Смекни!
smekni.com

Комп`ютерна графіка. Види комп`ютерної графіки Компас, CorelDRAW (стр. 3 из 7)

Розглянемо ситуацію, коли викреслюється відрізок. В Рядку параметрів відкриті поля введення значень координат точок відрізка, його кута нахилу і довжини. Якщо клацнути правою кнопкою миші на будь-якому з полів, на екрані з'являється меню команд геометричного калькулятора, причому набір команд залежить від типу параметра. Наприклад, якщо ми викликали геометричний калькулятор на полі введення довжини відрізка, то будуть запропоновані саме команди зняття довжин (відстань між крапками, довжина елемента і т.п.). Для поля введення кута буде, відповідно, видано меню зняття кутових величин, а для полів координат - меню зняття значень координат (воно практично співпадає з меню прив'язок).

Пояснимо вживання геометричного калькулятора на нескладному прикладі викреслювання відрізка, паралельного іншому відрізку. Клацніть правою кнопкою миші на полі кута нахилу, виберіть в меню, що з'явилося, команду Нахил прямої/відрізка і потім вкажіть курсором той відрізок, паралельно якому потрібно виконати побудову. Значення кута нахилу щодо осі Х поточної системи координат буде знято, занесено в полі рядка параметрів і зафіксовано.

Таким чином, могутні засоби геометричного калькулятора дозволяють використовувати параметри вже існуючих об'єктів креслення при побудові або редагуванні інших об'єктів.

Рядок параметрів об'єктів .В полях цього рядка відображаються параметри створюваного або редагованого геометричного об'єкту. Ви можете явно задати або змінити значення в полях. Для того, щоб зафіксувати або розфіксувати значення параметра, натискуйте кнопку, розташовану поряд з полем цього параметра.

Висоту шрифту Рядка параметрів об'єктів можна змінити в діалозі настройки системи.

Меню геометричного калькулятора.Це меню виводиться на екран при натисненні правої кнопки миші в той час, коли курсор знаходиться в якому-небудь з полів Рядка параметрів об'єктів при виконанні різних команд створення і редагування об'єктів. За допомогою команд меню можна виконати зняття значень геометричних величин (координат крапок, розмірів, кутів і т.п.) з об'єктів для їх автоматичного занесення в поля параметрів.

Залежно від того, в полі введення якого параметра знаходився курсор при виклику меню, буде сформований відповідний набір команд.

При введенні значень координат точок команди меню геометричного калькулятора аналогічні командам меню прив'язок:

Найближча крапка Перетин

Середина Центр

Крапка на кривій По У на криву

Проти У на криву По X на криву

Проти X на криву На кривій, ближ. до іншої кривої

Вказівка курсором

При введенні значень лінійних величин доступні наступні команди:

Довжина кривої Довжина сегменту кривої

Між 2 крапками Між 2 крапками на кривій

Між двома кривими Від крапки до кривої

Радіус напіввісь еліпса

Довжина рядка тексту Габарит об'єкту

При введенні значень кутових величин доступні наступні команди:

Напрям прямої/відрізка Нахил дотичної

Нахил нормалі Розчин дуги

Між прямими/відрізками Нахил осі еліпса

По 2 крапкам(з віссю X) По 3 крапкам

Напрям рядка тексту По крапці на колі/дузі

При введенні значення масштабу доступні наступні команди:

Відношення довжин кривих Відношення радіусів

Для виклику потрібного способу зняття параметрів виберіть його назву з меню.

Включення і настройка параметричного режиму.Ви можете включити параметричний режим або для всіх документів, що відкриваються або створюваних знов, або для кожного конкретного документа.

Параметричним режимом називається такий режим створення і редагування геометричних об'єктів і об'єктів оформлення, в якому параметричні зв'язки і обмеження накладаються автоматично. При цьому тип зв'язків і обмежень, що накладаються, визначається в процесі побудови завдяки послідовності виконання команди побудови об'єкту або здійсненню прив'язки.

Параметричний режим можна включити або вимкнути у будь-який момент роботи з кресленням або фрагментом.

При настройці параметричного режиму можна вибрати типи зв'язків і обмежень, які необхідно формувати автоматично, і відмовитися від автоматичного створення зв'язків і обмежень інших типів.

Ви можете включити параметричний режим або для всіх документів, що відкриваються або створюваних знов, або для кожного конкретного документа.

Для того, щоб включити параметричний режим як діючий за умовчанням для всіх знов створюваних графічних документів, виконайте наступне.

Привласнення імені змінної розміру (створення зв'язаної змінної).Ви можете привласнити будь-якому асоціативному розміру ім'я змінної (створити зв'язану змінну). Це ім'я використовується для того, щоб в аналітичній формі задати залежність значення розміру від інших параметрів, також представлених іменами змінних.

Щоб привласнити асоціативному розміру ім'я змінної, виконайте наступні дії:

1. Двічі клацніть лівою кнопкою миші на тексті розмірного напису параметричного розміру. На екрані з'явиться діалог введення значення розміру і імені змінної. Іншим способом є виклик команди Змінити значення розміру на Інструментальній панелі параметризації і вказівку того розміру, якому вимагається привласнити ім'я змінної.

2. Введіть ім'я змінної у відповідне поле діалогу, що з'явився.

При привласненні розміру імені змінної допускається використовування букв латинського алфавіту (розрізняються символи верхнього і нижнього регістра), арабських цифр і символу підкреслення ("_"). Довжина імені змінної не більше 16 символів. Перший символ в імені змінної - буква або підкреслення.

Одночасно можна відредагувати і значення розміру. Натискуйте кнопку OK.

Після виходу з діалогу введене ім'я змінної показується в дужках під відповідним їй розмірним написом. Для візуалізації імені змінної застосовується той же колір, що і для підсвічування об'єктів (за умовчанням - червоний). Ім'я змінної виводиться на екран, але не виводиться на папір.

Розмір, якому привласнено ім'я змінної, може бути тільки нефіксованим. Для того, щоб зробити постійним значення розміру, якому привласнено ім'я змінної, викличте команду Рівняння і нерівності і введіть залежність, однозначно визначаючу значення змінної (наприклад, А = 58).

1. Виберіть в меню Настройка команду Настройка нових документів. В діалозі, що з'явився, виберіть пункт Графічний документ - Параметризація.

2. Включіть потрібні опції в діалозі настройки параметризації.

3. Натискуйте кнопку OK для виходу з діалогу із збереженням зроблених настройок, які тепер діятимуть для всіх креслень і фрагментів, що відкриваються і нових.

Якщо параметричний режим за умовчанням не включений або Ви хочете змінити настройки тільки для активного документа, зробіть наступне.

1. Виберіть в меню Настройка команду Параметри поточного документа. В діалозі, що з'явився, виберіть пункт Параметризація.

2. В діалозі, що з'явився, включите потрібні опції параметричного режиму.

3. Натискуйте кнопку OK для виходу з діалогу із збереженням зроблених настройок, які тепер діятимуть для активного графічного документа.

Інструментальна панель параметризації.Ця панель викликається натисненням відповідної кнопки Панелі перемикання.

На ній розташовані кнопки виклику команд накладення і редагування параметричних зв'язків і обмежень графічних об'єктів.

Панель перемикання.На цій панелі розташовані кнопки для перемикання між сторінками Інструментальної панелі. При перемиканні відповідно міняються кнопки команд, що відображаються на Інструментальній панелі.

3.КОМПАС 3D

Створення нового файлу деталі

Для того, щоб створити новий файл, що містить тривимірну модель деталі, викликаємо з меню Файл команду Створити деталь або натискуємо кнопку Нова деталь на Панелі управління.

На екрані відкривається вікно нового компас-документа (деталі), змінюється набір кнопок на Панелі управління, Інструментальної панелі, склад Рядка поточного стану і Головного меню.

У вікні нової деталі знаходиться Дерево побудов.

Після створення файлу документа-деталі приступаємо до створення в ньому тривимірної моделі.

Порядок роботи при створенні моделі деталі

Загальноприйнятим порядком моделювання твердого тіла є послідовне виконання булевих операцій (об'єднання, віднімання і перетини) над об'ємними елементами (сферами, призмами, циліндрами, конусами, пірамідами і т.д.).

В КОМПАС-3D для завдання форми об'ємних елементів виконуємо таке переміщення плоскої фігури в просторі, слід від якого визначає форму елемента.

Створення підстави деталі

Побудова тривимірної моделі деталі починається із створення підстави - її першого формоутворювального елемента. Підстава є у будь-якої деталі; воно завжди одне.

Як підстава можна використовувати будь-якого з чотирьох типів формоутворювальних елементів - елемент видавлювання, елемент обертання, кінематичний елемент і елемент по перетинах.

На початку створення моделі завжди встає питання про те, який елемент використовувати як підстава деталі. Для відповіді на нього потрібно хоча б приблизно представляти конструкцію майбутньої деталі.

В думках виключите з цієї конструкції фаски, округляє, проточки і інші дрібні конструктивні елементи, розбийте деталь на складові її формоутворювальні елементи (паралелепіпеди, призми, циліндри, конуси, тора, кінематичні елементи і т.д.).