Смекни!
smekni.com

Сталий розвиток ВАТ "Павлоградвугілля" (стр. 1 из 17)

Методичні рекомендації і вимоги

до виконання дипломних робіт

освітньо-кваліфікаційного рівня "Магістр"

студентами напряму «Специфічні категорії»

спеціальностей

8.000010 "Екологія довкілля і природних ресурсів"

Дніпропетровськ,

НГУ

2011

Міністерство освіти і науки України

Національний гірничий університет

Факультет менеджменту

Кафедра прикладної економіки

Пояснювальна записка

дипломної роботи

магістра

спеціальності 8.000010 "Екологія довкілля і природних ресурсів"

на тему:

Сталий розвиток ВАТ «Павлоградвугілля»

Виконавець: А.В. Кириченко

Затверджено

Наукове завдання

на виконання кваліфікаційної роботи магістра

спеціальності 8.000010 – Інститут заочно-дистанційної освіти

«Економіка довкілля і природних ресурсів»

Кириченко Анни Володимирівни

Економічні методи управління інноваційними процесами на вугледобувному підприємстві

Дніпропетровськ,

2008

1. Підстави для проведення роботи

Наказ ректора НГУ

2. Мета й вихідні дані для проведення робіт

Об’єкт дослідження – інноваційна діяльність вугледобувного підприємства в ринкових умовах.

Предмет дослідження – теоретико-методологічні підходи і практичні аспекти управління інноваційним розвитком вугільної шахти.

Мета дослідження – узагальнити науково-методичні основи та розробити практичні рекомендації щодо економічних методів управління активністю інноваційного процесу на вугледобувному підприємстві.

Вихідні дані для проведення роботи:

♦ Закон України «Про інноваційну діяльність»;

♦ нормативно-законодавча база України;

¨ статистичні дані Галузевого інформаційно-розрахункового центру та вугледобувних підприємств Західного і Центрального Донбасу;

¨ Національні положення (стандарти ) бухгалтерського обліку: нормативна база;

¨ Господарський кодекс України;

¨ результати досліджень Національного гірничого університету за цільовою комплексною програмою "Створення економічних методів управління матеріальними, природними та фінансовими ресурсами".

3. Очікувані наукові результати

Наукова новизна очікуваних результатів має полягати в наступному:

♦ обґрунтувати науково-методичні засади управління активністю розроблення та впровадження інноваційних засобів на вугледобувних підприємствах;

♦ систематизувати економічні ефекти, яких досягає підприємство при впровадженні інноваційних продуктів;

♦ розробити аналітичні моделі первинної, відновної, залишкової й ліквідаційної оцінок вартості гірничих виробок, як пасивної частини основних засобів виробництва вугільної шахти;

♦ запропонувати організаційно-управлінський механізм інноваційної діяльності вуглевидобувного підприємства, який передбачає мотивацію учасників інноваційного процесу.

Практична цінність результатів полягає у тому, що вони доведені до рівня конкретних пропозицій із вдосконалення механізму управління інноваційною діяльністю вугледобувного підприємства на підставі нових методів мотивації як самого підприємства, так і учасників інноваційного процесу, а також оптимізації умов розвитку інноваційного менеджменту вугільних шахт.

4. Вимоги до результатів виконання роботи

З метою оцінки корисності пропозицій автора з результатами магістерської роботи варто ознайомити спеціалістів вугільних шахт ВАТ «Павлоградвугілля», які опікуються вирішенням питань розробки та впровадження інноваційних продуктів.

Результати досліджень магістерської роботи треба доповісти на студентській (або іншій) науково-практичній конференції. Крім того, ці результати слід оформити й подати як наукову статтю для опублікування в науковому віснику (збірнику наукових праць).

5. Етапи виконання робіт

Найменування етапів робіт Терміни виконання робіт (початок – кінець)
На основі матеріалів виробничої та переддипломної практик, огляду літератури обґрунтувати зміст активності вугледобувних підприємств до впровадження новітніх організаційно-технічних рішень. Визначити напрями розвитку інноваційної діяльності вугільних шахт 01.11.2010– 15.11.2010
Розробити аналітичні моделі оцінювання впливу інноваційних заходів на економічні результати виробничої діяльності вугільних шахт. Встановити організаційно-управлінський механізм активізації інноваційної діяльності науково-виробничих центрів. 16.11.2010 – 20.11.2010
Обґрунтувати методичні засади мотивації учасників інноваційного процесу на вугледобувному підприємств. Сформулювати методичні рекомендації щодо оцінки ефективності організаційно-технічних нововведень на вугільних шахтах. 21.11.2010 – 22.12.2010

6. Реалізація результатів та ефективність

Економічний ефект від реалізації результатів магістерської роботи досягається за рахунок більш продуктивної та економнішої роботи видобувних дільниць, а також додатково й достроково видобутого обсягу вугілля.

Соціальний ефект від реалізації результатів роботи очікується позитивним завдяки створенню сприятливих економічних та організаційних умов інноваційної діяльності вугледобувних підприємств.

7. Додаткові вимоги

Дипломна робота має бути оформлена відповідно до ДСТУ 3008 – 95 "Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення", а також "Стандарту вищої освіти СВО НГУ КР-02. Кваліфікаційні роботи випускників. Загальні вимоги до дипломних проектів і дипломних робіт".

Зміст

Вступ

Розділ 1. Науково-теоретичні засади забезпечення сталого розвитку гірничодобувних підприємств

1.1 Виникнення і сучасний стан проблеми сталого розвитку

1.2 Огляд наукових праць з проблеми забезпечення сталого розвитку гірничодобувних підприємств

1.3 Мета, наукові завдання та методи їх вирішення

Висновки за розділом 1

Розділ 2. Діагностика механізму забезпечення сталого розвитку гірничодобувного підприємства

2.1 Характеристика гірничодобувної промисловості України. ВАТ «Павлоградвугілля»

2.2 Аналіз природоохоронної діяльності ВАТ «Павлоградвугілля»

2.3 Діагностика рівня забезпечення сталого розвитку ВАТ «Павлоградвугілля»

Висновки за розділом 2

Розділ 3. Удосконалення механізму забезпечення сталого розвитку гірничодобувного підприємства

3.1 Напрямки удосконалення механізму забезпечення сталого розвитку гірничодобувного підприємства

3.2 Моделювання моніторингу на базі інформаційного забезпечення екологічного обліку для підтримки та прийняття управлінських рішень

Висновки за розділом 3

Загальні висновки

Список використаних джерел

Вступ

Актуальність теми.Сталий розвиток промислового підприємства як системи передбачає збалансоване функціонування його економічної, екологічної та соціальної підсистем. Незаплановані деформації в процесі функціонування та розвитку будь-якої з підсистем призводять до втрати стійкості всією системою. Особливо небажаною є втрата стійкості функціонування і тим більше розвитку гірничодобувними підприємствами, на ефективності роботи яких базується стратегія сталого еколого-економічного розвитку України.

Практика засвідчує, що гірничодобувні підприємства не можуть впливати на ті фактори, які стосуються макроекономіки. У цих умовах основні джерела забезпечення сталого розвитку лежать у сфері мікроекономіки, тобто всередині самих підприємств. Саме тому важливо вміти своєчасно і достовірно діагностувати ознаки можливого нестійкого стану та визначати шляхи вдосконалення економічного механізму забезпечення сталого розвитку в системі управління гірничодобувним підприємством.

Останнім часом багато вчених займається дослідженням різних аспектів теоретико-методологічної концепції сталого розвитку. Так, теоретичним засадам сталого розвитку, розкриттю його змісту й визначенню шляхів досягнення в умовах перехідної економіки присвячені праці І. Александрова, В. Гейця, Л. Дейнеко, О. Осауленка, Л. Мельника, Е. Хлобистова. Забезпеченню макроекономічної рівноваги, стійкого економічного зростання, державного регулювання цих процесів приділено значну увагу в працях М. Білопольського, Б. Буркинського, О. Веклич, Б. Данилишина, М. Долішнього, С. Дорогунцова, В. Степанова, С. Харічкова та інших. Серед зарубіжних дослідників цих питань істотна роль відводиться працям А. Алабугіна, І. Ансоффа, Т. Ділліка, Г. Далі, В. Данилова-Данільяна, Д. Кобба, К. Лосєва, І. Рейфа, А. Урсула та інших.

Проаналізувавши результати досліджень С. Аптекаря, Н. Метеленко, А. Садєкова, С. Салиги, Г. Семенова, В. Порохні та інших науковців щодо формування й функціонування економічних механізмів управління підприємствами, слід відзначити, що проблеми забезпечення сталого розвитку промислових підприємств потребують подальшого вивчення.

Поза увагою ще залишаються питання, пов'язані з необхідністю вдосконалення відповідного механізму забезпечення сталого розвитку на гірничодобувних підприємствах. Науково-теоретична та практична значущість зазначених проблем зумовила вибір теми, актуальність та цільову спрямованість магістерської роботи.

Мета і завдання дослідження. Метою магістерської роботи є розвиток теоретичних положень, розробка методичних підходів і практичних рекомендацій щодо вдосконалення механізму забезпечення сталого розвитку на гірничодобувному підприємстві.

Мета дослідження обумовлює необхідність вирішення таких завдань: