Смекни!
smekni.com

Організація патопсихологічного дослідження (стр. 17 из 19)

Конкретні вибори з масштабним поясненням (2%). По своїй структурі і по походженню вони близькі до описаного вище видам виборів. В основі зазначеного виду вибору також лежить залучення конкретного образа. Але користуються їм неадекватно, додаючи йому невиправдано широкий зміст. Приведемо приклади.

Сумнів - люди, будинку (усе перекреслено). "Узагалі життя, люди, будинку - і сумнів, є чи у всім цьому зміст".

Розум - два якісь тіла. "Здатність людини з'єднувати різні, що далеко коштують речі, якісь ідеї, образи".

Обман - мозок і мовна апарат. "Мозок і мовна апарат - говорить одне, а думає інше".

Багатство - риба. "Рибні запаси - багатство держави".

Зупинимося на прикладі запам'ятовування слова "сумнів". Намальовано конкретні предмети (людей, будинку), а міркування ведеться про життя взагалі, отже, і про сумнів узагалі. Міркування здобувають настільки масштабні розміри, що втрачають зміст, перетворюються в символічне позначення. Цей великий масштаб у застосуванні до дрібних конкретних фактів або предметів характеризується поняттям "резонерство".

Конкретні вибори, засновані на почуттєвому враженні (7%). Цей тип виборів близький за значенням розібраним вище видам образів. Приведемо приклади.

Обман - розбіжні лінії. "Вибух почуттів, супроводжуваних обман... реакція на обман".

Сум - павутина. "Павутина завжди зв'язана з темними кутами в будинку, а темні кути навівають смуток".

Справедливість - руки. "Чисті руки, морально чисті руки, така людина справедлива, він не робить зла".

З прикладів видно, що хворі при виборі образа для запам'ятовування керувалися почуттєвими враженнями. Так, до слова "обман" хвора малює розбіжні лінії, тому що обман супроводжується "вибухом почуттів". Таке переживання можливе. Але в даному випадку знову узята одна сторона поняття, що занадто гіпертрофується.

Усі приведені варіанти виборів ми поєднуємо в групу символічних.

Аналіз результатів. Схильність хворих неврастенією до символізації вже давно була відзначена багатьма психіатрами (С.С. Корсаків, В.А. Гіляровський, Г.Е. Сухарєва, А.А. Перельман, А.Н. Залманзон) і психологами (Г.В. Биренбаум, Б.В. Зейгарник, С.Я. Рубінштейн). Деякими з них була почата спроба дати теоретичне обґрунтування зазначеному фактові. Так, В.А. Гіляровський пояснює схильність хворих до символіки "паралогічності" мислення. Г.Е. Сухарєва у своїх роботах відзначає, що "у багатьох випадках відхід від реального у світ схем і абстракцій безсумнівно відіграє роль гіперкомпенсації". Хворий починає будувати свої власні системи, проробляти усі за особливою схемою, "усі в житті детермінується для нього якимись математичними критеріями", - пише Г.Е. Сухарєва. Хворі відходять від реальності, з якими в них немає адекватних і емоційних зв'язків, у свій особливий світ, часто світ вигадливих схем і вигадливих, абстрактних конструкцій". Г.В. Биренбаум, що вивчала порушення понять у душевнохворих, також указувала на схильність хворих неврастенією до "схематичного" і "порожній" символіці. Вона відзначає, що "це не багата абстрактність, що є вищою формою відображення дійсності, а вигадливий формальний прийом, завдяки переломленню дійсності через аутизм хворого". С.С. Корсаків указував на сполучення римованих слів, або сполучення слів по співзвуччю початкових складів (алітерація), або перехід від однієї ідеї до іншої тільки по подібності якої-небудь ознаки".

Детальний аналіз приведених прикладів дозволив нам ближче підійти до теоретичного пояснення виникнення символічних виборів. В основі виникнення кожного такого вибору лежить, видимо, різний ступінь афективної насиченості розумового акта. Там, де проведені були вибори, зроблені на основі почуттєвого враження, а також вибори з масштабним і символічним поясненням, чітко виступає роль афективної насиченості розумового акта хворих. Дійсно, коли хворий вибирає до слова "сум" - "зламану гілку", цей зв'язок без сумніву відбиває деяке афективне розжарення хворого. Він сам розкриває нам свої переживання, порівнюючи цей образ із загибеллю дитини. Такого роду вибори можуть виникнути тільки при особливої емоційності сприйняття, при наявності загострених переживань. Таке трактування виникнення символічних образів цілком погодиться з думкою Б.В. Зейгарник, прямо ставить символіку мислення хворих шизофренією в тісному зв'язку з "різноплановістю" і емоційною насиченістю. У своїй монографії автор пише: "Саме через "різноплановість" мислення й емоційну насиченість повсякденні предмети починають виступати у виді символів".

Правомірний сумнів у тім, що всі ці види виборів є родинними по походженню. Цілком ймовірно , вихолощені, порожні по співзвуччю вибори можуть свідчити не стільки про афективне розжарення, скільки про вгасання, спустошення афективного життя. Дійсно, коли хворі для запам'ятовування найрізноманітніших понять малюють тільки одні знаки, крапки або використовують якийсь склад заданого поняття, ці образи говорять про початок емоційного спустошення. Тут мається на увазі не кількісний ступінь афективного розжарення, а визначена динаміка афективного світосприймання, від розжарення до порожнечі. Емоції, випробовувані хворими, не регулюють його розумовий акт, а, навпаки, дезорганізують його. Вибори образів для запам'ятовування стають неадекватними.

Таким чином, пояснення всім описаним видам виборів варто шукати в динаміку афективного насичення інтелектуального акта, що і відрізняє них від наступної групи образів для запам'ятовування.

2. Аналіз вибірки за динамікою розумового акта

Неадекватність виборів виявляється часто не стільки в обраному образі для запам'ятовування, скільки в самому процесі вибору.

Множинний тип виборів (5%). Даний вид виборів є наслідком найбільш грубого порушення динаміки розумових процесів. Для подібного типу виборів характерно, що до заданого поняття вибирається трохи не зв'язаних між собою образів для запам'ятовування. Приведемо приклад.

Справедливість - ваги, полиця з книгами, дитина і сонце. "Терези, важіль не коливається - виходить, усі справедливо, чаша "гріхів" не перетягає чаші "покарань". Одна чаша темна, інша - світла. У чорної - гріх, у світлої - покарання. Стрілка нагору, тому що справедливість тріумфує, не хочу судити нагору ногами... Полку з книгами - звід законів, судити потрібно справедливо, за законом, але не так, щоб після цього було заподіяно зло, вище цих законів може бути воля, дана людині від природи, людина породжена вільним. Пташка і квітка - символ волі. В даний час потрібно пам'ятати про те, що справедливість - це дарунок нащадкам, маленька дитина - символ потомства, щоб діти були завжди щасливі, нехай завжди буде сонце. Терези нижче всього, а вище - воля".

З приклада видно, що для запам'ятовування одного поняття хворий використовує відразу кілька образів, що по змісту далекий друг від друга і не зв'язані між собою. Розумові процеси хворого грубо розпливчасті, ненаправлені, що характерно для хворих шизофренією. У зв'язку з цим і відзначається така легкість виборів образів для запам'ятовування. У розпливчастості, неспрямованості і лежить причина множинності виборів.

Такий тип виборів варто відрізняти від докладності, що властива хворим епілепсією. У наших хворих також відзначалася докладність виборів (5%). У тих випадках, коли має місце докладність, мова може йти тільки лише про багатопредметність виборів, тобто всі предмети розташовані в одному плані і кожнім предметі служить для підкріплення запам'ятовування. Наприклад, хворою епілепсією, вирішуючи намалювати до слова "хвороба" ліжко, обов'язково підмалює лежачого на ліжку людини, градусник, пухирець з ліками. З цього приклада видно, що хворий не може відвернутися від безлічі конкретних зв'язків, не в змозі відтворити що-небудь одне головне. (Про цей факт писала у своїй монографії Б.В. Зейгарник). Тим часом множинність - наслідок різноплановісті, розпливчастості асоціацій.

Повною протилежністю множинним і докладним виборам є стереотипні вибори. Такий тип зв'язків виявляється тільки при розгляді піктограми в цілому. Прикладом таких зв'язків служать піктограми, у яких хворі для запам'ятовування найрізноманітніших , навіть різнорідних понять, користуються тими самими образами (наприклад, малюють або тільки людей, або тільки будинку, або тільки квіти і т.п.).

Такий тип виборів є також наслідком порушення динаміки розумових процесів. Але порушення при стереотипії виборів вже іншого порядку, думка тече настільки інертно, що хворі як би застряють на одному образі.

Конкретні вибори з розпливчастістю в поясненнях (15%). Відмінною рисою названих образів є факт, коли хворі, вибираючи близькі до адекватного образи, не використовують його як засіб запам'ятовування, не утримуються на єдиній лінії, ідуть у поясненнях до надлишковим, побічним асоціаціям. Приведемо приклади.

Розлука - стіна. "Це стіна, велика, глуха, людина перед нею, що втратив частину себе, частина сил, змучений, тужний... ця туга віднімає в нього сили, можливості, єдино чим тримається - це надією".

Так, "стіна" може нагадати "розлуку". І спочатку хворий правильно починає міркувати і пояснювати вибір, але у своїх міркуваннях швидко іде убік і починає міркувати просто про людину, його надіях, вплітаючи в міркування власні переживання. Конкретний образ як би розчинявся, розпливався в міркуваннях хворого і не міг служити засобом запам'ятовування.

При такого роду виборах порушення розумового акта виступають не стільки в змісті самих виборів, скільки в поясненнях.