Смекни!
smekni.com

Здоров язберігаючий компонент у змісті і структурі підручників для початкової школи (стр. 6 из 16)

Шкільний компонент освітньої галузі "Здоров'я і фізична культура" зумовлений необхідністю врахування наявних запитів та інтересів учнів, природних умов їх проживання, стану здоров'я, фізичного розвитку, рухової підготовки, матеріальної бази школи, регіональних особливостей. Зміст цього компонента визначається учителем за погодженням з директором школи. Перевага при цьому надається національним рухливим іграм, цікавим для учнів вправам ритмічної, художньої та атлетичної гімнастики; засобам, що сприяють інтенсивному розвитку рухових властивостей; елементам туризму, футболу тощо.

Значну частину змісту цього компонента повинні становити фізичні вправи та види спорту, які традиційно проводяться або поглиблено вивчаються в цій школі. Це можуть бути гімнастика, легка атлетика, спортивні ігри (баскетбол, волейбол, гандбол, футбол), боротьба, плавання, зимові види спорту тощо. Шкільний компонент передбачає один додатковий урок з фізичної культури на тиждень в усіх класах.

Визначення змісту базового та шкільного компонентів освітньої галузі "Здоров'я і фізична культура" дає змогу значно підвищити ефективність системи фізичного виховання у школі, сформувати в учнів звичку до здорового способу життя, задовольнити їх потреби в пізнанні своїх рухових можливостей та фізичному самовдосконаленні.

Впровадження державного стандарту освітньої галузі "Здоров'я і фізична культура" в соціальному плані «дасть змогу задовольнити потреби суспільства в досягненні оптимального рівня фізкультурної освіти, стану здоров'я, фізичного розвитку та рухової підготовки підростаючого покоління» [58, 219]. На основі державного стандарту у цій галузі визначається грамотність школярів щодо використання ними основних засобів та форм фізичного виховання, дотримання здорового способу життя, формується ставлення до негативних звичок, підвищується рівень фізичної культури учнів, які навчаються в школах різних регіонів України.

Кожна галузь побудована за змістовими лініями, які є наскрізними для всіх рівнів загальної середньої освіти.

Наприклад, аналізуючи освітню галузь «Здоров’я і фізична культура», можемо побачити, що у початковому періоді вона враховує наступність у зв’язках між дошкільною, початковою загальною та базовою загальною середньою освітою і окреслюється такими змістовими лініями:

- здоров’я людини;

- фізична складова здоров’я;

- соціальна складова здоров’я;

- психічна та духовна складові здоров’я [64, 268-269].

Дамо коротку характеристику кожної змістової лінії.

Здоров’я людини.

Зміст лінії розкривається через формування уявлень про здоров’я як єдине ціле, його складові; взаємозв’язок організму людини з природнім і соціальним оточенням; значення здоров’я для життя людини; здоровий спосіб життя, взаємозв’язок між його складовими. У процесі вивчення учні повинні знати про складові здоров’я; вплив основних природних і соціальних чинників, фізичної активності на здоров’я. Уміти виконувати поради щодо здорового способу життя; розпізнавати ознаки нездоров’я людини, надавати хворому посильну допомогу; надавати першу само- і взаємодопомогу при незначних травмах та самооцінювати своє здоров’я; виконувати правила зміцнення і збереження здоров’я, комплекс вправ ранкової гімнастики.

Фізична складова здоров’я.

У процесі вивчення в учнів формуються уявлення про зв’язок занять фізичними вправами із збереженням та зміцненням здоров’я; про здоров’я та чинники його формування; будову тіла людини (загальні відомості). Учні одержують знання про режим дня; особисту гігієну; правила проведення процедур загартування; правила складання комплексів ранкової гігієнічної гімнастики; причини виникнення травм під час занять фізичними вправами та профілактику травматизму. Оволодівають основами життєво важливої навички – плавання. На завершення вивчення учні повинні вміти пересуватися на лижах та ковзанах; реалізувати координаційні здібності; дотримуватися правил безпечної поведінки під час занять фізичними вправами, засад здорового способу життя.

Соціальна складова здоров’я.

Ця змістова лінія розкривається через формування уявлення про соціальну складову здоров’я; схожість та відмінність дівчаток і хлопчиків; народні традиції здорового способу життя; права дитини; ВІЛ/СНІД; шкідливість алкоголю, нікотину, наркотиків для здоров’я. У програмі передбачено вивчення функцій сім’ї щодо збереження і зміцнення здоров’я; правил спілкування між людьми; правил поведінки під час конфліктної ситуації; Правил дорожнього руху для пішоходів та пасажирів. Учні повинні вміти керувати собою і розв’язувати життєві конфлікти, контактувати з людьми в соціумі, протистояти негативному впливу оточення; оцінювати власні вчинки щодо інших; поважати думку інших; виконувати правила спілкування та ввічливості поведінки в різних ситуаціях, дотримуватися безпечної поведінки щодо ВІЛ/СНІДу та інших небезпечних хвороб для здоров’я; додержуватися Правил дорожнього руху, правил безпечної поведінки в різних видах діяльності.

Психічна та духовна складові здоров’я.

Дана змістова лінія розкривається через формування уявлення про психічну і духовну складові здоров’я; емоції, настрій, почуття; характер, його становлення; особистість, становлення особистості; вплив позитивних і негативних емоцій на здоров’я; народні традиції здорового способу життя. У процесі вивчення учні отримують знання про вплив емоцій, настроїв, почуттів на здоров’я; риси характеру, його вплив на власне здоров’я й здоров’я інших; правила спілкування; індивідуальні риси особистості. Формуються уміння аналізувати власний стан та емоційний стан інших, розпізнавати основні емоції у себе, в інших людей, словесно їх пояснювати, контролювати власні емоції; оцінювати своє ставлення до самого себе, інших, до навчання, фізичної праці, фізкультурних умов, що сприяють збереженню життя і зміцненню здоров’я.

До кожної змістової лінії державним стандартом передбачено вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки молодших школярів, що подано у додатку Б.

Аналіз «Державних вимог до рівня загальноосвітньої підготовки молодших школярів» дозволяє стверджувати, що у процесі засвоєння освітньої галузі «Здоров’я та фізична культура» молодші школярі оволодівають:

а) системою навчально-пізнавальних знань;

б) загальнонавчальними вміннями, тобто вміннями аналізувати, порівнювати, узагальнювати, встановлювати причиново-наслідкові зв’язки, доводити, діяти за аналогією;

в) практичними вміннями, пов’язаними з охороною та збереженням здоров’я і життя – як свого, так і інших людей;

г) навичками піклуватися про своє здоров’я, керувати власними емоціями, адекватно діяти в небезпечних ситуаціях;

д) емоційно-ціннісним ставленням як до свого здоров’я, так і до здоров’я інших людей [14, 21].

В учнів формуються життєві навички. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я життєві навички розглядаються як здатність людини справлятися з вимогами і проблемами повсякденного життя, а за потреби – надати допомогу іншим.

Зміст зазначеної освітньої галузі викладено у програмі «Основи здоров’я» для 1-2 класу (авт. О.Савченко, Т.Бойченко, Н.Коваль.), для 3-4 класу (авт. Н.Бібік, Т.Бойченко, Н.Коваль) [64]; у підручниках «Основи здоров’я» - 1 кл. (авт. О.Савченко, Т.Бойченко), «Основи здоров’я» - 1 кл. (авт. О.Гнатюк), «Основи здоров’я» - 2 кл., 3 кл., 4 кл. (авт. Н.Бібік, Т.Бойченко, Н.Коваль, О.Манюк) [8-10]; у робочих зошитах: «Основи здоров’я» - 1кл. (авт. Н.Коваль, В.Волощук, Т.Бойченко), «Основи здоров’я» - 1кл. (авт. Н.Дітпан), «Основи здоров’я» - 2 кл. (авт. Н.Коваль, В.Волощук, Т.Бойченко), «Основи здоров’я» - 3 кл. (авт. Н.Коваль, В.Волощук, Т.Бойченко), «Основи здоров’я» - 4 кл. (авт. Н.Коваль, В.Волощук).

Дані підручники укладено відповідно до вимог Державного стандарту початкової загальної освіти (галузь «Здоров’я і фізична культура»), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, та Типових навчальних планів початкової школи з українською мовою навчання та з мовами національних меншин.

Програми побудована за концентричним принципом. Зазначені змістові лінії є наскрізними для всієї початкової школи, але в кожному класі зміст і обсяг пропонованої учням інформації, організація її засвоєння змінюється відповідно до зростаючих пізнавальних і психологічних особливостей учнів. Тому послідовність і кількість годин на ці складові курсу можуть змінюватися відповідно до робочого плану школи. Адже у викладанні цього курсу необхідно з упередженням на доступному матеріалі реагувати на конкретні умови, в яких відбувається навчальний процес (наближення епідемій, стихійне лихо, інфекційні хвороби тощо), враховувати особливості учнівського контингенту.

До тематичного змісту складових програм за бажанням педагогічної і батьківської рад можуть входити додаткові теми за рахунок шкільного компонента, що дозволить максимально враховувати статеві, індивідуальні особливості дітей і регіональні умови.

Відповідно до розуміння понять "здоров'я", "здоровий спосіб життя", "безпека життєдіяльності" як таких, що постійно взаємодіють, переплітаються, інтегруються, створюючи комплексне уявлення про здоров'я людини як цілісність, розроблено програму і підручники з курсу "Основи здоров'я" для 1-4 класів. Завданнями цього курсу в початковій школі є:

- формування в учнів активної мотивації щодо дбайливого ставлення до власного здоров'я, удосконалення і творення фізичної, соціальної, психічної та духовної складових здоров'я;

- формування уявлень і понять про фізичний розвиток людини, взаємозв'язки людського організму з природним і соціальним оточенням;