Смекни!
smekni.com

Організація патопсихологічного дослідження (стр. 15 из 19)

Хвора Т., тривалий час відзначалася загальна слабість, знизився апетит, втратила у вазі, з'явилася дратівливість, знизився настрій, погіршився сон, продовжувала працювати на виробництві. Сильно утомлювалася. Один раз, 13 травня 2003 року, після чергового підйому ваги відчула, що в животі "начебто, щось обірвалося". Охопило почуття страху смерті. Такий стан продовжувався біля години. Потім трохи заспокоїлася і продовжила свою роботу. Через 2 тижні аналогічний стан повторився. Перестала спати вночі, підсилилася дратівливість, відновився страх смерті. Звернулася в лікарню, де лікар сказав хворій, що в неї "серце не в порядку". Почала хвилюватися за своє серце, підсилився страх смерті. Він став постійним. Пішла у відпустку, але стан залишався поганим. Почало "кидати в жар", "тіло німіло", настрій знизився, гірше стала їсти, підсилилася дратівливість, погано стала спати вночі. У такому стані була спрямована у відділення неврозів.

Психічний стан: свідомість ясна. Орієнтована в часі і просторі. Поводження у відділенні правильне. В міру товариська, читає художню літературу. Скаржиться на нав'язливі думки про смерті, супроводжувані почуттям страху. Увесь час фіксує свою увагу на неприємних відчуттях в області серця, животі, на відчуттях пробігання струму по всьому тілу. Відноситься критично до свого стану. Просить позбавити її від почуття страху і неприємних відчуттів у тілі.

Емоційно нестійка, дратівлива. Настрій знижений, по екзогенному типі, багато плаче.

Хвора А., скаржиться на наявність безлічі нав'язливих думок і дій, з якими веде боротьбу до знемоги. "В усьому стала сумніватися". Настрій знижений; постійно і болісно задумується над своїм "положенням у житті". Безперервно зі свого одягу щось струшує. Після ранкового туалету повертається по кілька разів у ванну, перевіряє, чи не забула що-небудь там. Постійно аналізує свої вчинки, чи правильно зробила, чи правильно сказала, чи правильно відповіла, і т.д. Критично оцінює свій стан, просить допомогти їй звільнитися від нав`язливостей. Розладів інтелектуальної діяльності не виявляє. Емоційно нестійка, дратівлива. Настрій коливається від легкого зниження до вираженої депресії. Мислення трохи уповільнене, мова монотонна, доповнюється виразною жестикуляцією. Поводження у відділенні правильне. В міру товариська, бере участь у настільних іграх, читає художню літературу, але завжди трохи напружена у зв'язку з тим, що намагається, сховати від оточуючих свої хворобливі переживання.

Хвора Л., свідомість ясна. Орієнтування усіх видів збережені, розладів сприйняття не виявляє. Велику частину часу проводить у ліжку, нетовариська. Постійно скаржиться на почуття бридливості; багаторазово перед їжею намилює руки; миє їх до 30 - 40 разів. "Увесь час здається, що руки недостатньо чисті". Спроба стримати себе від багаторазового миття рук супроводжується посиленням загальної напруги, погіршенням настрою, плаксивістю. Від хворих, до яких відчуває почуття бридливості, намагається триматися на відстані. Нікому не дозволяє доторкатися до її ліжка, до її одягу. Після того, як хто-небудь доторкнувся до її ліжка, просить поміняти білизну, приймає душ кілька разів у день. Перед прийомом їжі багаторазово намилює руки і довго їх миє. Критично оцінює свій стан. Просить допомогти їй, позбавитись від страждань. Емоційно нестійка, дратівлива. Настрій подавлений. Не вірить у видужання. Постійно аналізує свій стан.

Хвора К., не може контролювати свої емоції, володіти своїми почуттями, не може перебороти своє почуття невдоволення усім, що її оточує, іншими людьми і самою собою, і від цього сама страждає, розуміючи, що змінилася. Нестримана по дрібницях, по незначному приводі може сильно розбудуватися, образитися і розплакатися. У неї існує постійна готовність відповісти реакцією образи і роздратування з незначного приводу.

Настрій найчастіше знижений і нестійкий - пригніченість змінюється слізливістю. Відчуває постійне невдоволення собою, самопочуття і настрій постійний коливаються в залежності від зовнішніх причин. Періодично виникає туга, відчуває безвихідність, нездатність що-небудь змінити.

Гірше всього настрій і самопочуття по ранках. Через якийсь час, наприклад, прийшовши у свій професійний колектив, жінка, трохи "розвіюється", але в процесі самої роботи знову наростає стомлення, і всі прояви хвороби знову повертаються.

Якщо раніш вона була товариською, мала багато друзів, то тепер усе їй швидко набридає, стомлює і дратує. Вона може зірватися і накричати на своїх друзів, а вони не розуміють, що з нею відбувається, і можуть виникнути конфлікти.

Жінка відчуває постійне почуття утоми. Вона відчуває ускладнення в інтелектуальній діяльності, стає розсіяною, не може зосередитися і сконцентрувати свою увагу, не може думати, погано засвоює новий матеріал у процесі роботи, не може відтворити прочитаного, погано запам'ятовує, особливо поняття, цифри, дати, імена, номери телефонів.

Хвора неврастенією часто втрачає хід думки, не може згадати те, про що тільки що говорила. Почавши роботу, через кілька хвилин вона ловить себе на думці, що думає зовсім про іншому.

Різко погіршується працездатність. Проте, жінка намагається виконувати свої обов'язки. Але при спробі змусити себе працювати підсилюється слабість, почуття розбитості, головний біль, дратівливість, невдоволення собою і всіма навколо. Усе це ще більше гнітить хвору. Але знаючи, що роботу необхідно закінчити, вона зі всіх сил намагається зробити її, намагається надолужити упущене, часом береться відразу за кілька справ, але продуктивність її діяльності значно знижена, і жодної справи вона не може довести до кінця через відстороненість і виснаженість. Ці невдачі ще більше розбудовують хвору, погіршується самопочуття і настрій, і вона починає вважати себе цілком неспроможною.

Хвора В., може якось стримуватися на роботі, намагаючись не виявляти роздратування у своєму професійному колективі, але додому приходить зовсім змученою, спустошеною, нічим не може займатися, але якщо необхідно виконувати домашні обов'язки, то це її ще більше стомлює, і вона може зірватися на членах своєї родини - чоловіку, дітях, батьках, а після такого спалаху сама починає плакати і просити в них вибачення.

Хворий М., стає млявим, до всьому байдужним, безвладним, нічого не може робити, усе валиться в нього з рук. Хворий не тільки не може працювати, але навіть не хоче розважатися, йому усе байдуже.

Дуже сильно порушується сон. Хворий довго лежать і не може заснути, його дратують будь-які звуки, але й у тиші не може заснути. Сон поверхневий, із тривожними сновидіннями. При найменшому шумі або через неприємні сновидіння хворий часто просипаються серед ночі.

Одним з частих симптомів неврастенії є відсутність почуття відпочинку після сну. Ранком хворий встає млявим, відчувають розбитість, почуття утоми, сон не відновлює його сили.

Спостерігається постійний або періодичний головний біль, він має здавлюючий, стягуючий характер, хворий скаржиться, що голову стягує, як обручем, і тому психіатри називають її "каскою неврастеніка".

Головний біль підсилюється при хвилюванні, при спробі зосередитися і продовжити роботу. Іноді головний біль має пульсуючий характер. Може бути шум у вухах, що збігається з пульсацією в голові.

З'являється підвищена чутливість до всіх зовнішніх подразників. Хворого дратує яскраве світло, з'являється різь в очах і неприємні відчуття, підсилюється головний біль. Шум і голосні голоси теж дратують, хоча раніш це не турбувало.

Хворий погано переносить зміни погоди, перепад температури. У жару в нього підсилюється пітливість, у холодну погоду він відчувають мерзлякуватість, холодіють руки і ноги, він кутаються в теплий одяг, але він його не зігріває.

Дратують і дотику до шкіри - білизна й одяг здаються йому грубими, викликають неприємні відчуття, він не носять синтетичний одяг, тому що в ньому він сильно пітніє, не любить і вовняний, тому що вона колеться і дряпає шкіру.

У хворого знижується або пропадає апетит. Іноді може виникати гостре почуття голоду, але після спроби поїсти апетит зникає і може навіть виникати відраза до їжі. Разом з тим з'являються почуття важкості в області шлунку, відрижка, печія, здуття живота і підвищене відхождення газів, гурчання в животі і запори.

Хвора Г., схильна до аналізу своїх відчуттів, з тривогою прислухається до "роботи серця", кишечнику, і інших внутрішніх органів, починає думати, що в неї якесь незрозуміле серйозне захворювання, постійно скаржаться на здоров'я, погане самопочуття, неприємні відчуття, знаходить у себе ознаки то одного, то іншого небезпечного захворювання (рак, стенокардія та інше) і це ще більше погіршує її загальний стан.

3.2 Обґрунтування методів та методик дослідження

Мислення хворих на неврастенією досліджували за допомогою методу піктограм, спостереження, бесіди.

Як відомо, експериментальна методика піктограм спрямована на дослідження опосередкованого запам'ятовування. Цей метод заснований на положеннях вітчизняної психологічної теорії (Л.С. Виготський, А.Р. Лурія, А.Н. Леонтьев) про опосередкований характер психічних актів людини. Сама ж методика піктограм запропонована вперше А.Р. Лурією, вона широко застосовується у вітчизняній психіатрії і застосовується до сьогодні.

Уперше Г.В. Біренбаум використовувала неї для аналізу мислення хворих. Надзвичайно цінні дані її дослідження перетворилися тепер у бібліографічну рідкість. Однак сама методика широко застосовується в патопсихології саме для дослідження мислення (Б.В. Зейгарник, С.Я. Рубинштейн і ін.).

Теоретична задача дослідження полягала в спробі піддати психологічному аналізу ті особливості мислення, що у психіатрії позначаються як "примхливість", а іноді навіть як "розірваність" асоціацій.