Смекни!
smekni.com

Рекламне звернення як різновид комунікації (стр. 8 из 11)

Журнал «Наталі» - без перебільшення, маленький феномен. Успіх видання, що протягом 15 років займає перші рядки в незалежних рейтингах ЗМІ спростовує прогнози скептиків щодо нестабільності ринку вітчизняних видань.

Для сучасної жінки "Наталі" - не просто журнал. Це - ім'я загальне. "Наталі" - порадниця і подруга, якій можна довірити найпотаємніше. Вона поділиться секретами, допоможе у важкій ситуації і підкаже правильне рішення. Вона вислухає і ніколи не дорікне. Тому що вона вміє дружити. І мільйони читачок платять їй взаємністю.

У той час як більшість жіночих журналів, що виходять в Україні, є перекладними аналогами західних, «Наталі» первісно "наше" видання.

Щомісячний журнал «Наталі» випускається на території України з лютого 1995 року. Містить у собі кілька розділів: «Приватне життя» (раніше «Стиль життя»), «Робота і кар'єра», «Культура», «Мода», «Краса і здоров'я» (раніше окремо «Краса» і «Здоров'я і харчування»), «Будинок», «Інша країна», «Завжди в Наталі».

Початково журнал передбачався як видання, призначене винятково для жінок, але згодом і чоловіча частина аудиторії не залишилася осторонь від відомого вже на всю країну із досить вагомою репутацією серед глянсових журналів - «Наталі». Тематичне наповнення журналу з кожним роком його існування росте і поліпшується. Якщо в 1998 році «Наталі» являв собою усього лише «чергове видання для домогосподарок», то вже до 2010 року, тематика кожного номера розширюється. Раніш основними, та й єдиними темами для матеріалів були родина, і усе, що з нею пов'язане. На сьогоднішній же день цій темі приділяється не настільки багато часу. Переважне місце в тематиці журналу зайняли матеріали про модні тенденції сезону, роботу та кар'єрне зростання, знаменитих осіб, невідомі факти минулого, поради фахівців з краси і здоров'я.

На ефективність впливу реклами значно впливають такі фактори як збереження видання протягом тривалого часу і повторне ознайомлення читачів з ним. За даними опитування читачок "Наталі", 98% з них перечитують журнал і 95% зберігають журнал більше року. Отже, реклама буде діяти неодноразово, і імовірність залучення споживачів до продукції значно підвищується.

Оскільки журнал "Наталі" поширюється по всій Україні, реклама в "Наталі" буде впливати на читачів по всій території країни. Крім того, мається можливість ознайомити зі своєю продукцією (вкладиші в журнал, уклейки) читачів, що проживають у визначеному регіоні, цілеспрямовано впливаючи на цільову аудиторію.

Особливостями поліграфічної реклами в журналі «Наталі» є її розмаїтість, креативність і вигідне колірне рішення.

Прикладом імажитивної реклами (яка впливає на почуття) є парфуми Calvin Кlеіn"Secret Obsession", де товар рекламує оголена американська акторка Єва Мендес в травневому номері «Наталі» за 2009 рік.

У березні 2008 року в журналі «Наталі» була опублікована реклама парфумів Roberto Verino, у якій хлопець з дівчиною, обійнявшись зображують схрещення рук - символ Roberto Verino - W. Даний приклад можна вважати вдалим, оскільки було знайдено незвичайне рішення для з'єднання торговельної марки «W» і сплетення в обіймах рук хлопця і дівчини. З позиції колірного рішення даної реклами, не дуже вдало обрані сполучення кольорів. Головний акцент робиться на яскраво-зелений колір, оскільки це колір самих парфумів, але на такому тлі (яскраво-зеленому) сірі фігури хлопця і дівчини трохи блякнуть. До того ж відповідно до сприйняття кольору, зелений далекий, він зменшує розмір предмета, що зображений на цьому тлі; сам по собі досить холодний, але, спокійний і свіжий, а в сполученні із сірим зображення в цілому виявилося досить віддаленим і неемоційним.

Розміщаючи рекламу усередині видання необхідно орієнтуватися на публікації, що її будуть оточувати. Найбільш ефективною буде реклама, поміщена разом з тематично родинною статтею. Як у березневому номері «Наталі» за 2009 рік, де разом з рубрикою "Дім" знаходиться реклама ортопедичних матраців "ВЕЛАМ - ми створюємо ваші сни". Великі матраци для всієї родини і за дуже сприятливими цінами. Це примушує підсвідомо звернути увагу на товар і зацікавитися ним, якщо це вам потрібно. Висока імовірність того, що читаючи про яку-небудь технологію, товар або послугу, читач захоче довідатися, де це можна придбати або хоча б довідатися ціни. Оскільки «Наталі» відноситися до гeндерної групи журналів, відповідно він має цілком цільову аудиторію, якої є жінки, вік якиху середньому коливається від 15 і до 55. А значить і реклама у журналі розрахована саме на таку аудиторію, тобто основними рекламованими товарами є: одяг, парфуми, засоби особистої гігієни і прикраси. Насправді дуже нескладно в журналі подібного роду сполучити рекламу з тематично родинною статтею, тому що пишуть у жіночому виданні природно про той же одяг, прикраси і т.д.

Найбільш дешевим і найменш ефективним є розміщення реклами в спеціальних рекламних блоках. Найчастіше вони розміщаються наприкінці журналів або в спеціально відведеній рубриці. У «Наталі» ця рубрика називається «Адресна книга Наталі». Малоймовірно, що вашу рекламу помітять серед інших строкатих оголошень, але читач, що шукає саме вашу продукцію, швидше за все, зверне на неї увагу. Та в цій рубриці реклам є і свої недоліки, якв можуть відвести увагу споживача і зробити ваш товар, завдяки рекламі, не вигідним. Прикладом є квітневий номер «Наталі» 2009 року, «Наталі» - рубрика називається «Адресна книга Наталі». У рекламі салону «Наталі» візуальний образ н співпадає з інформацією. Якщо мова йде про нарощування нігтів, волосся та про прикраси до зубів, то малюнку знаходяться дві дівчини, які не мають нічого спільного з цими послугами. Можна було б використати дівчину з розкішним волоссям і чудовою посмішкою. Цим рекламне звертання привернуло б більшу увагу споживачів, а дане зображення не дає змоги побачити результат послуг цього салону.

Журнал «Единственная»являєсобою зошит з визначеною кількістю аркушів, скріплених або клеєм, або дротом. У кожного журналу є обкладинка, що надрукована, як правило, на більш щільному папері, ніж папір, використовуваний для основного блоку видання. Для аналізу ми взяли журнал «Единственная», травневий випуск 2009 року. У «Единственная», як і в будь-якого іншого видання мається макет. Він у принципі більш-менш однаковий, кожен випуск будується по ньому. Міняється лише зміст рубрик і рекламних повідомлень, але самі рубрики, як і місця рекламних блоків, залишаються незмінними. Це у свою чергу дозволяє на прикладі одного номера вибудувати схему розміщення реклами усього видання.

Реклама на першій сторінці обкладинки, як правило, відсутня, тому що,насамперед, необхідно залучити увагу до самого видання. Адже для того, щоб помітити інформацію на обкладинці не обов'язково відкривати або навіть купувати журнал. Неважко помітити, що «Единственная» додержується цього правила, і обкладинка не має ніякої реклами. Друга і третя сторінки звичайно цілком віддаються під рекламу і вартість цих місць найбільш висока. Так і є, відкривши другу і третю сторінки «Единственная» № 6 2009 рік, ми бачимо в даному випадку рекламу Garnier, яка несе в собі не тільки візуальну інформацію, а і текстову, де розповідається про товар, його склад, різновид, характеристики. Це досить вдалий спосіб привернути увагу до нового товару і запевнити споживача в його ефективності для вашої шкіри.

«Единственная», як і будь які інші жіночі журнали має на своїх сторінках рекламу білизни, засобів гігієни, косметики та іншої продукції для жіночої статі. Порівнявши № 4, 5, 6 «Единственная» за 2009 рік, №1,2 за 2010 рік, ми дійшли висновку, що перевага стоїть у імажитивної реклами, де білизну "INTIMISSIMI" рекламує майже оголена дівчина зпривабливою зовнішністю, оскільки відомий бренд "GUESS", де дівчина повністю роздягнена і прикривається тільки головним товаром. Головну роль у цих прикладах грають почуття, емоції краси, сексуальності, жаданості зі сторони протилежного полу. Кожна жінка забажає придбати цю білизну чи сумочку, щоб виглядати саме так ефектно та привабливо, як у рекламі.


3.2 Радіореклама та її живий характер звертання

Ефективність реклами на радіо залежить не тільки від її необхідності, практичної значущості, корисності, від якості обробки і подачі в ефірі, але і від ставлення слухачів до радіо в цілому, до даної радіостанції зокрема, від їх психологічного стану, настрою.

Безумовно, ефективною вважають ту рекламу на радіо, яка привертає увагу. Це, перш за все, забезпечується незвичайним початком рекламного ролика, динамічним розвитком сюжету з виділенням найбільш важливої інформації та короткою яскравою фразою, що підсумовує ідею тексту.

На основі цих критеріїв ми проаналізували кілька рекламних роликів, які зараз можна почути по радіо.

Таблиця

Текст Фонограма: музика, шуми
На роботі або вдома,В будній день та на святаСправжнє м'ясо УкраїниКраща «Панська» ковбаса!Торгова марка «Панська» - кращий доказукраїнського смаку! Звучить традиційна весела українська музика, швидше за все фольклорна.

Тон звертання - приятельський, можна навіть сказати панібратський. В уяві одразу ж виникає образ такого собі щирого кума, який пропонує найкращу українську продукцію. Цьому сприяє фонова музика, що навіває думки про вкраїнські села, де у гарного господаря горілка ллється рікою, а у господині столи ламаються від безлічі страв. Образ ковбаси «Панської», який створює дане рекламне звертання, викликає асоціації із споконвічними українськими традиціями, доброзичливістю, відмінною якістю, тож неодмінно викликає довіру з боку потенційного споживача. Напористий, дуже емоційний слоган ще раз підтверджує вірність почуттів, які виникають під час прослуховування ролика.

Спонсорство – непоганий привід ще раз нагадати про себе та відмітитивласну виключність. Так, на радіо Хіт FМ після деяких популярних пісень досить часто можна почути: «Ваші серця зігрівала пісня від найкращої торгівельної марки в України. «Коблево» - зустрічі, друзі, душевне тепло!»