Смекни!
smekni.com

Здоров язберігаючий компонент у змісті і структурі підручників для початкової школи (стр. 11 из 16)

Поглиблюють інформативність підручників з курсу «Основи здоров’я» для 4 класу тлумачні словнички, де у доступній дітям формі пояснюється значення незрозумілих слів, одразу ж пропонуються практичні вправи для закріплення поняття.

Наприклад, при вивченні теми «Фізична складова здоров’я» пояснюється слово «гармонія», яке «у перекладі з грецької означає стрункість, узгодженість». Далі пропонується завдання:

- Гармонійність фізичного розвитку можна визначити за відповідністю маси тіла зросту. Це можна перевірити за допомогою спеціальних таблиць.

Зріст і маса дітей 6-10 років

Вік дітей Дівчатка Хлопчики
Зріст, см Маса, кг Зріст, см Маса, кг
6 років 119 22 119 22
7 років 124 24 124 24
8 років 128 26 129 24
9 років 136 31 134 27
10 років 141 34 141 30

При вивченні теми «Психічна і духовна складові здоров’я» дітям пояснюється слово «емоція».

Емоціо у перекладі з латини означає хвилювати. Почуття гніву, печалі, радощів – це емоції.

Емоції бувають:

позитивними (задоволення, радість);

невизначеними (розгубленість, байдужість);

негативними (гнів, горе).

Уважно прочитай словничок емоцій. Назви ті, які виникають у тебе найчастіше.

Велике пізнавальне навантаження несе ілюстративний матеріал підручника, виконаний на високому дидактичному і поліграфічному рівнях. Призначення ілюстрацій багатофункціональне: основа для побудови розповіді («Розглянь малюнок. Розкажи, що відчуває дівчинка та діти у дворі». «Розглянь малюнок. Яку казку проілюстровано? Яку помилку зробила бабуся? Як можна було її уникнути»); відтворення знань («Розглянь малюнки. На якому з них ти впізнав свою батьківщину?», «Розглянь малюнок протягом однієї хвилини. Закрий книжку і назви предмети, зображені на ньому»); поглиблення відомого («Розглянь малюнки. Відшукай 6 відмінностей». «Розглянь малюнки. Пригадай, які продукти належать до кожної групи їжі»); встановлення відповідності зображеного певним фактам тощо («Розглянь малюнки. Розкажи, роботу яких м’язів зображено на них?». «Розглянь малюнки. Що негативно впливає на здоров’я?»); аналіз вчинків, рис характеру дітей, дорослих («Розглянь малюнок. Хто з дітей не вміє спілкуватися?». «Розглянь малюнок. Хто з дітей наражається на небезпеку?»); опора для мислення («Розглянь малюнки. Оціни поведінку школярів». «Розглянь малюнок. Якими мають бути дії хлопчика?»); засіб для узагальнення, встановлення причинно-наслідкових зв'язків («За малюнком на с. 86 розкажи, як зарадити опіку». «Розглянь малюнки (с. 95-96). Разом з однокласниками склади за ними правила безпечної поведінки на льоду. Обґрунтуй їх»).

Процесуальне наповнення наскрізної теми "Людина та її здоров’я" (фізична складова здоров'я) розширює та систематизує уявлення учнів про здоровий спосіб життя, збереження та зміцнення здоров'я; формує в учнів уявлення про працездатність, активний відпочинок, інфекційні хвороби, природні чинники, що сприяють зміцненню здоров'я. Тема передбачає виконання спільних завдань дітей і батьків: складання правил активного відпочинку для всієї родини; правил захисту членів родини від грипу; обладнання куточка для активного відпочинку вдома; обговорення страв, які щоденно споживаються в родині; заходів профілактики інфекційних захворювань у родині; обговорення особливостей природи своєї батьківщини; складання меню на тиждень; вивчення маркування харчових продуктів; виконання фізичних вправ, що сприяють зміцненню здоров'я.

Аналіз навчальних завдань і вправ, представлених у підручниках з курсу «Основи здоров’я» для 2-4 класів, свідчить, що уміння і навички здорового способу життя згруповані наступним чином:

· раціонального харчування;

· рухової активності;

· особистої гігієни;

· режиму праці та відпочинку.

Представлені завдання і запитання виконують інформаційну, розви-вальну й мотиваційну функції. Так, мотивації дітей до засвоєння навчального матеріалу сприяють безпосередні звернення авторів до дітей; спонукання їх до виконання практичних завдань, правил, застережень бути обачними під час зустрічі з невідомими людьми, поводженні з незнайомими предметами; різноманітні поради щодо вживання їжі, охайності; безпеки при переході вулиці, під час відпочинку біля води тощо.

Так, під час опрацювання теми «Складові їжі» у 4 класі зміст і структура підручника дають змогу реалізувати наступні уміння:

а) продовжувати формувати вміння розрізняти групи їжі; формувати вміння правильно добирати їжу; закріпити уявлення про значення води (чистої) для організму людини; формувати уявлення про білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини;

б) формувати вміння встановлювати взаємозв'язок між харчовою цінністю продуктів та фізичним розвитком, самопочуттям; вчити дітей виробляти звичку до планування своїх дій щодо визначення якості їжі; формувати вміння застосовувати знання в повсякденному житті;

в) виховувати прагнення берегти й охороняти воду; виховувати зосередженість і уважність під час виконання практичних робіт; виховувати прагнення берегти власне здоров'я.

При цьому до тексту підручника ставляться такі завдання:

1. На с. 22 підручника прочитай п'ятий абзац. За змістом прочитаного заповни схему "Білки в продуктах". Білки в продуктах

2. Наведи приклади харчових продуктів, у яких містяться вуглеводи, жири, мінеральні речовини.

3. Доповни схему "Складові їжі".

Для чого треба вживати їжу в такому складі?

2. Чи були випадки вживання неякісної їжі у твоїй сім'ї? Якими були наслідки вживання такої їжі?

Наведемо приклади завдань до уроків "Здоров'я – найдорожчий скарб".

1.Наведи приклади прислів'їв, приказок (не більше двох) про здоров'я.

2.Кажуть, що здоров'я — неоціненний скарб. Поясни, як ти розумієш цю думку?

3.На с. 40 підручника прочитай другий абзац. Придумай до нього заголовок. Чому саме такий?

4.Чи можна вважати домівку, родину чинниками збереження і зміцнення здоров'я дитини? Поясни свою думку.

При вивченні теми "Стосунки між людьми" доцільно запропонувати учням такі завдання за змістом підручника.

1.Які "секрети" спілкування ти знаєш? У яких випадках ти користуєшся ними?

2.Прочитай оповідання "День народження" (с. 43). Які вчинки Марини свідчать про те, що вона неуважна, неввічлива до своїх подруг? Чому так швидко закінчився день народження Марини?

3.Пофантазуй, що трапилося б, якби люди нечемно зверталися один до одного, не були уважними один до одного, не поважали один одного, не вибачалися один перед одним за свою нетактовну поведінку?

4.Як ти ставишся до своїх батьків, бабусь, дідусів, сестричок, братиків? Як ти думаєш, твоє ставлення до них покращує чи погіршує їхній настрій?

У своєму досліджені ми проаналізували систему завдань на формування саме цих умінь і навичок у підручниках для початкової школи з курсу «Основи здоров’я». Ми базувалися на положенні про те, що універсальним методом аналізу навчальної літератури визнано структурно-функціональний, сутність якого полягає у з’ясуванні структури підручника і ступеня реалізації провідних функцій – інформаційної, розвивальної, виховної та мотиваційної.

Результати кількісного аналізу навчальних завдань і вправ підручників «Основи здоров’я» представлені в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5 Кількісна характеристика навчальних завдань на формування умінь і навичок здорового способу життя у чинних підручниках освітньої галузі «Здоров’я і фізична культура»

№ п/п Основні підручники Види завдань на формування умінь і навичок:
раціонального харчування рухової активності особистої гігієни режиму праці та відпочинку
абс. к-сть % абс. к-сть % абс. к-сть % абс. к-сть %
1 Н.Бібік, Т.Бойченко, Н.Коваль, О.Манюк «Основи здоров’я», 2 кл. 8 5 24 14,3 26 15,2 16 9,4
2 Н.Бібік, Т.Бойченко, Н.Коваль, О.Манюк «Основи здоров’я», 3 кл. 21 7 49 16,1 17 6 29 10
3 Н.Бібік, Т.Бойченко, Н.Коваль, О.Манюк «Основи здоров’я», 4 кл. 6 2 49 15 40 12,3 3 1

Аналіз таблиці 2.5 свідчить про те, що домінуюче місце серед навчальних завдань займають вправи на формування умінь і навичок рухової активності. Їх у кожному підручнику нараховується майже однакова кількість, хоча найвищий відсоток за цим показником займає підручник третього класу (16,1%). Серед наведених завдань переважають вправи на розширення у дітей знань про значення руху для здоров’я, чому потрібно багато рухатися (ходити, бігати, стрибати, танцювати). Засобом формування зазначеної групи вмінь є також комплекси фізичних вправ та комплекси вправ за мотивами народних казок, спортивні й народні ігри (з метою їх засвоєння учнями не тільки на уроках фізичної культури, а й на уроках з основ здоров’я). Це забезпечить рухову активність малюка не від уроку до уроку фізкультури, а щоденно, у зручний для нього час.

Щодо навчальних завдань, які формують уміння і навички особистої гігієни, то вони у підручниках представленні вправами, що виробляють практичні вміння (як потрібно чистити зуби, мити руки, обрізати нігті, розчісувати довге волосся, стежити за чистотою вушної раковини тощо). Найвищий відсоток цих вправ у підручнику для другого класу (15,2 %).