Смекни!
smekni.com

Фінансовогосподарська діяльність електродепо Оболонь комунального підприємства Ки (стр. 10 из 12)

- вимоги до забезпеченню безпечних умов евакуації пасажирів.

Головний вагон метрополітену мод. 81–7021 призначений для перевозки пасажирів ліній метрополітену в умовах помірного клімату. Вагон виробляється в кліматичному виконанні «У» категорія розміщення 1.1 по ГОСТ 15150 та ГОСТ 15543. Діапазон робочих температур від -400 С до + 400 С.

Основні параметри та характеристики вагону:

- Маса тари, кг, не більше 33000

- Живлення електроенергією Від 3-ї контактної рейки постійним струмом

- Напруга на струмоприймачі, В 750+200

- Акумулятор КРL 70Р

- Кількість акумуляторів, шт. 65

- Номінальна напруга батареї, В 75

- Габарит рухомого складу, згідно ГОСТ 23961 М

- Максимальне навантаження на вісь колісної пари (тс), не більше 147 (15)

- Ширина колії, мм 1520

- Мінімальний радіус кривої на головних шляхах, м 200

- Мінімальний радіус кривої на паркових (запасних) шляхах, м 60

- Швидкість руху по кривій на паркових (запасних) шляхах, км/год, не більше 15

- Максимальний уклін шляху, % 6

- Кількість місць для сидіння, шт., не менше 36

- Місткість номінальна, пасажирів, не менше 161

- Конструктивна швидкість, км/год, не більше 90

- Середнє прискорення на горизонтальній дільниці шляху при досягненні швидкості 33 км/год з середнім навантаженням 88200Н (9 тс), м/с, не менше 1,2

- Середнє уповільнення на горизонтальній дільниці шляху при середньому навантаженні 88200Н (9 тс) при електричному гальмуванні зі швидкістю 90 км/год, м/с, не менше 1,15

- Показник плавності ходу, не більше 3,25

- Час розгону до швидкості 80 км/год, сек., не більше 35

- Ширина дверного отвору в світлі, мм, не менше (бокових дверей) 1300

- Висота дверного отвору в світлі, мм, не менше (бокових дверей) 1900

- Вихід дверей в відкритому стані за габарити кузова, мм, не більше 90

- Ширина дверного отвору у світлі (торцевих дверей), мм, не менше 750

- Висота дверного отвору у світлі (торцевих дверей), мм, не менше 1832

До складу головного вагону входить:

- кабіна управління;

- пасажирський салон;

- ходова частина;

- ударно-тягове обладнання;

- система кондиціювання повітря в кабіні управління;

- система вентиляції вагону;

- контейнери з тяговим електрообладнанням, з обладнанням комутації і захисту, гальмівні резистори;

- акумуляторна батарея;

- система електропневматичного гальма і електрокомпресор;

- апаратура зв'язку і управління, електрообладнання.

Показника надійності вагону:

- призначений строк служби до списання – 31 рік;

- призначений ресурс до планових ремонтів з довіреною вірогідністю – 0,9.

ТР – 1 (60000+10000) км;

ТР – 2 (175000+15000) км;

ТР – 3 (350000+20000) км;

середнього ремонту (700000+40000) км;

капітального ремонту (2800000+120000) км.

Вікна салону виконані глухими та затемненими у вигляді однокамерних скло пакетів. Скло вікон і дверей безпечні для пасажирів і відповідають ГОСТ 5727.

Комплектуючі виробі, що входять до конструкції вікон, не виробляють токсичних речовин у концентраціях, шкідливих для здоров'я людини та відповідають нормам МОЗ України по санітарно-хімічним речовинам, а також володіють біостійкістю і можливістю обробки сучасними миючими засобами та хіміко – тепловою дезинфекцією.

Салон потягу обладнаний двоствірчатими прикладено-здвижними автоматичними дверима, які склінні по чотири з кожного боку із гумовим ущільненням створів, що притуляються. Двері салону мають електричний привід в уповільнювачем на кінці переміщення. Час відкриття-закриття дверей складають від 3 до 4 сек. Управління дверима виконує система управління, яка забезпечує слідуючи режими робіт:

а) дистанційний – закриття всіх дверей однієї сторони складу машиністом;

б) дистанційний – відкриття всіх дверей однієї сторони складу машиністом при зупиненому складі;

в) ручний – відкриття при зупиненому складі кожної двері з однієї сторони складу пасажиром, при наявності дозволу на відкриття від машиніста, як з кабіни управління, так і з перону (після натискання кнопки, що встановлена в зоні дверей).

Кабіна управління обладнана лобовим склом, яке має електричний підігрів. Кондиціонер забезпечує охолодження, підігрів і очистку повітря, а також автоматичне регулювання температури і інтенсивності вентиляції кабіни управління. Кондиціонер при роботі в автоматичному режимі охолодження не допускає перепади температур між зовнішнім повітрям і повітрям в кабіні машиніста більше 12 0С. Повітряний фільтр кондиціонера забезпечує ступінь очистки повітря від пилу не менше 95%. Склад пилу у повітряному середовищу машиніста не перевищує 0,5 мг/м3. Фільтруючий матеріал має гігієнічний сертифікат МОЗ України.

Для виготовлення деталей і складових одиниць основних несучих елементів конструкції вагону (хребтові і шворневі балки) використовується прокат зі сталі підвищеної міцності марки 09Г2Д ГОСТ 19281, сталь вуглеводна звичайної якості марки Ст3сп5 ГОСТ 380, а також сталі марок 15 і 20 ГОСТ 1050 з обмеженим складом вуглецю для сталі 20 до 0,22% не застосовуються В інших елементах конструкції вагону з урахуванням роботи цих елементів застосовуються марки сталей по ГОСТ 380 і ГОСТ 1050 різної ступені розкислення.

Для покриття підлоги між сидіннями і дверними отворами застосовується полівинилхлоридний лінолеум, який виконаний із важко горючих матеріалів.

Облицювання кабіни управління і салону виготовлюється із декоративних облицювальних матеріалів, що відповідають вимогам пожежної і санітарної безпеки. Для скління лобового вікна кабіни застосовано високоміцне безпечне скло. Для скління бокових вікон кабіни і усіх дверних віконних отворів застосовується скло плоске 1 сорту.

Контроль якості головного вагону метро в цілому і його складових частин здійснюється контрольним апаратом Управлінням якості продукції (УЯП) у відповідності до вимог технічних умов.

У процесі виробництва вагона проводяться вхідний та операційний контроль, приймально-здавальні випробування, періодичні та типові випробування. Вхідний контроль матеріалів, напівфабрикатів та комплектувальних виробів, які надходять для виготовлення вагона, проводять у відповідності до порядку, встановленого підприємством-виробником за ГОСТ 24297.

Операційному контролю підлягають окремі операції, деталі і складальні одиниці, необхідність у якому обумовлена, вимогами конструкторської документації та технологічними процесами. Операції, деталі, складальні одиниці, які відповідають вимогам конструкторської та технологічної документації, повинні бути прийняті контрольним апаратом УЯП. Приймання оформлюється постановкою клейма і здійснюється відмітка у супроводжуючій документації (технологічний паспорт). Приймально-здавальним випробуванням (ПЗВ) повинен підлягати кожний, повністю екіпірований і готовий до використання за призначенням вагон в обсязі ТУ.

ПЗВ головного вагону метро здійснює контрольний апарат УЯП ВАТ «КВБЗ» по затвердженим технологічним процесам, які розроблені згідно вимог ТУ. Результати перевірок опору та міцності ізоляції, подачі обробленого повітря в місця постійного перебування пасажирів та швидкості руху обробленого кондиціонером повітря в місцях постійного находження пасажирів, щільності систем опалення, водопостачання та водяного пожежегасіння заносяться в технологічний паспорт.

Випробувальне обладнання, яке використовується для контролю метрологічних характеристик вагона та його складових частин атестоване згідно з ДСТ 24555 і має відповідний атестат, повірене за ДСТУ 2708, каліброване за ДСТУ 3989 та атестоване за ДСТУ 3215 і має відповідні властивості.

Після закінчення монтажу кожна система пред'являється контрольному апарату УЯП. Результати приймання заносяться в технологічний паспорт складання вагона.

Основні характеристики і споживчі властивості продукції.

До основних показників оцінки споживчих властивостей головного вагону метро мод. 81–7021 відносяться:

- безпечність;

- економічність;

- естетика, дизайн;

- ціна;

- конструктивна швидкість;

- плавність ходу;

- рівень звукового тиску;

- надійність;

- система освітлення;

- вентиляція, кондиціювання та опалення;

- зручність;

- система автоматичного управління, контролю та діагностики.

Головними користувачами головного вагону є КП «Київський метрополітен». Воно ініціювало виробництво ВАТ «КВБЗ» вагони для метрополітену.

Головний вагон метро відповідає вимогам ГОСТ 50850, ТУ, вимогам безпечного перевозу пасажирів і інструкції по монтажу електрообладнання. Механічне обладнання відповідає вимогам ГОСТ 3–017–2001.

Обладнання головного вагона метро відповідає:

- державним санітарним нормам «Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку» ДСН 3.3.6.037. -99;

- «Державним санітарним нормам виробничої загальної та локальної вібрації» ДСН 3.3.039–99;

- державним санітарним нормам «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» ДСН 3.3.6.042–99.

7. Зміст завдань щодо маркетингової діяльності електродепо «Оболонь» КП «Київський метрополітен»

7.1 Маркетингова діяльність в електродепо «Оболонь»

На рівні електродепо «Оболонь» як безбалансового структурного підрозділу комунального підприємства «Київський метрополітен» самостійна маркетингова діяльність не ведеться, оскільки це є функцією управління маркетингу центрального апарату управління КП «Київський метрополітен», яке враховує пропозиції керівництва електродепо «Оболонь» при загальному плануванні розвитку та діяльності підприємства.

7.2 Ефективність асортиментної політики послуг електродепо «Оболонь»

Тарифи на послуги перевезення пасажирів в Київському метрополітені були встановлені рішенням КМДА від 07.03.2000 року №326 на рівні 50 коп. за одну поїздку та діяли до 04.11.2008 року. Рішенням КМДА від 30.10.2008 року №1490 був введений тариф на одну поїздку в метрополітені – 2,0 грн., тобто вище в 2 рази.

За період дії постійного тарифу в 50 коп./поїздку в Україні та м. Києві суттєво змінилися економічні обставини (середньомісячна заробітна плата зросла в 7,7 рази, індекс цін на продукцію промислових підприємств, паливо та послуги становить у 2008 році 390 -550% відносно рівня 2000 року), внаслідок чого з 2004 року надання послуг перевезення пасажирів в метрополітені стало збитковим.