Смекни!
smekni.com

Экзаменационные вопросы по курсу Международное финансирование укр (стр. 10 из 17)

73. Токіо, як світовий фінансовий центр. До 70 р. . не вважася як світовий фін.центр по деяким причинам:1. урядова п-ка напрвлена на вірішення задач національної ек-ки 2.Яп. була капіталоімпортуючою країною.3. Суворе державне рег-ня ринку ЦП.4. Валютний контроль в Яп. Обмежував гнучкість інозем. Позичальників та інвесторів., однак сприятливі умови для Т.як МФЦ поступово розвивалися. А саме після 1950 р.”Нафтовий шок”74р. примусив Яп.уряд збільшити суупні витрати з метою виводу нац.ек-ки з стану спаду. Лібералізація Йени та токійського ринку капіталу у 70р. відкрило двері іноз.банкам і фірмам по торгівлі ЦП. Згідно даних щорічника Токійської ФБ кількість зареєстрованих іноземних акцій зросло з 1987 по 1991 рр. До 1975 р. гр.ринок контролювався банком Яп., але з часом він отримав більшу відкритість. Для стимулювання конкуренція судні засоби банк Яп. Дозволив банкам випуск додатк. Ін-тів гр.ринку: депозитних сертифікатів; іноземних короткострокових комерц.векселів, евроЙенових депозитних сертифікатів. Важливість Т.ФР підтвержується збільшенням обсягів іноз.капіталів в Яп.облігації та акції. Найбільша активніст іноз. Учасників споттеріг. На гр.ринках Генсаки, онкольних суд, депозитних сертифікатів ікорткострокових корткострокових векселів. Високий дений оборот іноз.валюти особливо Йена/дол. призвило до того що Т. став третім після Лондона та Н”ю Йорку вал.ринком світу. Також важлива писутність яп. Банків та фірм з торгівля ЦП. У всіх найважливіших міжн.центрах вкл. Лондона та Н”ю Йорку , гонконг та континетальної Европи.

74. Офшорні банківські центри : загальні характеристики.

Офшор банк центры тесно связаны с евровалют рынком также является отдельной категорией международного финафсового центра. Они возникли в 1960г. в связи с увеличением евровалютного рынка.

Рынок евровал и оффшорные банковские центры облад след х-ками:

1. Миним прав-ое регулироавние и стимулы для нерезиденских участников действовать на рынке.

2. Средства для привлеч крупных международ комерчиских банков, финансовых учереждений и ТНК к немедленому использованию этих рынков.

3. Функциональн банковская система, способствующая международным сделкам.

4. Наличие большого кол-ва финанс инструм, обеспечив свободу заемщикам и кредиторам: инструменты, строки их действия, процентные ставки, валюты.

5. Внутринняя политич стабильность для обеспеченя непрерывности операций.

6. Наличие квалифициров робочей силы и коммуникаций для достижения эффективной роботы с междунар банковск сообществом.

7. Отсуцтвие на рынках международ регулирования.

75. Види та основні типи офшорних банківських центрів.

Існуе 3-и основних типи оффшорних банковсьвких ценрів:

1. Перетбачає наявність специальних формально встановлених домовленостей з такими авторитетними фінансовими центрами, як Токіо, Нью-Йорк, Сінгапур на цих ринках встанов спеціальні рвхунки окремі від внутрішніх і ці рахунки вільні від обмежень які відносятся до внутрішньго фінансового ринку.( резервні вимагання).

2. Лондонська модель-це просто оффшорні угоди між нерезидентами так як внутрішні та зовнішні угоди об¢єднані (наприкл:в Лондоні та Гонконзі фін угоди вільні від обмежень не залежно здійснюются вони резиденським чи нерезиденськими учасниками фінансового ринку.)

3. « Податкове середовище» – це ринки Багамських та Кайманових островів, угоди на яких здійснюются нерезидентами, які зовсім не оподатковуются.

76. Розташування та характеристика основних офшорних банківських центрів.

Оффшорные банки значительно выросли за период с конца 60-х до 80-х годов за счет роста евровалютного рынка, преимуществ от создания оффшорных банковских единиц в некоторых странах и усилий некоторых стран по привличению оффшорного банковского бизнеса для арзвития нац экономик.

В1989г. оффшорные банковские центры располагались след образом (эти ценры играют важную роль в обеспечении движения капитала по всему миру с целью получения прибили):

Европа (Лондон, Париж, Швейцария, Люксембург, Франкфурт, Брюсель, Амстердам,Нормадские острава.)

Западное полушарие (Нью-Йорк, Майями, Лос-Анжелес, Сан-Франциско, Торонто, Нассау, Панама, Каймановы острова, Бермудские острава, Барбадос, Антигуа, Нидерскине антильские острава.)

Азия (Токио, Сингапур, Гонконг, Тайпэй, Манила, Вануату, Бахрейн.)

Анилизируя посладнии показатели видим что общий объм оффшорных центров в Великобретании снизился с 21,8% в 1986г.до 16,3% в 1991г., а Японии возросла с 10,5 – 15,1%. США снизилась от 14,4- 9,4% за тот же период. Доля других оффщорных банковских центров возросла от 21,7 до 23,3%.

77. Дайте характеристику валютного ринку.

Валютний ринок в широкому розумінні - це сфера зовнішньо-економічних відносин, які проявляються при здійсненні операцій купівлі-продажу іноземної валюти та цінних паперів в іноземній валюті, експортно-імпортних операцій між резидентами та нерезидентами, а також операцій по інвестуванню валютного капіталу та залученню і розміщенню вільних валютних коштів.

Валютні ринки - це офіційні центри, де відбувається купiвля-продаж іноземних валют на основі попиту та пропозиції. Вони обслуговують міжнародний платіжний обіг, пов’язаний з оплатою грошових зобов’язань юридичних або фізичних осіб різних країн

.Валютні ринки з інституціональної точки зору - це сукупність комерційних та центральних банків, бірж, брокерських фірм, корпорацій, особливо ТНК, міжнародних валютно-кредитних та фінансових організацій

78. Валютний ринок : поняття, передумови створення, сучасні особливості, функції, основний товар та учасники.

Передумови створення сучасних валютних ринків

- Розвиток міжнародних економічних зв”язків

- Створення світової валютної системи, що покладає на країни – учасниці визначені обов”язки у відношенні їх національних валютних систем

- Широке поширення кредитних засобів міжнародних розрахунків

- Посилення концентрації і централізації банківського капіталу, розвиток кореспондентських відносин між банками різних країн, поширення практики ведення поточних кореспондентських рахунків в іноземній валюті

- Вдосконалення засобів зв”язку – телеграфу, телефону, телексу, що спростили контакти між валютними ринками та знизили ступінь валютного і кредитного ризиків

- Розвиток інформаційних технологій, швидкісна передача повідомлень про курси валют, банки, стан їх кореспондентських рахунків, тенденції в економіці та політиці.

Основні особливості сучасних валютних ринків

- Інтернаціоналізація валютних ринків

- Операції здійснюються безперервно

- Техніка валютних операцій уніфікована, розрахунки здійснюються по кореспондентських рахунках банків.

- Широкий розвиток валютних операцій з метою страхування валютних та кредитних ризиків.

- Спекулятивні та арбітражні операції набагато переважають валютні операції.

- Нестабільність валют

Функції валютних ринків

- Обслуговування міжнародного обороту товарів, послуг і капіталу

- Формування валютного курсу під впливом попиту та пропозиції

- Надання механізмів для захисту від валютних ризиків, руху спекулятивних капіталів і інструментів для цілей грошово – кредитної політики центрального банку

Основний товар валютногоринку – люба фінансова вимога, визначена у іноземній валюті

79. Характеристика основних функцій учасників валютного ринку.

Основні учасники валютного ринку : банки – ділери, інші банки, експортери,

імпортери, транснаціональні компанії, фінансові установи, інвестори та урядові агенції.

Учасники валютного ринку здійснюють декілька основних функцій :

Грошові перекази

- Хеджування

- Кліринг

- Кредит

Валютний ринок складається із багатьох національних валютних ринків, які об”єднуються в світову систему. Ця система дозволяє банку в любому валютному центрі здійснювати операції на наступній основі :

1 рівень – Роздрібна торгівля.

2 рівень – Оптова міжбанківська торгівля.

3 рівень - Міжнародна торгівля.

80. Охарактеризуйте структуру валютного ринку.

2, Структура валютного ринку

По суб”єктах

-Міжбанківський ( прямий і брокерський )

По терміновості операцій

-Спот ринок

-Форвардний ринок

-Своп ринок )

-Клієнтський

-Біржовий

-Торгівля через валютну біржу

-Торгівля деривативами

По функціям

-Обслуговування міжнародної торгівлі

-Чисто фінансові трасфери (спекуляція, хеджирування, інвестиції )

По відношенню до валютних обмежень

- Вільні

- Обмежені

По застосуванню валютних курсів

- З одним режимом

- З кількома режимами

В залежності від об”єму і характеру валютних операцій

- Глобальні

- Регіональні

- Внутрішні

81. Розвиток та об”єми валютного ринку.

Валютный рынок являеться самым большим финансовым рынком мира. Объм заключаемых на сделок в 1989г. превысил 160 000млрд. долл. Эта оценка базируеться на среднем ежеогдном объеме купли-продажи валюты в крупнейших валютных центрах, вкл 3-и самых крупных – Лондон, Нью-Йорк, Токио.