Смекни!
smekni.com

Організація патопсихологічного дослідження (стр. 14 из 19)

РОЗДІЛ 3. РЕЗУЛЬТАТИ ВИВЧЕННЯ ПАТОЛОГІЧНИХ ЗМІН МИСЛЕННЯ ПРИ НЕВРАСТЕНІЇ

3.1 Психологічні характеристики хворих на неврастенію

Кількість осіб, що взяла участь у дослідженні складала 10 чоловік, серед яких 5 – жіночої статі та 5 чоловічої.

В дослідження приймали участь хворі, які мають різні рівні прояву неврастенії. Кожна наступна методика проводилась в усіх групах з інтервалом у 10 днів.

Дослідження проводилося в Чернігівській психоневрологічній лікарні.

Дослідження проводилось в період з 15 жовтня 2007 по 31 листопада 2007 року. Воно проводилось анонімно, кожному з опитаних присвоювався порядковий номер від 1-го до 10-го. Таким чином забезпечувалась анонімність. Кожен з опитаних учнів заповнював бланк добровільно та самостійно.

Усього було досліджено 10 хворих. З них 5 хворих були без гострої психопатологічної симптоматики, без грубого емоційного й інтелектуального дефекту, а також без виражених порушень мислення. Усі хворі відрізнялися порівняльною психічною схоронністю і викликали значні труднощі при постановці діагнозу і рішенні експертних питань.

Хворий Н. неврастенією усвідомлює свою "нервову слабість": у нього з'являються непевність у собі, почуття внутрішньої напруженості і тривоги. Іноді такі люди скаржаться на "погану пам'ять", однак при перевірці це не виявляється. Справа в тому, що напруга уваги, необхідна для спогаду, стає для них важкою, тяжкою. Ослаблення уваги веде до неуважності, що у свою чергу сприяє поганому запам'ятовуванню. Хворі неврастенією звичайно не витримують тривалої напруги. Для їх діяльності характерно вдале інтенсивне "початок" і швидке падіння продуктивності в роботі.

На фоні зазначених проявів "нервової слабості", особливо при стомленні, виникають приступи гнівних спалахів, що є самим яскравим, найбільш помітним для навколишнім вираженням неврастенії. Афективні спалахи звичайно нетривалі, але їхня інтенсивність і частота можуть поступово наростати. В обстановці, коли спалах роздратування може особливо сильно зашкодити хворому, наприклад при розмові зі своїм начальником на роботі, він може стримуватися. Однак при спілкуванні з людьми, якоюсь мірою від нього залежними (вдома або на роботі зі своїми підлеглими), він як би "розряджає" внутрішнє невдоволення, що нагромадилося, і напруга: починає кричати, грубити, не слухає пояснень, у гніві іноді може вдарити. Зупинити в цей момент приступ порушення дуже важко, але, як правило, він швидко завершується повним безсиллям - і фізичним, і моральним.

Хворого ж опановує безліч думок, пов'язаних з його роботою, із взаєминами з навколишніми. Сон у нього недостатньо глибокий, турбують тривожні сновидіння, йому не хочеться вставати, він відчуває в'ялість, погано себе почуває, протягом дня сонливість заважає нормально працювати. Однак до вечора стан вирівнюється, з'являється навіть бадьорість, і знову до глибокої ночі людин не може заснути. Такий ритм сну пояснюється тим, що загальмований стан мозку після нічного сну довго не розсіюється, так само як і виникле порушення (у результаті роботи, виконуваної "через силу") зберігається набагато довше, ніж у здорової людини.

Майже постійним супутником неврастенії є головний біль. Поряд з цим пацієнт відзначає неприємні відчуття у внутрішніх органах, насамперед у серце, а також у шлунку, кишечнику, печінці і т.д. Вважається, що в цих випадках інтерорецептивні роздратування, що надходять із внутрішніх органів у кору головного мозку, не "загальмовуються" належним образом і викликають стан дискомфорту.

Бадьора, весела, життєрадісна людина, занедужуючи неврастенією, стає сумовитим, нетовариським, недовірливим, у нього з'являється втомлена, розслаблена хода. Хвилювання і пригніченість викликають серцебиття, частий пульс, супроводжувані тремтінням, рясним пітливістю, запамороченням; можуть спостерігатися приступи ядухи, прискорене або утруднений подих; запор, зниження апетиту, нерідко прискорене сечовипускання. Часто неврастенія супроводжується різними порушеннями полової функції, що через помисливість хворих викликають у них сильну тривогу і ще більш погіршують загальний стан.

Основна причина розвитку неврастенії - перевтома в результаті непосильної роботи, тривалої розумової напруги, нездорових, "невисловлених" відносин між рідними і близькими. Усе це постійно "давить" на людину і викликає в нього невротичні порушення.

Змушена бездіяльність, що спостерігається, зокрема, при ряді експериментальних і тренувальних занять, також викликає невротичні реакції. Ці спостереження повною мірою підтверджують точку зору про те, що неврастенічні розлади можуть бути викликані як надто сильним подразником, так і відсутністю роздратування.

З фізіологічної точки зору прийнято вважати, що неврастенія визначається слабістю процесів внутрішнього гальмування або ж ослабленням дратівливого процесу в центральній нервовій системі. Захворювання може виникнути в людей з різним типом нервової діяльності, частіше при слабкому типі, рідше при сильному. Протікає хвороба нерівно, періодично настає ремісія або погіршення в залежності від зовнішніх умов або соматичних захворювань.

Хворий Д. почуває себе як після важкої фізичної роботи або після важкого захворювання, скаржиться на м'язові болі, особливо в поперековій області (підвищена напруга цих м'язів), на серцебиття, болі в животі, розлад статевої сфери.

Головні болі виявляються у вигляді стискаючого обруча (неврастенічний шолом), відзначається відчуття тиску усередині голови, сумбур у голові.

Хворий відзначає труднощі концентрації уваги і запам'ятовування, які є проявом психічної утоми. З ранку характерне почуття утоми, до вечора - пожвавлення. Хворий погано засинає, бачить кошмарні, поверхневі сни. Відчувають дратівливість, злість, почуття вичерпаності, "вулканічні" виверження гніву.

Для хворого неврастенії характерні поспіх і нудьга. Хворий хоче "перейти в інший світі", залишити в минулому дійсність, бігти від неї або зруйнувати.

Хворий В. Він скаржиться насамперед на швидку стомлюваність - фізичну, а головним чином розумову. Від якої-небудь дріб'язкової роботи в будинку він зараз же утомлюється. Пройти пішки не особливо велику відстань зі служби йому уже важко: він утомиться, і потрібно сісти на якийсь час, щоб "віддихатися". Він легко утомлюється і від своєї професійної роботи і узагалі від усякої розумової праці, і тому всяка справа в нього тягнеться повільно. Пам'ять погана, він забуває, куди що поклав, що хотів зробити, що тільки що прочитав. Увага також погана - небагато читає, і думки летять кудись далеко; він спохватиться і бачить, що без кінця сидить над однією і тією же сторінкою. Колишнього інтересу до роботи немає, і його вже ніщо не цікавить. Він став дратівливим: від будь-якої дріб’язкової зміни може оскаженіти, наговорити поганих слів, а потім відразу остигає і болісно переживає свій спалах. Від усього він хвилюється, від будь-якої дрібниці роздратовується і довго не може заспокоїтися. Настрій завжди пригнічений, усім незадоволений. Потім скаржиться на розлади у фізичній сфері, масу всіляких болючих відчуттів, і багато всього іншого. Так багато, що і сам хворий постійно виймає з кишені якісь папірці з записами, і знову починає свою нескінченну розповідь.

Хвора М., вважає себе хворою із січня 1993 року. Захворюванню передували тривалі переживання, пов'язані з "невдалим заміжжям", перенесеним сифілісом, розлученням, переживаннями на роботі і напруженій роботі. Захворювання розвивалося поступово. З'явилися головні болі, дратівливість, сверблячка і біль у вухах. Звернулася до отоларинголога, що діагностував "простудне захворювання ушей" і призначив відповідне лікування. Незважаючи на проведене лікування, біль у вухах продовжував наростати, "здавалося, що у вухах відкрилися виразки", різко підсилилася дратівливість, погіршився сон. Звернулася до районного лікаря, що після ретельного огляду якось "пильно" подивився на хвору і довго мовчав, "не вимовляючи ні слова". "У голові" швидше блискавки мигнула думка, що повернулася стара хвороба (сифіліс), охопило почуття страху. З тих пір ці думки не залишали хвору. Підсилилася дратівливість, перестала спати вночі, знизився настрій, підсилилися головні болі, з'явилася безліч неприємних відчуттів у голові. Звернулася до лікарів шкірно-венерологічного диспансеру; була госпіталізована для обстеження. Всі аналізи на виявлення сифілісу виявилися негативними, але, незважаючи на це, думки про сифіліс не залишали хвору. Плин їх носив хвилеподібний характер: вони то загасали, то загострювалися. Їх загострення було обумовлено погіршенням фізичного стану здоров'я. Незабаром почало здаватися, що в неї з'являються дивні манери в поводженні, і вирішила, що божеволіє Звернулася до психіатра і була направлена в лікарню.

Психічний стан: свідомість ясна, орієнтування усіх видів збережені. Поводження у відділенні формально правильне. Читає художню літературу, мало товариська. Скаржиться на головні болі ниючого характеру, підвищену дратівливість, нав'язливі думки про сифіліс. Фіксована постійно на неприємних відчуттях у голові. Боїться по вечорах закривати очі, тому що боїться, що при цьому може збожеволіти. Критично оцінює свій стан, тяготиться своїм самопочуттям. Настрій знижений. Емоційно нестійка, дратівлива, часом плаксива. Не вірить у своє видужання. Погано спить вночі. Апетит знижений.