Смекни!
smekni.com

Экзаменационные вопросы по курсу Международное финансирование укр (стр. 11 из 17)

Об”єм валютних операцій по фінансових центрах та категоріях операцій

А. Об”єм щоденних в деяких фінансових центрах, млрд. дол.

Б. Щорічний об”єм торгових операцій по їх категоріях

82. Характеристика основних інструментів валютного ринку.

- Переказ( телеграфний чи електронний) коштів з безстрокових вкладів ( депозитів до запитання )

- Банківські векселі на пред”явника

- Комерційні тратти

Переказ – наказ банка банку – кореспонденту в іншій країні виплатити

при вказівці свого клієнта визначену суму у іноземній валюті

зі свого рахунку.

Альтернативою телеграфному переказу є поштовий переказ. В цьому випадку інструкції відправляються поштою або банкір надає покупцю вексель на пред”явника, а покупець відправляє його авіапоштою продавцю ( одержувачу платежу )

Банківський вексельвексель, виставлений банком даної країни на свого іноземного кореспондентакупивши такий вексель у національних банків, боржники ( імпортери ) пересилають їх кредиторам ( експортерам ), погашаючи таким чином свої боргові зобов”язання.

Банківський чек

- Письмовий наказ банку – володаря авуарів за кордоном своєму банку – кореспонденту про перерахування визначеної суми з його поточного рахунку власнику чека. Експортери отримавши такий чек продають його своїм банкам.

Комерційна тратта ( переводний комерційний вексель )

- Вимоги, виписані експортером чи кредитором на імпортера чи боржника

83. Поняття валютної операції та валютних цінностей.

Валютна операція

В широкому розумінні

- Конкретна форма прояву валютних відносин у народногосподарській практиці

У вузькому розумінні

- Операції, пов”язані з переходом права власності на валютні цінності, використанням валютних цінностей як засобу платежу в міжнародному обороті; ввезенням, вивезенням, переказом та пересиланням на територію країни та за її межі валютних цінностей.

Валютні операції : ( згідно занодавства Украіни)

- операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності, за винятком операцій, що здійснюються між резидентами у валюті України;

- операції, пов'язані з використанням валютних цінностей в міжнародному обігу як засобу платежу, з передаванням заборгованостей та інших зобов'язань, предметом яких є валютні цінності;

- операції, пов'язані з ввезенням, переказуванням і пересиланням на територію України та вивезенням, переказуванням і пересиланням за кордон валютних цінностей.

84. Класифікація валютних операцій.

КОНВЕРСІЙНІ ОПЕРАЦІЇ:

- угоди з негайною поставкою : угоди типу “today”, угоди типу “tomorrow”, угоди типу “spot”;

- строкові угоди: форвардні, ф’ючерсні, опціонні;

- угоди типу “swap”;

- валютний арбітраж : просторовий арбітраж, часовий арбітраж, конверсійний валютний арбітраж ;

КОРЕСПОНДЕНТСЬКІ ВІДНОСИНИ З ІНОЗЕМНИМИ БАНКАМИ:

- встановлення прямих кореспондентських відносин з іноземними банками;

- самостійне відкриття банком рахунків для міжнародних розрахунків з іноземними банками;

- досягнення домовленості про порядок і умови ведення банківських операцій по міжнародним розрахункам;

- робота через кореспондентські рахунки Центру міждержавних розрахунків НБУ або через кореспондентські рахунки уповноважених банків;

- встановлення кореспондентських відношень і здійснення міжнародних банківських операцій з іноземними банками через кореспондентські рахунки Центру міжнародних розрахунків НБУ або уповноважених банків.

ВІДКРИТТЯ ТА ВЕДЕННЯ ВАЛЮТНИХ РАХУНКІВ

- відкриття валютних рахунків юридичним особам ( резедентам та нерезедентам ), фізичним особам ;

- нарахування процентів по залишках на рахунках ;

- надання овердрафтів ( особливим клієнтам згідно рішення керівництва банку ) ;

- надання виписок по мірі здійснення операції ;

- оформлення архіву рахунку за любий проміжок часу ;

- виконання операцій по розпорядженню клієнтів відносно коштів на їх валютних рахунках ( оплата наданих документів, купівля та продаж іноземної валюти за рахунок коштів клієнтів );

- списання сум, передбачених законодавством;

- контроль експортно – імпортних операцій.

НЕТОРГОВІ ОПЕРАЦІЇ .

- купівля та продаж готівкової іноземної валюти та платіжних документів в іноземній валюті ;

- інкасо іноземної валюті та платіжних документів в іноземній валюті ;

- випуск та обслуговування пластикових карток клієнтів ;

- купівля ( оплата ) дорожніх чеків іноземних банків ;

- оплата грошових акредитивів та висунення аналогічних акредитивів;

- організація роботи і порядку проведення операцій в обмінних пунктах.

ОПЕРАЦІЇ ПО ЗАЛУЧЕННЮ ТА РОЗМІЩЕННЮ ВАЛЮТНИХ КОШТІВ.

- кредитні операції ;

- депозитні операції ;

- операції з цінними паперами ;

- лізингові операції ;

- форфейтингові операції ;

- факторингові.

106. Опис стратегій проведення опціонних угод. Можливість власника опціону кол або пут продавати або купляти валюту за фіксованою ціною забузпечуючи йому хедж, або спекулятивну позицію, у випадку опціона кол, якщо дійсна ціна суттєво зростає відносно ціни використання власник може використати право за контрактом та пролдати валюту по курсу спот для отримання прибутку. В другому випадку власник, що чекає зростання премії по опцону кол може продати контракт, отримавши при цьому прибуток, який буде приблизно = до того прибутку який би він отримав якщо б використав опціон. А потім продав валюту на ринку спот. Валютні опціони можуть викоритсовуватися для спекуляцій. Спекулянт покупець, може викоритстати опціон, або дозволити терміну по ньому вичерпатися. Спекулянт виконає опціон коли йому це вигідно, тобто коли ціна опціону буде вигіднішої ринкової. При зростанні ціни спот даної валюти по касовим операціям спекулянт власник опціону кол, може отримати все більше і більше прибуток. Потенційний прибуток не обмежений. Однак при зниженні ціни спот даної валюти власник опціону може його використати до вичерпання терміну. В цоьму випадку збитки власника опціону обмежуються величиною сплаченої премії. Спекулянт власник опціона пут сподівається продавати валюту по ціні виконання опціону, в той момент коли вона буде вище ринкової. Компанія яка зацікавлена в хеджерувані або спекуляціях на збільшенні вартості валюти може купити опціон кол. Це означає що валютні опціони можуть викоритсовуватися для хеджурування відкритих валютних позицій. Опціони по ф”ючерсам забезпечують особам що бажають провести хеджирування і спекулянтам третю можливість, якщо особа що збирається здійснити хеджурування має кортку позицію, в даній валюті і хоче захиститися від підвищення ціни даної валюти вона може купити опціон кол по ф”ючерсному контракту.

107. А рбітражні операції : поняття та види

Валютний арбітраж

- Операції з валютами з метою отримання прибутку через використання у визначений момент часу існуючих на фінансових ринках розривів між курсами і процентними ставками по касових і строкових операціях ( розрив повинен бути більший ніж величина операційних витрат )

- Основний принцип – купити фінансовий актив дешевше і продати його дорожче.

- Види :

- Часовий валютний арбітраж (валютна операція з метою отримання прибутку від різниці валютних курсів у часі )

- Просторовий ( часовий) валютний арбітраж ( передбачає отримання прибутку за рахунок різниці курсу валют на двох різних територіально віддалених ринках )

- Простий арбітраж ( виконується з двома валютами )

- Складний арбітраж ( крос – курсовий ) виконується з трьома і більше валютами ).

108. Ризики у зовнішній торгівлі.Зовн.торгівля включ. В себе як і рух товарів та і потоки послуг та капіталу між торговими партнерами та фін.установами. В силу того, що різні держави мають свої урядові правила регул-ня валютами, мовами при проведенні міжн.торгівлі певні проблеми та ризики. Різька зміна в політ відносинах між двома державами може нанести шкоду інтересам імпортерів та експортерів. Всезагальний аналіз ризиків повинен включати : географічний, валютний, політичний, інфляційний та процентний, ринковий та платіжний ризики. Географічний ризик – р., який виникає при здійсненні перевезення товарів по суші, морю, повітрі. Перевезення потребують певного часу і пов”язані з ризиками порчі, пожеж, зіткнення та затримок за причиною погодних умов. Однак, є можливість застахувати ці ризики. Валютний ризик. Коливавння курсів валют відображаються на витратах та прибутках операцій, що проводяться. Міжнар. Торгові компанії у цілях мінімізації несприятливого впливу валютних коливань можуть застрахувати валютний ризик, придбавши форвадні контракти або використавши інші страхові інструменти. Щоб уникнути В.р. багато екс-в та імп-в надають перевагу рахункам у валюті, яка більш стійка, навіть, якщо ця валюти не є валютою цієї країни. Політичний ризик. В серьозних випадках таких, як війна між державами, торгівля між ціми державами є неможливою. Однак, навіть при звичайних обставинах торгові компанії стикаються з полічним ризиком, якщо держава змінює торгову політику щодо тарифів та квот, обмежуючі імпорт та експорт, вводять спец. Податки. Інфляційниуй та процентний ризик. Інфляція може справити як і сприятливий, так і несприятливий вплив на прибутковість зовніш.торг.фірм. В цих випадках використовується метод “інфляц.очікувань”, який допомагає приблизно намітити ціну товару, але використ. Такої практики може стати перешкодою у придбанні товарів споживачами, закріпити, а й іноді усилити інф.очікування. Інф. Також впливає на процентні ставки, що в свою чергу відбивається на вартості фін-ня зовніш.торгівлі. Ринковий р. пов”язаний з проблемами, які відносяться до товарів, цін, конкуренції та споживчої купівельн. Спрожності. На експорт високоякісних продуктів можуть негативно вплинути товари-підробки, або імпортер може відмовитися від продуктів за причиною зміни споживчого попиту. Платіжний р. експортери стикаються при переданні товарів під консигнацію, при використанні акредитивів, а також при проблемах платіжного балансу та валютного курсу при якому держава може заблокувати здійснення зовніш. Виплат іноз.компаніям. Імпортер стикається з цим ризиком в міншому ступені, наприклад при оплаті наперед виникає певний ризик, що експортер не виконає умов контракту.