Смекни!
smekni.com

Розробка комплексу маркетингу 2 (стр. 1 из 12)

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕТУ

Факультет економіки і підприємництва

Курсова робота з дисципліни

«Маркетинг»

Виконав:

ст. 313 гр. ФЕП

Слєсарь Євген

Перевірив:

Хмельницька О.В.

Київ-2010


План

Вступ. 3

1. Теоретична частина. 4

2. Загальна характеристика підприємства. 12

2.1. Структура підприємства. 12

2.2. Вид діяльності, галузева приналежність підприємства. 13

2.3. Рівень конкурентоспроможності підприємства. 14

2.4. Сильні сторони підприємства. 16

2.5. Слабкі сторони підприємства. 16

3. Характеристика ринку на якому діє підприємство. 18

3.1. Тип конкуренції на даному ринку. 18

3.2. Кон’юнктура обраного ринку. 19

3.3. Динаміка основних ринкових показників;21

3.4. Структура виробників та визначення лідерів на даному ринку. 23

3.5. Основні конкуренти підприємства. 25

3.6. Характеристика ступеня розвитку ринкової інфраструктури.26

4. Визначення потенційних споживачів:28

4.1. Основні сегменти на яких діє підприємство. 28

4.2. Характеристика потреб споживачів. 29

4.3. Оцінка товари, що випускаються відповідно до вимог споживачів. 30

5. Розробка комплексу маркетингу. 31

5.1. Товар і товарна політика. 31

5.1.1. Етап життєвого циклу на якому знаходиться товар. 31

5.1.2. Характеристика задач маркетингу на даному етапі31

5.1.3. Асортимент і номенклатура підприємства. 32

5.1.4. Ширина та глибина асортименту. 32

5.1.5. Вимоги до якості товару. 33

5.1.6. Вимоги до упаковки товару. 34

5.1.7. Особливості сервісної політики підприємства. 37

5.2. Цінова політика. 38

5.2.1. Можливість цінової конкуренції на даному ринку. 38

5.2.2. Основні методи ціноутворення на даному ринку. 38

5.2.3. Особливості цінової стратегії вашого підприємства. 39

5.2.4. Визначення можливості та цілей застосування знижок з ціни. 40

5. 3. Збутова політика. 43

5.3.1. Основні канали розповсюдження продукції43

5.3.2. Ринкові посередники що використовуються підприємством.. 44

5.3.3. Розвиток власної мережі розподілу. 46

5.3.4. Вдосконалення стратегії розподілу.46

5. 4. Маркетингова комунікаційна політика. 47

5.4.1. Мотивація споживачів. 47

5.4.2. Макет рекламної компанії підприємства. 47

5.4.3. Основні носії комунікацій. 49

5.4.4. Основні засоби стимулювання збуту. 50

5.4.5. Види комунікацій та рівень їх ефективності50

5.4.6. Зворотній зв’язок зі споживачами. 51

Висновки. 53

Список використаної літератури. 54

Вступ

В даній курсовій роботі буде розглянуто такі питання, як ,спочатку в першоме розділі, маркетингова товарна політика, в наступних розділах буде йти мова продіяльність компанії «КОНТІ» на ринку кондитерських виробів.

"ЗАТ "ВО "КОНТI" останнiм часом проводить активну iнвестицiйну полiтику, спрямовану на поступове збiльшення частки ринку та закрiплення своїх позицiй на ньому в довгостроковiй перспективi, а також розширення асортименту продукцiї. Виробничi потужностi пiдприємств дозволяють виробляти багато кондитерських виробiв з рiзних сегментiв ринку та цiнових категорiй.

Основний бренд, пiд яким реалiзується продукцiя компанiї - "КОНТI". Окремi види кондитерських виробiв реалiзуються кожен пiд своєю торговою маркою.

На деяку продукцiю пiдприємства впливають фактори сезонностi:

" цукерки, коли попит на них зростає в осiннє-зимовий перiод перед новорiчними святами та в березнi (жiночий день);

" печиво, коли попит на нього зменшується перед новорiчними святами у зв'язку зi збiльшенням попиту на шоколаднi вироби.

На цей час в Українi створення кондитерських виробiв здiйснюють бiльш нiж 600 пiдприємств, бiльшiсть з яких здiйснюють виробництво мучнистих кондитерських виробiв (печиво, тор-ти, кекси та т.iн.). Тiльки 10% вiд загальної кiлькостi кондитерських пiдприємств виробляють продукцiю, що входить в цукрову групу (шоколад карамель, цукерки, драже та iн.. Саме в цьому сегментi виробляються бiльшiсть з кондитерських виробiв - до 55%.

Близько 45% виробництва становлять мучна група: печиво, вафлi, торти та крекери.

Повний асортимент кондитерських виробiв випускається тiльки на 28 крупних фабриках, але iснують спецiалiзованi фабрики, що створюють лише деякi окремi види продукцiї.

За результатами 2006 р. Найбiльшими виробниками були "Рошен", "КОНТI" та "АВК". Сумарна питома вага трьох лiдерiв становила близько 30% вiд загального об'єму реалiзацiї. В цi-лому, ринок характеризує висока концентрацiя. Близько 63% об'ємiв реалiзацiї приходиться на долю 9-ти найбiльших виробникiв. По результатам 2007 р. компанiя КОНТI займала 13% долю на вiтчизняному ринку кондитерських виробiв, обiймавши цю позицiю за лiдером - "Рошеном".

1. Теоретична частина

Аспекти маркетингової товарної політики

Першою і найважливішою складовою комплексу маркетингу, що його фірма розробляє для свого цільового ринку, є товар. Виважена і послідовна товарна політика виробника закладає підвалини його ринкового успіху.

Важливе значення має створення привабливої упаковки товару, використання штрих-коду, розроблення ефектної товарної марки, її офіційна реєстрація. Підкріплює позиції товару організація сервісу, надані фірмою гарантії, умови поставки тощо. Все це в комплексі і становить сутність маркетингової товарної політики фірми, спрямованої на максимальне задоволення потреб цільових споживачів.

Товар - це складне поняття, що включає сукупність багатьох властивостей, головними серед який є споживчі властивості, тобто спроможність товару задовольняти потреби.

З погляду маркетингу головне призначення товару - рішення тих або інших проблем споживача, людина купує, щоб позбутися проблеми й одержує задоволення тому, що її більше не існує. За це вона готова сплачувати гроші.

Споживач оцінює товар, співставляючи принесену їм користь і витрати на його придбання. Корисність товару, із погляду споживача, полягає в його здатності вирішувати визначені проблеми.

Товар - центральна ланка маркетингу. Ціна, розподіл і комунікація ґрунтуються на особливостях товару. Нові або поліпшенні товару, позитивно оцінені покупцем, забезпечують підприємству на якийсь час перевагу перед конкурентами.

Ринки більшості товарів в розвинутих країнах характеризуються високим ступенем насичення. Багато товарів купують уже тільки з метою заміни старих. Підприємці намагаються протистояти звуженню товарних ринків, активізуючи роботу з товаром.

Розглядаючи товар як комплексне поняття, можна сприймати його на трьох рівнях : товар за задумом, товар у реальному виконанні, товар з підкріпленням.

Перший рівень або товар за задумом - відображає ту потребу, яку товар задовольняє, тобто це товар з чіткою орієнтацією на споживання , скоріше функція, котру виконує товар для споживача.

Другий рівень або товар в реальному виконанні - це реально створений виріб із конкретними властивостями і характеристиками.

Третій рівень або товар з підкріпленням - це “шлейф” обслуговування , тобто ті додаткові послуги і вигоди, які виробник надає споживачу одночасно з товаром.

Так звана "підтримка продукту (товару)" включає надійні поставки, післяпродажний сервіс, транспортування гарантії, документація, засоби зберігання - власне все те, що супроводжує вихід товару на ринок і забезпечує його успішне споживання . Це можуть бути і супутні продукти і послуги, які забезпечують успішне використання основного продукту. Маркетинг з'ясовує характеристики додаткових товарів і послуг, що потрібні для нормальної роботи, визначає ступінь їхньої доступності на ринках, доцільність організації їх виробництва при відсутності.

Перш ніж розробляти товарну політику, підприємству необхідно визначити маркетингові особливості своїх товарів. В цьому нам допоможе класифікація товарів.

Існують різноманітні класифікації товарів.

Одна з найбільш поширених класифікацій - по цілі застосування.

По цілі застосування товари діляться на споживчі товари, ціль застосування яких - кінцеве споживання, і товари виробничого призначення або промислові товари, ціль застосування яких - використання у виробничому процесі для виробництва інших товарів і послуг.

Стосовно до споживчих товарів і товарів виробничого призначення використовують специфічні інструменти маркетингу. Характер споживання цих товарів буде різноманітним , купівля визначається різними потребами і мотивами. Придбання споживчого товару - особиста воля і бажання, виробничого - колегіальне рішення, більше усього цінується надійність постачальника, менше значення надається цінам і т.д.

Споживчі товари класифікуються по-різному.

Перша класифікація заснована на характері споживання . При цьому виділяють три категорії товарів:

·товари короткострокового користування, які використовуються один або декілька разів

·товари тривалого користування, використовувані багаторазово

·послуги - дії, що приносять споживачу корисний результат і задоволення.

Друга класифікація заснована на поведінці споживача, його звичках у споживанні.