Смекни!
smekni.com

РПС Тернопільської області (стр. 1 из 6)

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Курсова робота

З курсу «Розміщення продуктивних сил»

На тему: «Розміщення продуктивних сил Тернопільської області»

Студентки І курсу ФРГТБ

9 групи, д / в

Лунчук Марини Вікторівни

Науковий консультант:

Асистент Таран І.В.

Київ 2005

План

Вступ. 3

1. Загальна характеристика території5

1.1. Фізико-географічне положення Тернопільської області5

1.2. Економіко-географічне положення. 5

1.3 Політичне положення області6

1.4. Рівень розвитку продуктивних сил.7

2. Передумови розвитку та розміщення продуктивних сил. 10

3. Сучасна галузева структура і рівень розвитку господарського комплексу території області.16

3.1. Загальна характеристика господарського комплексу. 16

3.2. Промисловість Тернопільської області17

3.3. Сільське господарство. 18

3.4. Сфера послуг. 20

3.5.Транспортна система. 21

4.Особливості розміщення і територіальна структура провідних галузей господарства Тернопільської області.22

5.Участь області внутрішньодержавному територіальному поділі праці та економічних зв’язках.27

6.Проблеми і перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил Тернопільської області.30

Висновки. 32

Використана література. 35

Вступ

Тема моєї курсової роботи - «Розміщенняпродуктивних сил Тернопільської області».

Об’єктом дослідження даної курсової роботи виступає безпосередньо Тернопільська область.

Предметом є вивчення просторової організації продуктивних сил Тернопільської області.

Мета та завдання роботи полягає у вивченні трудових (людських) ресурсів області, засобів виробництва і засобів праці, тобто головних продуктивних сил суспільства.

Під час вивчення та дослідження свого об’єкту я використовувала деякі спеціальні та загальнонаукові методи аналізу та обґрунтування його розміщення. Серед них:

-метод статистичних спостережень;

-літературний метод;

-системний аналіз.

План моєї роботи складається з шести основних пунктів.

У першому пункті розглядається загальна характеристика території області, тобто фізико-географічне, економіко-географічне і політичне положення досліджуваного об’єкта, а також рівень розвитку його продуктивних сил.

Другий пункт плану пояснює передумови розвитку та розміщення продуктивних сил Тернопільської області, тобто конкретизує деякі історичні деталі, характеризує демографічні показники, природно-ресурсну базу розвитку та наголошує на деяких екологічних аспектах.

Щодо третього пункту, то він розкриває сучасну галузеву структуру господарського комплексу області і рівень його розвитку на даному етапі розвитку продуктивних сил території.

Четвертий пункт є основним в даній роботі. Він характеризує особливості розміщення і територіальну структуру провідних галузей господарства досліджуваної області, пояснюючи розміщення деяких галузей промисловості, сільського господарства, соціальної сфери і транспортної системи.

Щодо п’ятого пункту, то він описує участь Тернопільської області у внутрішньодержавних та зовнішньоекономічних зв’язках, наводячи основні приклади експорту та імпорту продукції.

Шостий пункт є заключним в даній роботі. Він розкриває проблеми та перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил території області.

У кінці роботи є висновок, що містить в собі найголовніші тези викладеного матеріалу.

Тема «Розміщенняпродуктивних сил Тернопільської області» на мою думку, є досить актуальною, адже ефективне розміщення продуктивних сил окремих регіонів України, їхня оптимальна територіальна організація є важливою передумовою зміцнення української економіки та її подальшого розвитку.

1 Загальна характеристика території

1.1. Фізико-географічне положення Тернопільської області

Тернопільська область утворена 4 грудня 1939 р. внаслідок возз’єднання західноукраїнських земель з усією територією України. Областьрозташована на заході України, в межах Лісостепової зони. Майже вся її територія зайнята Подільською височиною, в межах якої виділяються Кременецькі гори й Подільські Товтри. Східна частина Тернопільської області розташована на горбкуватих рівнинах Малого Полісся. На Півночі область межує з Рівненською, на Півдні з Чернівецькою, на Південному Заході з Івано-Франківською, на Заході з Львівською областями України. Тернопільщина знаходиться біля українського кордону з Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією. За своїм виглядом область нагадує трикутник, вона простягається з півночі на південь на 195 км, а із заходу на схід - на 129 км. Її площа складає 13,8 тис. кв. км(2,3% від території України). Адміністративний центр області— місто Тернопіль. Перше згадування про нього датується 1549 роком.

1.2. Економіко-географічне положення

Область має вигідне економіко-географічне положення: вона розташована біля Львівсько-Волинського кам`яновугільного басейну та індустріального Передкарпаття, між розвиненими промисловими центрами (Центральним і Карпатським). Окрім того, територію області перетинають залізничні й автомобільні магістралі міжнародного значення, траси української системи магістральних газопроводів.

Географічне розміщення області робить її привабливою ланкою між Європейським Союзом та ринками України і, в найближчій перспективі, єдиного економічного простору в складі України, Білорусії, Росії та Казахстану. Близькість до кордонів ЄС, розвинена транспортна та комунікаційна інфраструктура та європейський менталітет мешканців роблять регіон привабливим місцем для розвитку бізнесу.

1.3 Політичне положення області

В адміністративно-територіальному відношенні Тернопільська область поділяється на 17 адміністративних районів. В області нараховується 18 міст, у тому числі одного обласного підпорядкування, 17 селищ міського типу і 1019 сіл (див. додаток 1).

Кількість адміністративно-територіальних одиниць

по районах і м. Тернополю

(на 1 січня 2004р.)

Райони Міста Райони у містах Селища міського типу Сільські населені пункти Сільські ради
Всього у тому числі обласного значення
По області 17 18 1 - 17 1019 581
Бережанський 1 1 - - - 56 25
Борщівський 1 1 - - 2 69 42
Бучацький 1 1 - - 1 57 37
Гусятинський 1 2 - - 2 61 39
Заліщицький 1 1 - - 1 53 35
Збаразький 1 1 - - 1 73 36
Зборівський 1 1 - - 1 89 42
Козівський 1 - - - 2 53 31
Кременецький 1 2 - - - 68 28
Ланівецький 1 1 - - - 52 26
Монастириський 1 1 - - 1 46 30
Підволочиський 1 1 - - 1 60 34
Підгаєцький 1 1 - - - 36 21
Теребовлянський 1 1 - - 2 75 42
Тернопільський 1 - - - 2 56 38
Чортківський 1 1 - - 1 55 43
Шумський 1 1 - - - 60 32
м. Тернопіль - 1 1 - - - -

Головне управління статистики у Тернопільській області

Органами державної виконавчої влади в Тернопільській області та в районах є відповідно обласні та районні державні адміністрації, які очолюють голови цих адміністрацій, призначення на посади яких здійснює Президент України. Державна адміністрація захищає права і законні інтереси громадян, забезпечує комплексний соціально-економічний розвиток території та реалізацію державної політики у визначених законодавством сферах управління.

Територіальною основою місцевого самоврядування є село, селище, місто. Органами місцевого самоврядування є сільські, селищні, міські ради, що обираються громадянами, які проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Тернопільщина традиційно є політично активним регіоном і, як і інші області Заходу України, прихильницею національно і демократично орієнтованих політичних сил, що на фоні високої релігійності населення (саме тут зафіксовано найбільшу кількість діючих релігійних громад) інколи породжує дивні результати в царині політики.

Станом на 1 січня 2004 року в області зареєстровано осередки 67 політичних партій. Останнім часом більш активно розбудовуються осередки Партії регіонів, Соціал-демократичної партії України (об’єднаної), Аграрної партії України, "Трудової України", проте бажаної для цих партій симпатії населення вони не здобувають.

1.4. Рівень розвитку продуктивних сил.

Як відомо з визначення, поняття «розміщення продуктивних сил» охоплює вивчення трьох великих складових: