Смекни!
smekni.com

Фінансовогосподарська діяльність електродепо Оболонь комунального підприємства Ки (стр. 6 из 12)

Таблиця 2.2


Таблиця 2.3

Таблиця 2.4


Таблиця 2.5


Таблиця 2.6


Таблиця 2.7. Результати фінансово-господарської діяльності КП «Киівський метрополітен» за 2000–2008 роки

3. Зміст завдань щодо кадрової діяльності електродепо «Оболонь» КП «Київський метрополітен»

3.1 Аналіз кадрової діяльності в електродепо «Оболонь»

Основою кадрової політики на підприємстві КП «Київський метрополітен» є забезпечення матеріальних та соціальних умов збереження професійного колективу, зменшення плинності кадрів, створення системи надбавок та преміювання за шкідливі умови підземної праці та праці в нічний час.

Згідно з колективним договором між адміністрацією КП «Київський метрополітен» та профспілкою підприємства адміністрація гарантує:

1.1. Забезпечувати підвищення заробітної плати працівників метрополітену не нижче рівня, передбаченого Генеральною угодою між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб'єднаннями на 2008–2009 рр.

1.2. Оплату праці працівників метрополітену визначати першочерговим платежем в структурі витрат підприємства.

Оплату праці працівників метрополітену проводити відповідно до наказу від 10.03.2008 №106-Н «Про введення нових тарифних ставок і посадових окладів» та змінами до нього.

Мінімальний розмір тарифної ставки І розряду робітника основного виробництва – 5,58 грн./годину

Мінімальна заробітна плата по метрополітену – 960 грн./місяць.

Оплату праці начальника метрополітену відповідно до чинного законодавства здійснювати за контрактом.

Оплату праці неповнолітніх проводити відповідно до ст. 194 КЗпП України.

Подальше підвищення заробітної плати з метою соціального захисту працівників здійснювати в межах фінансових можливостей метрополітену із збереженням міжрозрядних і міжпрофесійних співвідношень.

1.3. Здійснювати оплату праці на основі тарифної системи:

- шести-, восьмирозрядної тарифної сітки;

- годинних тарифних ставок (окладів) робітників;

- відрядних розцінок на відрядних роботах;

- схем місячних посадових окладів для керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців;

– «Класифікатора професій», Довідників кваліфікаційних характеристик
професій працівників.

1.4. Проводити оплату праці за індивідуальні і там, де це доцільно, колективні результати роботи, з розподілом колективного заробітку із застосуванням коефіцієнта трудової участі, пропорційно відпрацьованому часу відповідно до встановлених розрядів чи тощо.

1.5. Для посилення матеріальної зацікавленості працівників у виконанні і перевиконанні виробничих планів (завдань), підвищення ефективності виробництва, якості роботи та безпеки руху поїздів застосовуються наступні системи оплати праці:

- почасово-преміальна;

- відрядно-преміальна;

- акордно-відрядна;

- відрядно-прогресивна

та проводиться преміювання відповідно до розроблених Положень з урахуванням фінансових можливостей метрополітену за:

- основні виробничі результати роботи;

- збирання, збереження відходів чорних, кольорових і дорогоцінних металів та інших вторинних ресурсів;

- впровадження нової техніки;

- сприяння введенню нових потужностей;

- сприяння винахідництву та раціоналізації;

- виконання особливо важливих виробничих завдань;

- до ювілейних та пам'ятних дат;

- за позареалізаційну діяльність.

1.6. Проводити, відповідно до діючих Положень, виплати:

- винагороди за загальні результати роботи по підсумках за рік при наявності фінансових можливостей;

- щомісячної винагороди за вислугу років.

1.7. Виплату річної винагороди за загальні результати роботи і доплат працівникам системи охорони здоров'я, закладів культури і спорту, проводити при наявності коштів і за умови виконання ними взятих на себе зобов'язань.

1.8. Встановлювати такі надбавки до тарифних ставок та посадових окладів працівників:

1.8.1. Робітникам за високу професійну майстерність диференційовано по розрядах:

III розряду – до 12 відсотків

IVрозряду – до 16 відсотків

V розряду – до 20 відсотків

VIрозряду – до 24 відсотків

Надбавки встановлювати робітникам, які стабільно забезпечують високу якість виконання робіт, освоїли нові професії і суміжні функції і виплачуються за рахунок економії фонду оплати праці.

Указані надбавки відміняти при допущенні браків в роботі, неякісному виконанню робіт, невиконанні планових (нормованих) завдань, встановлених норм трудових затрат.

1.8.2. За високі досягнення в праці до 50 відсотків. При погіршенні показників роботи надбавки зменшувати або відміняти повністю.

1.8.3. За виконання особливо важливої роботи на певний термін до 50 відсотків.

1.8.4. Машиністам електропоїздів, машиністам-інструкторам. черговим по депо та їх помічникам за класність:

I клас – 25 відсотків

II клас – 15 відсотків

III клас – 5 відсотків

1.8.5. Майстрам (старшим майстрам) і контрольним майстрам (старшим
контрольним майстрам), яким в установленому порядку присвоюються звання:

«Майстер II класу» – 10–20 відсотків;

«Майстер І класу» – 20–30 відсотків.

Надбавку за звання не включати до посадових окладів при визначенні інших доплат, надбавок, вислуги років, матеріальної допомоги та ін.

1.8.6. Керівникам, професіоналам, фахівцям і технічним службовцям за знання і використання в роботі іноземної мови в розмірі до 10 відсотків та працівникам, які працюють в умовах режимних обмежень до 20 відсотків.

1.9. Встановлювати такі доплати до тарифних ставок та посадових окладів працівників:

1.9.1. Для працівників диференційовані (по ступенях) доплати в розмірі 4, 8, 12 відсотків на роботах з важкими і шкідливими умовами праці і 16, 20, 24 відсотки на роботах з особливо важкими і особливо шкідливими умовами праці.

Доплати установлювати за результатами атестації робочих місць і нараховувати їх за час фактичної зайнятості робітника на таких робочих місцях. При подальшій раціоналізації робочих місць і поліпшенні умов праці доплати зменшувати або відміняти повністю.

Встановлювати доплати за шкідливі умови праці майстрам, начальникам дільниць і цехів, іншим професіоналам, фахівцям і технічним службовцям при їх роботі на дільницях, в цехах і на виробництвах, де більше половини робітників одержують ці доплати. Конкретний розмір доплат визначати, виходячи із атестації робочого місця указаного працівника.

Доплату за шкідливі і важкі умови праці, за особливий характер праці не включати до тарифних ставок (посадових окладів) при визначенні інших доплат, надбавок, вислуги років, матеріальної допомоги тощо.

1.9.2. Бригадирам із числа робітників, не звільненим від основної роботи, за керівництво бригадою чисельністю від 5 до 10 чоловік в розмірі до 20 відсотків, більше ніж 10 чоловік до 25 відсотків за фактично відпрацьований час. Ланковим за керівництво ланкою чисельністю більше 5 чоловік – в розмірі 50 відсотків відповідної доплати бригадиру.

При невиконанні встановлених виробничих завдань, низькій якості роботи, виробничих і трудових порушеннях доплата не виплачується або її розмір зменшується.

1.9.3. За роботу в нічні години (з 22°° до 6°») в розмірі 40 відсотків годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час.

1.9.4. За роботу у вечірній час (з 18 до 22) в розмірі 20 відсотків годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час.

1.9.5. За зміну, поділену на частини, в розмірі 30 відсотків за

відпрацьований час в цій зміні

1.9.6. За виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника (па період відпустки, хвороби, відрядження та з інших аналогічних причин). Доплати встановлюються робітникам, майстрам, начальникам дільниць, професіоналам, фахівцям і технічним службовцям за виконання поряд із своєю основною роботою, обов'язків тимчасово відсутнього працівника, як правило, в межах цих же категорій працівників і в розмірах, що відповідають їх фактичній зайнятості і обсягам виконуваних робіт.

Доплати встановлюються за рахунок і в межах економії фонду оплати праці, сума доплат не може перевищувати тарифної ставки (окладу) відсутнього працівника.

Доплату за виконання обов'язків тимчасово відсутніх керівників їх штатним заступникам не проводити.

1.9.7. За суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт за рахунок і в межах економії фонду оплати праці, що утворилась від тарифних ставок та посадових окладів вивільнених працівників.

Доплата за суміщення професій керівникам, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів і їх заступникам не проводиться.

При неповній зайнятості працівника керівник підрозділу за погодженням з профспілковим комітетом може доручити йому поряд з виконанням основної роботи, іншу роботу, близьку до його кваліфікації без додаткової оплати.

1.9.8. Працівникам, що мають вчену ступінь кандидата чи доктора наук відповідно до спеціальності, в розмірі відповідно 15,0 і 20,0 відсотків.

1.9.9. Працівникам, що мають почесні звання «Заслужений працівник транспорту», «Заслужений будівельник України», «Заслужений енергетик України», «Заслужений економіст України» та інші почесні державні звання, відповідно до спеціальності, а також «Заслужений раціоналізатор України», «Заслужений донор України», нагородженим Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України та нагородженим знаком «Почесний працівник метрополітену» в розмірі 15 відсотків посадового окладу (тарифної ставки).