Смекни!
smekni.com

Аналіз та шляхи покращення позиції підприємства на світовому ринку (на прикладі дочірньої компанії "Українська горілочна компанія NEMIROFF") (стр. 13 из 22)

У компанії Nemiroff високі показники продажів пояснюють відкриттям торік у Росії власних торгових домів. "У 2006 році нам удалося зберегти лідируючі позиції в Росії, незважаючи на непросту ситуацію на російському алкогольному ринку, - відзначає голова ради директорів Nemiroff Олександр Глусь. - Щоб задовольнити зростаючий споживчий попит, торік ми відкрили нові торгові доми Nemiroff у найбільших регіональних центрах країни і поліпшили супровід дистрибуції". Завдяки вжитим заходам у 2006 році на території Росії компанія реалізувала продукції на суму 260 млн дол., продукція Nemiroff стала лідером по обсязі продажів у грошовому вираженні й у сегменті Low-Premium (від 240 до 400 руб. за літр). Торік частка бренда склала 4,46%.

30 січня 2007 року Національна Алкогольна Асоціація (НАА) Росії опублікувала дані по імпорті алкогольної продукції за 2006 рік. За підсумками року компанія Nemiroff зберегла за собою позицію лідера зі значним відривом від найближчих конкурентів. Частка компанії в загальному обсязі завезеної в РФ міцній алкогольній продукції (139 млн. літрів) перевищила 14%. З огляду на, що усього спиртних напоїв у Росію в 2006 році було завезено на суму 732 млн. USD, частка продукції Nemiroff у грошовому еквіваленті склала близько 8%.

"Настільки високі результати були досягнуті компанією Nemiroff не тільки завдяки оціненому росіянами стабільній, бездоганному якості наших напоїв і їхньому високому захисту від фальсифікації, але і за рахунок успішно проведеної в 2006 році реорганізації системи дистрибуції, - відзначив Голова Ради директорів Nemiroff Холдинг Олександр Глусь. - У 2006 році ми реалізували великий проект по створенню власних торгових домів у ключових регіонах Росії: Санкт-Петербурзі, Ростову-на-Дону, Екатеринбурге і Новосибірську. У найближчих планах компанії Nemiroff, що вже поставляє продукцію в 55 країн світу, - подальше розширення географії продажів, будівництво лікеро-горілчаного заводу в Росії, випуск на ринок нових марок напоїв".

Придбання статусу імпортера міцного алкоголю №1 у Російській Федерації стало можливим завдяки послідовній реалізації багаторічної стратегії компанії Nemiroff, спрямованої на розширення своєї присутності на міжнародних горілочних ринках, самим великим з яких є ринок Росії. За даними досліджень споживчих переваг, проведеним TNS Gallup Media у Росії в травні 2006 р., горілка Nemiroff визнана самої споживаної росіянами імпортною горілкою. ТМ Nemiroff також визнана лідером споживчих переваг росіян, відповідно до рейтингу ВЦИОМ за липень минулого року. У 2006 ТМ Nemiroff упевнено закріпила свої позиції в трійці самих продаваних горілочних брендов у Росії. Частка продажів горілок Nemiroff на російському ринку, за даними дослідницького агентства ACNielsen, у натуральному вираженні складає 3,3%.

На світовому ринку компанія Nemiroff також досягла істотних успіхів, ставши першим українським брендом, що зумів піднятися на другу ступінь у світовому алкогольному рейтингу горілочних брендов лідерів з обсягом продажів у 9,3 млн. кейсів (девятилітрових шухляд). Такі дані в 2006 році обнародував авторитетний американський журнал Impact у своєму рейтингу "VODKA - ТОР 20 Brands Worldwide". Лідерські позиції Nemiroff на світовому ринку підтверджені ведучим європейським галузевим виданням IWSR Drinks Record (Великобританія).

*Статус "міжнародний" одержує бренд, не менш 30% продукції якого експортується.

За даними дослідження споживчого ринку Росії у категорії горілка, ТМ Nemiroff по обсязі продажів у грошовому вираженні займає лідируючі позиції. Другу після Nemiroff рядок рейтингу "Total vodka in Russia" зайняла бренд "Зелена марка". Частка продукції під цим брендом склала 4,60%. Третє місце належить "Путинке" з часток 4,18%. Залишив за бренд Nemiroff і представленим у рейтингу імпортерів - "Союз Виктан" і "Мягков", що зайняли 4 і 9 місця відповідно. (табл.2.4).


Таблиця 2.4

Total vodka in Russia.

Бренд Частка в обсязі продажів,%
1 Nemiroff 4,46%
2 Путинка 4,18%
3 Союз Виктан 3,29%
4 Парламент 1,85%
5 Мягков 1,75%
6 Флагман 0,30%
7 Біла берізка 0,21%
8 Ять 0,18%
9 Хортиця 0,17%
10 Висота 0,13%

Джерело: компанія ACNielsen Як повідомляє ACNielsen, продукція Nemiroff лідирує також по обсягах продажів у грошовому вираженні в самому быстрорастущем і престижному сегменті алкогольного ринку Росії - Low-Premium Vodka (від 240 до 400 руб за 1 літр) (табл.2.5). У 2006 році частка Nemiroff у сегменті "преміальної" продукції склала 4,46%.

Таблиця 2.5

Low-Premium vodka in Russia

Бренд Частка в обсязі продажів,%
1 Nemiroff 4,46%
2 Путинка 4,18%
3 Союз Виктан 3,29%
4 Парламент 1,85%
5 Мягков 1,75%
6 Флагман 0,30%
7 Біла берізка 0,21%
8 Ять 0,18%
9 Хортиця 0,17%
10 Висота 0,13%

Розділ 3. Шляхи вдосконалення стратегії та бізнес-процесів розширення експорту продукції дп “українська горілчана компанія nemiroff” на світові ринки

3.1 Концепція та економічне обґрунтування напрямків розширення частки та географії присутності продукції ДП “Українська горілчана компанія NEMIROFF” на світовому ринку

Обсяг реалізації компанії Nemiroff, найбільшого виробника лікеро-горілчаної продукції в Україні, у 2006 році склав $407,8 млн. В 2005 році обіг становив $397 млн. З огляду на те, що в 2004 обіг компанії становив $202 млн., завдяки активній зовнішньоторговельній діяльності компанії Nemiroff всього за два роки обсяг реалізації продукції вдалося подвоїти, повідомляє прес-служба компанії.

За результатами другої хвилі щорічних досліджень споживчих переваг росіян Маrкеtіng Іndех, що проводить маркетингова компанія TNS Gallup Media, алкогольні напої компанії Nemiroff входять у число самих споживаних у Росії. Nemiroff займає перші місця в рейтингах TNS, випереджаючи такі імениті світові бренды, як Absolut і Smirnoff.

За результатами даного дослідження бренд Nemiroff очолює рейтинг "Частка споживаючу марку" у групі чоловіків 25-45 років з доходом середній і вище за середнє. Продукцію Nemiroff предпочитают 28,9% опитаних чоловіків вікової категорії 25-45 років з доходом середній і вище за середнє.28,5% опитаних вибирають "Гжелку" і 20,2% споживають "Путинку".

У рейтингу "Знання марок горілки в Росії" у групі чоловіків 25-45 років з доходом середній і вище за середнє компанія Nemiroff займає друге місце, випередивши шведську горілку Absolut. Відповідно до результатів опитування, ТМ Nemiroff знають 58,3% чоловіків вікової категорії 25-45 з доходом середній і вище за середнє, у той час як бренд Absolut довідаються 54,9%. Першу позицію займає ТМ "Гжелка", що знають 60,3% опитаних.

У Москві 1-го лютого 2007 року на урочистій церемонії вручення нагород у рамках міжнародної програми "Superbrands" за 2006 рік компанії Nemiroff був привласнений статус "Супербренд" у категорії "Business to customer - споживчий ринок". За підсумками минулого року компанія Nemiroff також включена в знаменитий збірник "Супербренди російського споживчого ринку".

Таким чином, українська компанія Nemiroff, що закріпила за собою репутацію виробника світового рівня, у черговий раз одержала експертне підтвердження статусу однієї з найбільш авторитетних і респектабельних компаній, що завоювали визнання і любов російських споживачів. У число власників титулу "Супербренд" входять найбільш процвітаючі торговельні марки, що з'явилися в Росії в останні роки і сьогодні утворяють особливу групу бренд-лидерів споживчого ринку. У їхньому списку "Аерофлот", "Альфа-Банк", Pepsi, Salamander, Hewlett-Packard, MasterCard і інші.

"Для нас коштовно бути учасниками подібного елітного клуба, в оточенні настільки ж престижних брендов і шанованих компаній, - підкреслив Голова Ради директорів компанії Nemiroff Олександр Глусь, - Це означає авторитетне визнання досягнень компанії Nemiroff, її високої репутації. Ми з власного досвіду знаємо, як важко завоювати і міцно утримувати лідерські позиції в будь-якій сфері сучасного бізнесу. Завдяки стабільній бездоганній якості, унікальним авторським рецептурам, надійному захистові від фальсифікацій і продуманої стратегії міжнародного розвитку бренда, продукція Nemiroff успішно завойовує серця споживачів у більш ніж 50 країнах світу, у числі яких і горілочний ринок №1 у світі - Росія".

На українському горілочному ринку перемінилися лідери. За даними Союзу оптовиків і виробників алкоголю і тютюну (СОПАТ), на перше місце по продажах горілки вийшла "Хортиця", а по обсягах виробництва - корпорація "Олімп". Утім, торішній лідер по обох показниках "Союз-Виктан" не в образі: компанія показала високі фінансові результати за рахунок продажів на російському ринку. Згідно опублікованим учора даним асоціації СОПАТ, у 2006 році перша трійка виробників горілки і горілочної продукції на Україні кардинально змінилася. На перше місце по обсязі виробництва вийшла корпорація "Олімп", що займав роком раніше другу позицію, з четвертого на друге місце піднявся "Імідж Холдинг" (ТМ "Хортиця"). При цьому Nemiroff зберіг третю позицію. Компанія "Союз-Виктан", що була лідером ринку по виробництву в 2005 році, зайняла лише четверте місце.

Показники продажів компаніями горілки виглядають трохи інакше. На перше місце піднялася "Хортиця", що торік займала друге місце. "Союз-Віктан" за підсумками 2006 року став другим, а компанія Nemiroff зберегла третю позицію. При цьому лідер ринку по виробництву - корпорація "Олімп" у десятку найбільших продавців горілки не входить. Правда, у суміжному сегменті напоїв зі змістом спирту 8,5-25% компанія збільшила свою частку на ринку з 51,3% до 66,4%.