Смекни!
smekni.com

Організація патопсихологічного дослідження (стр. 18 из 19)

Фрагментарний вид виборів (13%). Зазначений вид виборів характеризується тим, що обрані образи є фрагментами конкретної ситуації, створеної самими хворими, але фрагментами, обраними невдало. Приведемо приклади.

Справедливість - палець. "Вказівний палець, піднятий догори... коли люди доводять справедливість, то вони можуть зробити такий жест".

Ми бачимо, що в процесі вибору образа будувалася конкретна ситуація, який хворі намагалися пояснити свій вибір. Але з адекватно побудованої ситуації вибирається непридатний для запам'ятовування образ.

Як вказує А.Р. Лурія, "у процесі опосередкованого запам'ятовування людина не піклується про те, щоб виділити придатні для запам'ятовування". Але фрагментарні вибори, що зустрічалися в наших хворих, зовсім були непридатні і некорисні для запам'ятовування. Можна було б припустити, що ці фрагменти придатні для хворого тому, що зв'язано з його особистими переживаннями, тобто є егоцентричними. Однак пояснення хворих доводять, що це не так. Наприклад, якщо хворий малює ослін до слова "надія", можна було б думати, що це зв'язано з особистими переживаннями, але пояснення "коштуючи, чекати незручно" заперечує таке припущення. Такий невдало обраний фрагмент міг виникнути тільки при неспрямованості розумового акта.

Фрагментарний тип виборів варто віднести до менш грубих порушень динаміки розумового акта, але все-таки до порушень неї.

Таким чином, у цьому розділі об'єднані такого роду вибори, що обумовлені порушенням динаміки психічних процесів (інертність, сповільненість, надмірна плинність), і такі, у яких порушена цілеспрямованість розумового акта.

3. Аналіз вибірки за значимістю змісту

Методика піктограми, що стимулює вільний вибір образа для запам'ятовування, носить до деякої міри прожективний характер. Вона в нормі відбиває особисті інтереси, задуми або побоювання випробуваних. Особливо велике це відображення при завданні запам'ятати емоційно значимі слова ("надія", "щастя", "хвороба" і т.п.). Іноді навіть для запам'ятовування нейтральних слів здорові випробувані обирали слова, зв'язані з особистими устремліннями (наприклад, "багатство" - автомобіль або нова квартира). Егоцентричність тут досягала ступеня безглуздості. Хворий відмовлявся малювати що-небудь для запам'ятовування вираження "смачна вечеря", тому що він сам ніколи не вечеряє. Іноді хворі з іпохондричним синдромом до тому ж "смачній вечері" малювали мікроби. У ряді випадків у піктограмах уперше виявлялися суіцидальні наміри хворих.

Наявність егоцентрично обумовлених виборів залежало не тільки від змісту переживань хворих, але і від ступеня приступності. У ряді випадків хворі навіть до емоційно значимих слів приводили занадто загальні, що не мають ніякого відношення до їх переживань. Так, наприклад, хворий, що знаходиться в психіатричній лікарні, може до слова "хвороба" намалювати людини, у якого одна рука коротше інший, або перев'язаний порізаний пальчик. Це говорить про те, що хворі не бажають розкриватися перед експериментатором, не хочуть показувати свої внутрішні переживання і думки. Такого роду вибори дають можливість розкрити внутрішню емоційну відгородженість хворого.

Ми спостерігали в хворих шизофренією й інший варіант "відгородженості" і небажання показати, оголити свій внутрішній світ. У цьому випадку хворі використовували прислів'я, приказки, витримки з пісень і літературних творів.

Особливий інтерес представляє аналіз якості малюнків - не з погляду художньої цінності, а як вираження стану психіки (незавершеність, схематичність і т.д.). Цьому присвячене величезна кількість закордонної літератури, у більшості - психоаналітичної, але іноді має і діагностична цінність. Це дає можливість проаналізувати і наш матеріал, що буде предметом подальшої роботи.

За результатами проведеного дослідження, тобто за двома методиками дослідження логічного мислення при неврастенії представленими в роботі ми виявили:

1 хворий на неврастенію має високий рівень логічного мислення – у хворого високі бали по всіх предметах.

2 хворих мають середній рівень логічного мислення.

7 хворих – виявили низький рівень логічного мислення – досить низькі результати.

ВИСНОВКИ

В результаті проведеного дослідження нами зроблені наступні висновки.

1. При неврастенії найзначніших порушень зазнають мислительні процеси. Патології зазнає асоціативний процес (застрявання, резонерство, стереотипне повторення), процес суджень (обсесії, зверхцінні ідеї, маячня), операційна сторона мислення, динаміка мислительної діяльності. Порушення особистості відбуваються індивідуально, які стосуються формування ієрархії мотивів, смислоутворюючих функції діяльності, критичності, підконтрольності поведінки, вольових процесів, зміни емоційних відношень до себе та до світу.

2. Розлади мислення досліджені за допомогою таких тестових завдань: розуміння оповідання, встановлення послідовності подій, класифікація, визначення понять, виключення зайвого, піктограми. Перебіг емоційно-вольових процесів хворого, зазвичай, аналізується в ході експерименту шляхом спостереження за поведінкою, реакціями на успіх чи невдачу, а також в результаті бесіди з хворим.

3. Патопсихолог в клініці здійснює такі види роботи:

1) нозологічну діагностику – визначення до якого захворювання належать зміни в психічній діяльності людини;

2) бере участь у психіатричній експертизі: воєнній, судовій, трудовій, навчальній;

3) оцінює ефективність терапії і прогнозу, тобто фіксує динаміку стану хворого для подальшої реабілітації.

4. Основними принципами патопсихологічного дослідження є принципи кількісного вимірювання, експериментально-психологічного дослідження.

5. Організація патопсихологічного обстеження складається з етапів - патопсихолог починає працювати за заявкою лікаря на хворого, заносить дані в свій журнал реєстрації, продумує стратегію та методики обстеження; готується приміщення, стимульний матеріал, апаратура тощо; патопсихолог вивчає історію захворювання, продумує план обстеження; проводиться бесіда з хворим, налагоджується контакт; етап проведення власне обстеження з допомогою 8–10 методик, протоколювання результатів; написання заключення. Патопсихолог не формулює клінічний діагноз хвороби, а описує досліджуваного в термінах психології. При психічних захворюваннях порушується нормальний процес відображення дійсності.

6. Для того, щоб ще поглибити знання патопсихолога про особливості особистості хворого, він використовує вже більш спеціалізовані методики, які висвітлюють ті чи інші методики такого складного конструкту, як особистість людини, а саме: дослідження самооцінки, особистісний питальник Айзенка, ПДП Лічка, MMPI, шкалу тривожності Спілбергера, тест Роршаха, ТАТ, тест Розенцвейга, тест Люшера, методику незавершених речень тощо. На підставі узагальнених даних, отриманих в ході вивчення особистості хворого, його психічних процесів та станів, нами сформульовано висновки про порушення психічного розвитку обстежуваного.

7. В результаті проведеного нами дослідження виявлені типові, зокрема зміни мислення серед 10 хворих на неврастенію, були виявлені суттєві зміни (низькі показники) опосередкованого запам'ятовування та порушення логіки умовисновків. Піктограма виявилася ефективним методом для оцінки мислення хворих шизофренією, зокрема для ранньої діагностики розладу мислення. Процес складання піктограми являє собою цілісний акт, у якому як би злиті мнестичні, емоційні і змістовні компоненти розумового акта. Проведені дослідження свідчать про те, що неадекватність розумових процесів при неврастенії обумовлена не тільки неадекватністю самого об'єкта вибору, а обов'язково сполучиться з порушенням процесу вибору об'єкта для запам'ятовування.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Абрамова Г.С. Практическая психология. - М., 1997. - 368 с.

2. Беккер Г. X. Социально-психологическое исследование групповой психотерапии при неврозах.— Журн. невропатол. и психиатр. - 1981, № 11, с. 1708— 1710.

3. Беспалов Б. И. Действие. Психологические механизмы визуального мышления. - М., 1984.

4. Блейхер В. М. Клиническая патопсихология. – Т.: Медицина, 1976. – 326 с.

5. Блейхер В. М., Завилянская Л. И. О некоторых особенностях психотерапии в системе реабилитации больных с неврозоподобными состояниями. — В кн.: Восстановительная терапия и реабилитация больных нервными и психическими заболеваниями. - Л.: Медицина, 1982, с. 256—259.

6. Буль П. И. Основы психотерапии. — Л.: Медицина, 1974. —310 с.

7. Варшавский К. М. Гипносуггестивная терапия (лечение внушением в гипнозе). — Л.: Медицина, 1973. — 192 с.

8. Вельвовский И. 3. Принципиальные основания к внедрению психотерапии в комплекс санаторно-курортной медицины. — В кн.: Психотерапия в курортологии. Киев: Здоров'я, 1966, с. 15—24.

9. Виш И. М. Практическая психотерапия. — Воронеж, 1969. — 288 с.

10. Вольперт И. Е. Психотерапия. — Л.: Медицина, 1972. — 232 с.

11. Выготский Л. С. Мышление и речь // Собр. соч.: В 6 т. — М.: Педагогика, 1982. - Т.2.

12. Гельдер М. и др. Оксфордское руководство по психотерапии. В 2-х томах. – К., 1999.

13. Губачев Ю. М., Стабровский Е. М. Клинико-физиологические основы психосоматических соотношений. — Л.: Медицина, 1981. — 216 с.

14. Гузиков Б. М., Зобнев В. М., Мейроян А. А., Рыбакова Т. Г. Групповая и семейная психотерапия при алкоголизме: методические рекомендации. — М.: МЗ СССР, 1980. —30 с.

15. Давиденков С. Н. Неврозы.— Л.: Медгиз, 1963. — 271 с.

16. Зейгарник Б.В. Патопсихология. – М.: Изд. центр «Академия», 2005. – 208 с.

17. Иванов Н. В. Психотерапия в условиях психоневрологического диспансера. — М., 1959. —64 с.

18. Кайдановская Е. В., Кумкова Е. И., Мурзенко В. А. и др. Клинико-психологические исследования групповой психотерапии при нервно-психических заболеваниях. — Л., 1979, с. 84—89.