Смекни!
smekni.com

Допомога сім`ї та дитині у подоланні девіантної поведінки в практиці роботи шкіл (стр. 6 из 11)

У процесі індивідуальної роботи з родителями соціальному педагогу необхідно мати педагогічну бібліотеку, який можуть користатися батьки. Для цього можна завести читацькі картки. Щоб залучити батьків до читання педагогічної літератури соціальному педагогу можна відвідувати збори батьків у класі і робити оголошення про яку-небудь новинку. Якщо рекомендована книга була прочитана здебільшого батьківського колективу можна організувати обговорення, обмін думками.

Зразковий порядок проведення батьківських зборів:

- повідомлення чи педагога члена батьківського комітету про випол- нении рішень попереднього зборів;

- лекція, бесіда фахівця на педагогічну тему;

- виступ батьків про досвід сімейного виховання по даному питанню;

- узагальнення, обмін думками по викладеному питанню;

- повідомлення чи вчителя соціального педагога про стан навчально-виховної роботи в чи школі в класі;

- обговорення і рішення питань, що стосується життя класу і школи.

Соціальний педагог повинний скласти графіка проведення загальшкільних збор по початковій ланці, також графік відвідування класних збор учителів початкової ланки. Досвідчені педагоги вважають, що успіх зборів багато в чому забезпечується його підготовкою. Соціальний педагог починає заздалегідь збір різного матеріалу. По-перше, про зміст наступного зборів повідомляють батькам на попередньої зустрічі з ними. Батькам необхідно запропонувати питання над який потрібно подумати.

Іноді до зборів готують виставку учнівських робіт, виступу художньої самодіяльності дітей. Такі заходи оживляють батьків.

Збори не повинні затягуватися більш ніж на 1 годину - 1 година 30 хвилин. Початок повинний набудовувати батьків на діловий лад. Разом з тим невимушене, емоційно пофарбоване вступне слово чи вчителя члена батьківського комітету створює ту доброзичливу атмосферу доброзичливості.

Виходячи з планів роботи, індивідуальних бесід з родителями, відвідувань родини, підсумків роботи батьківських збор, соціальний педагог може проводити колективні консультації з родителями, по особливо хвилюючим їх проблемам.

Колективні консультації для батьків можуть бути планові і позапланові. Час і терміни проведення планових консультацій соціальний педагог намічає заздалегідь. Від теми майбутньої консультації залежить, чи всіх батьків можна запросити, поговорити по даному питанню, чи тільки тих, з ким необхідно поговорити по даному питанню. Для всіх батьків добре провести консультації юриста, працівника міліції, дитячої кімнати і т.д.

Позапланові консультації призначаються як з ініціативи вчителя, так і на прохання самих батьків.

Соціальному педагогу можна запропонувати і допомогти вчителям початкової ланки організувати чергування батьків. Під час чергувань батьки більш глибоко знайомляться з організацією життя класу, спостерігають, а іноді і практично беруть участь у навчально-виховному процесі. Звичайно, батьки дуже зайняті на сьогоднішній день. Але, у початковій ланці, це здійсненно, тому що деякі з батьків спеціально беруть відпустку для того, щоб у цей важкий перехідний період для своєї дитини бути поруч з ним.

Соціальному педагогу можна окремо працювати з членами батьківських комітетів кожних класів. Для цієї роботи можна проводити конференції батьків. Основною задачею батьківських конференцій є обмін досвідом сімейного виховання, поширення і впровадження кращого досвіду родини. Члени батьківського комітету разом із учителем готують доповіді, з якими виступають на конференціях. Такі конференції допоможуть більш сильно згуртувати вчителів і батьків, учителя можуть одержати з боку батьків велику інформацію і навпаки.

Також можна організувати педагогічні кружки, що можуть звістки і соціальний педагог, і вчителя початкових класів.

Для цього соціальний педагог складає графік проведення педагогічних кружків учителями. Допустимо, якщо в школі 13 початкових класів, те кожному вчителю не буде складати праці 1-2 рази за навчальний рік провести педагогічний кружок.

На педагогічному кружку можна розглядати наступні теми: як організувати читання дітей у родині, розучувати з ними вірші, слухати музику, розбирати важкі проблемні ситуації, як перебороти їх і т.д.

Організувати таку роботу соціальний педагог допоможе вчителям залучити більше батьків у навчально-виховний процес.

У план роботи соціального педагога входять такі види спільної діяльності школи і родини: організація екскурсій на різні підприємства за місцем роботи батьків; організація екскурсій і прогулянок по місту з метою знайомства дітей з підприємствами й установами міста, продукцією, що вони випускають; проведення бесід про професії і їхню користь для людей.

Форми і методи роботи з родителями різноманітні, але головне те,що педагогу необхідно робити правильний вибір, з огляду на всі особливості роботи вчителів з даним колективом батьків, особливості системи роботи школи в цілому.

6. Взаємодія школи і родини у вихованні

Батьки хочуть бачити своїх дітей гідними громадянами нашого суспільства. Без допомоги родини школа не може забезпечити високих результатів виховання. На відміну від соціальних інститутів родина впливає на дитину каждодневно, тому розташовує, майже, необмеженими можливостями у формуванні його особистісних якостей.

До факторів сімейного виховання соціологи відносять матеріальні умови життя родини, її структуру, освітній рівень, інтереси, духовні потреби, рівень культури. По характері взаємин батьків родини розділялися на три групи: живуть дружно, іноді сваряться, конфликтуют.

На основі отриманих даних простежили, яким образом характер взаємин батьків впливає на моральне формування особистості дитини, затвердилася думка, що в більшості родин, де існує розуміння між батьком і матір'ю, діти ростуть добрими чуйними. Це підтверджують даних учителів шкіл Вінницької області. Інше положення в родинах, де батьки сваряться, втягують у свої конфлікти дітей. У таких родинах діти в кращому випадку виховані задовільно, але частіше погано.

У дослідженнях соціологів розкриті фактори, що знижують виховний вплив родини: її нестабільність, наявність однієї дитини, недолік робочого часу в батьків для виховання дітей, відсутність належного контакту зі школою, недостача педагогічних знань і умінь.

Для успішної взаємодії школи і родини у вихованні потрібно, щоб батьки вміли аналізувати діяльність і поводження своїх дітей, їхня вихованість. А для цього необхідно:

- розробити зміст і методику педагогічної освіти батьків з урахуванням підготовленості їх до морального виховання;

- розбудити в батьків, як вихователів, інтерес до процесу самоосвіти в області спеціальних педагогічних і психологічних знань.

- удосконалювати взаємини батьків з дітьми і класним керівником, розширювати сферу їхньої спільної діяльності і спілкування.

Тому соціальні педагоги Вінницької області склали конкретну методику аналізу вихованості дітей у родині, що допомогла б самім розібратися в результатах сімейного виховання, цілеспрямовано виховувати відповідні якості у своїх дітей.

Якщо між класним керівником і родителями існують довірчі відносини, педагог може попросити поділитися результатами своїх спостережень. Таким чином, забезпечується єдність вимог школи, голосного колективу і родини.

Підключення батьків до аналізу вихованості школярів є не тільки способом більш глибокого пізнання ними дітей, але і стимулом самоосвіти самих батьків. У них з'являється потреба збагатити свої знання, опанувати невідомими їм методами сімейного виховання.

Родина, будинок розташовують чималими позитивними умовами, що сприяють підвищенню виховних можливостей домашніх ігор: по-перше, батьки і діти проводять спільно достатню кількість часу, часто разом займаються, грають, відпочивають; по-друге, для організації проведення ігор у домашніх умовах існує чимало різноманітного інвентарю.

Як показує практика, контакти батьків молодших школярів з їхнім учителем - самі тісні й активні в порівнянні з учителями більш старших дітей. Саме ці батьки стають головною опорою вчителя в проведенні ігор.

Цікавий досвід взаємодії вчителя з родителями по організації спільних ігор дорослих і дітей у початковій ланці, у школі № 13 м. Вінниці, вчитель експериментального класу, Лукіна І.Ю. розробила конкретний план спільної роботи і на одних зі збор познайомила з ним батьків.

Ірина Юріївна розповіла батькам про зміст, головні моменти майбутньої спільної роботи, про конкретну допомогу, що можуть зробити батьки вчителю. На наступних батьківських зборах частина часу також присвячувалася проблемам спільних ігор з дітьми. Батьки одержували необхідні знання, опановували практичними уміннями по створенню будинку дитячого ігрового куточка. Іноді батьки запрошувалися в школу для практичної участі в іграх дітях. На одних зі збор учитель запропонував батькам на час принести в клас нові цікаві іграшки. У такий спосіб була створена класна ігротека. У новій обстановці, у новій грі обридла іграшка ставала привабливої і корисний навіть для її власника. Батьки, що володіють потрібними знаннями, виступали як експертів, консультантів, а іноді в нових командних іграх - ведучими.

Так завдяки взаємодії вчителя з родителями дітей молодших школярів значно підвищилася виховна функція ігор, у яких активно беруть участь і батьків, і їхні діти.

Продуману систематичну роботу з родителями веде вчитель початкової ланки школи №18 м. Вінниця В.Ф. Юречко. Перед початком кожної чверті вона знайомила батьків із планом виховної роботи на чверть, обов'язково розповідала про тих батьків, що брали активну участь у громадському житті класу.