Смекни!
smekni.com

Комп`ютерна графіка. Види комп`ютерної графіки Компас, CorelDRAW (стр. 2 из 7)

Окрім JPEG і GIF, останнім часом на різних комп'ютерних платформах все ширше застосовуються файли формату PNG (Portable Network Graphic). Зображення, збережені в цьому форматі, можна стискати, зменшуючи їх розмір без втрати якості зображення. Формат PNG використовується для різних видів графічних зображень - - від простих картинок малого розміру до вельми складних фотознімків.

Формат PNG був створений не від хорошого життя. В 1994 компанії CompuServe і Unisys (розробник формату GIF і утримувач прав на алгоритм стиснення GIF) вирішили стягувати ліцензійні платежі зі всіх розробників програмного забезпечення, в якому використовується функціональність GIF. У відповідь на це група незалежних фахівців створила проект, який спочатку називався Portable Bitmap Format. Нова, альтернативна GIF, концепція була відкритою для використання, обговорення і модернізацій, а незабаром формат одержав свою сучасну назву Portable Network Graphics.

В даний час можливості формату PNG значно перевищують скромні характеристики GIF. Офіційна специфікація PNG підтримує 48-розрядну кольоровість, 16-розрядні RGB-канали і 16-розрядні півтони. В більш зрозумілих термінах це означає 65000 різних відтінків кожного кольору монітора (червоного, зеленого і синього). Існує також анімаційна версія формату PNG - MNG (Multiple-image Network Graphics).

В цілях підтримки нових стандартів Інтернету створена специфікація векторної графіки VML (Vector Markup Language - мова векторної розмітки). Ініціатором цієї пропозиції виступила корпорація Microsoft спільно з рядом інших компаній - Visio, Hewlett-Packard, Autodesk і Macromedia. Новий стандарт повинен спростити і прискорити редагування і відображення векторної графіки в Інтернеті. CorelDRAW, окрім всіх згаданих форматів, також повністю підтримує (експорт/імпорт, відкриття/збереження) новий формат векторної графіки Scalable Vector Graphics (SVG), описаний в специфікації Web-мови XML, що стискається (Extensible Markup Language)

1.4. Класифікація графічних редакторів

В залежності від типу графіки, з якою необхідно працювати, програмні засоби, які дозволяють у кінцевому підрахунку створювати ті або інші види комп’ютерної графіки, також можна поділити на відповідні види. Серед величезного різноманіття таких програмних засобів існують як спеціалізовані, призначені для створення якого-небуть конкретного типу графіки, так і багатофункціональні, які дозволять створювати декілька різноманітних типів комп’ютерної графіки, або з’єднувати різні графічні об’єкти разом. Крім того, графічні пакети розрізняються по платформі, для якої вони створені. Наприклад, більшість поліграфічних пакетів в першу чергу розробляються під платформу МАС, яка спеціально призначена для цієї мети; професійні потужні 3D редактори і програми моделювання частіше передвизначені для роботи під Windows NT; спеціалізовані пакети для обробки професійного відео розраховані на роботу як правило тільки зі спеціальним обладнанням типу студій АВМ (аудіо-відео монтажу), і цей перелік можна довго продовжувати.

Слід відзначити, що незважючи на таку традиційну спеціалізацію, в останній час отримали розвиток так звані «крос-платформенні» системи. Суть їх перебуває в тому, що об’єкти (в основному виді файлів) можна переносити з однієї платформи на іншу. Особливо корисним це є для справ з поліграфією. З розвитком комп’ютерів МАС і РС різниця між ними зведені майже до нуля.

Розглянемо основні види графічних пакетів і редакторів РС платформи, як найбільш поширених і загальновідомих:

• редактори для створення й ретушування растрової графіки;

• векторні графічні редактори;

• пакети верстання (настільні видавницькі системи);

• пакети 2D-анімації;

• програми для створення Web-сторінок;

• 3D редактори;

• пакети інженерного моделювання і проектування;

• інші программи для роботи з графікою;

1) спеціальні 3D-додатки;

2) програми для створення об’ємних шрифтів;

3) системи для монтажа і роботи з відео;

4) програми для наукової візуалізації.

2.КОМПАС-ГРАФІК 5.Х

В даний час система КОМПАС 5.Х складається з двох підсистем - креслярсько-конструкторського редактора КОМПАС-ГРАФІК і редактора тривимірних твердотільних моделей КОМПАС-3D.

Підсистема КОМПАС-ГРАФІК 5 призначена для автоматизації проектно-конструкторських робіт в різних галузях діяльності. Вона може успішно використовуватися в машинобудуванні, архітектурі, будівництві, складанні планів і схем - скрізь, де необхідно розробляти і випускати креслярську і текстову документацію.

КОМПАС-ГРАФІК 5 розроблений спеціально для операційного середовища MS Windows і повною мірою використовує всі її можливості і переваги для надання користувачу максимального комфорту і зручності в роботі. В той же час версія 5 підтримує креслення, створені в попередній версії системи, тому зроблені раніше напрацювання зможуть бути використані без яких-небудь утруднень.

Підсистема КОМПАС-3D призначена для створення тривимірних параметричних моделей деталей з метою передачі геометрії в розрахункові пакети і в пакети розробки управляючих програм для устаткування з ЧПУ, а також розрахунку їх геометричних і центральномасових характеристик.

КОМПАС-3D орієнтований на формування моделей конкретних деталей, що містять як типові, так і нестандартні, унікальні конструктивні елементи. Параметризація тривимірних моделей дозволяє швидко одержувати типові деталі на основі одного разу спроектованого прототипу.

При розробці функцій і інтерфейсу КОМПАС-3D враховувалися прийоми роботи, властиві машинобудівному проектуванню.

Завдяки інтеграції підсистем КОМПАС-3D і КОМПАС-ГРАФІК можливий обмін інформацією між файлами конструкторських документів і тривимірними моделями.

2.1.Типи документів КОМПАС-ГРАФІК 5

Основним документом в системі КОМПАС-ГРАФІК 5 є лист креслення. Креслення зберігається в окремому файлі спеціального двійкового формату (розширення файлу *.cdw). Якщо Ваша конструкторська документація складається з декількох листів, то вони створюються і обробляються окремо (в різних файлах).

Кожне креслення складається з видів, технічних вимог, основного напису (штампу креслення) і позначення шорсткості невказаних поверхонь деталі (знака невказаної шорсткості). Під виглядом надалі розумітимемо будь-яке ізольоване зображення на кресленні, а не обов'язково яку-небудь проекцію деталі в строго геометричному тлумаченні. Положення кожного вигляду в системі координат креслення (або абсолютній системі) визначається точкою прив'язки, кутом повороту і масштабом.

У принципі, все зображення на кресленні може бути створено в одному вигляді, якщо це зручно при роботі. При створенні нового креслення спеціальний системний вигляд з номером 0 створюється автоматично, і Ви можете негайно приступати до викреслювання об'єктів, які поміщатимуться в цей нульовий вигляд.

В кожному вигляді можна створювати до 255 шарів для зручного розміщення і обробки зображення.

Іншим типом документа КОМПАС-ГРАФІК 5 є фрагмент (розширення файлу *.frw). Він відрізняється від креслення відсутністю об'єктів оформлення. У фрагменті немає рамки, основного напису, знака невказаної шорсткості і технічних вимог. Фрагмент, як і вид креслення, може містити до 255 шарів.

Фрагмент ідеально підходить для зберігання зображень, які не потрібно оформляти як лист креслення (ескізні промальовування, розробки і т.д.). Крім того, у фрагментах зручно зберігати створені типові рішення і конструкції для подальшого використовування в інших документах. Відзначимо, що КОМПАС-ГРАФІК 5 надає можливість посилатися на зовнішній фрагмент без його фізичного копіювання в документ, при цьому після редагування зовнішнього фрагмента автоматично буде відкоректований і старший документ.

Вбудований текстовий процесор КОМПАС-ГРАФІК 5 дозволяє створювати текстово-графічні документи (розширення файлу *.kdw). В такому документі крім власне текстової частини можуть бути вставлені таблиці і графічні ілюстрації (креслення і фрагменти). текстово-графічний документ, як і креслення, оформляється рамкою і основним написом.

Специфікація є таблицею, що містить інформацію про склад складальної одиниці, комплексу або комплекту. Заповнення цієї таблиці і сортування записів в ній проводяться відповідно до ГОСТ 2.108-68. Оформлення специфікації включає рамку, основний напис і таблицю. Оформлення специфікації, що поставляються у складі системи, відповідають вказаному стандарту. Можливе створення призначеного для користувача типу специфікації. Така специфікація є довільною таблицею із заголовками колонок, назвами розділів, правилами заповнення і сортування записів, що задаються користувачем. Принципи формування і призначення такої таблиці аналогічні принципам формування і призначенню стандартної специфікації. Її зручно використовувати для створення відповідних галузевим або відомчим стандартам специфікацій, а також різних переліків і відомостей.

2.2.Типи об'єктів КОМПАС-ГРАФІК

В КОМПАС-ГРАФІК 5 підтримуються наступні графічні об'єкти.

Геометричні об'єкти

- крапка - пряма

- відрізок прямий - коло

- дуга кола - еліпс

- багатокутник (ламана) - контур

- крива Безье - NURBS-крива

- штрихування - еквидистантна крива

- макроелемент

Об'єкти оформлення

- багаторядковий текстовий напис - таблиця

- розмір лінійний - розмір кутовий

- розмір радіальний - розмір діаметральний

- позначення бази - допуск форми і розташовує

- символ шорсткості - лінія винесення

- стрілка напряму погляду - лінія розрізу або перетину

- позначення центру - атрибут

Об'єкти креслення

- вигляд - технічні вимоги

- основний напис (штамп) - позначення шорсткості

невказаних поверхонь

Геометричний калькулятор .Коли Ви створюєте або редагуєте який-небудь об'єкт, в Рядку параметрів об'єктів відображаються поля для введення значень параметр цього об'єкту.Ви можете ввести дані про елемент уручну, явно набравши їх у відповідних полях. Проте КОМПАС-ГРАФІК надає і інший спосіб введення безпосереднє зняття значень параметрів з креслення. Для подібного зняття параметрів використовується так званий геометричний калькулятор.