Смекни!
smekni.com

Рекламне звернення як різновид комунікації (стр. 9 из 11)

Непоганий рекламний хід.

Наведемо два приклади, коли яскравий, незвичайний початок рекламного звертання неодмінно забезпечує йому увагу всіх слухачів, які, бажають вони того чи ні, сприймають рекламну інформацію від початку до кінця.

Таблиця

Текст Фонограма: музика, шуми
Шоколадний батончик «Lion» - силаотримувати все! Звучить голосне левине ричання

Текст даного рекламного звертання подається слухачам після несподіваного левиного рику. Такий дещо агресивний початок, дуже впевнений голос диктора, який швидко промовляє слова просто тримає людину в напрузі всі кілька секунд, що йде ролик.

Для того, щоб слухачі запам'ятали нову назву, яку вони ще не чули, одного яскравого початку буде недостатньо. У рекламному радіозвертанні довжиною 60 секунд назву товару, який рекламують, необхідно повторювати не менше трьох разів.

Наступне рекламне звертання привертає увагу українських слухачів незвичною для них іноземною мовою, неодноразове повторення назви нового бутіку повинно зробити її легкою для запам'ятовування, а лаконічний салоган містить комплімент всім представникам сильного полу, підкреслює виключність потенційних клієнтів «Діжона».


Таблиця

Текст Фонограма: музика, шуми
Карден, Лагерфельд, Мефісто... Не потрібно бути французом, щоб зрозуміти стиль «Діжон». Відкрито новий бутік мережі «Діжон» на ... (адреса) «Діжон» - мистецтво бути чоловіком. Пристрасний жіночий голос промовляє слова французькою мовою. Потім звучить нейтральна, фонова музика.

Ось ще один приклад, коли необхідно зробити так, щоб слухачі запам'ятали назву нового журналу та неодмінно захотіли його придбати.

Таблиця

Текст Фонограма: музика, шуми
Плануєте ремонт? «Майстер»! Бажаєте затишку та комфорту? «Майстер»!Любите майструвати? «Майстер»!Читайте журнал «Майстер»! Все про будівництво, ремонт І облаштування. 64 сторінки однієї практичної інформації. Звучить нейтральна, фонова музика.

В даному рекламному звертанні основне змістове навантаження несе дикторський текст, тож музика практично не помітна. Бадьорий, енергійний голос запевняє слухачів, що нове видання вирішить всі проблеми, пов'язані з ремонтом квартири та її облаштуванням. Повторення назви журналу та коротка його характеристика - необхідний мінімум інформації, для того, щоб зацікавити майбутніх читачів.

Наступне рекламне звертання є яскравим прикладом, коли музика І тон звернення не відповідають тексту, через що значно знижується ефективність реклами.


Таблиця

Текст Фонограма: музика, шуми
Від світанку до заходу, без перерви та вихідних магазин одягу «Second Hand» на ... (адреса) чекає на вас! Впродовж двох чи трьох секунд звучить музика з фільму Квентіна Тарантіно «Від заходу до світанку», потім на її фоні із нотками загадковості у голосі говорити починає диктор.

Ми вважаємо, що до даного рекламного звертання слухачі ставитися серйозно не будуть. По-перше, така «важка», дуже експресивна музика з популярного фільму жахів прекрасно б підійшла рекламі якогось нічного клубу чи дискотеки, але ж не магазину одягу «Second Hand»! По-друге, не вдало підібраний тон звернення - досить дивно у рекламі звичайного магазину, про існування якого всі давно знають, звучить дикторський голос, що начебто намагається причарувати, заінтригувати слухачів своєю глибиною та пристрасністю.

Прийом гіперболізації, використаний у даному рекламному звертанні, спеціалісти радять застосовувати дуже обережно, адже з ним не завжди можна досягти позитивного ефекту. Зазвичай все занадто перебільшують непрофесіонали.

Не вимагає доказів ствердження, що краще сприймається та інформація, яка є цікавою та актуальною в певний час та для певної цільової аудиторії. Переконаємося в цьому на прикладі наступного рекламного звертання.


Таблиця

Текст Фонограма: музика, шуми
Проста і вигідна пропозиція! Такого ще ніколи не було! Усього за 12 гривень отримай 1200 хвилин і використай їх до 23 травня у мережі Life.Life - життя стає цікавішим! Звучить весела та легка фонова музика.

За останні кілька років мобільний зв'язок посів дуже важливе місце у житті сучасної людини, став його невід'ємною частиною. Сьогодні у змаганні за першість оператори намагаються залучити до себе якомога більше абонентів за допомогою різноманітних вигідних пропозицій, знижок, акцій і т. д. Люди у свою чергу бажають розмовляти більше часу за меншу ціну. Вони дуже уважно слідкують за рекламою останніх новинок мобільного зв'язку. Тож такі рекламні звертання не потребують якоїсь «суперпопулярної» музики чи шумових ефектів, аби привернути до себе увагу потенційних споживачів. У цьому випадку буде достатньо енергійного голосу диктора, який із захопленням повідомлятиме слухачів про чергову акцію того чи іншого оператора мобільного зв'язку. Проте це в жодному разі не є установкою, якої треба обов'язково дотримуватися.

Також було помічено, що у рекламному звертанні діалоги між персонажами сприймаються слухачами набагато. краще, ніж монологи. Це може бути сценка, в якій один персонаж радить іншому придбати певний товар і при цьому перераховує якості даного продукту. Після придбання товару задоволений покупкою друг щиро дякує товаришеві за чудову пораду і при цьому ще раз називає ту чи іншу позитивну характеристику об'єкту рекламного звертання. Подібні сюжети відрізняються найбільшою реалістичністю і викликають довіру у потенційних споживачів.


Таблиця

Текст Фонограма: музика, шуми
- Ну що, купив?! Ну й де вигідніше?- М-м... Згоден! Ти мав рацію! У «Фокстроті» дійсно низькі ціни. Скільки я тобі проспорив?- Ніскільки! Краще купи собі що -небудь у «Фокстроті»!Найнижчі ціни у мережі магазинів «Фокстрот» (перераховуються адреси магазинів у різних містах). Звучить досить швидка ілегка фонова музика.

3.3 Телебачення – найбільш досконалий засіб рекламної комунікації

Наприкінці 2009 року щотижневик «TVмир» провів дослідження, щоб визначити, телереклама яких товарів найбільш запам’яталася за останні роки. Опитали 100 чоловік (40 - письмове опитування, 60 - опитування по телефону). Респондентам різного віку (14 - 60 років), різного соціального статусу (школярі, студенти, пенсіонери, люди, які працюють) поставили одне

питання: «Яке телевізійне рекламне звертання запам'яталося вам найбільше? Чим саме?» Людина могла назвати рекламне звертання, яке їй подобається, не подобається, дратує, викликає огиду і т.д. На основі відповідей ми проаналізували рекламні ролики, які респонденти згадували найчастіше.

Позитивні емоції у 8% респондентів викликають мультиплікаційні ролики жувальної гумки «Нуbа Вуbа», консервованих овочів від «Бондюель» та шоколадних цукерок «M&M's». Останній з них – приклад вдалого використання УТП: «Тане в роті, а не в руках!» Мультиплікаційні рекламні ролики набули останнім часом великої популярності, завдяки широким можливостям у розкритті ідеї звертання і позитивному ставленню до мультфільмів з боку більшості глядачів, як маленьких, так і дорослих. Вони, як правило, яскраві, веселі, динамічні, виконані у стилі мюзиклу. Товар у таких рекламних звертаннях може набувати людських рис, перетворюючись таким чином на привабливих кумедних персонажів. Головне у такому рекламному звертанні, щоб пісенька про товар, яку співають герої була ненав'язливою та легко запам'ятовувалася.

Психологами встановлено, що серед всіх персонажів рекламних звертань найбільш високу питому вагу сприятливого ставлення аудиторії мають діти і тварини (в основному, коти та собаки). Дійсно, 18 % опитаних пригадали саме ті телевізійні ролики, де за участю маленьких гарненьких хлопчиків та дівчаток, кошенят і цуценят рекламують косметичні товари для дітей, памперси, мінеральну воду, корм для тварин, туалетний папір та ін. Подібні рекламні звертання розраховані, як правило, на жіночу аудиторію. Жінки назвали таку рекламу привабливою та кумедною, такою, яку можна дивитися із задоволенням.

Серед рекламних звертань, які викликали відчуття огиди, 10% респондентів перш за все пригадали рекламу сироватки проти ефекту «апельсинової шкіри» від «VІСНY». Слоган фірми оптимістично пропагує: «Здоров'я для шкіри. Здоров'я для життя», проте його ефект зникає, коли глядачі бачать відеоряд. Дівчина буквально здирає зі своїх сідниць та стегон пом'яту шкіру; шкіра на обличчі жінки тріскається у місцях зморшок, наче штукатурка, - все це, за словами респондентів, викликає відразу. Один з опитаних чоловіків відзначив, що дані рекламні звертання подобаються йому у плані використання комп'ютерної графіки, яка значно розширила можливості застосування спеціальних ефектів у сучасній рекламі.

Наступною рекламою, яку люди охарактеризували як «огидну» та «неприємну», є реклама шампунів «Sunsilk». Маленькі волохаті створіння порпаються у волоссі, путають та облизують його. Деякі респонденти зізналися, що неприємна згадка про цю рекламу виникає у них щоразу, коли вони приймають ванну та миють голову.

Подібна реклама, яка ображає естетичний смак людини, не може викликати ніяких емоцій, крім негативних. Глядачі звісно запам'ятають таке рекламне звертання, і в кращому разі перемикатимуть канал, коли будуть його бачити. Проте може статися і так, що люди почнуть підсвідомо уникати і сам товар, реклама якого їм не сподобалася, адже доведено, що емоції та почуття, викликані певним рекламним звертанням, прямо пропорційні до товару, образ якого у ньому використовується.