників, а на іншому знаходиться спеціальний пристрій – шпрингель – для кріплення ланцюжка до борту. Довжина всіх бортових ланцюжків, включаючи кінцеві замки, 30см, товщина – до 6мм.

Ремені для кишенькових годинників виготовляють цільними з натуральної і штучної шкіри, текстильних шнурів, стрічок і тасьми. На кінцях є замки для кріплення до годинника і желету. Довжина ременів 36см, ширина – 8-10мм.

Шатльонки – прикраси до кишенькових годинників, що виготовляється із сплавів золота, срібла, кольорових металів. Шатльонки складаються з короткого ланцюжка із замками на кінцях, за допомогою яких кріпляться до вушка кишенькових годинників і ключів (замість брелока).

1.2.4 Предмети для прикраси інтер'єру

Асортимент предметів для прикраси інтер'єру (від франц. langnp1033interieur – внутрішній) дуже різноманітний. В основному це вироби народних художніх промислів, дуже популярні в нашій країні і за її межами, - декоративні пластини і блюда, скульптури малих форм, вази для кольорів, свічники і ін. Такі вироби відрізняються високими естетичними достоїнствами: лакова мініатюра, розпис по дереву, різьблення по кістці і каменю, кераміка і інші види обробки. Поєднуючи в собі сучасну форму і національні художні традиції, вони стали прекрасною прикрасою інтер'єру.

Вироби цієї великої групи по сировинній ознаці ділять на підгрупи, а усередині кожної підгрупи розглядаються по найвідоміших промислах: палехські, богородські, хохломські, гжельські і т.д.

1.2.5 Предмети для сервіровки столу

Предмети сервіровки столу (від франц. langnp1033server – накривати на стіл) – це значна група ювелірних виробів, що виготовляються з кришталю, фарфору, сплавів золота (частіше 585-й проби), срібла (частіше 916-й проби), кольорових металів (мельхіору, нейзильберу, латуні, томпаку), неіржавіючої сталі і інших матеріалів. Вироби з мельхіору покривають суцільним шаром срібло (від 10 до 25мкм), а часто золотять. Посріблена поверхня може бути матовою і полірованою. Вироби багато кого мають малюнки з художньої емалі, філіграні. Прикрасою столу є кришталеві вироби в срібній чорненій або позолоченій оправі.

Предмети сервіровки столу підрозділяють на дві підгрупи: окремі предмети; сервізи і прилади.

1.2.6 Сувеніри

Сувенір (від франц. langnp1033souvenir – подарунок) – це пам'ятна річ, пов'язана із спогадами і що зберігається на згадку про кого-небудь, чим-небудь. Сувеніри виготовляють на честь великих подій: олімпіад, спартакіад, космічних польотів, на честь видатних діячів країни, мистецтва і т.д.

Сувеніри класифікують на шість підгруп: пам'ятні медалі; нагрудні значки; герби, ключі, брелоки – сувеніри символи; сувенірні скульптури малих форм; сувенірні вироби народних художніх промислів, інші сувенірні вироби (самовари сувенірні, світильники-нічники в сувенірному виконанні і ін.).

1.3 Особливості виробництва ювелірних товарів

Технологія виробництва – це найважливіші чинники, які впливають на формування споживацьких властивостей ювелірних товарів.

Ювелірні товари є творами мистецтв і створюються художниками-ювелірами. Спочатку художник робить ескіз виробу в кольорі. При цьому він повинен виявити і показати своєрідну декоративність і забарвлення матеріалу для задуманого виробу. Так, діамант виграє в оправі з "білого золота", Бірюза – в срібній оксидованій оправі, а перли і аметист – в оправі із золота жовтого кольору. Ураховують також, що золото більш красиве в ажурних роботах і програє в масивних виробах. Щоб підкреслити малюнок і красу каменя в оправі з срібла, його, як правило, оксидують під старе срібло.