Смекни!
smekni.com

Экзаменационные вопросы по курсу Международное финансирование укр (стр. 4 из 17)

Характеристика фінансових зв”язків системи ТНК.171

Характеристика циклу руху грошової готівки ТНК.174

Характеристика Ямайської валютної системи.39

Центральні банки, як суб”єкт міжнародних фінансів.14

Чим можна пояснити швидкий ріст міжнародного руху капіталу?.6

Чому багатонаціональні корпорації переважно використовують “відкритий рахунок” замість акредитиву при проведенні операцій між підрозділами, розташованими у різних країнах?.129

Як змінювалось світове фінансове середовище на протязі останніх десятиліть ?.3

Які якісні зміни відбулися у міжнародному русі капіталу?.7

Якщо торгова операція буде фінансуватися на основі консигнації, то які будуть ризики та затрати для експортера та для імпортера ?.128

1 .Поняття та осн складові світ фінан. Взаємозв світ фін та світ ек середов.

С.Ф.-міжнар ргош сист, що постійно розвив та змін. Це стан платіж балансу окремих кр, модель ек зрост ведучих регіониі та кр світу. С.Ф.- це застосув різних ек засобів для досягнень максимал прибутку суб`єктамигосп-ня або загал варт їх капіт, що був вкладений в міжнар бізнес. Сівт фін сист має 5 складових: 1.С.Ф. середов; 2. Міжнар фін ринки; 3. Міжнар банк справа; 4.міжнар портфель інвест.

2,Поясніть корінні зміни світ ек середов після ІІ світ війни.

Після ІІ С.В. спостеріг постій зрост міжнар товарообміну. Обсяг світ експорту щорічно збільш на 5-6%. Розв. Міжнар торг супроводжуєтьсянарощуванням світ багатства. Інтенсифікація міжнар товарообміну відбув одночасно із посиленням міграц роб сили та збільш інвест. З кінця 1960-х- поч. 70-х р. Внаслідок поступового пом`якшення валют контролю полегшується доступ на націонал фін ринки для інозем інвесторів та емітентів з пром розвин кр. Фін потоки між кр, осн част яких склад портфель інвест, набувають значних розмірів. Все це сприяє й розв сист фін послуг у світ масштабі. Спостерігається широкомасштаб фін інтеграц кр, передусім пром розвинутих, яка за темпами розв випередж інтегр. в галузі торг.

3.Як змінюв. Світове фін. середов. на протязі останніх десятеріч.

Світове фінансове середовище стрімко змінювалось на протязі останніх десятиліть. Це ріст ринку євровалюти, розвиток загального європейського ринку, посилення ролі ТНК, міжнародні фінансові кризи, ряд нафтових криз, міжнародна криза заборгованості,розпад комуністичної системи в Радянському Союзі та країнах Східної Європи і їх перехід до ринкової економіки.

В світі посилився рух міжнародних капіталів. Частково ці зміни стали результатом коливань темпів економічного росту окремих держав.

На протязі 80-х років міжнародні потоки капіталу у США постійно збільшувались. Цей ріст сприяв глобалізації фінансових ринків провідних міжнародних центрів. Більш тісні взаємозв”язки між міжнародними центрами привели до фінансової революції, суть якої у збільшенні числа та ролі фінансових інститутів, фінансовій інтеграції та швидкому темпі застосування нових фінансових методів.

Ці зміни ставлять перед урядами, підприємствами, фінансовими інститутами та міжнародними організаціями нові задачі. США продовжує відчувати великий дефіцит бюджету та дефіцит торгового балансу. Активне сальдо торгового балансу Японії повинне бути направлене у продуктивні капіталовкладення в інших країнах. Країни, що розвиваються, повинні знайти можливості для обслуговування зовнішнього боргу, а також платити за постійне збільшення вартості імпортних товарів та капіталу. Країни з перехідною економікою у Східній Європі повинні зайняти відповідне місце в світовій ринковій системі. Нові індустріальні країни :

Східна Азія – Південна Корея, Гонконг, Сінгапур, Тайвань; країни Латинської Америки – Бразилія, Аргентина, Мексика повинні піднятися на передкризові економічні позиції. ТНК потрібно вирішити задачу максимілізації розподілу ресурсів та інші проблеми. Фінансові інститути потребують високоосвічених фінансових працівників для прийняття своєчасних рішень в умовах нестабільної ситуації на фінансових ринках. МВФ відіграє основну роль у міжнародних фінансах. Він повинен підтримувати життєздатність міжнародної системи платежів та обирати відповідну політику по відношенню до країн, що потребують кредитів. Крім цього виконувати координаційні функції у фінансовій політиці країн – учасниць.

4.Дайте хар-ку найважл аспектів С.Ф., та поясніть як вони пов`яз зі змін у світ ек структ.

Є 4 осн аспекта С.Ф.:

· С.Ф.дають аналіз фін сфери в світ масштабі, охоплюють всі 5 складових С.Ф. системи і зв`язки між ними.

· Пояснюють взаємодію фін опер на на світ рівні незалежно від того, де вони проводяться.

· Дають певний аналіз фін діял на макро-і мікрорівнях

· Припускають безперервність міжнар фін опер та його постійні змінні

5/6. Чим можна пояснити швидкий ріст міжнар руху капіт.

Фактори, що вплив на міжнар рух капіт:

· Темпи ек росту

· Торгова політ

· Скороч обсягів втруч дурж у функціонув фін ринків і проведення фін операцій

· зміни інвестиційних можливостей.

7. Які якісні зміни відбулися у міжнародному русі капіталу? За останні роки відмічені тенденції : 1. зміни у відносинах між сировиними, та промислово-розвинутими країнами. Тривалий спад в цінах на основні види сировини віднесений на рахунок змін у попиті та пропозиції; 2. перехід промислово-розв.країн від трудомісткого до науково-виробничого вир-ва, зростання інвестицій у людський капітал. У структурі зайнятості частка спеціальностейі, потребуючих високої кваліфікації за рахунок менш кваліфікованих робітників. Зростання автоматизації, комп”ютеризації та роботозації у промислово-розвинутих країнах викликав більш високий рівень зайнятості кваліфік. робітників.; 3. підвищення значення міжн. Руху капіталів у міжн. торгівлю. У світі відбувся велике зростання міжнар.руху капіталу, ніж міжн.торговлі, це зростання відобразилося на ринку валюти, ринку міжнар.облігацій і ринку іноз.валюти; 4. ріст ступеню диверсифікації діяльності багатонаціональних корпорацій в т.ч. міжнародне інвестування в СП та угоди про партнерство. ТНК розповсюдили свої організаційні, виробничі та маркетингові структури на іноземні країни, сприяючи руху товарів , послуг , капіталу та технологій між країнами.

8. Глобаліз фін ринку. Ключові аспекти фін револ.

З 1980р сист фін ринку функціонув на глобал рівні. Виникла світ фін мережа, що поєднала провідні фін центри різних кр: Нью- Й., Лондон, Токіо, Цюріх, Амстердам, Париж і т.д. Здійснення зв`язків між фін центрами здійснила фін революція, ключовими аспектами якої стали:

· глобальна присутність міжнар фін інститутів

· міжнар фін інтеграція

· швидкий розв фін іновацій (фін інов.- це створ нових фін інструм та технологій: інвест фонди відкритого типу, що вклад кошти в короткострок зобов`яз грош ринку, банк автомати, деривативи.)

9.Окреслить коло завдач, що постали перед урядами та ін.в результ. техн. прогресу фін. іновацій.

Ріст ринку євровалюти, розвиток загального європейського ринку, посилення ролі ТНК, міжнародні фінансові кризи, ряд нафтових криз, міжнародна криза заборгованості,розпад комуністичної системи в Радянському Союзі та країнах Східної Європи і їх перехід до ринкової економіки- Ці зміни ставлять перед урядами, підприємствами, фінансовими інститутами та міжнародними організаціями нові задачі. США продовжує відчувати великий дефіцит бюджету та дефіцит торгового балансу. Активне сальдо торгового балансу Японії повинне бути направлене у продуктивні капіталовкладення в інших країнах. Країни, що розвиваються, повинні знайти можливості для обслуговування зовнішнього боргу, а також платити за постійне збільшення вартості імпортних товарів та капіталу. Країни з перехідною економікою у Східній Європі повинні зайняти відповідне місце в світовій ринковій системі. Нові індустріальні країни : Східна Азія – Південна Корея, Гонконг, Сінгапур, Тайвань; країни Латинської Америки – Бразилія, Аргентина, Мексика повинні піднятися на передкризові економічні позиції. ТНК потрібно вирішити задачу максимілізації розподілу ресурсів та інші проблеми. Фінансові інститути потребують високоосвічених фінансових працівників для прийняття своєчасних рішень в умовах нестабільної ситуації на фінансових ринках. МВФ відіграє основну роль у міжнародних фінансах. Він повинен підтримувати життєздатність міжнародної системи платежів та обирати відповідну політику по відношенню до країн, що потребують кредитів. Крім цього виконувати координаційні функції у фінансовій політиці країн – учасниць.

10. Окреслить коло завдач, що постали перед урядами та ін.в результ. змін світ екон.

Ріст ринку євровалюти, розвиток загального європейського ринку, посилення ролі ТНК, міжнародні фінансові кризи, ряд нафтових криз, міжнародна криза заборгованості,розпад комуністичної системи в Радянському Союзі та країнах Східної Європи і їх перехід до ринкової економіки- Ці зміни ставлять перед урядами, підприємствами, фінансовими інститутами та міжнародними організаціями нові задачі. США продовжує відчувати великий дефіцит бюджету та дефіцит торгового балансу. Активне сальдо торгового балансу Японії повинне бути направлене у продуктивні капіталовкладення в інших країнах. Країни, що розвиваються, повинні знайти можливості для обслуговування зовнішнього боргу, а також платити за постійне збільшення вартості імпортних товарів та капіталу. Країни з перехідною економікою у Східній Європі повинні зайняти відповідне місце в світовій ринковій системі. Нові індустріальні країни : Східна Азія – Південна Корея, Гонконг, Сінгапур, Тайвань; країни Латинської Америки – Бразилія, Аргентина, Мексика повинні піднятися на передкризові економічні позиції. ТНК потрібно вирішити задачу максимілізації розподілу ресурсів та інші проблеми. Фінансові інститути потребують високоосвічених фінансових працівників для прийняття своєчасних рішень в умовах нестабільної ситуації на фінансових ринках. МВФ відіграє основну роль у міжнародних фінансах. Він повинен підтримувати життєздатність міжнародної системи платежів та обирати відповідну політику по відношенню до країн, що потребують кредитів. Крім цього виконувати координаційні функції у фінансовій політиці країн – учасниць.