Смекни!
smekni.com

Фінансовогосподарська діяльність електродепо Оболонь комунального підприємства Ки (стр. 12 из 12)

1) Техобслуговування (ТО):

– ТО-1 – через 8 – 14 годин;

– ТО-2 – через 3,75 тис. км руху потягу метрополітену;

– ТО-3 – через 7,5 тис. км руху потягу метрополітену;

– ТО-4 – при необхідності обточки колісних пар у складі потягу (по результатам діагностичного огляду);

2) Поточний ремонт (ТР)

– ТР-1 – через 60 тис. км руху потягу метрополітену;

– ТР-2 – через 175 тис. км руху потягу метрополітену;

– ТР-3 – через 350 тис. км руху потягу метрополітену;

3) Капітальний ремонт (КР)

– КР-1 – через 700 тис. км руху потягу метрополітену;

– КР-2 – через 2800 тис. км руху потягу метрополітену;

Розрахунковий час експлуатації головних та внутрішніх вагонів метрополітену складає не менше 31 року.

ТО-1 виконується слюсарями на лінії або локомотивними бригадами при короткостроковому відстої у технологічних тупиках станцій метро.

ТО-2, ТО-3, ТО-4, ТР-1, ТР-2 виконується в електродепо комплексними бригадами електродепо.

ТР-3, КР-1 виконується в електродепо спеціальними бригадами;

КР-2 виконується на спеціалізованому вагоноремонтному заводі, який випускав вагони метрополітену відповідного типу.

Основними економічними показниками діяльності електродепо «Оболонь» є неперевищення обсягів витрат на здійснення обслуговування приписаних потягів метрополітену від централізовано запланованих обсягів витрат електродепо «Оболонь» на поточний місяць.

Проведене дослідження показує, що діяльність електродепо у 2006–2008 роках є постійно збитковою, оскільки:

- планування витрат на ремонт та техобслуговування вагонів метро здійснюється централізовано та не має прив’язки до доходності обслуговуаємої лінії метрополітену;

- загальні доходи метрополітену КП «Київський метрополітен» не покривають витрат за рахунок низьких тарифів на проїзд та недостатнього рівня бюджетної компенсації з міського бюджету КМДА.

- парк вагонів потягів метрополітену на дільниці електродепо «Оболонь» має середній вік 29 років при нормативі 31 рік, таким чином обсяг ремонтних робіт для електродепо набагато перевищує запланований.

Для покриття збиткової роботи все більше електродепо вдається для виконання нетрадиційних функцій – в електродепо «Оболонь» побудований та введений у 2009 році в експлуатацію цех по ремонту ескалаторів метрополітену, який виконувався раніше спеціалізованими ремонтними заводами.

Список джерел посилання

1. Про стан експлуатаційної діяльності, будівництва та розвитку метрополітенів (аналітичні матеріали міністерства транспорту та зв’язку України) // від 17 серпня 2005 року

2. Про затвердження Положення про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів залізничного транспорту і метрополітенів // Наказ Міністерства транспорту України від 21 жовтня 1999 року №507

3. ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик професій працівників, ВИПУСК 66 Залізничний транспорт і метрополітен // МІНІСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ, наказом Міністерства транспорту України від 17 грудня 1999 р. №601 (Із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністерства транспорту України станом від 4 серпня 2003 року №591)

4. Про затвердження Державної програми будівництва та розвитку мережі метрополітенів на 2006–2010 роки // КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ, ПОСТАНОВА від 7 березня 2006 р. №257

5. Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (метрополітену) // Наказ Міністерства транспорту та зв'язку України від 5 березня 2007 року №191 (Із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністерства транспорту та зв'язку України станом від 5 грудня 2008 року №1483)

6. Сементовский Є.А., Севастьянов Н.С., Иткинсон В.А. Техническое обслуживание и ремонт подвижного состава метрополитенов \ под редакцией Є.А. Сементовского – М.: Транспорт, 1987. – 335 с.