Смекни!
smekni.com

Допомога сім`ї та дитині у подоланні девіантної поведінки в практиці роботи шкіл (стр. 2 из 11)

Для вивчення типу темпераменту можна використовувати опросник Г.Айзенка, або тейпинг-тест, для вивчення типу реагування в конфліктній ситуації – тест фрустації С. Розенцвейга.

Підлітки, яких вважають важковиховуваними, дуже відрізняються напрямками стереотипної реакції на конфліктну ситуацію. Так, одні з них виявляють екстернальність, а інші – інтернальність, а деякі – байдужість чи займають компромісну позицію.

Для роботи з важковиховуваними дітьми психологи з успіхом використовують патохарактерологічний опросник (ПДО) А. Личко, що виділяє 11 типів акцентуацій характеру. Для діагностики акцентуацій особистості можна використовувати опросник Х.Шмишека, в основу якого покладена концепція "акцентуацій особистості" К. Леонгарда й інші.

Діючим методом впливу середовища на дитину, і навпаки, відносини дитини до близьких людей, є методика вивчення соціальної близькості.

У результаті аналізу відповідей на поставлені питання, психолог одержує інформацію про тім, хто з близького оточення дитини є для нього найбільш авторитетним, з ким найчастіше він радиться, від кого чекає допомоги, кому довіряє, на кого хоче бути схожим і т.д.

Проективні тести мають ряд переваг, зокрема тому, що діти сприймають їхній як гру і не усвідомлюють цілей дослідження, що дає можливість одержати щирий результат, відкрити двері у світло проблем школяра, що не завжди доступно вербальним методикам.

Діагностика особистості за допомогою психорисунков (Будинок, дерево, людина", "Малюнок родини", "неіснуюча тварина") є досить інформативним, однак, вимагають гарної теоретичної і практичної підготовки психологів.


3. Форми прояву девіантного поводження в дітей

Наркоманія і токсикоманія. Наркоманія — це захворювання, що виражається у фізичній чи психологічній залежності від наркотиків, нездоланному потязі до них, що поступово приводить організм до фізичного і психічного виснаження. Стан наркотичного сп'яніння характеризується почуттям ейфорії, легкістю тіла, ясністю думки. Світ сприймається в райдужних тонах, губиться відчуття часу. Прийом наркотику-опіуму, гашишу, кокаїну — супроводжується тахікардією, сухістю в роті, іншими, ще більш серйозними розладами. Для абстинентного синдрому, так називаної "ломки", тобто Наркотичного похмілля, характерний різкий спад настрою, загальна слабість, сонливість, тремор (тремтіння) кінцівок.

Наркоманія має соціальні причини і наслідки. Для злочинних елементів це найлегший шлях добування грошей. Зловживання наркотиками веде до росту смертності, особливо серед молоді, і розвитку цілого "букета" соматиних і психічних захворювань. Економіці суспільства і його моральних підвалин наноситься матеріальний і моральний збиток. На ґрунті наркоманії відбуваються злочини, тому що в стані "ломки" наркоман здатний на будь-який злочин. Придбання наркотиків стає причиною здійснення злочинів проти особистості: злодійства, грабежу, розбою. Наркоманія вкрай негативно позначається на потомстві. Діти народжуються із серйозними фізичними і психічними відхиленнями, що, у свою чергу, веде до розпаду родини. Наркоман у міру розвитку хвороби деградує як особистість, тому що рабська залежність від наркотиків змушує його робити аморальні вчинки.

Шлях молодих людей до наркоманії починається з бездоглядності з боку родини і суспільства, коли підліток попадає під вплив так називаного авторитету неформальної групи. Пропозиція спробувати "травичку" випливає, як правило, після психологічної обробки новачка. Звикання залежить від індивідуальних особливостей особистості, але відбувається швидко. Фізична залежність виявляється в тім, що якщо наркотик не вводиться, те настає абстинентний синдром — "ломка", тобто організм уже вимагає нової порції отрути. Людина попадає в рабську залежність від "наркоти", і деградація особистості завершується.

Токсикоманія — захворювання, викликане споживанням токсиних речовин, тобто таблеток транквілізаторів (хворі називають їх "колесами"), кофеїну, отриманого з міцного чаю — "чифиря", вдиханням ароматичних речовин побутової хімії. У стані сп'яніння, крім ейфорії, виникають зорові галюцинації.

Пияцтво й алкоголізм. Між цими поняттями існують розходження. Алкоголізм характеризується патологічним потягом до спиртного і наступною соціально-моральною деградацією особистості. Пияцтво — це непомірне споживання алкоголю, що поряд з погрозою здоров'ю особистості порушує її соціальну адаптацію.

За даними різних обстежень, у Україні більш 100 тис. підлітків-алкоголіків, 80—85% з них школярі й учні ПТУ, у тому числі 3,8% п'ють систематично, 18% — помірковано, 27% — епізодично.

Уживання підлітками алкогольних напоїв заборонено законом. Однак результати деяких обстежень свідчать, що 7 з 10 опитаних вперше ужили алкогольні напої у віці 10—11 років. На думку медиків, четверта частина юнаків і шоста частині дівчин, що вживають алкоголь, потенційні алкоголіки.

Складність ситуації в тім, що якщо до наркотиків підлітки в більшості випадків прилучаються через друзів і знайомих, то до алкоголю — через членів родини. Вони ж на думку деяких дослідників, — основні постачальники алкоголю для підлітків. У родинах, де традиційне вживання спиртного по святах і дням народження ще не перейшло в пияцтво, діти сприймають алкогольне застілля як природне і навіть обов'язкове явище. Про тім свідчать сюжети детсадовских післясвяткових ігор, що імітують поводження дорослих за святковим столом. Завжди в групі дітей знайдеться організатор "свята", що повідомляє себе "тамадою", що строго дотримує "правила" застілля, наприклад, такі: "Після першої чарки не закушуємо", "Пити треба до дна" і ін. Учасники гри, згадуючи минулий свято у своїй родині, поділяються один з одним зведеннями, які алкогольні вироби подавалися до столу, як і по якій рецептурі можна приготувати самогон чи "сльози садівника", повідомляють, скільки горілки, самогону, чи чачи чогось іншого їм дали спробувати чи випити їхні батьки.

На формирование алкоголізму впливає кілька факторів, серед яких головні — спадковість, характер, індивідуальні властивості особистості й особливості навколишнього середовища.

До факторів, що сприяють алкоголізації, можна віднести низький рівень матеріального становища й освіти. Впливає і звичай неодмінного частування зі спиртним. Одним словом, програмування кращого відношення до алкоголю як обов'язковому елементу будь-якого святкового застілля починається із самого раннього віку.

У процесі дитячих ігор з "алкогольним змістом" виразно виявляються аспекти оцінки дітьми ролі і призначення алкоголю. Їм подобаються насамперед ритуали, зв'язані зі споживанням спиртного, викликає інтерес його оп'яняюча дія. Ритуали формують у дитини відношення до алкоголю як до цінності й орієнтують на його споживання. А оп'яняюча дія спиртного сприймається як факт позитивний, що дає привід для незвичайних відчуттів і форм поводження, недозволенних для тверезої людини. І той і інший аспекти викликають підвищений інтерес до алкоголю. Так уже в перші роки життя в дитини закладається модель майбутнього алкогольного поводження. З цього випливає, що розвитку алкоголізму в підлітків сприяють раннє прилучення до спиртного і формування "алкогольного мислення".

Друга причина пияцтва підлітків — посилені домагання на дорослість. Споживання алкоголю представляється символом самостійності, мужності, засобом самоствердження.

Привабливість спиртного збільшується для підлітків популяризацією алкоголепития в кіно і телевізійних передачах. Соціологи США затверджують, що для підлітків, що проводять до 5 годин у телевізора, приклади питущих кіно- і телегероїв — найбільш діюча форма залучення в пияцтво. Ними підраховано, що в самих популярних програмах, що йдуть в Америці з 20.00 до 23.00, за кожну годину показують у середньому 7,02 випадків вживання алкогольних напоїв (безалкогольних тільки 3,33 випадки). При цьому позитивні герої прикладаються до чарки в 5 разів частіше негативних.

Ще одна причина підліткового алкоголізму — приклад однолітків. У дітей і підлітків з неблагополучних (особливо неповних) родин, як правило, культура спілкування не розвита. Відсутність щиросердечної близькості з родителями, контактів з дітьми з родин благополучних, некомунікабельність приводять до пошуку "вуличної", "двірської" компанії, у якій обов'язковим елементом спілкування і времяпрепровождения є випивка. У такій компанії, часто неоднорідної за віком, що п'ють підлітки мають реальні можливості для самоствердження, переймаються самоповагою, чого не в змозі одержати ні в родині, ні в школі.

В останні роки виявлена ще одна причина потяга підлітків до алкоголю. Спостерігається вона в дітей, про благополуччя яких надмірно піклуються близькі. Спроби відгородити своє чадо від неминучих турбот і обов'язків приводять до формування в підлітка комплексу таких рис характеру, як безвільність, залежність, безвідповідальність, непідготовленість до життя. Зовні це благополучні, тихі, смирні, що легко підкоряються волі дорослих діти і підлітки. У них як би "угодовський" тип характеру, аморфний, без яскравої індивідуальності. Небажання переборювати виникаючі в житті труднощів приводить до пошуку легких шляхів рішення проблем, до неопору дурним впливам. Споживання спиртного для молодих людей такого складу є найбільш простим і доступним (завдяки матеріальній забезпеченості батьків), хоча й ілюзорним виходом з важких ситуацій. Вони — продукт середовища. У здоровому колективі вони можуть стати гарними людьми, учнями, працівниками, а в компанії антисоціальних підлітків легко співаються. Їхнє майбутнє залежить від оточення, у якому їм доведеться жити і працювати.