Смекни!
smekni.com

Аналіз та шляхи покращення позиції підприємства на світовому ринку (на прикладі дочірньої компанії "Українська горілочна компанія NEMIROFF") (стр. 14 из 22)

На Україні видано 97 ліцензій на виробництво алкоголю. За даними асоціації СОПАТ, загальний обсяг виробництва алкогольної продукції в 2006 році склав 49,4 млн дал, що лише на 2,3% більше, ніж роком раніше. Для порівняння - приріст виробництва в 2005 році відносно 2004 року склав 15%. При цьому обсяг експорту алкогольної продукції в 2006 році ставив $191,9 млн проти $244,6 млн 2005 року.

У компаніях "Союз-Виктан" і Nemiroff заявили, що зниження обсягів продажів на внутрішньому ринку на їхніх фінансових показниках не відбилося. "'Союз-Виктан' - міжнародна компанія, і позитивна динаміка росту сумарних продажів компанії на всіх ринках нас улаштовує",- сказав начальник відділу по зв'язках із громадськістю компанії Сергій Блажко. При цьому він послався на обсяг виробництва "Союз-Виктана" у Росії, що торік виріс з 533 тис. дав до 3,011 млн дав. У компанії Nemiroff повідомили, що обсяг продажів у Росії торік удалося зберегти, а рентабельність українського бізнесу компанії підвищилася за рахунок запуску преміальних марок.

Фінансовий оборот "Союз-Виктана" у 2006 році склав $580 млн ($420 млн роком раніше), Nemiroff - $407,8 млн ($397 млн), ТМ "Хортиця" - 2 млрд грн (1,2 млрд грн). Фінансові показники "Олімпу" за 2006 рік не розголошуються.

Учасники ринку зв'язують ріст обсягів продажів "Хортиці" зі значними витратами на маркетинг. "Вони витрачають на рекламу більше, ніж всі інші виробники горілки",- затверджує директор по маркетингу компанії "Олімп" Олексій Филановский. У самій компанії також пояснюють поліпшення своїх показників ефективним маркетингом і дистрибуцією. Утім, по оцінках директора рекламного агентства Starcom Костянтина Стрюкова, бюджет "Хортици" не перевищує бюджет Nemiroff і складає біля $15 млн. Хоча візуально присутність 'Хортиці' у ЗМІ здається гнітючою, витрати компанії порівнянні з іншими гравцями ринку. "Хортиця" не використовує, наприклад, дороге спонсорство боксу, як це робить Nemiroff, при цьому витрачає порівнянні гроші на спонсорство спортивних новин, досягаючи більшого ефекту".

Стратегії компаній на поточний 2007 рік також виявилися відмінними. "Цього року ми мають намір збільшити частку експорту виробленої продукції в два рази (при нинішній частці 7,49%)",- повідомив фінансовий директор "Хортици" Юрій Сухина. Nemiroff планує продовжити розвиток преміального сегменту і підсилити його новими брендами. "Наприкінці жовтня 2006 року ми обновили лінійку горілки премиум-класса, а влітку вивели нову марку 'Премиум Lime'. Ця стратегія компанії збережеться і цього року",- розповіли в Nemiroff. У "Олімпу" запуск нових торговельних марок не планують. "У нас збалансований портфель, нових брендів цього року не з'явиться. Замість цього будемо вводити нові лінійки під існуючими марками",- говорить Олексій Филановский.

У 2007 році компанія Nemiroff має намір усталити своє положення на американському ринку. Ціль компанії - вийти на національний рівень продажів у США, створивши конкуренцію таким брендам, як Absolut і Smirnoff. При цьому Nemiroff не виключає можливості створення спільного підприємства з одним зі світових виробників алкоголю.

За даними Nemiroff, у 2005 році було зроблено 8,33 млн дав алкоголю, експорт склав 5,04 млн дав. Чистий прибуток компанії в 2005 році - 5 млн дол., оборот - 397,1 млн дол. Підсумки 2006 року поки не підведені.

Програма Nemiroff по виходу на національний американський ринок почне діяти вже цього року. "На етнічному американському ринку, де основними споживачами горілки є емігранти зі СРСР, ми успішно конкуруємо з виробниками з Росії й України, - розповів РБК daily голова ради директорів холдингу Nemiroff Олександр Глусь. - Але нас цікавить вихід на загальноамериканський ринок спиртного, де виробників з території СНД немає. От отут ми і вступаємо в конкуренцію зі світовими брендами". За його словами, обсяг інвестицій у цей проект складе як мінімум 30 млн дол.

В українській компанії не виключають, що одним зі шляхів досягнення мети може стати угода про співробітництво, у тому числі і створення СП із великою компанією світового масштабу, що є власником топових брендов у різних категоріях алкоголю і яка вже є могутнім оператором на глобальному ринку. "Компанія Nemiroff постійно веде переговори з найбільшими світовими гравцями алкогольного ринку", - заявив г-н Глусь. На сьогоднішній день самими значимими гравцями світового ринку алкоголю є такі компанії, як Diageo і Bacardi-Martini.

За даними американської Adams Liquor Handbook за 2005 рік, серед горілочних брендов лідерами на ринку США були Smirnoff (17,6%), Absolut (10%), Grey Goose (4,5%). З російських брендов у числі лідерів відзначене тільки Stolichnaya (виробництво S. P.I. Group), їй належить 4,3% ринку. Згідно з прогнозом Euromonitor, американський ринок горілки протягом найближчих чотирьох років виросте на третину, до 16,7 млрд дол. у 2010 році.

Президент S. P.I. Group Андрій Скурихин вважає, що Nemiroff буде складно вийти на національний рівень продажів. Головною перешкодою на шляху українців він вважає величезну конкуренцію, що не йде ні в яке порівняння з російським або українським ринками.

3.2 Синтез регресійних моделей прогнозу обсягів експорту в ДП "Українська горілчана компанія NEMIROFF"

Синтез регресійних моделей як одновимірна лінійна регресійна модель представляється у вигляді рівняння [71]:

, (3.1)

де

- постійна складова доходу
(початок відліку);

- коефіцієнт регресії;

- відхилення фактичних значень доходу
від оцінки (математичного сподівання)
середньої величини доходу в і-тий період.

Існують різні способи оцінювання параметрів регресії. Найпростішим, найуніверсальнішим є метод найменших квадратів [71]. За цим методом параметри визначаються виходячи з умови, що найкраще наближення, яке мають забезпечувати параметри регресії, досягається, коли сума квадратів різниць

між фактичними значеннями доходу та його оцінками є мінімальною, що можна записати як

. (3.2)

Відмітимо, що залишкова варіація (3.5) є функціоналом

від параметрів регресійного рівняння:

(3.3)

За методом найменших квадратів параметри регресії

і
є розв’язком системи двох нормальних рівнянь [71]:

, (3.4)

.

Розв’язок цієї системи має вигляд:

, (3.8)

.

Середньоквадратична помилка регресії, знаходиться за формулою

, (3.5)

Коефіцієнт детермінації для даної моделі

(3.6)

повинен дорівнювати:

>0,75 - сильний кореляційний зв’зок, 0,36>
>0,75 - кореляційний зв’язок середньої щільності;
<0,36 - кореляційній зв’язок низької щільності [71].

На рис.3.1 - 3.8 наведені результати регресійного аналізу динаміки обсягів реалізації горілчаної продукції ДП "УГК" у 2003 - 2005 роках на експорт та на внутрішній ринок (помісячна динаміка) у вигляді лінійної одновимірної моделі Y=f (X1), виконані за допомогою стандартних функцій “електронних таблиць" EXCEL-2000.

Як показують результати проведеного аналізу:

1. За 2003 - 2005 рік частка експорту в реалізованій продукції підвищилась з 30% (2003) до 65% (2005), при цьому лінійна регресія добре описує процес зростання експортної частки (коефіцієнт детермінації вище 0,7);

2. Обсяги реалізації горілчаної продукції на експорт зросли з рівня 1,822 млн. дал у 2003 році до 3,259 млн. дал. у 2004 році та до 5,126 млн. дал у 2005 році. При обсягах контейнера до 9800 пляшок експортна відгрузка в день досягає 10 контейнерів на добу, тобто нагрузка на митний відділ ДП "УГК NEMIROFF" зросла в 4 рази.

3. Аналіз коефіцієнта сезонності реалізації продукції відносно середньорічного місячного обсягу реалізації дозволила отримати по експорту та внутрішньому ринку стійку нелінійну функцію прогнозу:

зростання від 0,6 до 1,0 у першому кварталі (внутрішній ринок);

стабілізація на середньому рівні 1,0 у 2 та 3 кварталах (внутрішній ринок);

зростання з рівня 1,0 до рівня 1,6 у останній місяць року (внутрішній ринок);

зростання від 0,6 до 0,9 у першому кварталі (експорт);

падіння до рівня 0,8 у 2 кварталі (експорт);