Смекни!
smekni.com

Аналіз та оцінка впливу трубопрокатного виробництва на природне середовище (стр. 14 из 17)

10. Не дивлячись на зменшення платежів за викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціонарними джерелами, за скиди зі стічними водами та за розміщення відходів у природному середовищі, загальна сума плати протягом 2007 – 2009 рр. склала 8033781,98 грн., у тому числі за понадлімітні викиди, скиди та розміщення відходів – 1815849,85 грн. Це обумовлює необхідність розробки та впровадження заходів, спрямованих на зменшення негативного впливу трубопрокатного виробництва на навколишнє природне середовище, що зменшить суму зазначених вище платежів та поліпшить стан довкілля.

РОЗДІЛ 3. РОЗРОБКА І ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ШЛЯХІВ ЗМЕНШЕННЯ НЕГАТИВНОГО ВПЛИВУ ТРУБОПРОКАТНОГО ВИРОБНИЦТВА НА ДОВКІЛЛЯ

3.1 Теоретичне обґрунтування організації екологічного моніторингу, його завдань та принципів реалізації

Для розробки заходів, спрямованих на усунення негативного антропогенного впливу і поліпшення екологічної ситуації, велике значення має інформаційний механізм управління природокористуванням. У науковій і практичній діяльності людина здавна застосовує метод спостереження – спосіб пізнання, заснований на відносно тривалому, цілеспрямованому і планомірному сприйнятті предметів і явищ навколишньої дійсності. В останні десятиліття суспільство все ширше використовує у своїй діяльності дані спостережень про стан природного середовища. Ця інформація потрібна в повсякденному житті людей, при веденні господарства, в будівництві, при надзвичайних обставинах для оповіщення про наближення небезпечних явищ природи.Шляхи вирішення екологічних проблем, стратегія екологічної безпеки і стійкого розвитку все ще залишаються в центрі уваги.

На промислових підприємствах з метою організації комплексних спостережень, оцінки і прогнозування змін стану навколишнього середовища під впливом антропогенних факторів необхідно організувати систему моніторингу, яка дає оцінку стану навколишнього середовища і прогнозує його зміни, розробляє обґрунтовані рекомендації для прийняття управлінських рішень.

Моніторинг навколишнього середовища має виконувати екологічна служба підприємства. Його основною метою є перевірка дотриманнята виконання вимог екологічного законодавства, виконання планів та заходів з охорони і оздоровлення навколишнього середовища. Основними завданнями екологічного моніторингу є (рис. 3.1):

- організація єдиної системи контролю за складовими природного середовища;

- налагодження автоматизованої системи збору, обробки, узагальнення і зберігання інформації про кількісний і якісний стан природних ресурсів (база даних);

- дотримання встановлених нормативів впливу на компоненти навколишнього природногосередовища;

- інвентаризація джерел забруднення і вивчення рівня антропогенного впливу на компоненти природного середовища;


Рис. 3.1. Завдання екологічного моніторингу


- дотримання лімітів користування природними ресурсами та лімітів розміщення відходів;

- дотримання нормативів якості навколишнього природного середовища в зоні впливу підприємства;

- моделювання і прогнози змін екологічної ситуації тадовкілля;

- виконання планів природоохоронних заходів щодо зниження техногенного навантаження на навколишнє середовище та визначення оптимальної послідовності їх реалізації;

- розробка управлінських рішень, спрямованих на забезпечення раціонального природокористування і сталого розвитку.

Сучасні системи моніторингу навколишнього середовища ґрунтуються на таких принципах (рис. 3.2):

· об’єктивність і достовірність – критичне та безпристрасне дослідження впливу підприємства на оточуюче природне середовище, формулювання обґрунтованих висновків;

· систематичність спостережень за станом навколишнього середовища та об’єктами впливу на нього - збір, обробку та аналіз інформації щодо оцінки і прогнозування змін стану навколишнього середовища необхідно здійснювати постійно через заздалегідь визначені проміжки часу, а не хаотично;

· багаторівневості;

· узгодженості нормативного та методичного забезпечення;

· узгодженості технічного і програмного забезпечення;

· комплексної оцінки екологічної інформації;

· оперативного збору та обробки інформації щодо оцінки і прогнозування змін стану навколишнього середовища під впливом антропогенних факторів.

Однак, з метою забезпечення комплексного спостереження, оцінки і прогнозування ймовірного впливу на навколишнє природне середовищенеобхідно, щоб система моніторингу базувалась також на принципах конкретності, дійсності та науковості. Конкретність – аналіз має ґрунтуватися на реальних даних, його результати отримують конкретні кількісні вирази; дійсність – можливість використання результатів досліджень, спостережень та аналізу в практичних цілях для забезпечення вимог екологічного законодавства та реалізації заходів з охорони і оздоровлення навколишнього середовища; науковість – в основі дослідження та аналізу мають бути науково обґрунтовані методики та процедури.


Рис. 3.2. Принципи екологічного моніторингу

Об'єктами виробничого екологічного моніторингу та контролю мають бути стаціонарні та пересувні джерела викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря; системи очистки відхідних газів; джерела скидів забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище (у водні об'єкти, на рельєф, в підземні горизонти), у системи каналізації та мережі водовідведення;системи очистки відпрацьованих вод; системи оборотного і повторного водопостачання; джерела утворення відходів виробництва; об'єкти розміщення та утилізації відходів (майданчики тимчасового зберігання, стаціонарні полігони); склади і сховища сировини, матеріалів, реагентів; об'єкти навколишнього середовища, розташовані в межах промислового майданчика, території, де здійснюється природокористування, природні ресурси; природні середовища, забруднені хімічними речовинами з вини підприємства.

Особливістю завдання з мінімізації впливу на навколишнє природне середовище є висока складність та невизначеність, пов'язані з розглянутою системою "промислове виробництво – природне середовище", а саме не повністю досліджені закономірності, що викликають багато видів впливу; при аналізі впливу промислових підприємств неможливо чітко обмежити аналізовані системи. Крім того, господарська діяльність може викликати ряд впливів на довкілля, дати кількісну оцінку яких практично неможливо. У результаті можливого накладення (взаємодії) факторів впливу може зміняться масштаб впливів, з’являтися нові види впливу; вказані ефекти в багатьох випадках також не піддаються кількісній оцінці. Інколи відсутні показники небезпеки або рівні та критерії допустимості для багатьох відомих видів впливу. Відсутні підходи для одночасної агрегації масштабу, ризику та соціально-економічної значущості впливу.

Складність даної системи призводить до необхідності спеціальної ідентифікації існуючих або можливих прямих і непрямих впливів на природне середовище та ранжуванні їх за значимістю, а також виявлення причин їх виникнення (видів або характеристик діяльності, що викликають значущі впливу). Після розробки можливих рішень потрібно провести вибір найбільш ефективних заходів. На етапах прийняття та впровадження рішень необхідно уникнути перешкоджання здійсненню основних виробничих функцій промислового об'єкта, забезпечити аналіз досягнутих результатів та коригування діяльності за його результатами. Послідовність етапів вирішення загальної задачі скорочення і запобігання впливу планованої і реалізованої діяльності на довкілля наступна:

1) уточнення мети та умов вирішення задачі;

2) виявлення та ранжування проблем за пріоритетами;

3) виявлення причин, що призводять до визначених проблем;

4) пошук альтернативних варіантів рішень;

5) вибір найкращої альтернативи;

6) розробка програми впровадження та контролю реалізації альтернативного варіанту рішення;

7) затвердження рішення;

8) управління реалізацією прийнятого рішення;

9) перевірка ефективності рішення.

Зміст наведених вище етапів процесу обґрунтування та прийняття рішень щодо зменшення негативного впливу трубопрокатного виробництва на оточуюче природне середовище представлений в табл. 3.1.

Таблиця 3.1 Етапи процесу обґрунтування та прийняття рішень щодо зменшення негативного впливу трубопрокатного виробництва на довкілля

Етап Загальна назва Зміст етапу
1 2 3
1. Уточнення мети і умов вирішення завдання • обґрунтування необхідності проведення оцінки впливу виробництва на довкілля, вибір варіанта процедури;• опис об'єктів і характеристика природного середовища;• збір наявних даних;• аналіз наявних даних, включаючи вимоги законодавства і нормативних актів;• визначення критеріїв, що використовуються при оцінці впливу ;• попередній вибір методик для використання в ході оцінки впливу.
2. Виявлення і ранжування проблем за пріоритетами Оцінка впливів на природне середовище при створенні, функціонуванні, ліквідації об'єкта, аварійних і позаштатних ситуаціях:• виявлення впливів та аналіз (прогноз) їх ступеню небезпеки;• збір та аналіз даних щодо наявних проблем;• оцінка значущості і ранжування виявлених проблем за пріоритетами;• визначення пріоритетних об'єктів і розробка природоохоронної програми.
3. Виділення причин, що викликають проблеми • виділення та аналіз причин виникнення проблем;• збір та аналіз даних.
4. Пошук альтернативних варіантів рішень • розробка альтернатив• розробка заходів по зменшенню (ліквідації) впливів• пошук шляхів скорочення негативного впливу на довкілля, розробка природоохоронних заходів, альтернативних технічних і організаційних рішень;• підготовка короткого звіту, обговорення проміжних результатів з керівництвом підприємства.
1 2 3
5. Відбір найкращої альтернативи • аналіз розроблених альтернатив;• вибір найбільш ефективних заходів щодо зменшення / компенсації впливів
6. Розробка програми впровадження та контролю реалізації альтернативного варіанту рішення • розробка техніко-економічного обґрунтування проекту; після прийняття рішення про можливість реалізації проекту - розробка робочого проекту• розробка схеми виробничого екологічного моніторингу та контролю
7. Затвердження рішення • перевірка повноти і якості природоохоронних заходів, рішення органів адміністративного управління про можливість реалізації проекту.
8. Управління реалізацією прийнятого рішення • реалізація проекту
9. Перевірка ефективності рішення Після проектний аналіз:• виробничий екологічний контроль;• екологічний аудит в рамках екологічного менеджменту на підприємстві.

На першому етапі обґрунтовується необхідність проведення оцінки впливу трубопрокатного виробництва на довкілля та здійснюється вибір варіанта процедури, проводиться опис об'єктів і характеристика природного середовища. Крім того, необхідно зібрати та проаналізувати данні щодо викидів, скидів та розміщення відходів, включаючи вимоги законодавства і нормативних актів; визначити критерії, що використовуватимуться при оцінці впливу виробництва на довкілля, та обрати методику, яка буде застосована в ході оцінки впливу.