Смекни!
smekni.com

Організація виробництва в підприємствах агропромислового комплексу (стр. 29 из 67)

Нормування окремого процесу праці можна виконати за допомогою хронографії (фотографії), воно включає такі етапи:

1. Підготовка до дослідження трудового процесу з одночасним вивченням санітарно-гігієнічних та психофізіологічних умов роботи.

2. Проведення хронографії.

3. Обробка й аналіз матеріалів хронографічного спостереження, виявлення резервів росту продуктивності праці.

4. Проектування раціональної організації процесу праці і структури робочого часу (норм часу).

5. Розрахунок норми виробітку і витрати матеріалів.

6. Виробничий інструктаж і впровадження нової організації праці й норм виробітку.

7. Перевірка на практиці нової організації процесу праці і норм виробітку.

Перед початком диференційованого вивчення процесу праці підбирають робітників і агрегат, виявляють стан засобів і предмета праці, детально знайомляться з організаційними і природними умовами. Усе це записується. Найбільш повноцінні матеріали зазвичай одержують при вивченні роботи передовиків.

Дані дослідження заносять у спостережний лист у строго встановленій послідовності, точно замірюють тривалість всіх операцій і простоїв, виявляючи при цьому умови виконання як усього процесу праці, так і окремих його частин. Одночасно вивчають швидкість руху, ширину робочого захоплення агрегату, темп роботи, а також умови, що впливають на ці фактори і на результати праці в цілому.

Матеріали попереднього вивчення трудового процесу і хронографії відображають у картці хронографії дня робітника й у спостережному листі. Виміри швидкості руху, ширини захоплення, глибини обробки тощо здійснюються 10-15 разів за зміну.

Після хронографії проводять первинну обробку матеріалів вивчення: підраховують тривалість усіх операцій і простоїв, обчислюють середні показники швидкості руху, ширини захоплення, глибини обробки (висоти зрізу), установлюють фактичну витрату палива, насіння й інших матеріалів, намічають класифікацію робочого часу зміни (шифр), відповідно до якої визначають сумарну тривалість однойменних операцій і простоїв, установлюють фактичний склад і структуру робочого часу (табл. 6.1).

Потім обчислюють показники продуктивності праці і використання машин. Фактичні і проектовані показники використання агрегату на посіві ячменю наведені у табл. 6.2.

Після підведення підсумків приступають до аналізу матеріалів спостережень, що проводиться в такій послідовності: зіставляють фактичну тривалість робочого дня з встановленим розпорядком і виявляють причини розбіжності; оцінюють структуру робочого часу в цілому - з'ясовують, наскільки велика питома вага часу простоїв і роботи; встановлюють конкретні


Таблиця 6.1

Склад та структура робочого часу на посіві ячменю в дослідному господарстві "Запорізьке"

Витрати часу за елементами робіт Тривалість посіву
до раціоналізації Після раціоналізації
Хвилин % хвилин %
Час роботи 581 90,6 420 100,
Підготовчо-заключна праця, всього 15 2,4 30 7,1
У тому числі:
щозмінне технічне обслуговування 15 2,4 20 4,7
основне заправлення трактора - - 10 2,4
Основна праця, усього 505 78,8 346 82,3
Допоміжна праця, усього 57 8,8 39 9,3
У тому числі:
поворот 13 2,0 9 2,2
засипання насіння і добрив 44 6,8 30 7,1
Холості переїзди, усього - - - -
У тому числі:
від бригади до ділянки - - - -
від ділянки до ділянки - - - -
Допоміжна праця 4 0,6 5 1,2
Простої та перерви 60 9,4 - -
Трудові перерви, усього - - - -
У тому числі:
установлені - - - -
неустановлені - - - -
Технічні простої, усього 22 3,5 - -
Організаційні простої 38 5,9 - -
У тому числі через:
несвоєчасність розпорядження - - - -
відсутність насіння 38 5,9
запізнення робітників - - - -
Випадкові простої - - - -
Усього витрат робочого часу 641 100,0 420 100,0
Обідня перерва 16 - 30 -
Час зміни 657 - 450 -

Таблиця 6.2

Показники використання агрегату на посіві ячменю перехресним способом

Показники Фактичні Проектні
Початок праці, час 7-28 7-00
Кінець праці, час 18-25 14-30
Загальна тривалість зміни, час 10-57 7-30
Робочий час без перерв на сніданки, час 10-41 7-00
Тривалість основної роботи, час 8-25 5-46
Коефіцієнт використання робочого часу, % 78,8 82,3
Змінний виробіток, га 57 42
Змінний виробіток, % до норми 135,7 100
Виробіток за годину основної роботи, га 6,8 7,7
Виробіток за годину робочого часу, га 5,3 6,0
Витрати матеріалів:
палива усього за зміну, кг 120 92
палива на 1 га, кг 2,4 2,2
насіння за зміну, т 5,0 3,8

причини простоїв і визначають можливість збільшення тривалості основної роботи за рахунок їхнього усунення, намічають заходи для ліквідації простоїв; аналізують кожен елемент нормованого робочого часу і виявляють можливість збільшення тривалості основної роботи за рахунок швидкого виконання інших частин трудового процесу на основі правильної їхньої організації; аналізують тривалість окремих операцій, установлюють ступінь і причини коливання цієї тривалості; виявляють погодженість взаємозалежних частин процесів праці; установлюють ступінь впливу умов, прийомів і способів виконання операцій, а також інших факторів на витрати часу і на тривалість важкої фізичної праці; виявляють і усувають зайві прийоми і рухи, викликані неправильною організацією роботи і незручною позою виконавця; намічають заходи по полегшенню праці; встановлюють доцільність прийнятого поділу праці і можливість поєднання обов'язків виконавців для підвищення продуктивності праці при гарній якості роботи; вивчають можливість і рекомендують поєднання різних операцій у часі; визначають ступінь використання технічних параметрів машин; виявляють можливість заміни машин, знарядь, пристосувань і устаткування іншими, більш продуктивними; аналізують тривалість відпочинку і чергування його з роботою; установлюють вплив фактичного режиму на стомлюваність і наступну працездатність виконавця; визначають ступінь * впливу на працездатність виконавця фактичних санітарно-гігієнічних умов праці; формулюють висновки і пропозиції по поліпшенню використання машин і робочого часу, а також по удосконалюванню організації трудового процесу й окремих його частин у послідовності, що відповідає порядку аналізу.

Проектування раціональної організації трудового процесу і норм витрат праці передбачає встановлення кращих прийомів і способів роботи й усунення всіх непродуктивних витрат робочого часу на основі дотримання принципів наукової організації трудових процесів, вишукування джерел збільшення частки й абсолютної тривалості основної роботи, а також виявлення інших шляхів підвищення продуктивності і полегшення праці виконавців. Вихідними служать матеріали не менш як трьох доброякісних хронографічних спостережень, досвід передовиків, типові нормативні таблиці й інший довідковий матеріал.

При нормуванні в розрахунок беруться середньопрогресивні норми витрати часу, що відбивають технічні можливості машин і доступні сумлінно працюючим виконавцям при правильній організації виконання як окремих операцій, так і всього процесу в цілому.

Норму основного робочого часу в розрахунку на гектар польових робіт визначають за формулою:

де: Vp - проектована швидкість руху, м/ч;

Вр - ширина захоплення агрегату, м.

При визначенні норми часу в розрахунку на гектар для виконання допоміжної роботи раціональну тривалість кожної операції множать на фактичне число її випадків (за матеріалами хронографії) і поділяють на фактичний виробіток за зміну. Після такого розрахунку визначають питому вагу (%) основної роботи і кожної допоміжної операції в загальних витратах часу на всі періодично (циклічно) повторювані операції, а потім установлюють їхню абсолютну тривалість. У нашому прикладі на гектар посіву ячменю витрати робочого часу на основну роботу складають 8,29 хв, на засипання насіння - 0,70, на поворот - 0,24 і всього - 9,23 хв. Питома вага основної роботи дорівнює 89,8%, засипання насіння - 7,5 і повороту -2,6%. Для визначення загальної тривалості основної і допоміжної роботи за зміну від тривалості робочого дня віднімають норматив часу на підготовчо-заключну роботу й інші циклічно не повторювані нормовані елементи. У нашому прикладі вона дорівнює: 420-(30 + 5) = 385 хв. При цьому основна робота за семи часовий робочий день займе 346 хв. (385 х 0,898), чи 82,3%.