Смекни!
smekni.com

Комп`ютерна графіка. Види комп`ютерної графіки Компас, CorelDRAW (стр. 5 из 7)

Кнопки, що дозволяють викликати розширену панель команд, помічені маленьким чорним трикутником в правому нижньому кутку.

Якщо Ви не бачите на екрані кнопку, показану в описі команди, натискуйте на видиму кнопку для введення потрібного типу об'єкту і виберіть шукану кнопку з розширеної панелі команд, що розвернулася.

Допоміжні побудови

Ескіз може бути побудований на площині (у тому числі на будь-якій плоскій грані тіла). Для виконання деяких операцій (наприклад, створення масиву по колу) потрібна вказівка осі (віссю може служити і прямолінійне ребро тіла).

Якщо існуючих в моделі граней, ребер і площин проекцій недостатньо для побудов, користувач може створити допоміжні площини і осі, задавши їх положення одним з передбачених системою способів.

Вживання допоміжних конструктивних елементів значно розширює можливості побудови моделі.

Для створення таких елементів призначені спеціальні команди, кнопки виклику яких знаходяться на Інструментальній панелі:

Система координат, площини проекцій

В кожному файлі деталі (у тому числі в новому, тільки що створеному) існує система координат і визначувані нею проекційні площини. Назва цих об'єктів з'являється в Дереві побудови відразу після створення нового файлу деталі. Зображення системи координат з'являється посередині вікна деталі; для того, щоб побачити зображення проекційних площин, потрібно виділити їх в Дереві побудови.

Площини показуються на екрані умовно - у вигляді прямокутників, що лежать в цих площинах; таке відображення дозволяє користувачу побачити той, що розташовує площини в просторі. Іноді для розуміння розташовує площини вимагається, щоб символізуючий її прямокутник був більше (менше) або був розташовано у іншому місці площині. Ви можете змінити розмір і положення цього прямокутника, перетягуючи мишею його характерні крапки (вони з'являються, коли площина виділена).

Площини проекцій і систему координат неможливо видалити з файлу деталі. Їх можна перейменувати, а також відключити їх показ у вікні деталі.

4. COREL DRAW 9

4.1.Область застосування.

Більшість користувачів, вперше звертаючись до CorelDRAW 9, переслідує вельми скромні цілі - спробувати намалювати красиву емблему для бланків фірми або надрукувати собі візитні картки. Професіонал же, знайомий з цією програмою, скаже, що використовувати CorelDRAW 9 з таким «навантаженням» - все одно, що ганяти як таксі величезний кар'єрний самоскид.

Не судитимемо так різко: всі ми - користувачі, і основна маса з нас не має художньої або оформлювальної освіти і достатніх навиків роботи з графічними програмами. недивно тому, що, зіткнувшись з абсолютно нез'ясовною на перший погляд поведінкою деяких об'єктів і інструментів в CorelDRAW 9. CorelDRAW 9 - унікальна, неосяжна і неймовірно цікава програма. Освоївши її, користувач занурюється у фантастичний світ векторної графіки, знаходить неперевершені можливості, могутність творчості і повну владу над створюваним графічним об'єктом.

Не дивлячись на широку популярність, CorelDRAW 9 - непроста програма і, щоб успішно в ній працювати, її потрібно вивчати. З тими ж, хто не пошкодує декількох годин на пізнання основ CorelDRAW 9, ця програма залишиться назавжди, ставши незамінним помічником і віддаючи сторицею за їх працю і завзятість. Щодня щось нове тут зможе відкривати для себе як користувач, так і досвідчений професіонал - дизайнер, що починає, розробник Web-страниц* художник.

В CorelDRAW 9 є розвинені засоби автоматизації операцій, які дозволяють виконувати роботу над документом набагато ефективно і швидше. Якщо користувач знаходить, що в CorelDRAW 9 йому доводиться часто повторювати деяку задачу або послідовність складних або повторюються кроків, то ці дії можна автоматизувати. Записавши одного разу натиснення клавіш, дії мишею, вибори в меню і панелях інструментів, можна потім повторно програвати запис кожного разу, коли вимагається виконати ті ж кроки.

Комбінація дій зберігається у вигляді макросів або макрокоманд - груп команд мови програмування Visual Basic для додатків (VBA). Макрос можна зберегти і застосовувати його пізніше в тому ж або інших документах. Сама процедура створення макросів також автоматизується шляхом запису дій користувача безпосередньо при їх виконанні.

Якщо створюється серйозний багатосторінковий документ - буклет, рекламний проспект - те створення і доведення ілюстрацій зажадає багато праці і часу. Одержавши вдалий остаточний варіант, користувач схоче одержати адекватний висновок у вигляді твердої копії.

CorelDRAW 9 забезпечує обширні можливості як для настільної, так і для виробничого друку документів. Користувач має повний контроль над процесом друку, розміром і позиціонуванням завдання на друк, порядком і орієнтацією сторінок.

Одна з ключових сильних позицій CorelDRAW 9 - можливість публікувати документи в декількох форматах. За допомогою CorelDRAW 9 один і той же документ може бути направлений як на друкарський висновок, так і опублікований в електронному вигляді - у форматах для Інтернету або для Adobe Acrobat. Публікація в Інтернеті можлива шляхом перетворення документа у формат HTML з упровадженням в нього експортованих графічних файлів, описів інтернет-об'єктів або анімацій формату Macromedia Flash. Після створення такої публікації її файли готові для розміщення на Web-сервері, звідки вони можуть бути доступні користувачам Інтернету.

При публікації в Adobe Acrobat створюється електронний документ в переносимому форматі PDF (Portable Document Format), доступний для перегляду за допомогою програми Acrobat Reader. Публікація у форматі PDF - платформо-залежна: оригінальний вид документа підтримуватиметься на цілому ряду програмно-апаратних платформ.

Процедури підготовки і публікації ілюстрацій в Інтернеті і електронному вигляді освітлюються в книзі вельми детально.

Як процесор векторної графіки, CorelDRAW 9 забезпечує також широкі можливості маніпулювання растровими малюнками і інтеграції їх в документ. Проте, CorelDRAW не призначена для повномасштабної роботи з растровими чинами, зокрема, створення і редагування окремих ділянок образу - для цього є спеціальні програми. Якщо користувачу буде потрібно працювати виключно з растровими об'єктами - він у всеозброєнні. В його розпорядженні PHOTO-PAINT - могутня програма для створення і редагування растрових малюнків і скануючих фотографій і ілюстрацій.

При запуску CorelDRAW після стартового екрану з'являється вітальне вікно CorelDRAW, що пропонує вибрати подальшу дію.

Кнопки в цьому вікні дозволяють (зліва направо, зверху вниз):

• створити нове вікно для розробки графіки;

• відкрити останній графічний файл, з яким працював користувач;

• відкрити вікно діалогу Open (Відкрити), в якому можна вибрати будь-який збережений раніше файл графічного образу;

• вибрати один з безлічі наданих фахівцями Corel шаблонів документів, з яких можна почати розробку;

• вибрати декілька категорій повчальних турів;

• дізнатися про нові функції і можливості даної версії CorelDRAW;

• посилання www.designer.com переносить користувача на веб-сайт з величезною кількістю технічної інформації, ресурсів і матеріалів для співтовариства розробників.

4.2.Компоненти екрану CorelDRAW

Крім елементів, стандартних для вікон додатків Windows (титульний рядок, меню, панель інструментів, смуги прокрутки), в екрані CorelDRAW можна виділити наступні компоненти:

Вікно ілюстрації - вся біла робоча область вікна, обмежена зверху панеллю властивостей або лінійкою, зліва набором інструментів або лінійкою, знизу рядком стану і справа палітрою кольорів. В будь-якому місці вікна ілюстрації можна створювати графіку.

Друкована область ілюстрації (віртуальна сторінка) - роздягнув вікна ілюстрації, обмежений «листом паперу» з тінню. Це та частина композиції користувача, яка потрапить на тверду копію при виробничому друці документа.

Робочий стіл - графічні образи, які не вимагається друкувати (але потрібно зберегти), можна розташувати в області вікна ілюстрації зовні сторінки ілюстрації на робочому столі (об'єкт Desktop). Якщо в документі створено декілька сторінок, то об'єкти, розташовані на робочому столі, відображаються при переході до будь-якої сторінки.

Набір інструментів розташовується зліва від вікна ілюстрації. В цій панелі зібрані всі інструментальні засоби CorelDRAW, призначені для створення і редагування графічних об'єктів. Якщо на секунду затримати курсор над будь-яким з інструментів набору, з'явиться контекстна підказка з назвою інструменту. Крім того, при цьому в рядку стану CorelDRAW виводить текст з коротким описом дії цього інструменту.

Панель властивостей (property bar) - вид контекстної панелі інструментів, яка містить інформацію щодо будь-якого об'єкту, вибраного у вікні ілюстрації, або щодо інструменту, вибраного в наборі інструментів. Якщо нічого не вибрано, панель властивостей показує поточні установки сторінки ілюстрації: формат і розмір листа, його орієнтацію і інші дані. Панель властивостей, так само як і набір інструментів, можна перемістити в будь-яку точку екрану. При цьому вона стає плаваючою панеллю інструментів із заголовком.

Групи інструментів. Деякі значки в наборі інструментів містять в нижньому правому кутку невелику стрілку. Такі значки представляють групу однорідних інструментів. Якщо клацнути і утримувати курсор на таких кнопках, з'являється невелика панель (flyout), в якій можна вибрати інший інструмент даної групи. Наприклад панель з інструментами інтерактивних ефектів: Перетікання, Оболонка, Видавлювання, Тінь і інші. До наступного звернення до даної групи її представлятиме в наборі інструментів останній вибраний інструмент.