Смекни!
smekni.com

Здоров язберігаючий компонент у змісті і структурі підручників для початкової школи (стр. 9 из 16)

80-100 грамів м’яса, риби чи птиці, 1-2 яйця.

Така форма подачі матеріалу сприяє кращому його запам’ятовуванню, фокусує увагу учнів на головному.

Також у підручниках вміщені повідомлення у червоних рамках, де подається інформація, що стосується безпеки життя. Наприклад:

Запам’ятай!

Природний газ – отруйна і вибухлва речовина!

Дозволяй робити собі ін’єкції лише

одноразовим шприцом!

Цікавим є спосіб побудови навчальних текстів. Це не лише навчально-пізнавальні твори розповідного характеру (наприклад, тема «Здоров’я і хвороби» (2 клас), «Тимчасове вимкнення електричного світла» (3 клас), «Складові їжі» (4 клас)), а й тексти, спосіб побудови яких діалоговий: у формі ситуацій морального вибору (тема «Твої друзі» (2 клас), «Твої права» (3 клас), «День народження» (4 клас)); з проблемним викладом матеріалу (тема «Знайомі та незнайомі» (2 клас), «Світ мікробів і хвороби» (3 клас), «Що впливає на здоров’я» (4 клас)); тексти-спонукання («Ти спілкуєшся» (2 клас), «Безпечна електрика» (3 клас), «Загартовування» (4 клас)); тексти-повчання («У дворі» (2 клас), «Небезпека від вогню» (3 клас), «Дбай про здоров’я» (4 клас)).

У процесі опрацювання учнями інструментально орієнтованих тестів відбувається засвоєння правил і виконання алгоритмів навчально-пізнаваль-ної та практичної діяльності, формуються вміння та навички: загально-пізнавальні (аналізувати, порівнювати, узагальнювати тощо), предметні (активно відпочивати; піклуватися про своє здоров'я та здоров'я інших людей; спілкуватися з членами родини, друзями, учнями класу; керувати власними емоціями; адекватно діяти в небезпечних ситуаціях тощо).

Важливим є представлення у підручниках навчальних текстів про способи діяльності школярів (навчально-пізнавальна діяльність учнів щодо оволодіння валеологічними знаннями та знаннями з безпеки життєдіяльності; практична діяльність учнів пов'язана з охороною та збереженням здоров'я і життя як свого, так і інших людей), алгоритми їх виконання. Зміст розділів складають і правила поведінки учнів у різних ситуаціях. Виконуючи алгоритми, засвоюючи правила, учні опановують вміння (загальнонавчальні: вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати, встановлювати причиново-наслідкові зв'язки, доводити, діяти за аналогією тощо), навички (піклуватися про своє здоров'я, керувати власними емоціями, адекватно діяти в небезпечних ситуаціях тощо).

Емоційно-ціннісний компонент змісту у підручниках представлено через ціннісно орієнтовані тексти. В них подано матеріал, необхідний дітям в їхньому повсякденному житті; опорні знання; різноманітні запитання і завдання; діалогічний характер текстів. Відповідно в процесі опрацювання навчальних текстів підручника учні одержують оцінні знання, знання про ціннісне ставлення до різних явищ життя.

До матеріалів, необхідних дітям в їхньому повсякденному житті, належать тексти «Значення здоров’я», «Догляд за тілом», «Безпека вдома» (2 клас), «Попередження отруєнь», «Природні чинники здоров’я», «Твої права», (3 клас), «Стосунки між людьми», «Поведінка учня», «Уміння контролювати емоції», «Перехід дороги за різних умов» тощо.

Також до ціннісно орієнтованих текстів належать такі, що дають опорні знання-цінності: «Твоє тіло», «Розпорядок дня», «Корисні та шкідливі звички» (2 клас), «Показники здоров’я», «Завдяки чому людина рухається», «Поведінка і здоров’я» (3 клас), «Що впливає на здоров’я», «Вплив куріння, алкоголю та наркотиків на здоров’я» (4 клас) тощо.

Кількісна характеристика навчальних текстів предметно орієнтованого, інструментального та ціннісного характеру подано у таблиці 2.4. Як видно з таблиці, найбільше у підручниках представлені предметно орієнтовані тексти. Дещо менше – інструментально орієнтовані і найменше – тексти, що формують у молодших школярів цінності.

Наведемо приклад реалізації виховних, освітніх і розвивальних завдань при використанні підручника з курсу «Основи здоров’я» (4 клас) при вивченні теми «Соціальна складова здоров’я». Підручник відіграє важливу роль при формуванні уявлень учнів про соціальну складову здоров'я.


Таблиця 2.4 Кількісна характеристика навчальних текстів предметно орієнтованого, інструментального та ціннісного характеру у чинних підручниках освітньої галузі «Здоров’я і фізична культура»

Підручники Види текстів
Предметно орієнтовані Інструментально орієнтовані Ціннісно орієнтовані
абс. к-сть % абс. к-сть % абс. к-сть %
1 Н.Бібік, Т.Бойченко, Н.Коваль, О.Манюк «Основи здоров’я», 2 кл. 8 20 3 7,5 2 5
2 Н.Бібік, Т.Бойченко, Н.Коваль, О.Манюк «Основи здоров’я», 3 кл. 6 18,5 4 7,4 4 7,4
3 Н.Бібік, Т.Бойченко, Н.Коваль, О.Манюк «Основи здоров’я», 4 кл. 8 20 6 15 6 15

При цьому до уроку ставляться такі цілі:

а) засобами предметно орієнтованих текстів – розвивати в учнів цілісне уявлення про життя і здоров’я розширити і поглибити уявлення, що здоров'я – неоціненний скарб; продовжувати формувати в учнів уявлення, що домівка – середовище існування, в якому вони співживуть з іншими членами родини; що домівка, родина – чинники збереження і зміцнення здоров'я дитини; продовжувати формувати уявлення про особистісні якості кожної людини; схожість і особливість людей, дівчаток і хлопчиків;

б) засобами інструментально орієнтованих текстів – формувати вміння встановлювати (за певними ознаками) схожість і відмінність; взаємозв'язки між здоров'ям членів родини та ставленням і піклуванням кожного члена родини один до одного та один про одного; формувати в учнів уміння поводитися та спілкуватися відповідно до своєї статі; формувати вміння культурно спілкуватися вдома, у школі, в громадських місцях тощо; вміння міжособистісного спілкування (як себе представити, як запрошувати, як відмовляти) як умову збереження здоров'я; розвивати уяву;

в) засобами ціннісно орієнтованих текстів – виховувати доброзичливе ставлення до батьків, інших членів родини, друзів, однокласників; допитливість, пізнавальний інтерес до свого здоров'я, здоров'я родини, рідні; розвивати здатність уявляти стан інших людей; виховувати бажання оцінювати власні вчинки стосовно батьків, старших членів родини, менших сестричок, братиків; виховувати дружні взаємини між дівчатками і хлопчиками, здатність спілкуватися в процесі сумісної роботи, повагу до думки іншого; домагатися розуміння учнями бути обов'язковими, відповідальними; виховувати в дітей прагнення берегти власне здоров'я.

Крім текстового матеріалу, важливим засобом реалізації здоров’я-зберігаючої функції підручника складає ілюстративний матеріал. Відомо, що тільки засобами слова неможливо викласти навчальний матеріал. У такому разі в нагоді стають ілюстрації, які компенсують те, чого не можна висловити словами. Це стосується і підручника "Основи здоров'я".

Ілюстрації в ньому виконують різноманітні функції. Так, в одних випадках вони органічно поєднуються з текстовим матеріалом. Це ілюстрації, без яких текст буде незрозумілим, так само будуть незрозумілими ілюстрації без тексту. Такс поєднання правомірне, наприклад, у таких темах: "Ростеш і розвиваєшся", "Догляд за тілом", "Здоров'я і харчування", "Твої емоції", "Ти спілкуєшся", "Корисні і шкідливі звички", ''Небезпечні речовини" тощо. В інших випадках ілюстративний матеріал є основним засобом інформації. Таку функцію виконують малюнки у темах "Розпорядок дня школяра", "Твої права", "Безпека в школі", "Безпека на вулиці" тощо.

Яку б функцію не виконували малюнки, вчитель має керувати процесом сприймання їх учнями: від аналізу окремих деталей до встановлення зв'язків і залежностей.

Таким чином, у структурі підручників для початкової школи з курсу «Основи здоров’я» представлені знання про навколишній світ (репрезентовані у предметно орієнтованих текстах), знання про способи діяльності (інструментально орієнтовані тексти), знання про цінності (ціннісно орієнтовані тексти)). Використання їх у сукупності дає змогу сформувати у молодших школярів цілісне уявлення про здоров’я у єдності його фізичної, соціальної, психічної і духовної складових, та формує у дітей навички безпеки життєдіяльності.

2.2 Процесуальне забезпечення здоров’язберігаючої функції початкової освіти у чинних підручниках

Значною мірою здоров’язберігаючий вплив навчальних книг на особистість молодшого школяра здійснюється за допомогою навчальних завдань і вправ. Навчальні завдання і вправи слугують засобом формування відповідних умінь. Засобом засвоєння змісту підручників з курсу «Основи здоров’я» виступає система навчально-пізнавальних завдань, яка передбачає формування в учнів уявлень та елементарних понять про вплив факторів зовнішнього середовища на здоров'я людини, про згубну на здоров'я дію СНІДу, про ставлення учнів до людей найближчого оточення тощо.

Найважливішим завданням курсу є формування в учнів способів діяльності у формі життєвих навичок. Наприклад, на змісті розділу "Безпека життя" в учнів формується здатність брати активну участь у зміцненні та збереженні власного здоров'я; оберігати власну оселю від потрапляння до неї зловмисників; користуватися електричними та газовими приладами; діяти під час паніки; дотримуватися Правил дорожнього руху для пішоходів, пасажирів; діяти за правилами для велосипедистів; надавати само- і взаємодопомогу при опіках парою, окропом, відкритим вогнем, обмороженні шкіри обличчя, пальців рук та ніг; передбачати наслідки порушення правил переходу складних перехресть, безпечної поведінки на льоду тощо.