Смекни!
smekni.com

Рекламне звернення як різновид комунікації (стр. 7 из 11)

У реклами в газетах є свої переваги: охоплення ринку, можливість порівняння цін, позитивне ставлення споживачів, гнучкість і взаємодія між національною рекламою й місцевими роздрібними торговцями.

Безсумнівно найочевиднішою перевагою є велике охоплення ринку, забезпечуване газетами. Коли рекламодавець бажає звернутися до місцевих або регіональних ринків, газети пропонують надзвичайно ефективний спосіб зробити це з низькими витратами. Газети надають можливість для своєчасної демонстрації рекламного оголошення великому сегменту.

Споживачі вважають газети важливим джерелом інформації про товари. Багато хто використовує газети для порівняння цін. Споживачі самі вибирають, яку їм читати газету, коли і як. У результаті вони дуже позитивно ставляться до газетної реклами.

«Читатели воспринимают газеты – включая рекламные объявления – как ближайшие, своевременные и достоверные источники информации. Читатели перелистывают страницы, закладывают или вырезают статьи, делают пометки на полях и пересматривают содержание газет на первой странице, выбирая их интересующую информацию. Такой подход общества к восприятию данного СМИ раскрывает перед рекламодателем практически неограниченные творческие возможности» [1, с.93].

Доречно відзначити рекламну політику «Донецьких новостей», що рекламує себе як «газету №1 у Донбасі». Найдорожча – макетна реклама, розташована на зовнішній та внутрішній сторонах кольоровою обкладинки. Гнучкість є головною силою подачі рекламі: різні розміри, багатобарвні оголошення, вільні вставки. Інформаційні оголошення та макетна реклама, окрім газети, друкується у малоформатному додатку «Телик».

Тут розміщена реклама відомого національного виробника «Садочок», комерційної фірми «Укравто», китайської корпорації «Хуа Шен». Найбільш оригінальна за візуальним креативом реклама банку «Форум» та дієвого засобу від храпу – «Асонора».

Газета «Донецкие новости» сама по собі є комбінацією рекламних засобів, вона створює відмінний міст між національним рекламодавцем та місцевим роздрібним торговцем.

Журнал – ще один з медіаносіїв в рекламі у пресі.

Реклама в журналах вражає різноманіттям яскравих, барвистих зображень і безмежними можливостями втілення творчої ідеї. В журналах фотографії використовують частіше за малюнки, адже вони володіють більшою реалістичністю і, як результат, більшою ефективністю.

Для прикладу ми обрали журнал для підлітків "YES". В цьому журналі ми спостерігаємо рекламні звернення саме для молоді, рекламуються товари, які безпосередньо потрібні цій віковій категорії: молодіжна косметика, яка сприяє захисту шкіри, засоби гігієни, одяг, тощо.

Текст даного рекламного звертання "Красива, чиста шкіра та ВІН – це все, що мені потрібно!» - це всього лише мовна гра, проте, в цій фразі сформульована УТП (унікальна торгова пропозиція). Цей нюанс легко помічає підсвідомість, примушуючи свідомість. Багато молоді занепокоєні станом своєї шкіри, і тому, побачивши це звернення, багато дівчат обов'язково придбають цю антибактеріальну пудру "clearface" щоб позбавитися проблем шкіри і в першу чергу сподобатися ЙОМУ, бо в підлітковому віці питання кохання у багатьох стоїть на першому місці.

Журнали «Наталі»,«Magazin»,«Единственная», «YES» пропонують гнучкість як для читання, так і для реклами. Вони охоплюють повний діапазон різних можливостей, можливе охоплення по всій країні або використання місцевих випусків. Кожен журнал має свій підхід і тональність. Рекламодавець може вибрати великий формат, чорно-біле виконання, вставки від редакції: дрібний формат, багатобарвний плакат, карикатуру або інший можливий варіант [Додаток № ].

Колірна гама журналу доставляє читачеві чимало задоволення. Ніде колір не виглядає краще, ніж на глянсових сторінках журналу. Колір у таких журналах, як "Наталї", підсилює образи і створює ефект присутності. Наприклад реклама засобу для волосся "WELLAFLEX" має червоно-рожевий колір, який в першу чергу привертає до себе увагу.

Якщо рекламодавець хоче, щоб його оголошенню вірили і сприймали всерйоз, журнали можуть підсилити це враження.

Люди вірять тому, що написано в журналах. Журнали мають сталість. Рекламодавцю, що хоче залишити про себе враження в читача, журнали надають можливіть оцінити рекламу у всіх деталях. Рекламні оголошення можуть донести досить складну і повну ідею і виступати ефективними засобами комунікації. Реклама є не тільки натяком на необхідність того або іншого товару, вона несе всю інформацію, яка вам необхідна. В травневому номері журналу "Наталї", розміщена реклама засобу по догляду за нігтями і руками «MAVALA», де поряд з малюнком йде цікава інформація про цей продукт, для чого він, яка його ефективність, результат після використання. Нижче адреси аптек, де можна придбати цей товар. Така реклама дуже ефективна, бо споживачі не тільки бачать на малюнку здорові та охайні руки, але й дізнається як його руки і нігті можуть теж придбати такий зовнішній вигляд. Розміщення креативної реклами у журналах може також підняти престиж даного видання. Журнали є найбільш вибірковим із усіх засобів масової інформації, крім поштової реклами. Спрямованість журналів "Наталї"«Единственная», «YES» та інших надає читацьку аудиторію і дозволяє рекламодавцям створити цільову рекламну кампанію. Невже може бути невигідним розміщення в жіночому журналі реклами косметики, модного жіночого одягу й ін. Це, у будь-якому випадку принесе прибуток. Більшість жінок дуже зайняті роботою, їм ніколи ходити по магазинах, вишукуючи новинки моди. Журнал саме до речі, його обов'язково відкриє жінка перед сном або на перерві, щоб розслабитися. І якщо, вона побачить щось цікаве для себе, то обов'язковоце купить. Як це ми бачимо на прикладі журналу «Magazin» №12 2009 р, де рекламується косметика «денної красуні» та «королеви ночі», а також косметика «Avon» [Додаток № ].

Незважаючи на те, що журнали мають прекрасні можливості для рекламодавців, у них свої недоліки. Миттєвість у подачі матеріалів газетами нездійсненна в журналі. Журнали також не мають такого великого географічного охоплення або локального розповсюдження газет. Не володіють вони і національним охопленням радіо- і телеефіру. За допомогою журналу неможливо забезпечити високу частотність або приступність масової читацької аудиторії за низькою ціною. Таким чином, маються наступні недоліки журналів:

Реклама в журналах вимагає тривалого підготовчого періоду. Друкований простір повинен бути придбаний, а реклама підготовлена задовго до дати публікації - іноді до трьох місяців. Щотижневі журнали, особливо ті, що приймають замовлення на кольорову рекламу, найчастіше вимагають, щоб рекламні матеріали були їм надані за кілька тижнів до дати публікації. Після визначеної дати неможливо ввести зміни в текст або виконання рекламного оголошення. Деякі журнали намагаються усунути цей недолік, надаючи рекламодавцеві укорочений графік розміщення реклами і внесення змін.

Журнали не дуже ефективні в плані охоплення і частотності. У випадках, коли вибірковість не є основним маркетинговим розумінням, використання спеціалізованих журналів занадто дороге для охоплення широких мас читачів. Частотність може бути підвищена шляхом внесення в графік тиражів численних журналів з малими читацькими аудиторіями. Однак більшість журналів виходять раз на місяць або раз на тиждень, тому створення необхідної частотності в одному друкованому органі ускладнено.

Популярні журнали стикаються з проблемою інтенсивної рекламної конкуренції, а це може віджахнути інших рекламодавців. Приблизно в 50 жіночих журналах, що складають більшість тиражів, що циркулює в країні, середнє відношення реклами до матеріалу редакції складає 51,4% проти 48,6%.

Вартість реклами в журналах може бути дуже високою. У той час як середні споживачі журналів мають рівень витрат на тисячу від 3 до 12 доларів, деякі високоспеціалізовані журнали мають такий рівень вище 20 доларів за чорно-білу сторінку.

Жіноча преса покликана реалізовувати стосовно своєї аудиторії усі функції: просвітительську, виховну, організаторську, психологічної підтримки, консультаційну.

Ці основні функції й особливості жіночої преси модифікувалися в часі в зв'язку зі зміною ролей жінки в суспільстві, зі змінами, що відбулася в самому суспільстві і ЗМІ. Так, дослідження динаміки задач жіночої преси показує, що в радянський час їхнє коло було досить вузьким і зосереджувалося на допомозі у виконанні сімейних ролей та оволодінні практичними корисними навичками, освіті і збереженні здоров'я.

У пострадянський час цей перелік став більш широким, а на перше місце вийшла функція, якої не було в минулі роки, - «допомагати адаптуватися в нових ринкових умовах». Більшу, ніж колись, значимість придбала охорона здоров'я жінок, їхня психологічна підтримка. Зростає значення таких функцій, як захист цивільних і соціальних прав, консолідація,

зміцнення авторитету жінок, зміна вставлення до них у суспільству та родині, формування суспільної думки жінок.

Сучасні видання для жінок найчастіше підіймають такі теми, як охорона материнства і дитинства, роль жінки в родині, здоров’я жінки, її психологічне самопочуття і моральний стан, милосердя, соціальний стан жінки.