Смекни!
smekni.com

Комп`ютерна графіка. Види комп`ютерної графіки Компас, CorelDRAW (стр. 4 из 7)

Частіше за все як підстава використовують найкрупніший з цих елементів. Якщо у складі деталі є декілька зіставних за розмірами елементів, як підстава вибирають той з них, до якого буде потрібно безпосередньо додавати (вирізувати) найбільшу кількість додаткових об'ємів.

Іноді як підстава використовують простий елемент (наприклад, паралелепіпед, циліндр), описаний навколо проектованій деталі (або її частини).

В деяких випадках можна вибрати підставу (а також намітити подальший порядок проектування деталі), представивши технологічний процес її виготовлення.

Взагалі кажучи, дати універсальні рекомендації по вибору підстави деталі неможливо. Будь-який конструктор виробляє уявлення про зручний йому порядок моделювання після самостійного створення декількох моделей.

Побудова будь-якої підстави починається із створення ескіза. Ескіз розташовується на площині. Як правило, для побудови ескіза підстави вибирають одну з існуючих у файлі деталі проекційних площин.

Ескізи

Ескіз може розташовуватися в одній з ортогональних площин координат, на плоскій грані існуючого тіла або в допоміжній площині, положення якої задано користувачем.

Ескіз зображається на площині стандартними засобами креслярсько-графічного редактора КОМПАС-ГРАФІК. При цьому доступні всі команди побудови і редагування зображення, команди параметризації і сервісні можливості. Єдиним виключенням є неможливість введення деяких технологічних позначень, об'єктів оформлення і таблиць.

Ескіз може містити текст. Після закінчення створення ескіза всі тексти в ньому перетворяться в один або декілька контурів, що складаються з кривих NURBS (нерегулярний раціональний В-сплaйн).

В ескіз можна перенести зображення з раніше підготовленого в КОМПАС-ГРАФІК креслення або фрагмента. Це дозволяє при створенні тривимірної моделі спиратися на існуючу креслярсько-конструкторську документацію.

Операції

Проектування нової деталі починається із створення підстави шляхом вставки у файл готової моделі деталі або виконання операції над ескізом (або декількома ескізами).

При цьому доступні наступні типи операцій:

1. Обертання ескіза навкруги осі, що лежить в площині ескіза

2. Видавлювання ескіза в напрямі, перпендикулярному площині ескіза

3. Кінематична операція - переміщення ескіза уподовж вказаної направляючої.

Взагалі кажучи, операції видавлювання і обертання є окремими випадками кінематичної операції. Очевидно, що при видавлюванні траєкторія переміщення ескіза-перетину є відрізком прямої лінії, а при обертанні - дугу кола (або повне коло).

4. Побудова тіла по декількох перетинах-ескізах.

Кожна операція має додаткові опції, що дозволяють варіювати правила побудови тіла.

Після створення підстави деталі проводиться "приклеювання" або "вирізування" додаткових об'ємів. Кожний з них є елементом, утвореним за допомогою перерахованих вище операцій над новими ескізами. При виборі типу операції потрібно відразу вказати, створюваний елемент відніматиметься з основного об'єму або додаватиметься до нього. Прикладами віднімання об'єму з деталі можуть бути різні отвори, проточки, канавки, а прикладами додавання об'єму - виступи, ребра.

Створення нового ескіза

Перед створенням ескіза виберіть в Дереві побудови деталі потрібну площину. Для цього клацніть мишею на її назві. Піктограма площини в Дереві побудови буде виділена зеленим кольором, а у вікні деталі підсвічуватиметься умовне позначення площини (квадрат з характерними крапками).

Вибір площини для побудови ескіза підстави не впливає на подальший порядок побудови моделі і її властивості. Проте від нього залежить положення деталі при виборі стандартної орієнтації. Наприклад, якщо ескіз-перетин елемента видавлювання побудований у фронтальній площині, то проекція елемента на вигляді спереду співпадатиме з формою ескіза.

Ескіз зручно будувати, коли його площина співпадає з площиною екрану (якщо площина ескіза перпендикулярна площині екрану, побудова абсолютно неможлива).

Для того, щоб розмістити виділену площину паралель площині екрану, виберіть рядок Нормально до. в полі Орієнтація Рядка поточного стану.

Для того, щоб створити ескіз у виділеній площині, викличте з контекстного меню команду Новий ескіз або натискуйте кнопку Новий ескіз на Панелі управління.

Система перейде в режим редагування ескіза (зміниться набір кнопок на Панелі управління, Інструментальної панелі, склад Рядка поточного стану і Головного меню). Режим редагування ескіза мало відрізняється від режиму редагування фрагмента КОМПАС-ГРАФІК. В ньому доступні всі команди побудови і редагування графічних об'єктів, виділення, вимірювань, простановки розмірів, накладення параметричних зв'язків і обмежень.

Виняток становлять команди створення таблиць і технологічних позначень у фрагменті - в режимі редагування ескіза вони відсутні. Це зв'язано з тим, що на відміну від графічних примітивів ці об'єкти при переміщенні ескіза не беруть участь в утворенні форми тривимірного елемента і на відміну від розмірів вони не визначають конфігурацію ескіза. Тому таблиці і технологічні позначення в ескізах не використовуються.

За умовчанням в новому ескізі включений параметричний режим. Для того, щоб набудувати параметричний режим в поточному ескізі, виберіть з меню Настройка команду Параметри поточного ескіза. В діалозі, що з'явився, виберіть пункт Параметризація. Проведіть необхідні настройки.

Для настройки параметричного режиму ескізів у всіх знов створюваних деталях користуйтеся командою Настройки нових документів з меню Настройка.

Створіть в ескізі зображення перетину підстави деталі (або траєкторії переміщення перетину), при необхідності накладете параметричні зв'язки і обмеження.

Коли створення ескіза закінчено, необхідно перейти в режим тривимірних побудов.

Вийдіть з тієї, що останньої використалася в режимі ескіза команди. Для цього натискуйте клавішу <Esc> або викличте з контекстного меню команду Перервати команду або натискуйте кнопку Перервати команду на Панелі спеціального управління.

Потім викличте з контекстного меню команду Закінчити ескіз або натискуйте кнопку Закінчити ескіз на Панелі управління.

Система повернеться в режим тривимірних побудов.

Ескіз, побудова якого тільки що закінчена, підсвічуватиметься у вікні деталі і виділений в Дереві побудови.

Після цього необхідно вказати, яким способом вимагається переміщати ескіз в просторі для отримання підстави потрібного типу, тобто вибрати вид формоутворювальної операції.

Деталь-Заготовка

Зручний прийом моделювання виробів, які відрізняються лише деякими конструктивними елементами - використовування як підстава деталі раніше підготовленої моделі (вона називається заготівкою).

Модель деталі, яку вимагається використовувати як підстава іншої деталі, повинна бути сформована і записана на диск у файл з будь-яким ім'ям.

Для того, щоб використовувати готову модель деталі як підстава поточної деталі, викличте з меню Операції команду Деталь-заготівка... або натискуйте кнопку Деталь-заготівка на Інструментальній панелі.

Команда Деталь-заготівка... доступна, якщо в поточній моделі ще немає підстави деталі.

Після виклику команди на екрані з'являється стандартний діалог вибору файлів. Виберіть в ньому потрібний каталог і вкажіть ім'я файлу, що містить деталь. Зображення вказаної деталі з'явиться у вікні проглядання діалогу. Якщо файл деталі-заготівки вибраний вірно, натискуйте кнопку Відкрити.

На екрані з'явиться діалог вибору способу вставки заготівки.

Ви можете вставляти в поточний файл деталь-заготівку, що зберігає або не зберігаючу зв'язок з файлом-джерелом.

Якщо вимагається вставити деталь, зберігши її зв'язок з файлом-джерелом, включіть опцію Зовнішнім посиланням. Якщо вимагається вставити деталь без зв'язку з файлом-джерелом, включіть опцію Без історії.

Якщо вимагається, щоб підстава поточної деталі була дзеркальною копією деталі-заготівки, включіть опцію Дзеркальна деталь.

Після вказівки способу вставки заготівки натискуйте кнопку Створити діалогу. Деталь-заготівка (або її дзеркальна копія) буде вставлена в поточний файл і прийнята за підставу деталі.

Подальша робота з підставою ("приклеювання" і "вирізування" додаткових об'ємів, побудова фасок, отворів і т.д.) нічим не відрізняється від роботи з підставою, одержаним шляхом операції над ескізом.

При використовуванні заготівки, що зберігає зв'язок з своїм файлом-джерелом, слід враховувати, що вона не копіюється в модель, а існує в ній у вигляді посилання на свій файл. Після редагування деталі, що використовується як заготівка іншими деталями, всі зміни передаються у файли, що містять посилання на заготівку.

Заготівка "без історії", не зберігаючий зв'язок з своїм файлом-джерелом, копіюється в модель і втрачає інформацію про назву і розташовує джерела. Редагування файлу-джерела не робить впливу на таку заготівку.

Яким би способом деталь-заготівка не вставлялася в модель, редагувати елементи заготівки в моделі неможливо. Змінити елементи можна тільки у вставленої посиланням заготівки і лише в її файлі-джерелі.

Команди і кнопки інструментальної панелі побудови деталі

Щоб перемкнутися на цю панель, натискуйте кнопку Побудова деталі на Панелі перемикання.

Кнопки згруповані по типах дій, які вони викликають (наприклад, група кнопок для створення масивів елементів або група кнопок для вирізування з деталі формоутворювальних елементів різного типу). На Інструментальній панелі побудови деталі видна тільки одна кнопка з групи. Щоб побачити решту кнопок групи і вибрати одну з них, потрібно натискувати на видиму кнопку групи і не відпускати клавішу миші. Через секунду поряд з курсором з'явиться панель, що містить решту кнопок для виклику команд побудови вибраного об'єкту (розширена панель команд). Як і раніше не відпускаючи клавішу миші, перемістіть курсор на кнопку виклику потрібної команди. Відпустіть клавішу миші. При цьому вибрана кнопка з'явиться на Інструментальній панелі, а відповідна їй команда буде активізована.