Смекни!
smekni.com

Гроші 2 (стр. 15 из 60)

4.3 гр.

10 копійок – сплав на основі міді, діаметр 16.3 мм, товщина 1.2 мм, вага 1.7

25 копійок – сплав на основі міді, діаметр 20.8мм, товщине 1 мм, вага 2.9 гр.

50 копійок – сплав на основі міді, діаметр 23 мм, товщина 1.2 мм, вага

4.2 гр

Філософія захисту.

Метою будь – якого захисту, розміщеного на грошових знаках, є забезпечення такого рівня надійності, який служив би населенню та касирам інструментом – ідентифікатором. Окрема захисна ознака не є гарантованим захистом грошових знаків, тільки всі компоненти разом сприяють їх захисту..

Безсумнівною є аксіома стосовно виготовлення грошових знаків – якість є найкращим захистом від підробок грошей. Оригінальні методи друку, першокласні матеріали, кваліфіковані майстри роблять підробку грошових знаків наскільки важкою або наскільки дорогою, що такі дії не мають ніякого сенсу, Недарма багато фальшувальників грошей кажуть, що сучасні грошові знаки легше вкрасти , ніж підробити.

У різних країнах світу дискутується питання, чи слід повідомлювати громадян про всі елементи захисту, а також про появу у грошовому обігу підробок. Позиція Інтерполу зводиться до визнення доцільності неполіцейських методів боротьби з підробкою грошей. Лабораторні дослідження по виявленню підробок є підсумком здійсненого злочину і неефективні для розшуку і затриманням злочинців.

Українська гривня віготовляється на спеціальному білому папері, що не флюоресціює в ультрафіолетових променях (УФП). Розмір банкнот:

зразка 1992 року – 135 х 70 мм. зразка 1994 і наступних років 133 х 66 мм.

Різні спеціальні домішки надають паперу специфічну жорсткість та ―дзвінкість‖.

1.Водяний знак.

Ще у минулому сторіччі головним засобом боротьби з підробкою банкнот були водяні знаки. Постійне вдосконалення технології їх виготовлення забезпечило появу деякої їх різноманітності.

Існують такі види водяних знаків: світлий, темний, двотоновий та багатотоновий.

За розташуванням водяні знаки поділяються на локальні, загальні та бігучі.

За змістом вони можуть бути у вигляді портрета, малюнка, символа, їх синтезу тощо.

1 варіант. Однотоновий, світлий, загальний водяний знак – зображення світлими лініями малого герба України, тризуба, утворене внутрішньою структурою паперу, повторюється по всій площині банкноти. Розмір водяного знака 35 х 22 мм., відстань між знаками 35 мм., розмір кроку 45мм.

2 варіант. Багатотоновий , фіксований водяний знак – повторює портрет лицьової сторони банкноти.

2.Захисна стрічка.

Захисна стрічка занурюється в папір ще в процесі його виготовлення, в деяких випадках на неї наноситься номінал і належність до держави. Вона може повністю знаходитись у паперовій масі або періодично ―виринати ― на поверхню банкноти, а також мати металеві та дефракційне напилення або флюоресціювати в УФП.

1 варіант. Відсутня.

2 варіант. Захисна стрічка розташована в товщі паперу на відстані близько 15 мм від центру шириною від 0.8 до 1.3 мм і має мікротекст ―Україна‖ або номінал банкноти. На банкноті 20 грн. 6 разів виходить на поверхню банкноти в вигляді блискучої пунктирної лінії.

3.Кольорові волокна.

Для друкуванні банкнот з другої половини 19 століття почали застосовувати папір, винайдений американцем Джеймсом Вількоксом, з так званими ―локалізованими‖ волокнами. У процесі виробництва паперу на місця вільні від друку додавали найтонші кольорові шовкові волокна.

Сучасні грошові знаки забезпечуються волокнами, що здатні флюоресціювати в УФП.

1 варіант. Два вида кольорових волокон жовтого та блакитного кольору, хаотично розміщених в товщі та на поверхні з обох сторін банкноти. Волокна блакитного кольору видимі при природньому світлі, жовтого – при певному збільшенні, крім того вони флюоресціюють в УФП. Довжина волокон близько 6 мм.

2 варіант. На банкнотах 1 і 2 гривні та банкнотах зразка 1997 року видимі волокна блакитного та червоного кольорів довжиною близько 6 мм. На інших банкнотах волокна невидимі, але в УФП вони флюоресціюють блакитним та жовтим кольорами. Довжина волокон – близько 4 мм.

4.Поліграфічний друк з ефектом тактильного відчуття малюнка (рельєфний друк).

Для друкування банкнот використовують глибокий, плоский та високий друк. Глибокий та високий друк дозволяють отримати тримірне зображення, яке сприймається на дотик.

Рельєфний друк використано на банкнотах обох варіантів лише на лицьовому боці: національні візерунки, пртрети , тексти, номінали.

На банкнотах 1 гривня обох варіантів рельєфний друк не використовується.

5.Знак для людей з послабленим зором.

1 варіант. Відсутній.

2 варіант. Рельєфний елемент , розміщений у лівому нижньому кутку лицьового боку банкноти (крім банкноти 1 гривня) відчутний на дотик, за яким можна визначити номінальну вартість банкноти.

На банкноті 2 гривні – горизонтальна смужка, на банкноті 5 гривень – вертикальна смужка, на банкноті 10 гривень – дві горизонтальні паралельні смужки, на банкноті 20 гривень – рівносторонній трикутник, на банкноті 50 гривень – коло, на банкноті 100 гривень – чотирикутник, на банкноті 200 гривени – дві вертикальні перелельні смужки.

6.Кодоване, латентне зображення (кіп – ефект).

Кіп – ефект полягає в тому, що коли банкнота розглядається під кутом 90*, то цого невидно, але його можна побачити, коли кут зору стає дуже гострим.

1 варіант. У правому та лівому верхніх кутках лицьового боку банкноти номіналом від 2 до 20 гривеньв місцях цифрового зображення номіналу зошифроване кодоване зображення малого герба України.

2 варіант. В правому нижньому кутку лицьового боку банкнот номіналом 50, 100 та 200 гривень розташована золотиста розетка, на тлі якої закодоване зображення номіналу банкноти.

7.Накладні (суміщені) малюнки.

Сучасний рівень поліграфії дозволяє використовувати як елемент захисту так званий накладний малюнок. Суть його полягає в тому, що з лицьового та зворотнього боку банкноти друкуються різні зображення. При розгляданні банкноти на світло вони мають ідеально збігатися, доповнюючи одини одного, та утворюючи логічно закінчені сюжети.

1 варіант. Відсутні.

2 варіант. Елементи стилізованого зображення квітки в колі на лицьовому боці зліва і доповнюючі його елементи на зворотньому боці справа. На банкноті 20 гривень – квітка.

8.Антисканерна сітка.

Розташовані під різними кутами тонкі лінії, які при копіюванні або скануванні банкноти можуть утворювати на копії так званий ―муар‖ (захисні сітки).

1 варіант.Вся площина лицьового боку банкноти не зайнята візерунком та портретом

2 варіант. Вся площа лицьового боку банкноти не зайнята надписами, візерунками, портретом та купонним полем.

Ліве купонне поле зворотньої сторони банкноти.

9.Мікротекст.

У грошових знаків, як активний захист, використовується мікродрук, змістом якого, як правили, є номінал банкноти або належність до держави. Розташування мікротексту буває локальним, у вигляді фонової сітки або елементів малюнку. Мікродрук неозброєним оком сприймається як суцільна лінія.

1 варіант. Лицьовий бік. Під портретом, вздовж орнаменту розташована тонка лінія утворена мікротекстом ―Україна‖.

Фоном текстового номіналу є мікротекст слова ―Україна‖, який постійно повторюється.

2 варіант.Лицьовий бік. На банкноті 1 гривня з лівого краю купонного поля розміщено мікротекст слова ―Україна‖ , що повторюється.

Набанкнотах іншого номіналу фоном портрету є мікротекст слова ―НБУ‖.

У верхній частині лицьового боку під слловом ―Україна‖ та над словом ―Національний банк‖ розташована тонка лінія сформована мікротекстом ―Україна‖

10.Приховане зображення ―мультиплекс‖.

1 варіант. На всіх банкнотах в нижній частині лицьового боку справа і зліва від літерного номіналу приховане зображення відповідного цифрового номіналу.

На зворотньому боці банкнот з правої та лівої сторін лінійної горизонтальної сітки розміщено прихований прихований текст ―Україна‖.

Виявити означені приховані зображення можна за допомогою спеціального лінійного растра.

2 варіант. Відсутнє.

11.Знаки безперервного друку.

Знаки безперервного друку являють собою штрихи, символи або малюнки, що перетинають банкноту або малюнки, що розміщені по краях банкноти. При сполученні протилежних країв банкноти зображення утворює єдиний замкнений малюнок, який ідеально збігається в штрихах.

1 варіант. Відсутні.

2 варіант. На лицьовому боці банкнот розміщена одна, а на зворотньому дві вертикальних візерунчатих полоски. По краях банкнот номіналом 2, 5, 10 та 20 гривень розміщені частини візерунків. При суміщенні протилежних країв банкноти вони повинні співпадати утворюючи закінчений візерунок. На банкнотах 50, 100 та 200 гривень візерунчаті полоски розміщені тільки на зворотній стороні банкнот.

12.Райдужний (ірисний) друк.

На лицьовій та зворотній стороні банкноти поступовий перехід одного кольору захисної сітки, виконаної суцільними лініями без розривів , в інший.

Використовується на обох варіантах банкнот.

13.Орловський друк.

1 варіант. Відсутній.

2 варіант. З обох сторін банкноти різкий перехід фарби одного кольору в інший без розривів і зміщення ліній малюнка.

14.Магнітний захист.

Для виготовлення банкнот використовуються магнітні фарби, що використовують спеціальний пігмент. Місця покриті такою фарбою набувають певних магнітних якостей, що дозволяє не тільки сортувати та реєструвати банкноти, але й аналізувати їх на справжність.

1 варіант. Відсутній.

2 варіант. Серійний номер чорного кольору.

15.Інфрачервоний захист.

Для друку грошей використовують метамерні фарби, які прозорі в інфрачервоній смузі спектра.

1 варіант. Усі елементи прозорі, крім:

1 гривня. Лицьовий бік – локальні орнаменти зліва і справа від портрета.

2 гривні. Лицьовий бік – захисної сітки та орнаментів поряд з портретом.