Смекни!
smekni.com

Допомога сім`ї та дитині у подоланні девіантної поведінки в практиці роботи шкіл (стр. 10 из 11)

Принципи діяльності соціальної служби школи:

· Об'єктивність - прийняття в увагу як можна більшого числа аспектів життєдіяльності конкретного шкільного колективу й окремої особистості, вироблення неупереджених рекомендацій, облік вікових особливостей особистості.

· Коммуникативність - організація широких зв'язків (з адміністрацією школи, педагогами, учнями, родителями, лікарями, психологами, юристами і т.д) для одержання різноманітної інформації про життя шкільного колективу, для вільної орієнтації у всіх його справах, швидкого перебування засобів кваліфікованої допомоги.

· Інтеграція - акумулювання отриманої інформації в замкнуту систему, що забезпечує її нерозголошення й анонімність респондентів.

· Оперативність - швидкий дозвіл назрілих чи профілактика назріваючих проблем і конфліктів.

· Автономність - незалежність від адміністрації школи й органів керування освітум.

· Репрезентативність - представництво і врахування інтересів усіх підрозділів шкільного колективу.

· Адаптація - оперативність і швидке реагування на зміни в зовнішнім середовищі й усередині колективу.

Основні функції соціальної служби школи:

· Діагностична - вивчення на основі сучасних досягнень соціології і психології особливостей особистості, мікро-колективів, шкільного колективу, неформальних об'єднань молоді, у яких беруть участь представники даної школи, а також дослідження міжособистісних відносин і процесів;

· Прогностична - складання на основі спостережень і досліджень прогнозу розвитку негативних і позитивних параметрів, що характеризують ту чи іншу соціальну групу;

· Консультативна - розробка рад і методик, що забезпечують корекцію поводження учнів, педагогів, адміністрації, чи профілактику стимуляцію того чи іншого соціального процесу, явища;

· Послужливо-профілактична - розробка на підставі зібраної інформації комплексу мір і заходів, що запобігають розвиток негативних процесів і тенденцій, що послабляють їхній вплив на особистість, навчально-виховний процес у школі, функціонування шкільних мікро-колективів.

· Представницька - представлення інтересів і захист соціальних прав колективу, чи групи окремих облич у різних інстанціях, включаючи суд і прокуратуру.

Структура соціальної служби школи:

1. Загальшкільний комітет соціальних проблем, що включають підкомітети: I-III кл., V-VI кл.,...XI кл.

2. Ради груп, класів, паралелей класів.

3. "Телефон довіри".

4. Служба ЕОМ.


Висновки

Родина - першорядний осередок суспільства, що здійснює базисну соціалізацію дітей завдяки зусиль усіх її функцій - виховної, рекреативний (сюди входить фізична, матеріальна, моральна, психологічна підтримка, організація дозвілля), коммукативной (спілкування і через нього - соціалізація), регулятивної, фемецитологической (відчуття щастя в родині).

На це указують В.Г.Бочарова і Г.Н.Філонов: "Особою сферою соціальної педагогіки є родина. Величезний діапазон і унікальність засобів впливу на семью робить її одним із самих могутніх засобів соціалізації, соціальної підтримки і захисту особистості". І далі: "У той же час родина - об'єкт багатопланових соціальних впливів з боку держави і суспільства. Вона сама має потребу в різнобічної, підтримці суспільства і його інститутів. У соціально педагогічному аспекті родина, сімейний соціум розглядається як пріоритетне середовище поводження всієї соціальної політики, орієнтованої не на підміну функцій родини діяльністю різного роду державно-суспільних структур, а на оздоровлення відносин у сімейному соціумі, зміцнення і розвиток потенціалу родини як головної умови розвитку задатків і здібностей людини, прилучення його до культури, розвитку і соціального захисту особистості.

Але зараз, на жаль, що відбуваються в суспільстві социально-економічні і психологічні процеси, супроводжуються поруч негативних явищ організаційного і побутового характеру, що оптимально впливають на навчання і виховання підростаючого покоління. Йде зниження якості виховання і загальної успішності. В даний час роль соціального педагога стає більш значимої, тому що чисельність дітей "важкого поводження" росте, а ефективність педагогічного впливу на таких дітей можна досягти тільки через роботу з їх родинами.

У житті кожної родини виникають свої об'єктивні і суб'єктивні труднощі. Особливої уваги заслуговують проблеми неповних родин і питання виховання дітей у них. Рішенням цих питань і проблем необхідно починати вже з першого класу общеобразоательной школи.

Перший етап у роботі з неблагополучними родинами полягає у виявленні всіх типів таких родин (конфліктні, аморальні, педагогічні неспроможні, асоціальні). Значення специфіки кожної благополучної родини допомагає соціальному педагогу зорієнтуватися, визначити з ким саме, у початковій ланці школи він повинний координувати свої зусилля. Поступово необхідно формувати в батьків потреба до руйнування наявних бар'єрів недовіри до школи, допомагати змінювати умови життя в родині.

Подальше діагностування взаємин у класі, своєчасне коректування навчально-виховної діяльності дозволяє многим важким учнем освоїти програмний матеріал, поліпшити своє поводження, взаємини в родині, знайти заняття по душі.

"Інструментом" впливу на родину в соціумі з метою підвищення її ролі в соціалізації особистості дитини є соціально-педагогічна робота, организуемая соціальними педагогами.

Соціально-педагогічна робота розуміється як професійна діяльність по наданню допомоги родині з метою поліпшення чи відновлення її здатності до соціального функціонування.

Переглядаючи відношення до учня, як об'єкту навчання і виховання, соціальний педагог повинний виявити причини відхилень у сімейних відносинах і вміло допомагати родині в становленні особистості дитини. Він повинний організувати соціально-педагогічний захист, що дозволяє знайти оптимальні шляхи інтелектуального й особистісного розвитку учнів, з'єднати ланки спільної роботи вчителя і батька. Але при цьому головною задачею соціального педагога залишається допомога родині і вчителю в прищеплюванні учнем визначених навичок, умінь. Для цього необхідно розробити і здійснити систему взаємозалежних заходів щодо підготовки вчителів і батьків до роботи з дітьми молодшого шкільного віку.

Систему таких заходів необхідно розробляти з урахуванням деяких особливостей навчально-виховного процесу в початковій ланці школи на сучасному етапі.

У результаті досліджень, що проводилися в загальноосвітній школі №13 м. Вінниці визначені деякі особливості навчально-виховного процесу в початковій ланці школи, проблеми співробітництва вчителя і батька:

- Просліджується залежність між обстановкою в родині й успішністю. Кількість щодо благополучних родин збігається з кількістю дітей устигаючих на 4 і 5.

- У школі виявився досить відомий факт уніфікації вимог до учениць і учнів, через переважно жіночим складом учителів.

- Методика "Аналіз сімейного виховання" дозволила визначити переважний стиль виховання дітей молодшого шкільного віку в родині, більшість батьків авторитарного стилю виховання.

- З метою оптимального впливу родини і школи, необхідно вести вивчення соціального самопочуття вчителів.

Часткове дослідження стан учителів по деяких аспектах дозволило зробити наступні висновки:

1. Неготовність учителів до адаптації в нинішніх соціальних умовах.

2. Розрив між матеріальним забезпеченням вчителів і можливостями вільної діяльності.

3. Виявлена необхідність роботи з вирівнювання вимог родини і школи.

4. Спостерігається зниження пропозицій від учителів по педагогічних послугах, а попит на ці послуги серед батьків і дітей підвищується.

У плині вже ряду років педагоги намагаються визначити шляхи підвищення ролі родини як соціального інституту в процесі соціалізації особистості дитини. У сучасній педагогічній літературі здійснюється пошук найбільш ефективних мір впливу на родину з метою підвищення її ролі в цьому питанні. Усе більш значне місце приділяється цілеспрямованим мірам як можна більш раннього впливу на родину, оздоровленню внутрішніх взаємин, усуненню конфліктних ситуацій у ній, рішенню питань соціального захисту як родини в цілому, так окремих її членів.

У результати можна зробити наступні висновки:

1. Необхідно ретельне вивчення родин (у першу чергу морально-психологічного клімату в них, педагогічної освіченості батьків).

2. Ефективність "домашнього виховання" полягає в створенні в родині благополучної обстановки, при якій батьки відносяться друг до друга і дітей з любов'ю довірою і повагою. Досягнення цієї мети можливо шляхом підвищення педагогічної культури батьків, їхнього авторитету в родині з обліком національних, регіональних і інших особливостей.

3. Основа рішення проблеми якісної соціалізації особистості в родині, ми вважаємо в усуненні причин які приводять до створення конфліктних ситуацій між родителями і дітьми. Ця задача зважується шляхом надання родині діючої педагогічної допомоги.

4. Діяльність соціального педагога в початковій ланці школи впливає на організацію співробітництва родини і школи шляхом удосконалювання соціально-педагогічної спрямованості діяльності педагогічного колективу.

5. Підвищення пізнавальної до соціальної активності дитини молодшого шкільного віку залежить від організації соціальними педагогами систематичних, спільних заходів з родителями і вчителями.

6. Захист прав, здоров'я й інтересів дитини - як один з головних напрямків у роботі соціального педагога, що здійснюється шляхом проведення лекцій, бесід, організації зустрічей із працівниками правоохоронних органів.