Смекни!
smekni.com

Інтелектуальна власність. Юскаєв частина 1 (стр. 10 из 23)

Не може бути визнане оригінальним те компонування ІМС, заявка на реєстрацію якого подана до установи пізніше, ніж за 2 роки від дати її першого використання.

За загальним правилом оригінальним є будь-яке компонування, створене в результаті творчої діяльності автора. При цьому компонування визнають оригінальним, поки не доведено інше.

7.2.3 Суб’єкти права на компонування ІМС

Суб'єктами права на компонування ІМС є автори, їхні спадкоємці, а також будь-які фізичні або юридичні особи, які мають виключні майнові права, одержані відповідно до закону або договору.

Відповідно до ст. 473 ЦК суб'єктами права інтелектуальної власності на компонування ІМС є:

• автор компонування ІМС;

• інші особи, які набули права на компонування ІМС за законом або договором.

Автором компонування визнають фізичну особу, завдяки творчій праці якої воно створене. На визнання фізичної особи автором компонування ІМС не впливає ні її вік, ні стан дієздатності.

Юридична особа права авторства на компонування за жодних обставин не набуває і може виступати тільки власником прав на його використання.

Якщо компонування створене спільно кількома фізичними особами, кожну з цих осіб визнають автором такого компонування. Неодмінною умовою виникнення співавторства на компонування є внесення розробником особистого творчого внеску в його створення.

Особи, які надали автору лише технічну, організаційну або матеріальну допомогу чи сприяли оформленню права на використання компонування, на співавторство претендувати не можуть.

У разі, якщо компонування ІМС створене в порядку виконання службових обов'язків або за завданням роботодавця (замовника), суб'єктом права на компонування стає роботодавець (замовник), якщо договір між автором і роботодавцем (замовником) не передбачає інше.

Після смерті автора суб'єктом прав на компонування стають його спадкоємці, до яких переходять тільки майнові права. Особисті немайнові права творця топології у спадщину не передають, проте спадкоємці можуть виступати на їхній захист у разі порушення останніх будь-якими особами.

7.2.4 Права авторів та інших правовласників

компонування ІМС

До особистих немайнових прав авторів та інших правовласників належать:

право авторства. Його надають безпосередньо творцю оригінального компонування. Це право має виключний і абсолютний характер і невіддільне від особи автора. Право авторства діє протягом усього життя творця компонування;

право на авторське ім'я. Ім'я дійсного творця компонування відповідно до ст. 9 Закону України «Про охорону прав на топографію інтегральних мікросхем» має бути зазначене в заявці на реєстрацію компонування, якщо тільки він не відмовився бути згаданим як такий. Право на ім'я не можна відчужувати, воно має абсолютний характер і його охороняють безстроково;

право на реєстрацію компонування в установі. Це право належить не тільки автору, а й іншим правовласникам;

право на застосування попереджувального маркування. Зазначене право належить як авторам, так і іншим правовласникам.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про охорону прав на топографію інтегральних мікросхем» автор або його правонаступник має право сповіщати про реєстрацію компонування ІМС шляхом позначення компонування або виробів, що мають таке компонування, літерою «Т» із зазначенням дати початку дії виключного права на використання компонування ІМС та інформації, яка дозволяє ідентифікувати власника прав.

Відповідно до ст. 474 ЦК майновими правами на компонування ІМС є:

• право на використання компонування ІМС;

• виключне право дозволяти використання компонування ІМС;

•виключне право перешкоджати неправомірному використанню ІМС, у тому числі забороняти таке використання;

•інші майнові права інтелектуальної власності, передбачені законом.

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» під використанням компонування ІМС слід розуміти:

•копіювання компонування ІМС;

•виготовлення ІМС із застосуванням компонування;

•виготовлення будь-яких виробів, що містять ІМС;

• ввезення таких ІМС та виробів, що їх містять, на митну територію України;

• пропонування для продажу, у тому числі через Інтернет, продаж та інше введення в цивільний оборот або зберігання в зазначених цілях ІМС, виготовлених із застосуванням компонування ІМС, та будь-яких виробів, що містять ІМС.

Виключне право на використання компонування має строковий характер. Відповідно до ст. 475 ЦК строк чинності виключних майнових прав на компонування ІМС вичерпується через 10 років, що відліковують від дати подання заявки на компонування ІМС в установленому законом порядку.

Якщо право на використання компонування належить роботодавцю, автор (а в разі його смерті - спадкоємець) має право на одержання винагороди. Закон не містить будь-яких вказівок щодо мінімального або максимального розміру винагороди. Всі питання, пов'язані з порядком виплати та розміром винагороди, вирішує договір між автором і роботодавцем.

7.2.5 Право на реєстрацію компонування ІМС та його захист

Держава здійснює правову охорону компонування ІМС шляхом його реєстрації в установі. Порядок реєстрації компонування ІМС визначають статті 9-13 Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем».

Особа, яка бажає зареєструвати компонування ІМС і має на це право, подає до установи особисто або через патентного повіреного чи іншу довірену особу заявку на реєстрацію. Зазначену заявку можуть подати дві та більше осіб.

Заявку на реєстрацію складають державною мовою, вона повинна містити:

• заяву про реєстрацію компонування ІМС;

• матеріали, що ідентифікують компонування ІМС.

Датою подання заявки є дата одержання установою заявки.

Під час проведення експертизи:

• встановлюють дату подання заявки;

• визначають, чи є об'єкт заявки компонуванням ІМС;

• перевіряють заявку на відповідність формальним вимогам;

• перевіряють документ про сплату збору за подання заявки на відповідність встановленим вимогам.

Після прийняття рішення про реєстрацію заявленого компонування ІМС установа здійснює його реєстрацію, для чого вносить до Реєстру відповідні відомості. В офіційному бюлетені публікують відомості про реєстрацію компонування ІМС, визначені в установленому порядку.

Згідно зі ст. 20 Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» реєстрація компонування ІМС може бути визнана недійсною в судовому порядку в разі:

• невідповідності зареєстрованого компонування ІМС умовам охороноздатності;

• подання заявки на одержання охорони прав на компонування ІМС до органу іноземної держави без подання заявки до установи і повідомлення її про намір одержати таку охорону;

• реєстрації компонування ІМС внаслідок подання заявки з порушенням прав інших осіб.

Договір про передачу права володіння на компонування ІМС (далі - договір) або договір на надання дозволу на використання компонування ІМС (далі - ліцензійний договір) вважають дійсними, якщо їх складено в письмовій формі та підписано сторонами. Вони набирають чинності щодо будь-якої іншої особи після реєстрації в установі.

Договір (ліцензійний договір) приймають до розгляду та реєстрації в установі після видачі свідоцтва на компонування ІМС.

На підставі ліцензійного договору можна отримати виключну або невиключну ліцензію на використання зареєстрованого компонування ІМС.

Дії, пов'язані з реєстрацією договору (ліцензійного договору), можуть здійснювати:

• власник компонування ІМС або власник виключної ліцензії;

• представник у справах інтелектуальної власності (патентний повірений) за дорученням власника компонування ІМС або власника виключної ліцензії;

• інша довірена особа. У цьому разі до заяви додають довіреність, оформлену з дотриманням вимог чинного законодавства.

Якщо власником компонування ІМС є декілька осіб, всі дії, пов'язані з наданням дозволу на використання компонування ІМС, визначає угода між ними, а право підписання документів, які подають на реєстрацію, може бути надане одній особі за наявності відповідної довіреності.

Дії, які не визнають порушенням прав на зареєстроване компонування ІМС:

• використання зареєстрованого компонування ІМС: у конструкції чи у процесі експлуатації транспортного засобу, який тимчасово або випадково перебуває у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що зареєстроване компонування ІМС використовують для потреб зазначеного засобу; без комерційної мети; з науковою метою або в порядку експерименту; за надзвичайних обставин (стихійного лиха, катастрофи, епідемії тощо) з повідомленням про таке використання власника прав на компонування ІМС щойно, як це стане практично можливим, та виплатою йому відповідної компенсації;

• ввезення на митну територію України, пропонування до продажу, продаж, зберігання у зазначених цілях або інше введення в оборот ІМС, виготовлених із застосуванням зареєстрованого компонування, і будь-яких виробів, що містять такі ІМС, якщо вони придбані законним шляхом;

• використання ІМС будь-якою особою, яка придбала ІМС і при цьому не знала і не могла знати, що ІМС або виріб, що її містить, були виготовлені і введені в обіг з порушенням прав, що їх надає реєстрація компонування ІМС. Після одержання відповідного повідомлення від власника прав зазначена особа повинна припинити використання ІМС або виплатити компенсацію, розмір якої встановлюють за згодою сторін. Спори про компенсацію та порядок її виплати розв'язують у судовому порядку.