Смекни!
smekni.com

Допомога сім`ї та дитині у подоланні девіантної поведінки в практиці роботи шкіл (стр. 11 из 11)

Проаналізувавши роботу багатьох соціальних педагогів у загальноосвітніх школах м. Вінниці, ми прийшли до висновку, що в школах дуже мало соціальних педагогів (1-2 на школу), і вони не в змозі плідно працювати з великою кількістю учнів і з їх родинами. І найчастіше, при всій завантаженості, соціальні педагоги не загострюють свою увагу на початковій ланці школи, а направляють свої зусилля на роботу з дітьми середньої і старшої ланки.

Але наше дослідження дозволяють затверджувати, що діяльність соціального педагога по організації співробітництва родини і школи може привести до позитивних результатів тільки тоді, коли вона буде почата вже з першого класу, і тому існує необхідність перегляду і коректування системи виховної роботи школи.

Дане дослідження не має своєю метою дати повну картину діяльності соціальних педагогів по організації співробітництва родини і початкової ланки школи. У задачу входило пропозиції найбільш ефективного напрямку в цій області. Більш конкретного вивчення вимагають сама підготовка кадрів соціальних педагогів, уточнення сфери їхньої діяльності і т.п.

Наприклад, сам аналіз сімейного виховання, більш докладного його осмислення технології взаємин, і багато чого іншого також повинні стати предметом серйозного вивчення.


Список використаної літератури

1. Социология молодёжи: Учебное пособие /Под ред. проф. Ю.Г. Волкова. – Ростов н/Д, 2001. – 576с.

2. Девиантное поведение у подростков: Диагностика. Профилактика. Коррекция: Учебное пособие /В.Г. Кондрашенко, С.Л. Игумнов. – Мн.; Аверсэв, 2004. – 365с.

3. Курганов С.М. Мотивы действий несовершеннолетних правонарушителей // Социс, 1989. №5. С.61.

4. Петелин Б.Я. Организованная преступность несовершеннолетних // Социс. 1990., №9. C. 94.

5. Габиани А.А. Наркотики в среде учащейся молодёжи // Социс. 1990., №9. С. 90 – 91.

6. Социальная педагогика: Проблема "трудных" детей: Теория. Практика. Эксперимент: пособие для учителей, воспитателей, студентов, магистров, аспирантов пед. Высш. учеб. Заведений /В.Н. Наумчик, М.А. Паздников. – 2005. – 400с.

7. Практическая психология образования /Под ред. И.В. Дубровиной. Мн.: Сфера, 1997. – 528с.

8. Социально-психологический коррекционный инструментарий /Под ред. С.А. Беличевой. М.: Социальное здоровье России.1993. 116с.

9. Фигдор Г. "Я тебя понимаю, но я тебе этого не скажу" (О возможностях психоаналитической педагогики в работе с трудными детьми) //Психологическая наука и образование 1998. С. 59 – 74.

10. Менделевич В.Д. Психология девиантного поведения. – М.. 2001.

11. Крайг Г. Психология развития. - СПб., 2001

12. Смит Н. Психология. Психология. Современные системы: история, постулаты, практика/ Н. Смит. СПб., 2007.