Смекни!
smekni.com

Аналіз та оцінка впливу трубопрокатного виробництва на природне середовище (стр. 15 из 17)

На другому етапі виконується ранжування виявлених проблем, визначаються пріоритетні об’єкти та розробляєтьсяприродоохоронна програма дій, виконується збір та аналіз даних щодо наявних проблем, виконується прогноз ступеню їх небезпеки.

Третій етап полягає у виділення та аналізі причин виникнення проблем. Четвертий - пошук рішень. На даному етапі розробляються альтернативи щодо зменшення негативного впливу трубопрокатного виробництва на природне навколишнє середовище, виконується пошук шляхів скорочення негативного впливу на довкілля, розробка природоохоронних заходів, альтернативних технічних і організаційних рішень; підготовка короткого звіту та обговорення проміжних результатів з керівництвом підприємства.

На п’ятому етапі аналізуються розроблені альтернативи та обираються найбільш ефективні заходи щодо зменшення чи компенсації негативних впливів на довкілля.

На шостому етапі виконується техніко-економічне обґрунтування проекту та приймається рішення про можливість реалізації проекту після чого розробляється робочий проект та схеми виробничого екологічного моніторингу та контролю. На сьомому етапі виконується перевірка повноти і якості природоохоронних заходів та приймається рішення органами адміністративного управління про можливість реалізації проекту. Восьмий етап – це безпосередня реалізація проекту, спрямованого на зменшення негативного впливу трубопрокатного виробництва на навколишнє природне середовище. На заключному дев’ятому етапі виконується після проектний аналіз, який оцінює ефективність прийнятих рішень та реалізованих заходів.

3.2 Шляхи зменшення негативного впливу трубопрокатного виробництва на довкілля та обґрунтування послідовності їх реалізації

Виходячи з Програми поліпшення екологічного стану Дніпропетровської області за рахунок зменшення забруднення довкілля по ВАТ «Інтерпайп НТЗ» пріоритетними напрямками є заміна імпульсної очистки на систему вібровстряхування електродів на електрофільтрах мартенівського цеха, встановлення само промивного гідродинамічного фільтру на оборотному циклі та перевід двох вагранок з коксу на природний газ. Загальна кошторисна вартість першого заходу становить 266 тис. грн.; другого – 50 тис. грн.; третього – 1500 тис. грн. В результаті заміни імпульсної очистки на систему вібровстряхування електродів на електрофільтрах мартенівського цеха та переводу двох вагранок з коксу на природний газ викиди в атмосферне повітря шкідливих речовин зменшаться відповідно на 38,7 т / рік та 292 т / рік. Встановлення само промивного гідродинамічного фільтру зменшить вміст зважених речовин у воді на 39,4 т / рік. Зменшення рівня шкідливих речовин зменшить загальну суму платежів за їх викиди та скиди (рис. 3.3, рис. 3.4).

Рис. 3.3. Зіставлення плати за викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря до і після реалізації природоохоронних заходів


Рис. 3.4. Зіставлення плати за скиди шкідливих речовин до і після реалізації природоохоронних заходів

Основним джерелом фінансування запропонованих заходів є кредит банку. Для заміни імпульсної очистки на систему вібровстряхування електродів на електрофільтрах мартенівського цеха та встановлення само промивного гідродинамічного фільтру рекомендується залучити кредит строком на два роки, для переводу двох вагранок з коксу на природний газ – три рок при скатці 23 % річних. Для обґрунтування оптимальної послідовності реалізації заходів застосуємо метод динамічного програмування. Необхідно обрати таку послідовність реалізації заходів, при якій загальна сума плати по кредиту з урахуванням економії платежів за викиди та скиди забруднюючих речовин, що одержана в результаті реалізації природоохоронних заходів, буде мінімальною:

(3.1)

де ПКt – плата по кредиту у році t;

n – кількість років кредитування природоохоронних заходів.

Розглянемо перший варіант реалізації природоохоронних заходів: спочатку здійснюється заміна імпульсної очистки на систему вібровстряхування електродів на електрофільтрах мартенівського цеха та встановлюється само промивний гідродинамічний фільтр. Капітальні витрати на здійснення зазначених заходів складають 316 тис. грн. Для їх реалізації ВАТ «Інтерпайп НТЗ» отримує кредит строком на 2 роки та кредитною ставкою 23 % річних. Після сплати кредиту реалізується третій природоохоронний захід - перевід двох вагранок на природний газ. Капітальні витрати складають 1500 тис. грн., строк кредитування – 3 роки, ставка – 23 %.

1 рік реалізації природоохоронних заходів. Для заміни імпульсної очистки на систему вібровстряхування електродів на електрофільтрах мартенівського цеха та встановлення само промивного гідродинамічного фільтру підприємство отримує кредит у розмірі 316 тис. грн. під 23 % річних на 2 роки. В кінці року платіж по покриту розраховується за формулою:

(3.2)

де ТКt – виплата тіла кредиту протягом року t;

ВКt – виплата відсотків за кредит протягом року t.

В кінці першого року платіж по кредиту складе:

ПК1 = 158 + 316 ×0,23 = 230,68 тис. грн.

В результаті реалізації зазначених заходів ВАТ «Інтерпайп НТЗ» зменшить викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря та скиди, а отже й платежі за них. При здійсненні заміни імпульсної очистки на систему вібровстряхування електродів на електрофільтрах сума платежу за викиди зменшиться на 6,69 тис. грн., при встановленні само промивного гідродинамічного фільтру – на 12 тис. грн. Приймемо до уваги, що підприємство зазначені суми спрямовує на дострокове погашення кредиту, а отже платіж по кредиту буде розраховуватися за формулою:


(3.3)

де ПКеt – платіж по кредиту протягом року t з урахуванням можливості дострокового погашення за рахунок економії, що отримує підприємство в результаті реалізації природоохоронних заходів;

ЕПЗ - економії, що отримує підприємство в результаті реалізації природоохоронних заходів.

Таким чином, Загальний платіж по кредиту складе:

ПКе1 = 230, 68 + 6,69 + 12 = 249,37 тис. грн.

2 рік реалізації природоохоронних заходів. Платіж по кредиту розраховується за формулою (3.2) з урахуванням суми, що була виплачена в першому році:

ПК2 = (158 – 6,69 – 12) + (158 – 6,69 – 12) ×0,23 = 171,35 тис. грн.

Проте, частина суми може бути виплачена за рахунок економії, що отримана результаті реалізації природоохоронних заходів, а другу частину підприємство має сплатити за рахунок власних коштів. Друга частина розраховується за формулою:

(3.4)

= 171,35 – 6,69 – 12 = 122,66 тис. грн.

В кінці другого року необхідно отримати кредит на три роки для реалізації третього заходу - перевід двох вагранок на природний газ. Капітальні витрати – 1500 тис. грн., ставка – 23 %.

3 рік реалізації природоохоронних заходів. Платіж по кредиту розраховується за формулою (3.2):

ПК3 = 500 + 1500 × 0,23 = 845 тис. грн.

В результаті реалізації третього заходу підприємство зменшить викиди шкідливих речовин на 292 т / рік, а суму платежів – на 50,45 тис. грн. З урахуванням зазначеної суми та економії, що отримує підприємство після заміни імпульсної очистки на систему вібровстряхування електродів на електрофільтрах мартенівського цеха і встановлення само промивного гідродинамічного фільтру, розрахуємо загальний платіж по кредиту в 3 році за формулою (3.3):