Смекни!
smekni.com

Комп`ютерна графіка. Види комп`ютерної графіки Компас, CorelDRAW (стр. 6 из 7)

Всі згадані панелі, включаючи рядок меню і групи інструментів, потрактують і управляються в додатках Corel як компоненти одного класу - «панелі команд» (command bar). Всі панелі команд можуть «плавати» за площею екрану. Щоб відірвати, наприклад, панель властивостей від її того, що стандартного розташовує під панеллю інструментів, потрібно або клацнути мишею по маркеру переміщення панелі (дві рельєфні вертикальні лінії зліва) і далі потягнути курсор, або просто двічі клацнути на цьому маркері. Панель команд можна просто повісити над вікном ілюстрації, а можна пристикувати до бічної або нижньої межі вікна. Коли панель команд плаваюча (не пристикована), вона придбаває титульний рядок, в якому указується склад її команд, інструментів або властивості якого об'єкту вона представляє.

Окрім розглянутих вище елементів вікна CorelDRAW, не можна не згадати про специфічні для CorelDRAW 9 управляючі компоненти - діалогових вікнах докер (docker).

Докер (зустрічається також «закріплення») - діалогове вікно, що містить контекстний набір зв'язаних елементів управління, призначених для виконання деякого набору задач (установка властивостей об'єктів, параметрів інструментів, ефектів). В звичайному стані докери пристиковані до правої кромки вікна ілюстрації, але можуть бути і плаваючими. На відміну від звичайних вікон діалогу, вікно докера є немодалъним, тобто залишається на екрані і після вживання до об'єкту проведених змін. Це дозволяє проводити обробку графіки, не відкриваючи докер повторно. В цьому випадку ефект змін видний відразу і його можна тут же відкоректувати.

Якщо плаваючий докер не використовується, його можна скрутити, щоб залишився видний тільки його заголовок. Для цього потрібно клацнути по стрілці в заголовку докера. Щоб скрутити закріплений докер, потрібно клацнути по кнопці з двома стрілками.

У вікно наявного докера можна додавати інші до тих пір, поки не буде сформована потрібна група; при цьому активним в кожний момент може бути тільки один докер. Докери як і раніше можуть використовуватися як окремі незалежні елементи управління, але їх угрупування дозволяє в одному вікні працювати з декількома докерами. Необхідний докер у вікні можна вибрати, клацнувши по ярличку відповідної вкладки.

Для відкриття додаткових докерів потрібно вибрати відповідний пункт підміню Dockers (Докери) меню Window (Вікно).

Перетворити пристикований докер в плаваючий і навпаки, а також перемістити його можна, потягнувши мишею за ярличок вкладки, рельєфні ризики переміщення або рядок заголовка або просто двічі клацнувши по заголовку.

Навігатор - в нижньому правому кутку вікна ілюстрації є кнопка, що відкриває невелике вікно, в якому сторінка ілюстрації представлена в малому масштабі. При роботі із зображенням в основному вікні у великому масштабі, коли весь малюнок не видний, або за наявності великої кількості об'єктів на робочому столі за допомогою навігатора дуже зручно переміщатися по ділянках малюнка або об'єктах.

4.3.Настройка початку сеансу CorelDRAW 9

В CorelDRAW є можливість встановити, що повинне відбуватися при запуску програми. Зробити це можна у вікні діалогу Options (Параметри). Для цього потрібно:

1. В меню Tools (Сервіс) вибрати команду Options (Параметри).

2. У вікні Options (Параметри) в списку категорій зліва відкрити категорію Workspace (Робочий простір) (клацнути по значку « + ») і далі вибрати General (Загальні).

3. В списку On CorelDRAW start-up (При запуску), що розкривається, вибрати один з наступних елементів:

• Welcome Screen - відкрити вітальне вікно (див. мал. 1.1);

• Nothing - запустити тільки CorelDRAW, не відкриваючи ніяких файлів;

• Start а New Document - відкрити нову ілюстрацію, використовуючи умолчательный шаблон;

• Open an Existing Document - відкрити вікно діалогу Open, в якому можна вибрати для роботи існуючу ілюстрацію або документ;

• Open Last Edited Document - відкрити останню ілюстрацію, з якою працював користувач;

• Select а Template - відкрити вікно діалогу New From Template для вибору шаблона (див. нижче);

• Start CorelTUTOR - запустити повчальну програму CorelDRAW.

Закриття документів і вихід з CorelDRAW

Команда Close (Закрити) меню File (Файл) або меню Window (Вікно) закриває активний документ, але залишає програму CorelDRAW 9 відкритої. Команда Close All (Закрити все) меню Window (Вікно) закриває всі відкриті ілюстрації, але знову ж таки залишає CorelDRAW 9 відкритою. Команда Exit (Вихід) меню File (Файл) закриває всі відкриті ілюстрації, а також завершує роботу CorelDRAW 9.

При закритті документа або виході з CorelDRAW відкривається вікно з пропозицією зберегти зміни.

4.4.Створення графічних об'єктів

Графічні об'єкти CorelDRAW створюються за допомогою інструментів малювання, зібраних в наборі інструментів. Знов створені об'єкти полягають в рамку вибору з маркерами зміни розмірів - маленькими квадратами на рогах і сторонах рамки. Всім графічним об'єктам спочатку призначаються поточні заливка, ширина і колірні атрибути контура.

Після створення графічного об'єкту в ньому можна швидко провести зміни мишею або використовуючи панель властивостей об'єкту або вікно докера Object Properties (Властивості об'єкту). У вікні властивостей можна дістати доступ до параметрів контура і заливки, розмірних характеристик вибраного об'єкту, даних для публікації в Інтернеті і багатьох інших установок (див. відповідні розділи книги). Щоб відкрити це вікно, потрібно вибрати графічний об'єкт, клацнути по ньому правою кнопкою миші і в контекстному меню вибрати команду Properties (Властивості) або в меню Window (Вікно) вибрати команду Dockers (Докери) | Properties (Властивості).

Прямі і ламані лінії

Curve Flyout Freehand (Крива) разом з інструментом вибору Pick (Покажчик), - один з інструментів Corel DRAW, що часто використовуються. Цей інструмент застосовується для малювання як складних контурів, так і просто прямих ліній. Інструмент Freehand (Крива) можна вибрати із спливаючої панелі, яка також включає такі інструменти, як Крива Безье, Artistic Media (Живопис), Pen (Авторучка), Polyline (напівлінія), 3-Point Curve (3-точкова крива), Interactive Connector Line (Інтерактивна сполучна лінія), Dimension (Розмір). Інструмент Ріпи (Авторучка) поєднує властивості інструментів Freehand #@: і Крива Безье.

Для створення прямої лінії потрібно:

1. Вибрати з набору інструментів інструмент Freehand (Крива).

2. Клацнути де-небудь в межах сторінки ілюстрації (а можна і зовні неї), щоб позначити початок лінії.

Клацнути в потрібному місці знову, щоб вказати кінець лінії. CorelDRAW сполучає ці дві крапки прямою лінією і оточує лінію маркерами виділення.

Щоб видалити створену лінію (як і будь-який інший об'єкт), потрібно вибрати інструмент Pick (Покажчик) ftj|fj, вибрати лінію і натискувати клавішу <Delete> на клавіатурі.

Щоб намалювати строго вертикальну або горизонтальну лінію, потрібно при клацаннях утримувати клавішу <Ctrl>. Лінія при цьому обертатиметься навкруги першої крапки не плавно, а з дискретністю 15°. Тобто таким же чином можна намалювати багато паралельних ліній під кутом, наприклад, 60° або 75°.

За допомогою інструменту Freehand (Крива) можна також малювати різні ламані лінії і цілі фігури. Для створення ламаної лінії потрібно спочатку клацнути один раз, щоб вказати початок лінії, але потім потрібно двічі клацати в кожному вузлі лінії. Кожне таке подвійне клацання створює новий відрізок лінії. Якщо така процедура малювання не уривається, то відрізки цих ліній складатимуть загальний об'єкт. Закінчується ця зигзагоподібна лінія останнім одним клацанням.

При малюванні лінії або при виборі лінії клацанням (інструментом Pick (Покажчик)) з'являється панель властивостей ліній. Якщо лінія не закрита, в панелі властивостей можна буде бачити кнопку Auto-Close Curve . Клацання по цій кнопці замикає контур будь-якого вибраного об'єкту-лінії. Якщо завершальний вузол лінії помістити поверх іншого (наприклад, першого), автоматично утворюється закритий контур (те ж відбувається в ході створення контура інструментом Bezier - див. нижче). В цьому випадку кнопка Auto-Close Curve не потрібна і вона буде відключена.

Довільні лінії

Довільні криві лінії, як і прямі, малюються інструментом Freehand (Крива). Як показано вище, процедура малювання прямих і ламаних ліній і контурів достатньо проста: клацай собі мишею і все виходить саме собою. З малюванням кривих ліній справа йде і простіше, і складніше: потрібно натискувати кнопку миші і тягнути курсор в потрібному напрямі, як олівець. Тут вимагається набити руку, але все одно одержати в точності те, що потрібне, буде дуже складно, якщо взагалі можливо.

Намалювати що-небудь серйозне мишею важко навіть кваліфікованому художнику. Тут на допомогу приходять могутні інструменти: CorelDRAW надає цілий ряд способів підкоригувати окремі невдалі фрагменти. З їх допомогою можна одержувати скільки завгодно складні контури. Взагалі ж CorelDRAW - програма з безліччю «ступенів свободи», а процес малювання ілюстрації частіше за все зводиться до коректування і видозміни різних заготівок - вже є або тут же оперативно створюваних. (Див. розділ «Вузлове редагування графічних об'єктів».)

Прямокутники, квадрати і трикутники

Прямокутники, квадрати і трикутники створюються за допомогою інструментів Rectangle (Прямокутник) і Polygon (Багатокутник).

Щоб намалювати прямокутник або квадрат, потрібно:

1. Відкрити спливаючу панель Graphic Tools і вибрати інструмент Rectangle QJ.

2. Встановити курсор в початкову позицію малювання.

3. Клацнути мишею і позначити на полотні сторінки прямокутник необхідного розміру і контурів.

4. Квадрат - окремий випадок прямокутника (прямокутник з рівними сторонами). Щоб при малюванні прямокутника виходив квадрат, потрібно при цьому утримувати натискуючою клавішу <Ctrl>.

Інструмент Rectangle (Прямокутник) створює фігури, орієнтовані строго по вертикальній і горизонтальній осям. Щоб намалювати прямокутник, повернений на деякий кут, потрібно вибрати інструмент 3 Point Rectangle (3-точковий прямокутник).